Met sneeuwschoenwandelen ervaar je de besneeuwde Alpen op een heel andere manier. Met sneeuwschoenen kan je letterlijk buiten de gebaande paden treden. Sneeuwschoenwandelen is een nog relatief onbekend winteractiviteit. Toch is het ontzettend leuk om (een keer) te doen. We vertellen je graag hoe je het aanpakt als je dit eens wil doen en waarom het zo leuk is.
Sneeuwschoenwandelen, is dat niet een beetje suf?
Dit vroegen wij ons af. En met ons waarschijnlijk vele wintersporters. Want wandelen… niet bepaald spannend. En sneeuwschoenwandelen? Nou ja, wij vonden het er met die ’tennisrackets’ niet bepaald stoerder uit gaan zien. Een beetje suf dus, was ons vooroordeel.
Maar goed, we besteden veel tijd in de bergen en op een dag gingen we op zoek naar iets anders. We boekten een dag op pad met een yoga gids (Ja, dat kan, in Gastein bijvoorbeeld). We deden yoga in skikleding, skieden over blauwe pistes en maakten onze eerste sneeuwschoenwandeling.
Het eerste stuk liep over een geprepareerd pad langs de piste. Hier twijfelde we of dit nou wel zo leuk was. Met ski’s aan de piste afglijden leek toch een stuk leuker. Maar toen de gids ons van het pad af leidde, de ongeprepareerde (maar meters dikke!!) poeder in, verdween dit gevoel snel. Voor sommige van ons (mij!) was het de eerste keer off piste. De magie van de eerste voetstappen in verse sneeuw en de totale verlatenheid is onovertrefbaar. Hoe langer we lieper hoe stiller en mooier het werd. De tocht werd ondertussen ook steeds inspannender en er werd nauwelijks nog gesproken. Hier en daar ging een jas uit of werd even stilgestaan om wat foto’s te maken en op adem te komen. En de hoeveelheid sporen onderweg maakte duidelijk hoeveel verschillende dieren hier eigenlijk rondlopen. Daar staan we op de piste eigenlijk nooit bij stil. Niet zo suf meer dus. 😉
Het mag duidelijk zijn dat dit de eerste van een hele reeks sneeuwschoenwandelingen was.
Hoe regel je een sneeuwschoenwandeling?
Wanneer je in een wintersportgebied verblijft, biedt het lokale toerismebureau in een aantal gevallen en weekprogramma. Sneeuwschoenwandelingen staan vaak op het programma vermeld. Informeer dus bij jouw wintersportplaats wat de mogelijkheden en kosten zijn. In een aantal gevallen is het programma kosteloos en kan je dus zo laagdrempelig kennis maken met deze sport.
Sneeuwschoenwandelen, hoe werkt het?
Wanneer je jezelf hebt ingeschreven voor een sneeuwschoenwandeling, wil je je een beetje voorbereiden op wat gaat komen. Het belangrijkste wat je nodig hebt voor deze activiteit zijn sneeuwschoenen. Een inventieve schoen die blijft drijven op de sneeuw, maar wel grip geeft.
Sneeuwschoenen
Veel mensen vergelijken sneeuwschoenen met ’tennisrackets’ maar zelf vinden wij het meer op kleine hoovercrafts lijken. Het grote brede drijfvlak zorgt ervoor dat je niet door de sneeuw zakt. Terwijl de scherpe punten aan de onderkant je grip geven. Sneeuwschoenen hebben een ‘one size fits all’ principe. Al zijn er wel speciale kindermodellen welke kleiner en lichter zijn.
Sneeuwschoenen maak je met gespen vast aan je eigen schoenen. Je zakt nu nog wel een beetje weg in de sneeuw, maar een stuk minder dan zonder de sneeuwschoenen. Daarbij heb je nu grip in de sneeuw, ook op steile ondergrond. Let op, de meeste sneeuwschoenen hebben een linker en een rechter model. Let dus even op of je ze aan de juiste voet aantrekt.
Stokken
Tijdens een sneeuwschoenwandeling kan je eigenlijk niet zonder stokken. De stokken die je gebruikt lijkt op skistokken, maar hebben een bredere teller. Daarbij zijn de stokken verstelbaar in lengte, zodat je ze bij het stijgen en afdalen op de juiste lengte in kan stellen. De stokken zorgen dat je in evenwicht blijft en niet omvalt. Op vlakkere stukken kan je je stokken prima achterwege laten. Maar wanneer het steil is, of de sneeuw heel diep, dan kan je niet zonder!
Wat heb je nodig?
Als je gaat sneeuwschoenwandelen heb je niet zoveel nodig. De sneeuwschoenen en bijhorende stokken krijg je bij een begeleide tocht (met gids) van de organisatie. Als je zelf op pad gaat kan je deze huren. Daarmee is je uitrusting klaar. Zorg wel dat je je goed aankleed en dat je goede waterdichte schoenen hebt. Qua kleding geldt onderstaand advies.
- Zorg voor stevige, waterdicht wandelschoenen.
- Een paar warme comfortabele wandelsokken of skisokken.
- Bedek je hoofd met een muts of hoofdband.
- Synthetische of wollen thermokleding.
- Een midlayer van fleece of dons.
- Een hardshell buitenlaag (deze hoef je niet aan, maar kan je in je rugzak meenemen, wanneer het gaat sneeuwen of wanneer je koud wordt, trek je de hardshell aan).
- Winddichte handschoenen.
- Zonnebril.
- Skibroek of waterdichte wandelbroek.
- Een rugzak met iets te drinken, een snack en wintersport zonnebrand.
Sneeuwschoenwandeling op zoek naar wild
Op diverse plekken in de Alpen kan je een sneeuwschoenwandeling met een ranger boeken. Je maakt dan een sneeuwschoenwandeling onder begeleiding van een parkranger op zoek naar wild. De ranger weet precies waar de dieren gevoed worden en de kans dat je herten, reeën of zwijnen zult zien is groot. Een bijzondere ervaring! Wij hebben dit soort wandelingen gemaakt in Ost-Tirol en in Nationalpark Hohe Tauern. Maar er zijn vast nog veel plekken waar dit georganiseerd wordt.
Vraag hiernaar bij het toerismebureau in je wintersportgebied.
Sneeuwschoenwandelen met kinderen
Sneeuwschoenwandelen is een ontzettend leuke activiteit om als familie te ondernemen. Waar je elkaar op de piste nogal eens verliest door het niveauverschil, is een sneeuwschoenwandeling voor iedereen nieuw. Iedereen is aan het begin even onwennig en stuntelig en iedereen zal het snel onder de knie hebben. Je blijft tijdens het wandelen bij elkaar, en je kan eens lekker bijpraten. Zo leer je, samen met de kinderen, een nieuwe activiteit en doe je nieuwe ervaringen op. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen een sneeuwschoenwandeling maken. Ze hebben wel een beetje kracht in hun benen nodig, maar als ze kunnen skiën lukt dit ook.
Geef wel bij het boeken direct aan hoe oud je kinderen zijn. Dan kan de gids daar rekening mee houden. Niet alle wandelingen zijn geschikt voor kinderen. Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt, want je kind zal best even moeten wennen en dan kan een beetje motivatie geen kwaad 😉
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten. Als moeder van twee jongens ben ik inmiddels expert als het gaat om wintersportplanning voor families. Verder weet ik veel van skikleding en gear. Met mijn advies krijg je het zeker niet koud op de piste.
0 Commentaren