We hebben ons enthousiasme voor langlaufen hier meerdere malen uitgedrukt. Het leuke aan deze sport is dat iedere wintersporter het ‘gewoon’ een middag of ochtend kan doen. Laagdrempelig dus. Met je wintersportoutfit en een paar langlaufski’s ben je er helemaal klaar voor. En zeker skiers zullen de techniek binnen een uur onder knie hebben.

We geven je in dit artikel advies over je kleding voor als je besluit te gaan langlaufen. Waarschijnlijk heb je al deze items elke wintersport al gewoon in je bagage zitten.

Onmisbare langlaufkleding #1: ademende jas

Een ademende jas. Langlaufen is behoorlijk intensief. Tijdens fysieke inspanning loop je de kans te gaan zweten en dat wil je dan zo snel mogelijk kwijtraken. Nu zijn de meeste skijassen ademend, dus kan je die gewoon gebruiken tijdens het langlaufen. Als je een gevoerde skijas hebt, laat je fleece middenlaag dan maar thuis. Anders krijg je het veel te warm. Wanneer je een hardshell skijas hebt (zonder vulling) dan komt die fleece tijdens koude dagen wel weer van pas.

Onmisbare langlaufkleding #2: Licht thermo ondergoed

Zoals hierboven beschreven is vochtafvoer belangrijk. Een lichte thermo zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft tijdens hoge mate van inspanning. Dit thermoshirt van Helly Hansen is bijvoorbeeld onze favoriete bij het langlaufen. Een dik of warm thermoshirt of thermobroek kan je beter vermijden bij het langlaufen.

hh lifa merino review

Onmisbare langlaufkleding #3: niet-gevoerde skibroek

Een gevoerde skibroek is lekker warm op de piste. Zeker in de lift heb je hier veel profijt van. Tijdens het langlaufen kan je echter beter kiezen voor een ongevoerde (hardshell of softshell) variant. Hier vind je een selectie betaalbare softshell skibroeken. Deze zijn extreem aangenaam bij het langlaufen (vanwege het stretch materiaal en het groot ademend vermogen) maar ook bij het skiën of boarden. Een lichte thermo onderbroek is wel aan te raden.

Onmisbare langlaufkleding #4: skibril of zonnebril

Sneeuwt het? Neem dan je skibril mee als je gaat langlaufen. Als het niet sneeuwt is je zonnebril een goede keuze. De wind is nog steeds koud en ook tijdens het langlaufen wil je goed zicht hebben en je ogen beschermen. Uiteraard zijn er ook hele mooie langlaufbrillen verkrijgbaar die perfect zijn voor tijdens het langlaufen. Maar dit vraagt weer een nieuwe investering die voor de eerste keer nog lang niet nodig is.

langlaufkleding

Onmisbare langlaufkleding #5: muts of hoofdband

Een skihelm hoef je bij het langlaufen niet te dragen. Maar elke andere vorm van hoofdbedekking is onontbeerlijk om niet te bevriezen. Een hoofdband is lekker op droge dagen omdat je dan toch wat opgebouwde warmte kwijt kan via je hoofd. Op dagen dat het nat of erg koud is, is een muts een betere keuze.

Onmisbare langlaufkleding #6: dunne handschoenen

Skihandschoenen zijn eigenlijk net de grof en lomp om te gebruiken bij het langlaufen. Het kan wel, maar is niet ideaal. Wanneer je in het bezit bent van dunnere handschoenen neem deze dan mee. Heb je ze niet, gebruik dan gewoon je skihandschoenen. Ga in geen geval zonder handschoenen op pad.

kleding voor langlaufen

Onmisbare langlaufkleding #7: buff

Wat je ook gaat doen tijdens de wintersport: neem je buff mee. Wij gaan nergens heen zonder. En de zeldzame keer dat je hem toch niet wil dragen, voeg je hem op en stop je hem in je broekzak. Hij neemt tenslotte nauwelijks ruimte in.

Starten met langlaufen

Je ziet, alles wat je nodig hebt om het langlaufen eens te proberen zit waarschijnlijk standaard in je wintersport bagage. Lijkt het je wat om te starten met langlaufen? Lees dan dit artikel eens. Hierin leggen we het basisprincipe uit en krijg je nog wat tips om goed van start te gaan. Maar let op: het is verslavender dan het lijkt.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Oostenrijk: Veel sneeuw met pasen en kouder als met kerst
Ook interessant
Review Helly Hansen Lifa Merino thermoshirt