Ik ben geen geboren wintersporter, ik een gemaakte wintersporter. Waar mijn vriend en kinderen geboren wintersporters zijn en geheel vrij van angsten iedere winter op de ski’s staan, moet ik elke winter weer ‘even’ wennen. Mijn techniek wordt niet ‘vanzelf’ beter, maar vraagt ieder jaar weer een beetje aandacht en ik heb skiën echt moeten leren. Maar wat mijn gezin en ik gemeen hebben, is de passie voor de wintersport. Ik doe het met net zoveel plezier als de rest. Omdat wij onze zomers (en ons hele leven) ook doorbrengen in de bergen, zoek ik in de zomer ook de uitdaging op. Ik hoop zo dat mijn angst (voor vallen, snelheid én mijn eigen motoriek) beperkt blijft. Hoe ik dit doe, verklap ik in dit artikel.
Bewegen buiten de comfortzone
Wanneer de winter voorbij is, ga ik weer dagelijks hardlopen en / of wandelen. In theorie voor mijn conditie, maar in de praktijk voor mijn ontspanning. Hoewel wandelen en hardlopen best inspannend kunnen zijn en ik er een prima conditie aan overhoud, is het wel beide comfortabel. En ik vrees dat ik dan na de lange zomermaanden met groeiende angst op een piste sta. Daarom zoek ik ook in de zomer wat actie buiten mijn comfortzone op. Zo ga ik met mijn gezin raften, canyoningen en (voor mij de grootste uitdaging van allemaal) downhill biken. Dit laatste is de laatste zomers enorm populair geworden in de skigebieden. Tijdens de zomer kan je (met mountainbike) met de skilift omhoog om over of langs de pistes af te dalen. Ik kies altijd de makkelijkste trails, maar deze zijn al behoorlijk spannend!
Met elkaar op outdoor avontuur
Wanneer ik alleen op pad ga, doe ik precies die dingen die ik zelf fijn vindt. Maar wanneer ik met mijn gezin of vrienden erop uit trek, moet ik me aanpassen. En daar gebeuren dus ook de meest verrassende dingen. Ik moet opeens wildkamperen of een route wandelen die ik zelf nooit gekozen zou hebben, of ik beland in een kano op een wild stromende rivier. Niet mijn keuzes, maar allemaal ingegeven door de mensen om mij heen. Juist daardoor moet ik nieuwe dingen leren en kom ik, jawel alweer, buiten mijn comfort zone. Hierdoor groeit mijn vertrouwen in mijn eigen kunnen, mijn lichaamsbeheersing en mijn comfortzone. Allemaal dingen die mij tijdens het wintersporten weer een stukje verder brengen.
Natuur, natuur, natuur
Wintersport is onlosmakelijk verbonden met een liefde voor de bergen. Jarenlang heb ik met verbazing gekeken hoe de wintersportbestemmingen zich na de winter transformeren tot outdoor paradijzen. Al tijdens het wegsmelten van de sneeuw in de lente vindt er een enorme natuur explosie plaatst. Planten, bloemen, kruiden en dieren komen massaal tot leven. En tegen de tijd dat de laatste sneeuwvelden verdwijnen zijn, gaan alle berghutten open en kunnen we wandelen, mountainbiken, raften, canyoningen en klimmen. Door tijd in de natuur door te brengen in alle seizoenen leer ik de bergen beter kennen, waardoor ik ook in de winter, makkelijker door de skigebieden kan navigeren. Ik wordt steeds bekender met het terrein, de mogelijkheden en de gevaren die erin schuilen. En dat maakt de wintersport ook een stuk leuker!
Zomertips voor wintersporters
Zoals ik al zei, ik ben geen geboren wintersporter. Maar met deze tips zorg ik er voor dat ik niet elke winter ‘opnieuw’ hoef te beginnen. Sinds een paar jaar merk ik dat ik iedere start van de winter beter van start ga. Ik ben in goede conditie, mijn angst wordt steeds minder en elke winter maak ik weer flink wat stappen vooruit. Dat moet ook wel als moeder van twee tieners, anders kon ik ze allang niet meer bijhouden.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten. Als moeder van twee jongens ben ik inmiddels expert als het gaat om wintersportplanning voor families. Verder weet ik veel van skikleding en gear. Met mijn advies krijg je het zeker niet koud op de piste.