beginnende wintersporter

Als beginnende wintersporter ga je het liefst zo goed mogelijk voorbereid de piste op. Je wilt natuurlijk niet voor gek staan. En je wilt graag een leuke tijd hebben. Met deze tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent tijdens je eerste wintersport. En een goed begin… is een grote cliché.

1. Vermijd een licht ontbijt

Als we het dan toch hebben over een goed begin. Wintersport is sport. En al lijkt het niet meer dan ‘een beetje de berg afglijden’, het is een intensieve sport. Zorg dus voor een stevig ontbijt. En stop een energiereep in je jaszak. Vooral de derde dag van de wintersport staat bekend om een dip. Ontbijten dus!

beginnende wintersporters

2. Investeer in lessen

Huur en leen zoveel mogelijk materiaal maar investeer in skilessen of snowboardlessen. Van een echte leraar. Hoe lief je vrienden het ook bedoelen met tips als: ‘een bochtje draaien is heel makkelijk. Kijk, je prikt met je stok en skiet er dan zo omheen’. Lief, maar niet succesvol. Investeer dus in lessen. Dat kan vooraf in Nederland op een indoorskibaan maar dat kan ook tijdens de wintersport bij de plaatselijke skischool. Deze investering betaalt zich dubbel en dwars terugbetalen. En daarbij zijn skilessen of snowboardlessen gewoon leuk. Echt waar.

3. Zorg voor goed zicht

Je zicht op de piste kan je wintersportervaring maken of breken. Zorg dus voor zowel een skibril als een zonnebril. Een skibril voor als het sneeuwt en een zonnebril voor een stralende dag. Als je ergens een goede skibril kan lenen, dan is dat een fijne optie. Wanneer je geen gelegenheid hebt om een skibril te lenen, investeer dan in een goede skibril.

thermoshirt shi
ORTOVOX / HANSI HECKMAIR

4. Vermijd katoenen kleding

Wintersporters dragen altijd van die niet sexy lange onderbroeken. Maar dat heeft een reden. Deze zogenaamde basislaag zorgt voor een perfecte afvoer van zweet. Zo blijft het lichaam droog en warm. Die ‘lelijke’ thermo onderbroeken en thermoshirts zijn dus vrij belangrijk. De thermokleding is gemaakt van wol of synthetisch materiaal. Vermijd ten aller tijden katoenen kleding tijdens de wintersport. In tegenstelling tot bovengenoemde kleding houdt katoen vocht vast. Hierdoor blijf je nat, koel je af en heb je het dus koud op de piste. Geen succes.

skipas

5. De skipas gaat in het zakje van je linker mouw

Een beginnende wintersporter herken je vaak bij de lift. Ze moeten hun handschoenen uitdoen om met hun blote hand hun skipas uit de jaszak te halen en tegen het poortje aan te houden. Vervolgens moet de skipas weer terug in de jaszak en de handschoen weer aan. Niet nodig!

Skijassen zijn speciaal voor de skipas voorzien van een klein zakje in de linker mouw. Wanneer je de skipas hierin draagt, herkent de poort bij de lift jouw pas zodra je er voor staat. En je kan dus zo doorglijden. Zonde als je dat pas aan het einde van je eerste week ontdekt…

Tot slot

Tot slot, beste beginnende wintersporter, wensen wij je veel plezier komende winter. Als je benieuwd bent hoe andere Rookies zich voorbereiden op hun eerste wintersport, lees dan dit artikel van Annelies. Met bovenste tips staat in ieder geval niets je in de weg om een fantastische wintersport te beleven.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Top 5 Oostenrijkste wintersport gerechten
Ook interessant
Foto Friday #9 – Corduroy