Oneindig veel sneeuw, fijne skigebieden en een gastvrije bevolking hebben er voor gezorgd dat Oostenrijk is uitgegroeid tot dé wintersportbestemming onder Nederlanders. Lange dagen op perfect geprepareerde pistes, snelle skiliften en knusse berghutten: Oostenrijk heeft het allemaal.

Maar er is nog meer. Oostenrijk heeft ook een nog onontdekte kant. De kant waar het zomaar kan gebeuren dat je geen andere Nederlanders tegenkomt. De kant búíten de piste, waar heel veel gave activiteiten te doen zijn.

Winter in Oostenrijk. (Foto: Popp Hackner).

Terwijl de anderen in de skilift zitten of op de piste staan, bewandel jij de ongebaande paden door het winterwonderland.
We geven je in dit artikel 6 tips om die onontdekte kant van Oostenrijk te ontdekken!

Rodelen: Hoppakee samen op de slee naar beneden

Op de rodelbaan worden de kaarten opnieuw geschud… Hier tellen je skilometers per uur niet meer mee. Hier gaat het om hele andere skills. En om lef! De adrenalineboost krijg je er automatisch en gratis bij.

Rodelen door het winterlandschap. (Foto: Alpbachtal Tourismus | ShootandStyle.com.)

Afhankelijk van je energielevel kun je ervoor kiezen de skilift naar boven te pakken of een wandeling naar het startpunt te maken. Meestal vind je er een gezellige berghut om een hapje te eten of een drankje te nemen en je zo mentaal voor te bereiden op wat komen gaat. Omdat het gros van de banen ’s avonds verlicht wordt, is rodelen de perfecte avondbesteding.


IJsklimmen: spectaculair en inspannend

Minstens zo spectaculair en inspannend is ijsklimmen. Gewapend met een ijspikkel, stijgijzers, ijsschroeven en een flinke portie doorzettingsvermogen kracht en zelfvertrouwen mag je tegen het ijs opklimmen. Zorg ervoor dat eur genoeg foto’s en filmpjes van je gemaakt worden, want van deze prestatie wil je nog lang kunnen nagenieten.

IJsklimpark Ost Tirol. (Foto: Ramona Waldner)

IJsklimmen kan op heel veel plekken in Oostenrijk. Ga je voor het eerst ijsklimmen? Dan kunnen we je bestemmingen in deze lijst van harte adviseren.


Op sneeuwschoenen de natuur in

Wil je het overweldigende winterlandschap eens op een andere manier ervaren? Laat dan de ski’s een dagje staan en bind de sneeuwschoenen onder. Onder begeleiding van een gids wandel je geruisloos door een ongerept sneeuwlandschap. De sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je nauwelijks wegzakt in de diepe sneeuw en brengen je zo je op plekken die voor anderen onbereikbaar blijven.

Op sneeuwschoenen de natuur in (Foto: Michael Stabentheiner)

Tijdens het sneeuwschoenwandelen voel je je één worden met de natuur. Met een beetje geluk kom je in de bossen of op de berg nog een aantal bijzondere bewoners zoals herten, reeën, gemsen, vossen en (roof)vogels tegen.


Winterwandelen: in alle rust genieten

Heb je na een lange dag op de piste nog energie over? Of wil je een dag(deel) wat anders doen? Maak dan eens een winterwandeling! Dit maakt je hoofd lekker leeg en fris. Zo sta je de volgende morgen weer fris en fruitig op.

Winterwandelen: rust! (Foto: thecreatingclick)

In Oostenrijk zijn ontelbaar veel winterwandelroutes te vinden. Deze routes worden geprepareerd, zodat de sneeuw compact genoeg is en je er gewoon overheen kunt wandelen zonder erin weg te zakken. Sommige (hoogte)routes beginnen bovenaan een skilift, zodat je optimaal van het fantastische uitzicht kunt genieten.


Maak een hondensledetocht

Huh, een hondensledetocht in Oostenrijk? Jazeker! Deze bijzondere ervaring is onder andere in het Brandnertal en het Bregenzerwald te boeken. Hier neemt ‘husky’-Toni je mee de overweldigende natuur van Vorarlberg in.

Op de hondenslede

De honden komen je enthousiast kwispelend tegemoet, ook zij hebben er zin in! Nadat voor iedere slee tien(!) husky’s zijn gespannen kan het grote avontuur beginnen!

Deze actviteit is ook geschikt voor families met kinderen, sterker nog: het is een absolute aanrader voor gezinnen!


Het ijs op: schaatsen en ijsstokschieten

Schaatsers kunnen in Oostenrijk hun hart ophalen. Zo wordt op de populaire Weissensee al jarenlang de alternatieve Elfstedentocht gereden.

Ook in de bekende wintersportplaatsen rondom Innsbruck, Zell am See, Saalfelden Leogang en het Alpbachtal zijn prachtige mogelijkheden om de ijzers onder te binden en het natuurijs te verkennen.

Schaatsen opde Rauschelesee. (Foto: Kärnten Werbung | Franz Gerdl.)

Ook mooi om te doen op het ijs is ijstokschieten; een soort curling, maar dan zonder bezem. Iedereen kan het, dus gezelligheid op het ijs gegarandeerd.


Maak jouw wintersport op je eigen manier compleet

Je ziet het, naast de piste is er ’s winters nog heel veel meer te doen Oostenrijk. Bovendien zijn er naast deze 6 activiteiten nog veel meer manieren om van de pure natuur van Oostenrijk te genieten. De voorbeelden die we hierboven gaven zijn slechts een greep uit de mogelijkheden. Het ijsduiken, wandelen met lama’s, knusse berghuttentochten hebben we nog niet eens genoemd. Wat je plannen ook zijn komende winter: het magische Oostenrijkse berglandschap en de gastvrije Oostenrijkers bieden de ideale setting!

Eerder verschenen
Ouderwets genieten in Grosseck-Speiereck in de onontdekte Lungau
Ook interessant
3x Genieten van skitochten en sneeuwrijke pistes in SalzburgerLand