Goed nieuws! Steeds meer skigebieden maken gebruik van groene energie voor hun infrastructuur en sneeuwkanonnen. Voor het prepareren van de pistes wordt echter nog altijd veel diesel gebruikt. Door de ontwikkeling van de elektrische pistenbully komt daar mogelijk binnenkort een einde aan.

Tijdens ‘interalpin 2019’, een grote beurs voor skigebieden, heeft PistenBully, de eerste volledig elektrisch aangedreven pistenbully gepresenteerd. De nieuwe PistenBully 100 E‘ is , zoals de naam al aangeeft 100% emissievrij.

Elektrische pistenbully
Fotocredits: pistenbully.com

Goede batterijen

Een van belangrijkste ontwikkelingen van de nieuwe pistenbully is de batterij. Deze levert meer dan voldoende vermogen voor het aandrijven van de zware machines. De batterij heeft een capaciteit van 126 kWh en levert een spanning van 400V. Minstens net zo belangrijk is dat de batterij snel opgeladen kan worden. In 6,5 uur is de batterij weer helemaal opgeladen. Daarmee kan dan 2,5 tot 3 uur achter elkaar worden geprepareerd.

Hybride pistenbully bestaat al langer

De ontwikkeling van de elektrische pistenbully is volgens de fabrikant een logische volgende stap richting milieuvriendelijke wintersport. In 2012 ontwikkelde het bedrijf al de ‘600 E+’, een hybride pistenbully die aangedreven werd door een combinatie van elektriciteit en diesel. Deze wordt inmiddels al in veel skigebieden ingezet. Het bedrijf ‘PistenBully’ viert dit jaar zijn 50e verjaardag en produceerde inmiddels meer dan 200.000 sneeuwschuivers.

Elektrische pistenbully inzet
Fotocredits: pistenbulley.com

Skigebieden worden steeds ‘groener’

Klimaatverandering is ook voor de skigebieden een steeds belangrijker thema. Met deze nieuwe pistenbully’s kunnen de skigebieden de volgende stap maken als het gaat om duurzame wintersport en de reductie van CO2. Afgelopen jaren is er al flink geïnvesteerd in schone energie en energiebesparing. Inmiddels wordt meer dan 90% van de energie die gebruikt wordt op een schone manier opgewekt. Wist je dat een wintersporter per dag nog slechts 4,2 kWh gebruikt. Ter vergelijking. Daar kan je met de auto maar 6 kilometer mee rijden.

Zelf een pistenbully kopen?

Het is ons niet bekend wat de nieuwe pistenbully gaat kosten, maar gemiddeld kost een pistenbully zo’n 300.000 euro. Een behoorlijke smak geld dus. Gelukkig is een variant van lego die nog geen 20 euro kost. Hij is wel een stuk kleiner, maar dat mag de pret niet drukken. De lego pistenbulley is onder meer te koop via bol.com.

Lego pistebully

Innsbruck

0 Commentaren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Bijzondere wintersportverhalen: In Fiss had ik de beste tijd van mijn leven
Ook interessant
Après-ski hits die je direct terugbrengen naar de wintersport