Wanneer je een fijne technische ski jas hebt, wil je hem graag goed verzorgen. Sommige wintersporters zijn zo bang om hun ski jas te beschadigen bij het wassen, dat ze het wassen van skikleding zoveel mogelijk vermijden. Terwijl je ski jas wassen juist de manier is om hem in goede conditie te houden. Hoe dat komt leggen we je uit. Net zoals hoe je een ski jas het beste kan wassen. Want door je ski jas op de juiste manier te wassen heb je langer plezier van je kleding.

Wat voor ski jas heb je?

Een beetje voorwerk is noodzakelijk. Waarschijnlijk moet je meerdere ski jassen wassen, dus verzamel en bepaal wat de materialen zijn. Een hardshell ski jas wassen is hetzelfde als een gevoerde ski jas wassen. Maar een donsjas wassen is weer een ander verhaal. Softshell ski jassen worden niet zozeer anders gewassen, maar verlangen wel een specifiek wasmiddel. Verdeel je ski jassen dus eerst in stapeltjes die op dezelfde manier gewassen kunnen worden. Daarbij kan je een ski jas en skibroek samen wassen, zolang je maar niet meer dan twee items tegelijk in je wasmachine stopt.

ski jas wassen tips
Welk soort ski jas heb jij?

Welke wasmiddelen gebruik je voor het wassen van je ski jas?

Afhankelijk van het materiaal en de conditie van je ski jas gebruik je een specifiek wasmiddel.

Gebruik nooit een regulier wasmiddel, dit richt meer schade aan dan dat het goed doet. Een regulier wasmiddel zal het waterdichte membraan (zoals Gore-Tex) bij het ski jas wassen aantasten, waardoor je jas aan functionaliteit verliest.

Het is belangrijk om je ski jas regelmatig te wassen omdat je zo voorkomt dat het membraan verstopt raakt (met vuil). Wanneer het membraan  verstopt, gaat dit ten kosten van het ademend vermogen van je ski jas.

De instructies op het waslabel

Het klinkt zo logisch dat je het zou vergeten. Maar toch is dit heel belangrijk. Houd je aan de instructies op het was etiket. Bij skikleding staat vaak aangegeven dat je niet warm mag wassen (30 graden volstaat), niet moet strijken, geen bleekmiddelen moet gebruiken en dat de kleding niet gestoomd mag worden. Daar wordt vaak nog een symbool voor het binnenste buiten wassen aan toegevoegd.

Maar goed, check dus even voordat je van start gaat.

Ski jas wassen? Altijd in een schone wasmachine!

Omdat (restanten van) regulier wasmiddel je technische ski jas ernstig kunnen aantasten, moet de wasmachine voor gebruik schoongemaakt worden. Spoel de lege wasmachine op 90 graden en vergeet het zeepbakje niet schoon te maken. Neem de wasmachine aan de binnenkant af met een droge doek en hij is klaar voor gebruik.

Sluit ritsen, zakken en knopen.

Maak de jaszakken leeg en sluit dan alle ritsen in je jas. Vergeet de ritsen in je oksel niet. Sluit ook al het klittenband, anders kan dit lelijke beschadigingen veroorzaken op plekken waar het spontaan blijft plakken of langs schuurt. Zorg bij het wassen altijd dat de jas binnenste buiten is gekeerd voor je hem in de wasmachine stopt.

skipas vakje in ski jas wassen
Sluit alle ritsen voordat je je ski jas gaat wassen.

Was je ski jas op een lage temperatuur

Door je ski jas regelmatig te wassen voorkom je dat deze heel erg vies wordt. Een lage temperatuur zal daardoor in de meeste gevallen volstaan om je ski jas schoon te wassen. Door je ski jas te wassen op een lage temperatuur spaar je het materiaal en het milieu. Wil je vlekken uit je ski jas wassen? Behandel de vlek dan eerst met het wasmiddel waarmee je de ski jas wast. Je kan de vlek met een borstel en was speciaal wasmiddel inwrijven. In geval van hardnekkige vlekken kan je het middel nog een paar minuten in laten trekken.

Was een ski jas nooit warmer dan 40 graden!

Na het wassen de ski jas waterdicht maken?

Haal je ski jas direct na afloop van het wasprogramma uit de machine. Merk je dat je ski jas niet meer volledig waterdicht is? Dan is het tijd om te impregneren. Je merkt na afloop van het wassen of je ski jas nog waterdicht is. Blijft het water aan het oppervlak van de buitenlaag liggen? Dan is de jas nog waterafstotend. Dringt het water echter door in de bovenstof van de jas? Dan is het tijd om je ski jas waterdicht te wassen.

Gelukkig is dit een klein klusje, wat nauwelijks extra tijd en energie kost. Je doet je ski jas (zonder tussendoor te drogen) direct na het wassen terug in de wasmachine met het impregneermiddel. Kies weer een delicaat programma (30 graden). Let hierbij op dat je niet te zuinig met het impregneermiddel omgaat. Afhankelijk van de hardheid van het leidingwater, moet je meer of minder van het middel toevoegen. Bij twijfel geldt: meer is altijd beter dan minder. Met te weinig impregneermiddel wordt je ski jas niet (overal) waterdicht.

Ski jas drogen na het wassen

Nadat het wasprogramma afgelopen is, moet je de ski jas direct uit de wasmachine halen. Veel hardshell (en gevoerde) jassen hebben baat bij de wasdroger. Door een periode in de wasdroger op middelhoge temperatuur wordt het waterafstotende vermogen geheractiveerd. Droog je ski jas eerst binnenste buiten (dus zoals je hem uit de wasmachine haalt en draai hem pas daarna om. De buitenkant droogt dus als laatste. Wanneer je kiest voor drogen in de wasdroger houdt hem dan alle tijd in de wasdroger binnenste buiten.

Softshell ski jas drogen

Softshell jassen hebben geen extra baat bij het drogen in de wasdroger. Een softshell ski jas kan het beste aan een hangertje drogen.

Dons ski jas drogen

Dons daarentegen is typische een product wat je wél in de wasdroger droogt. Doe de jas met drie drogerballen (of tennisballen) in de droger voor het beste resultaat. Dankzij het speciale donswasmiddel zullen de donsveren niet aan elkaar plakken. Door de jas te drogen met drogerballen of tennisballen wordt het dons mooi ‘opgeklopt’. Hierdoor geniet je ook na het wassen weer van een volle donsvoering.
Het geheim om de jas mooi vol te krijgen is als volgt: doe de jas 20 minuten met de ballen in de droger op middelmatige temperatuur. Haal de jas na 20 minuten uit de droger, schudt hem door elkaar en stop hem weer 20 minuten in de droger.

skijas wassen en buiten drogen aan de waslijn
Je ski jas buiten laten drogen.

Ski jas na het wassen opbergen tot volgende wintersport

Wanneer je ski jas goed droog is (dit kan bij een ski jas met dons wel een paar dagen duren), berg hem dan direct op tot de volgende wintersport. Het fijnste is om je ski jas (met de rest van je skikleding) op te bergen in een vacuüm opbergzak. Deze kan je dan in een krat met deksel opbergen. Zo blijft je ski jas het hele jaar beschermd tegen vocht, ongedierte en ander ongemak wat op je zolder plaats kan vinden.

Thermokleding wassen
De Guppyfriend voorkomt microplastic in het waswater.

Tips om duurzaam te wassen

De wintersport, het materiaal van je ski jas, het waterverbruik van bij het wassen. Het is allemaal niet heel erg duurzaam. Onze technische kleding bevat plastic en we belasten het milieu door de aanschaf van deze producten.

Toch kan je hier veel doen. Door goed voor je materiaal en kleding te zorgen gaat het langer mee. Daardoor hoeft er minder geproduceerd te worden. Er zijn veel wasmiddelen voor technische kleding op de markt. Helaas zijn veel van deze middelen niet goed voor het milieu. Ze bevatten vaak giftige stoffen of chemicaliën. Ons favoriete wasmiddel voor ski jassen, blijkt na uitgebreid onderzoek, ook nog eens het beste voor het milieu. Het is zelfs 100% onschadelijk voor het milieu. Daarom adviseren wij dit middel.

Wil je nog een stap verder gaan in het duurzaam wassen? Maak dan gebruik van de Guppyfriend. Er past helaas maar 1 ski jas in deze waszak, maar hij voorkomt wel dat microplastic wat van je jas afkomt in het water terecht komt.

Verder helpt het natuurlijk altijd als je voor korte wasprogramma’s op lage temperaturen kiest. En door het gebruik van je droger zoveel mogelijk te beperken ben je nog milieuvriendelijker bezig.

Zo kan je met een simpele handeling als het wassen van je ski jas al heel veel duurzame keuzes maken.

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: Julbo Cyrius fotochromatische skibril getest
Ook interessant
Dit had onze laatste skiweek moeten zijn.. maar zag er zo uit