kerststal filmoos

Als de sportleraar deze tip niet had gegeven hadden we dit onmogelijk te weten gekomen: Advent in Filzmoos is een typische ‘insider tip’ in Oostenrijk. Vanaf 1 december tot 24 december beleef je (tijdens het weekend) in sneeuwzeker Filzmoos een magische advent.

Om de Weihnachtsydille in Filzmoos te bezoeken, rijdt je tot aan de tolweg van het dorp.
Voor de navigatie: Mautstrasse, Filzmoos of Filzmoos 65 in Filzmoos.
Vanaf de slagboom voor de tolweg kan je lopend (ongeveer 1,5 uur) verder of met de paardenslee of taxi. Wij kozen ervoor om de winterwandeling van 1,5 uur te maken. We vertrokken om 14.00 uur en liepen in rustig tempo naar de Unterhofalm. Voor deze wandeling zijn geen sneeuwschoenen nodig, maar wel stevige wandelschoenen of snowboots. Het heeft iets romantisch om de route met de paardenkoets te maken. Maar de taxi vonden wij toch wel een beetje afbreuk doen aan het idyllische concept.

 

Unterhofalm Filzmoos

Na een wandeling van 1,5 uur door het winterse bos kom je bij de Unterhofalm. De Unterhofalm is een (enorm! en) sfeervol restaurant wat in deze tijd van het jaar helemaal in advent (kerst) sferen is gebracht. De Oostenrijkers verzamelen zich hier om te drinken, eten en te wachten tot het donker wordt. Dat is in december op deze plek om 17.00 uur het geval.

Een leuke anekdote: wanneer je bij de alm aankomt, zie je twee berghutten liggen. De bovenste van de twee is de Unterhofalm. De onderste de Oberhofalm. Onlogisch maar waar.

Op de kaart staan een aantal specialiteiten maar ook de bekende berghut gerechten. Kinderen vermaken zich buiten in de speeltuin en in de sneeuw.

Filzmoos

 

Weihnachtsidylle Filzmoos

Vanaf 17.00 uur is het geheel donker op de alm. De route langs de Kerstydille wordt verlicht met in de sneeuw geplaatste fakkels.

Op diverse plaatsen is gelegenheid om glühwein of warme chocolade te kopen en te genieten bij de warmte van een vuurkorf. De Kerstidylle is een korte wandeling. De kosten zijn 2,50 euro per volwassenen en voor kinderen is het gratis. De sneeuw naast het wandelpad is een 1 meter tot 1,5 meter dik. In de sneeuw zijn prachtig verlichte kerstsituaties te zien.

 

Krampus

Uiteraard was ook de krampus van de partij, de helper van Sinterklaas in Oostenrijk.

Is je kind bang voor de krampus? Wees niet gevreesd. De krampus op de Kerstidylle in Filzmoos was meer een soort grote vriendelijke extreem harige Gruffalo. Die wat grapjes uithaalt met de kinderen en gewillig pauzeert voor de foto.

Met fakkels, slee, paardenkoets of taxi?

Geniet aan het einde van de route van een glühwein en loop de weg terug in het licht van één van de fakkels. Geen zin om 1,5 uur terug te lopen? Neem een slee mee. Een groot deel van de route kan je rodelend afleggen. Of neem de paardenslee of een taxi terug. Voor ieder wat wils.

Let op: Ondanks het enorme pak sneeuw wat er doorgaans ligt gaan de liften van Filzmoos pas na kerst open. Wil je advent meemaken in Filzmoos en ook skiën? Combineer je bezoek aan Filzmoos dan met een verblijf in één van de omliggende dorpen van mega skigebied Ski Amadé. Bijvoorbeeld Eben im Pongau (open vanaf half december) of Flachau (open vanaf de eerste week van december).  Je kan natuurlijk ook wachten tot de kerstvakantie met je wintersport.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: Alpina Disney skihelm met bril getest
Ook interessant
In Obertauern leren kinderen skiën voor €225,- per week. All inclusive