Een nieuwe skihelm is een behoorlijke investering. Gelukkig gaat een goede skihelm zeker vijf jaar mee. Tenminste als je hem goed onderhoud. Een skihelm schoonmaken en onderhouden is gelukkig niet zo veel werk. En wanneer je de tips hieronder goed opvolgt, weet je zeker dat je helm langer meegaat.

Skihelm schoonmaken? Familie in de skilift
Je moet een skihelm schoonmaken om er lang plezier van te hebben.

1. Controleer je helm op beschadigingen

Controleer allereerst je skihelm op mogelijke beschadigingen. Als er een flinke deuk inzit, of wanneer je een val op je hoofd hebt gemaakt, dan moet de skihelm vervangen worden. Het is sowieso verstandig om een skihelm iedere 5 jaar te vervangen. Na 5-7 jaar raakt het materiaal uitgedroogd en broos, zelfs wanneer de helm helemaal niet wordt gebruikt. Dan is de helm niet meer veilig!

2. Skihelm schoonmaken met een doek

Maak je helm na iedere wintersport schoon met een zachte doek met water en wat milde zeep. De binnenkant van de helm kan meestal gewassen worden in de wasmachine. Verwijder, als dat nodig is, de stoffen binnenkant van de helm en was deze vervolgens met een handwasprogramma.

skihelm schoonmaken
Reinig de skihelm met een doek, water en milde zeep.

3. Vermijd chemische reinigingsmiddelen

Er bestaan speciale sprays voor het reinigen van motorhelmen. Gebruik deze vooral niet! De chemicaliën kunnen het materiaal van de helm aantasten.

4. Zorg dat de helm goed droog is

Het is belangrijk om je helm goed te laten drogen voordat je hem opbergt. Zo voorkom je schimmelvorming en nare geurtjes. Zorg er daarom voor dat na het reinigen de skihelm goed droog is voordat je hem opbergt.

5. Berg de skihelm goed op

Als je een skihelm koopt, dan krijg je er een handige opbergzak bij. Gebruik deze om de helm gedurende de zomer te bewaren. Op die manier verkleurt of beschadigt je helm niet. Bovendien voorkom je dat het materiaal van helm onder invloed van zonlicht sneller veroudert. Leg de helm op een plaats waar hij niet kan vallen.

bewaar de skihelm in de meegeleverde zak.
Berg de skihelm goed op in de zak.

Wat als je skihelm plakt?

Plakt jouw skihelm na je vakantie? Ook wanneer de skihelm plakt kan je de skihelm schoonmaken met een zachte doek, water en wat milde zeep. Gebruik vooral geen chemische reinigingsmiddelen, deze kunnen schadelijk zijn voor de helm.

Extra tips voor het onderhoud van een skihelm met vizier

Heb jij een skihelm met vizier? Dan zijn er nog een paar aanvullende tips:

  • Het vizier kan je schoonmaken met een zachte (schone doek). Je kan eventueel een milde zeep gebruiken maar dit is zeker niet noodzakelijk. Zorg dat de doek volledig schoon is om krassen te voorkomen.
  • Gebruik nooit anti-fog spray of andere onderhoudsmiddelen op je vizier. Deze middelen kunnen het vizier beschadigen.

Skihelm schoonmaken: wat zijn jouw tips?

Hoe onderhoud jij je skihelm? Maak jij al gebruik van deze tips? Of heb jij andere (betere) tips voor om een skihelm schoon te maken? Laat het ons dan weten via het opmerkingenveld hieronder.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Zuid-Tirol sluit het wintersportseizoen: gelukkig hebben we de foto’s nog..
Ook interessant
Review Stöckli Laser SL