banner

Marcel Hirscher stopt met skiracen. De beste skiër aller tijden heeft dat zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie die live op de Oostenrijkse tv werd uitgezonden. “Het is goed zo”, aldus de Salzburger.

Zomer te kort om op te laden

Tijdens de persconferentie legt Hirscher rustig uit wat de redenen van zijn afscheid van de skisport zijn. De belangrijkste reden is dat de zomer te kort is om zich weer volledig op te laden voor een nieuw seizoen. Hij vergelijkt het met de batterij van een telefoon. Als die nieuw is, laadt die snel op en gaat lang mee. Naarmate de batterij ouder wordt, duurt het langer voordat hij maximaal opgeladen is, en loopt hij sneller leeg.

Maar er zijn meer redenen voor de Oostenrijker om te stoppen. Zo wordt er wel heel veel gevraagd van de lichamelijke conditie en is het ook niet altijd even leuk om het hele jaar vanuit je koffer te moeten leven. “Ik kan en wil de prijs niet meer betalen die dit soort prestaties verlangen”, aldus de beste skiër die Oostenrijk ooit gekend heeft. Bovendien wil hij graag op het hoogtepunt stoppen. Een gedachte waar hij eigenlijk al sinds 2013 mee rondloopt.

Marcel Hirscher stopt met skiracen.
Hirscher maakte zijn besluit live op tv bekend.

Wereldkampioen in eigen land hoogtepunt van carrière

De winst tijdens de wereldkampioenschappen in Schladming zijn voor Hirscher het absolute hoogtepunt van zijn carrière. Tijdens deze WK won de Salzburger onder grote druk de slalom. Vooral de aanwezigheid van meer dan 50.000 fans, veel meer dan tijdens bijvoorbeeld de Olympische Spelen, maakte een diepe indruk op de ski ster.

Toekomst nog onzeker

Wat hij in de toekomst gaat doen is nog onzeker. De huidige wereldkampioen wil zijn kennis graag doorgeven, maar heeft eerst tijd nodig om te wennen aan het normale leven. Morgen gaat hij eerst genieten van het niet moéten trainen en daarna neemt hij de tijd voor een uitgebreid ontbijt. “Er liggen zo veel nieuwe projecten te wachten, daar verheug ik me op.”, aldus de Oostenrijker.

‘Alleen nog maar skiën op de mooie dagen’

De eerste wedstrijden van het nieuwe skiseizoen zullen wel de nodige emoties oproepen bij hem oproepen. Hoewel dat natuurlijk geheel afhangt van de omstandigheden. Bij mist, slecht zicht of barre omstandigheden zal het een stuk makkelijker zijn, dan wanneer het -10 is en er verse sneeuw ligt. “Vanaf kan ik de mooie dagen uitkiezen om te gaan skiën.”, antwoordt hij lachend op de vraag van de journalist.

Zon in de skilift. Stoeltjeslift in Wildkogel Arena
Alleen nog maar skiën op de mooie dagen

Woorden schieten te kort om dankbaarheid uit te drukken…

..maar Marcel doet aan het einde van de persconferentie toch een poging om zijn zijn familie, team en begeleiders te bedanken. Met name zijn vader, die volgens hem de “Mastermind van dit alles” is. Maar ook zijn vrouw, het begeleidingsteam (“Ik ben zo sterk als mijn team, ik droeg het startnummer, maar het team heeft alles samen gedaan”) en zelfs de Oostenrijkse fans thuis worden uitvoerig bedankt. “Bedankt dat ik de afgelopen 10 jaar door jullie huiskamer mocht carven.”, aldus de zeer geliefde skiracer.

Marcel Hirscher: de beste skiër ooit

Marcel Hirscher is de zoon van een Oostenrijkse skileraar en een Nederlandse moeder. De man uit Annaberg (SalzburgerLand) is zonder twijfel de beste skiër aller tijden. Als eerste won hij 8 maal op rij de wereldbeker. Hij werd bovendien maar liefst 6 keer wereldkampioen en won ook nog eens 2 keer goud en 1 keer zilver op de Olympische Spelen.

Een van de grootste redenen voor het succes noemt hij zijn enorme gedrevenheid als het gaat om zijn skimateriaal. “Een goede setup, maakt je nog eens 1 à 2 seconden sneller dan dat je al bent.” Deze seconden krijg je letterlijk cadeau. Met deze enorme passie voor wintersport gear heeft Hirscher een nieuwe standaard gezet, een voorbeeld dat veel jonge atleten zullen volgen.

Wil je zelf zien hoe groot het talent van Marcel Hirscher is? Bekijk dan onderstaande video van Red Bull.

Afscheid gaat niet ongemerkt voorbij

Het afscheid van Marcel Hirscher is niet ongemerkt voorbij gegaan. Niet alleen werd het lijsttrekkersdebat op tv verschoven voor het interview met de legende. Ook op social media nemen atleten afscheid van de GOAT (Greatest of all Time). Zoals bijvoorbeeld Lindsey Vonn, die ook dit jaar stopt met racen.

Gaan jullie Marcel Hirscher ook missen?

Hier in Oostenrijk is het afscheid van Marcel Hirscher groot nieuws. Hij is één van de grootste sporthelden die het land ooit gehad heeft. Gaan jullie hem ook missen? Laat het ons dan weten via het opmerkingenveld onderaan dit artikel.

2 Commentaren

 • Magda Essers,

  Zeker weten ga ik het missen zijn grandioze afdalingen het was een lust om naar te kijken. Bedankt Marcel voor de prachtige uren sport, zoals ze al zeggen je bent de grootste ook voor mij.

  • Frank van Delden,

   Dat geldt voor ons ook Magda. Dank voor je toffe reactie!

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Live: witte bergtoppen aan het begin van de herfst
  Ook interessant
  Zo gaan jouw wintersport prestaties drastisch vooruit