Sneeuw happen en af en toe een bui horen bij wintersport. Daarom wil je het liefst goed voorbereid op de piste staan met een waterdichte jas. Maar hoe weet je nou zeker dat je winterjas 2023 de juiste bescherming geeft? Om te checken hoe waterdicht je jas is, moet je letten op de term ‘waterkolom‘. Wat dit precies inhoudt en waarom dit zo handig is lees je allemaal in dit artikel.

Waterdichtheid testen

Outdoor producten zoals jassen, tenten en rugzakken worden getest op waterdichtheid. Dit wordt gemeten aan de hand van de zogeheten waterkolom. Dit is een schaal die gebruikt wordt nadat het product getest is.

Het testen vindt plaats in een laboratorium. Een cilinder met een stukje stof van ongeveer een vierkante centimeter wordt langzaam gevuld met water. Het moment dat er een druppel door dit stukje stof heen sijpelt en de hoogte van het water op dat moment bepaalt de waterkolom.

Skiën leer je met vallen en opstaan.
Zorg voor een waterdichte jas!

De waterkolom schaal

Om precies te begrijpen hoe de schaal werkt hebben we een overzichtelijke lijst met waterdichtheid. De nummers op deze lijst staan vaak bij outdoor producten in de omschrijving. Aan de hand hiervan kan jij zometeen de perfecte jas voor op de piste vinden!

  • 0 – 1.000mm: jassen met deze waterkolom zijn vaak waterafstotend, maar nooit waterdicht.
  • 1.000 – 5.000mm: waterdicht bij regen, maar lekt door bij enige vorm van druk. Lekt bijvoorbeeld als je op de jas zit of hiermee ergens tegenaan leunt.
  • 5.000 – 15.000mm: jas is compleet waterdicht bij regen en de meeste vormen van druk. Pas bij langdurige druk kan het materiaal van de jas door gaan lekken.
  • 15.000 – 30.000mm: jassen van dit materiaal zijn compleet waterdicht, ook bij extreme druk. Blijft ook waterdicht bij ondiepe onderdompeling. Materialen zoals Gore-Tex hebben deze waterkolom.
  • 30.000mm en meer: solide materialen die zonder breken of vervormen niet zullen lekken. Materialen zijn erg massief en meestal niet ademend.

De ideale waterkolom voor een jas

Je eerste reactie is misschien om nu op zoek te gaan naar een jas met een waterkolom van 30.000 en hoger. Maar de solide materialen die in deze categorie vallen, zijn meestal niet ademend en dus ook niet echt comfortabel. Een jas met waterdicht membraan of een waterdichte coating ligt vaak rond de 15.000 – 20.000mm en beschermt goed tegen de elementen. De meeste materialen zijn ademend en dus ook perfect voor lange tochten.

Een goede bescherming tegen het weer hoeft niet ten koste te gaan van een stijlvolle uitstraling. Er zijn een hoop flitsende winterjassen die je heerlijk warm en droog houden, zoals bijvoorbeeld een Moncler jas voor op de piste.

Waterdichtheid behouden

Om te zorgen dat jouw wintersportkleding zo lang mogelijk meegaat en goed waterdicht blijft, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Voor het wassen van deze kleding heb je bijvoorbeeld een speciaal wasmiddel nodig wat het waterdichte membraan reinigt. Vuil en zweet kunnen er namelijk voor zorgen dat de waterdichtheid van deze materialen afneemt.

nikwax polarproof
Met het juiste onderhoud blijft je skijas lang waterdicht.

Als je na het wassen merkt dat de materialen van jouw wintersportkleding niet meer goed waterdicht zijn, kan je dit oplossen met behulp van impregneermiddel. Dit kan je gebruiken tijdens de was, maar je kan het ook aan de buitenkant van de kleding spuiten.

Met het juiste onderhoud en de juiste waterkolom voor jouw wintersport producten blijf jij de op de piste heerlijk warm en droog. Na het lezen van dit artikel ben je er dus helemaal klaar voor de winter!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Vlieg met Sunweb naar onontdekte wintersport­paradijzen in Noorwegen en Zweden
Ook interessant
Dit maakt Stubai hét wintersport paradijs voor families