sneeuwschoenwandelen

Met sneeuwschoenwandelen ervaar je de besneeuwde alpen op een heel andere manier. Je kan je letterlijk buiten de gebaande paden treden. Het is een nog relatief onbekende winteractiviteit. Maar het is ontzettend leuk om (een keer) te doen. We vertellen je graag daarom graag over het hoe en waarom van sneeuwschoenwandelingen.

Sneeuwschoenwandelen, is dat niet een beetje suf?

Dit vroegen wij ons af. En met ons waarschijnlijk vele wintersporters. Want wandelen… leuk, maar niet bepaald spannend. En sneeuwschoenwandelen? Nou ja, wij vonden het er met die ‘tennisrackets’ niet bepaald stoerder uit gaan zien. Een beetje suf dus, was ons vooroordeel.

Maar goed, we besteden veel tijd in de bergen en op een dag gingen we op zoek naar iets anders. We boekten een dag op pad met een yoga gids (Ja, dat kan, in Gastein bijvoorbeeld). We deden yoga in skikleding, skiede over blauwe pistes en maakte een sneeuwschoenwandeling.

Het eerste stuk liep over een geprepareerd pad langs de piste. Hier twijfelde we of dit nou wel zo leuk was. Met ski’s aan de piste afglijden leek toch een stuk leuker. Maar toen de gids ons van het pad af leidde, de ongeprepareerde (maar meters dikke!!) poeder in, verdween dit gevoel snel. Voor sommige van ons (mij!) was het de eerste keer of piste. De magie van de eerste voetstappen in verse sneeuw en de totale verlatenheid is onovertrefbaar. Hoe langer we lieper hoe stiller en mooier het werd. De tocht werd ondertussen ook steeds inspannender en er werd nauwelijks nog gesproken. Hier en daar ging een jas uit of werd even stilgestaan om wat foto’s te maken en op adem te komen. En de hoeveelheid sporen onderweg maakte duidelijk hoeveel verschillende dieren hier eigenlijk rondlopen. Daar staan we op de piste eigenlijk nooit bij stil.

Niet zo suf meer dus. ­čśë

sneeuwschoenwandeling

Sneeuwschoenwandelen, hoe werkt het?

Sneeuwschoenwandelen doe je dus op speciale sneeuwschoenen.

Veel mensen hebben het dan over ‘tennisrackets’ maar zelf vind ik het meer op kleine hoovercrafts lijken. Het grote brede drijfvak zorgt ervoor dat je niet door de sneeuw zakt. Terwijl de scherpe punten aan de onderkant je grip geven. Sneeuwschoenen hebben een ‘one size fits all’ principe. Al zijn er wel speciale kindermodellen op de markt. Deze zijn kleiner en lichter dan de volwassen varianten.

Sneeuwschoenen maak je met gespen vast aan je eigen bergschoenen. Je zakt nu nog wel een beetje weg in de sneeuw, maar een stuk minder dan zonder de sneeuwschoenen. Daarbij heb je nu grip in de sneeuw, ook op stijle opvlakken.

Met behulp van je skistokken hou je evenwicht op diepe sneeuw en steile stukken.

 Sneeuwschoenwandelen: wat heb je nodig?

Als je gaat sneeuwschoenwandelen heb je niet zoveel nodig. De sneeuwschoenen krijg je bij een begeleide tocht (met gids) van de organisatie. Als je zelf op pad gaat kan je deze huren. Net als de stokken (al kan je ook prima je skistokken meenemen). Daarmee is je uitrusting klaar. Zorg wel dat je je goed aankleed en dat je goede waterdichte schoenen hebt. Qua kleding geldt onderstaand advies.

Een gemiddelde ski outfit of langlaufoutfit volstaat doorgaans om te gaan sneeuwschoenwandelen (afgezien van de skihelm en sneeuwbril dus).

sneeuwschoenwandelen met gids

De eerste keer sneeuwschoenwandelen.

Ben je enthousiast geworden? Boek dan een tour met een gids. Bij het plaatselijke toerismebureau kunnen ze je hier meer over vertellen. De tour is doorgaans inclusief de sneeuwschoenen en skistokken (mocht je deze zelf niet hebben). Jij zorgt voor bovenstaande kleding en een redelijke conditie.

We raden je af om zelf op pad te gaan. Omdat het toch de bedoeling is dat je ongeprepareerd terrein opzoekt, is een gids eigenlijk noodzakelijk. Anders wordt het al snel gevaarlijk. Het grote voordeel van een gids is natuurlijk wel dat deze je de mooiste plekken laat zien, bijzondere informatie over de omgeving verteld en de beste restaurants kent.

sneeuwschoenwandelen tocht

Sneeuwschoen wandeltochten

Wanneer je weet dat je sneeuwschoenwandelen leuk vindt, kan je een meerdaagse tocht overwegen. Wanneer je ervaren bent kan je zo’n tocht zelfstandig afleggen (nooit alleen). Maar er zijn ook begeleide tochten. Een meerdaagse sneeuwschoen wandeltocht voert je over verlaten landschap van berghut naar berghut. Je bagage draag je op je rug. In het Oostenrijkse Tirol vind je diverse uitgestippelde wandelroutes van 2 of meer dagen.

Wanneer je een meerdaagse sneeuwschoen wandeltocht maakt, heb je naast bovenstaand materiaal gamaschen nodig. Dit zijn een soort waterdichte zakken, waarmee je de onderkant van je broek en schoenen afsluit. Zo voorkom je dat je kleding nat wordt.

Wanneer je interesse hebt in meerdaagse sneeuwschoen wandeltochten kan je kijken op de website Bergsportreizen.nl (van de NKBV) voor een georganiseerde reis vanuit Nederland of op de website van de Tirol om voor een wandeltocht ter plaatsen. Wanneer je via een Nederlandse organisatie boekt, heb je veelal een Nederlandse gids en Nederlands reisgezelschap. Via een lokale organisatie is dit uiteraard doorgaans niet het geval. Wel heeft een lokale gids doorgaans meer kennis van de omgeving waardoor je andere informatie krijgt. Tot slot biedt Bergsportreizen.nl hele leuk uitziende arrangementen waarbij je ook om leert gaan met lawinemateriaal. Zo is er voor ieder wat wils!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Extreme kou onderweg naar de Alpen – 6 tips tegen de kou
Ook interessant
Review Salomon Icon 2C Air skihelm