De skilift van Flachauwinkl ligt slechts een afslag verwijderd van het bekende Flachau. Toch is de ervaring in Flachauwinkl en Kleinarl (de twee dorpen zijn door middel van een skilift met elkaar verbonden) een totaal andere dan de ervaring in Flachau. Waar in Flachau alles ieder jaar moderner en hipper wordt, blijft Flachauwinkl ‘laid back’. Er heerst een ‘relaxte vibe’. Bij de afrit wordt je de weg gewezen door een ontspannen Engelstalige snowboarder met dreads. En op de parkeerplaats klinkt ‘Bob Marley achtige muziek’ uit de kofferbak van de auto’s. Freestyle skiërs en snowboarders domineren deze plek. Ze ogen ontspannen en dat werkt aanstekelijk.

Omkleden op de parkeerplaats in Flachauwinkl

Kofferbakken staan open en jongeren nemen uitgebreid de tijd om zich om te kleden. Muziekje aan, drankje erbij, sommige hebben zelfs een krukje om op te zitten meegebracht. Wat direct opvalt is dat de jongeren die zich hier omkleden bijna allemaal beschermende kleding dragen. Rugbeschermers zijn in Flachauwinkl goed vertegenwoordigd. Evenals skihelmen, maar die draagt tegenwoordig gelukkig bijna iedereen (in alle wintersportgebieden).

Skiën over de parkeerplaats

Vanaf de enorme parkeerplaats langs de snelweg naar Flachauwinkl kan je zo de piste opstappen om jezelf naar de skilift te laten glijden. Maar je ziet ook genoeg wintersporters skiën en boarden over de parkeerplaats (als de omstandigheden dat toestaan). Auto’s wijken uit of wachten geduldig. Stress is sowieso niet aan de orde in Flachauwinkl.

flachauwinkl wintersport

Perfect voor families,vriendengroepen en free stylers

De ontspannen sfeer van de parkeerplaats blijft je de hele dag bij. Bij de liften, op de piste en in de berghutten. De haast en drukte die we uit andere skigebieden kennen, zien we hier niet terug. De bewegwijzering op de piste is erg goed. We kiezen steeds een route en de kinderen kunnen zelf de bordjes volgen. Ook met een vriendengroep skiën we hier gemoedelijk samen over de brede piste’s. De gemarkeerde familie afdalingen zijn lang, afwisselend en uitdagend. Daarmee zijn ze ook heel leuk voor vriendengroepen of andere grote wintersport gezelschappen. Maar ook skiroutes en poeder lonken in Flachauwinkl en Kleinarl.

Voor free stylers zijn er diverse oefen pistes en dan is er natuurlijk het grote Absolut Park. Hier verzamelen zich de beste freestyle skiërs en snowboarders van Ski Amadé. Ogenschijnlijk moeiteloos storten ze zich van de enorme schansen in het Absolut Park. Om uit te rusten trekken de freestylers zich terug in en rondom het ‘Chill House’ (zie foto bovenaan dit artikel). Hier is een skatebaan, klimmuur en voldoende plek om uit te rusten en zelf meegebrachte snacks te nuttigen.

We vergapen ons aan de tricks maar besluiten over de piste af te dalen. De eerste dagen moeten de kinderen ons over de piste volgen. Tijdens de derde dag is de drang om een schans te nemen echter onhoudbaar geworden en wagen onze kinderen (6 jaar en 8 jaar) zich in het Absolut Park.

flachauwinkl sfeer

Zonnig

Op de pistes van Flachauwinkl en Kleinarl is het zonnig. Op onverklaarbare wijze is het hier net wat zonniger dan in het omliggende Flachau, Eben, Radstadt en Forstau. Zodra je de laatste tunnel voor Flachauwinkl uitrijdt wordt je overvallen door zon. Alsof de wolken bij de tunnel worden tegengehouden. We hebben nog niet kunnen ontrafelen waardoor dit precies komt. Of wij hebben tot nu toe altijd geluk gehad. Of dit wordt afgedwongen door de relaxte vibe… De reden blijft geheim. Maar onze opvatting dat het hier vaker zonnig is dan op andere plekken in Ski Amadé wordt bevestigd door de teksten die op de eerste stoeltjeslift staan…

Flachauwinkl Kleinarl

Berghutten van Flachauwinkl en Kleinarl: zoveel keuze

De meeste berghutten bevinden zich aan de kant van Kleinarl. Er zijn zoveel berghutten dat we ze nog niet allemaal hebben bezocht. Van de hutten die we wel bezochten is de Winklalm in Flachauwinkl favoriet. De sfeer is hier zó ontspannen, de inrichting gemütlich en het eten erg lekker. Wij kunnen de bloedworst gröstl van harte aanbevelen. De naam klinkt misschien onaangenaam en bloederig, de smaak is alles behalve dat. Ook dronken we hier de lekkerste koffie van heel Ski Amadé. En dat zegt wat 😉

flachauwinkl

Sunhouse en Chill House in Flachauwinkl

Wij zijn fan van alle soorten berghutten en we proberen ze het liefst allemaal uit. Maar dit is natuurlijk wel een aanslag op je budget. Hier hebben ze in Flachauwinkl iets op bedacht. Onder het Absolut Park vind je het ‘Chill House’ en tegenover bovenbeschreven Winklalm het Sunhouse.

Het Sunhouse is een relaxte plek waar iedereen binnen kan lopen om zijn of haar eigen meegebrachte snacks te nuttigen of om uit te rusten van het skiën en boarden. In het Sunhouse geniet je van je pauze aan één van de vele tafeltjes of op de relaxte stoelen. Er is een speciale ruimte om je schoenen laten drogen. En er is een mini bioscoop waar kinderen een film kunnen kijken.

Het Chill House is zo’n zelfde plek, maar dan voor een andere leeftijdscategorie (onze ‘kleine’ kinderen vonden deze plek super cool, maar waren niet helemaal de beoogde doelgroep). Tieners, pubers en twintigers verzamelen zich hier om geheel cool in de stoelen neer te ploffen en blikjes Red Bull leeg te drinken. Er wordt wat geklommen en rugzakken blijven hier achter als ze weer vertrekken naar het Absolut Park.

De pistes van Flachauwinkl en Kleinarl

Zoals gezegd is de bewegwijzering van de pistes hier extreem goed. De ‘Family run’ is uiteraard een leuke en familievriendelijke piste. Leuk om met het hele gezin te doen. De dalafdaling van de familiepiste is wat stijler, maar een blauw pad leidt je op een subtiele manier om de piste heen.

Eigenlijk zijn alle piste’s in Flachauwinkl en Kleinarl goed te doen voor de hele familie. Dus als je in Flachauwinkl bent, volg dan gewoon de bordjes en laat je verrassen. Vergeet ook niet af en toe een skiroute te pakken. Deze zijn ontzettend leuk en kindvriendelijk opgezet.

flachauwinkl winter

Uitdagende skiroutes in Flachauwinkl en Kleinarl

Onder de ‘Powder Shuttle’ vind je de ‘Stash run’. Een leuke en uitdagende skiroute die je met kinderen kan afleggen. De route begint met de mogelijkheid om drie schansen te ‘springen’ maar je kan deze ook aan de zijkant voorbij skiën. Vervolgens word je door de skiroute geleidt door ‘Krampussen’. Krampussen zijn een soort monsters die je in Oostenrijk rond Sinterklaas voorbij ziet komen. Door de poeder glijd je van krampus naar krampus onder de lift door. Hoe meer sneeuw er ligt, hoe uitdagender de route. De route eindigt bij een smalle brug. Een favoriet voor kinderen vanaf een jaar of 6!

Flachauwinkl skiroute

Tijdsmeting

Altijd al willen weten hoe hard je skiet of board? In Flachauwinkl / Kleinarl krijg je antwoord op deze vraag. Waar de meeste tijdsmetingen je informeren over de tijd die je doet over de afdaling, wordt in de tijdsmeting in Flachauwinkl / Kleinarl je daadwerkelijke snelheid gemeten. In kilometer per uur. Zo vertelde onze zoon heel stoer dat hij met een snelheid van 68 kilometer per uur afdaalt. Waar wij natuurlijk heel trots op waren. Ook al had ik geen idee of dit snel of langzaam is. Toch leuk 😉

Onze tips in Flachauwinkl

Eigenlijk hebben we onze ‘geheimtips’ hierboven al verklapt. Maar we zullen ze hieronder nog een keer kort opsommen:

  • De ‘Stash run’ skiroute onder de Powder Shuttle skilift. Op deze skiroute volg je de krampussen. Deze route is leuk voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.
  • De familie afdaling (Family run) zijn leuke uitdagende afdalingen van de top tot in het dal. Voor de dalafdaling naar Kleinarl kan je kiezen om de piste te nemen of het blauwe pad wat langs de piste loopt.
  • Winklalm. Een gezellige berghut met goed eten. Hier wordt Oostenrijks powerfood geserveerd waarop je de hele middag doorkomt. Grote groepen kunnen ook in de Winklalm overnachten. Elke donderdagavond organiseert de Winklalm een rodelnacht over de verlichte rodelbaan die vanaf het restaurant naar het dal loopt. Voor meer informatie zie:  www.winklalm.at
  • Dienstag Kidstag. Onderaan de ‘Family run’ aan de dalafdaling van Flachauwinkl is een kleine Funslope met de naam ‘Diensdag Kidstag’. Geen idee waarom deze piste zo heet, hij is namelijk elke dag van de week open. En dat is maar goed ook, want kinderen vinden het fantastisch om hier vanaf te gaan. En niet alleen de allerkleinste.

flachauwinkl ervaring

Flachauwinkl / Kleinarl verbonden met Zauchensee

Flachauwinkl en Kleinarl vormen één skigebied samen met Zauchensee. Om van Flachauwinkl naar Zauchensee te komen moet je wel een bus nemen. De bus rijdt af en aan en brengt je binnen een paar minuten naar Zauchensee alweer een hele nieuwe ervaring op je wacht.

Flachauwinkl en Kleinarl zijn onderdeel van Ski Amadé

Flachauwinkl en Kleinarl zijn, net als Zauchensee, onderdeel van het enorme skigebied Ski Amadé. Dit betekend dat je skipas geldig is in alle skigebieden binnen Ski Amadé. Zo ski je in Flauwinkl, Kleinarl en Zauchensee met dezelfde skipas waarmee je ook skiet in Flachau, Grossarl, Eben of Radstadt. Je kan dus rustig twee weken in Flachauwinkl verblijven en elke dag een andere piste skiën. Welke gebieden allemaal onderdeel uitmaken van Ski Amadé zie je hier.

 

Verblijf in Flachauwinkl

Een verblijf in Flachauwinkl is een goed idee. Flachauwinkl is ’s avonds muisstil en donker. Je zal hier heerlijk slapen. Verwacht alleen geen après ski tafarelen hier. Voor de echte après ski zoek je beter een appartement in Flachau. Maar als je het fijn vindt om ’s avonds binnen te blijven of uit eten te gaan, dan is Flachwinkl een goede bestemming! Daarbij komt dat een verblijf hier minder kostbaar is dan bijvoorbeeld Flachau of Wagrain. Gebruik de tool hieronder om snel een beschikbaar onderkomen te vinden in Flachauwinkl.
Booking.com

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
120 cm sneeuw onderweg naar Oostenrijk. Aftellen tot de liften open gaan.
Ook interessant
Wintersport voorpret: 9 heerlijke foto’s van de sneeuwval deze week