De ‘Königstour’ is een van de mooiste skitochten in Oostenrijk. Deze 35 km lange skitocht gaat dwars door het Hochkönig skigebied. Deze winter deden wij deze skironde en speciaal voor alle fanatieke wintersporters die ook op wintersport zijn in Ski amadé graag het maximale uit hun wintersport (en skipas) halen hebben we in onze ervaringen in dit artikel verzameld.

Königstour skitocht staat goed aangegeven
De skitocht gaat van Maria Alm naar Mühlbach en Dienten.

Samenvatting van de ‘Königstour’

De Königstour gaat van Müchlbach via Dienten naar Maria Alm en weer terug. In totaal leg je ongeveer 60 km af. 35 km over de piste en 25 km in de skilift. Behoorlijk indrukwekkend toch? De meeste wintersporters starten de ronde in Mühlbach, maar omdat je een ronde aflegt (en altijd weer eindigt waar je begonnen bent), kan je ook in Dienten of Maria Alm starten.

Skironde geschikt voor: fanatieke wintersporters.
Kindvriendelijk skironde: Alleen voor kinderen die flink door kunnen skiën.
Aantal kilometers: Ongeveer 35 km.
Hoogtemeters: 7.000.
Aantal liften: minimaal 14 liften.
Hoogste punt: Schneeberg (1.921 meter).
Laagste punt: 1.630 meter. Het dorp Maria Alm.
Moeilijkheidsgraad: sportief, maar niet al te moeilijk (veel rode pistes).
Tijd skironde: 5-6 uur.

Veel gondels
Onderweg leg je bijna 60 km af. 35 km over de piste en 25 km in de skilift.

Königstour: skitocht rondom het Hockönig massief

De Königstour is een van de meest bekende skirondes in Oostenrijk. Tijdens de hele tocht hebben we een zicht op het indrukwekkende ‘Hochkönig-massief’, wat niet alleen de naamgever van de skitocht, maar ook van het skigebied is. Het uitzicht op de wit besneeuwde bergtoppen is echt prachtig. Waarschijnlijk de belangrijkste reden dat deze skironde ook onder Oostenrijkers immens populair is.

De Königstour is een behoorlijk sportieve ronde. Een groot deel van de tocht gaat over rode en blauwe pistes. We begonnen de skitocht om 09:30 uur en stonden om exact 16:00 bij de laatste skilift omhoog. Ruim 6,5 uur dus. Qua tijd redelijk vergelijkbaar bij ‘The Challenge’ in Saalbach die toch bijna 2 keer zo lang is. Daar moet wel bij gezegd worden dat we rustig aan gedaan hebben. We zijn een paar keer extra gestopt en hebben zelfs nog drie pistes extra gedaan.

Hochkonig bij Maria Alm dalafdaling in de zon.
Tijdens de hele tocht heb je uitzicht op het Hochkönig massief.

Goed aangegeven

De Königstour staat goed aangegeven. Onder en bovenaan elke lift staan borden met daarop de route. We volgen de oranje borden tot we in Maria Alm zijn en de gele om weer terug te gaan naar Mühlbach.

Route Maria Alm Muhlbach skironde
De route is erg duidelijk aangegeven.

Hoogtepunten onderweg

Nu wij deze tocht gemaakt hebben, begrijpen wij waarom de Königstour zo populair is onder wintersporters. Onderweg komen we op veel mooie plekken en skiën we over hele leuke pistes. Hieronder staan onze hoogtepunten van deze skironde:

  • Op de route liggen drie fotopunten waar je met je skipas een foto kunt maken. Op die manier maken we een paar mooie herinneringen. De fotopunten zijn te vinden bij de bergstations van de Aberg-gondel (Maria Alm), Kings Crab (Mühlbach en de Sinalco gondel (Dienten).
  • Onderweg komen we ook langs het Kingspark, het funpark in Mühlbach. Deze is ook voor niet freestylers en kinderen erg leuk om te doen. De schansen zijn niet zo extreem steil en zit voor iedere wintersporter wel een leuke lijn tussen.
  • Het absolute hoogtepunt van deze skitocht is het uitzicht. Of je nu in de lift zit, of op de piste staat, bijna overal is het uitzicht echt adembenemend. Kies daarom een dag met mooi weer uit om deze tocht te doen, dan kan je extra genieten van het prachtige panorama.
Een van de fotopunten in Maria Alm
Het fotopunt in Maria Alm. Ongeveer halverwege de tocht.

Lunch onderweg

Onderweg kom je langs meer dan genoeg bergrestaurants waar je kunt eten. Zelf hebben we goede ervaringen bij ‘Bergstadl’, het zelfbedieningsrestaurant op de top bij Aberg-Langeck.

bergrestaurant in maria alm
Genoeg restaurants op de route…

Kan je de Königstour met kinderen doen?

Wij hebben deze skitocht met onze kinderen (8 en 10 jaar) afgelegd. Het is dus mogelijk om hem met kinderen te doen, maar voor de meeste kinderen zal de tocht te lang zijn. Gelukkig kan je op bijna elk moment besluiten om terug te gaan. Hou daarom de tijd goed in de gaten. Besluit van te voren hoe laat je eventueel besluit om terug te gaan. En hou je aan die planning.

Duimpje omhoog, blij op de piste
Wanneer je kinderen snel skiën, is het ook met kinderen goed te doen.

Tips voor iedereen die de Königstour wil gaan doen

Hieronder staan een aantal praktische tips voor als je deze skironde gaat skiën.

Begin op tijd

Om deze ronde van 35 kilometer af te leggen, is het verstandig om op tijd te beginnen. Dan is het nog rustig en liggen de pistes er ook nog mooi bij. Fanatieke wintersporters leggen de tocht in ongeveer 5  uur af. De meeste liften gaan om 08:30 uur open. Dus je kunt ook op tijd beginnen.

Druk in Mühlbach? Rij door naar Dienten

Deze skitocht is ook onder de lokale bevolking immens populair. Vooral tussen 9 en 10 kan het behoorlijk druk zijn bij de parkeerplaats in Mühlbach, voor de meeste wintersporters het startpunt van de route. Als het heel druk is, kan je overwegen om door de rijden naar Dienten en daar aan de skironde te beginnen. Je moet dan 10 minuten verder rijden, maar ontloopt wel de drukte.

Meld je aan bij skiline.cc of download de app

Als je deze skironde hebt geskied, moet je je echt aanmelden bij skiline.cc. Of deze ski app downloaden. Via skiline kan je exact zien hoeveel je geskied hebt en hoe lang je er over gedaan hebt. Bovendien kan je hier de foto’s downloaden die je onderweg bij de fotopunten kunt maken.

Even chillen en van het uitzicht genieten

In het Hochkönig skigebied hebben ze op een aantal plekken zitkussens en bankjes neergezet om even te chillen. Maak tijdens de ronde even tijd om te relaxen en van het indrukwekkende uitzicht te genieten. Je vindt deze hang outs onder meer boven aan de Karbachalm-gondel en bij het bergstation van de King’s crab skilift.

Chillen met uitzicht
Even relaxen met uitzicht op de top van …

Een van de hoogtepunten van Ski amadé

De Königstour is een van de hoogtepunten van Ski amadé. Wij kunnen iedereen die op wintersport gaat naar een van de dorpen van Ski amadé (bijvoorbeeld Flachau, Wagrain, Schladming of Gastein) aanraden om een keer naar Mühlbach te rijden en deze mooie tocht te maken.

Wil je deze skironde ook gaan doen? Navigeer dan je auto naar de parkeerplaats in Mühlbach. Het adres is: Schloglberg 63, 5505 Mühlbach am Hochkönig.

Maria Alm am Hochkönig
De ronde naar Maria Alm is echt een aanrader.

Jouw ervaringen en tips?

Heb jij deze geweldige skironde ook wel eens afgelegd? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips. Laat je een bericht achter via het opmerkingenveld hieronder?

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: zo ziet het er NU op de pistes in Oostenrijk uit
Ook interessant
De mooiste appartementen in Tauplitz – Bad Mitterndorf