Na een comfortabele reis per Eurostar en TGV arriveer ik in het skiresort Chamrousse. Een van de minder bekende skigebieden van Frankrijk. Welke avonturen ik daar beleefde, dat vertel ik je graag in dit reisverslag.
Welkom in Chamrousse
De besneeuwde bergen lonken als we het treinstation van Grenoble verlaten. Een taxishuttle rijdt ons de berg op, deels door het bosrijke gebied van het Belledonne massief, naar Chamrousse. Als we door Chamrousse rijden, zie ik mensen lekker in het zonnetje buiten zitten op een van de vele de terrasjes. Ik krijg meteen zin om ook op een terrasjes neer te ploffen. Eerste indruk: gezellig, relaxt en gemoedelijk. Nog dezelfde middag is er, na de zeer vlotte reis, voldoende tijd om de locatie te verkennen. Ik vind het altijd zo leuk om meteen op de dag van aankomst eerste het dorpje te verkennen. Waar kunnen we brood kopen? Waar is de skiverhuur en waar vertrekt de skilift? Met deze vragen wandel ik in nog geen vijf minuten naar het dorpje waar alle voorzieningen centraal bij elkaar liggen.
Het skigebied van Chamrouse: compact en uitdagend
Het skigebied van Chamrousse, is met haar 90 kilometer aan afwisselende pisten compact en uitdagend voor alle niveaus. Je kan hier lekker afwisselen tussen blauwe en rode pisten en je kan zelfs tussen de bomen door skiën. Het hoogste punt is ‘Croix de Chamrousse’, op 2.250 meter hoogte, waar de meest uitdagende afdalingen liggen. Ook beschikt het skigebied over een ‘Snowpark‘, met een boardercross en schansen, inclusief een oefengebied voor kinderen. En voor het hele gezin is ‘Montagne de Téo’, de place to be bij uitstek.
Legendarische Olympische afdaling
Hou je van een uitdaging, dan mag je de ‘Casserousse‘ piste beslist niet overslaan. Ervaar zelf deze legendarische helling van de Olympische Spelen van 1968! Waar je in de voetsporen van drievoudige Olympische medaillewinnaar Jean-Claude Killy treedt. Tijdens onze ski dag was de lift helaas gesloten, vanwege te veel wind. Ik kom vast nog een keer terug naar Chamrousse én voor deze avontuurlijke afdaling!
Voor welke piste ga jij?
Het aardige van Chamrousse is, dat je vanuit drie locaties kan beginnen met skiën
- Vanuit Chamrousse 1650 – Recoin”pak je de kabinelift waar je de meeste rode pisten vindt.
- Chamrousse 1750 – Roche-Béranger” biedt voornamelijk blauwe pisten.
- En Chamrousse 1700 – Village du Bachat is, met haar aanbod aan groene pisten, ideaal voor beginnende skiërs.
Er rijden overigens gratis skibussen, die de verschillende resorts met elkaar verbinden. Ook de skipisten en bospaden zijn onderling met elkaar verbonden.
Majestueuze panorama’s
Het maakt niet uit voor welke afdaling ik kies. Maar overal waar ik even tijdens mijn skisafari stop heb ik om me heen een adembenemend uitzicht. De panorama’s over Grenoble en de isère-vallei zijn verbluffend. Ik vond het magisch mooi, zowel overdag als ’s avonds. Na een tip van een van de locals, neem ik de kabinelift naar ‘Croix de Chamrousse 2250‘. Wat zicht daar ontvouwt… Boven op de top geniet ik van een 360° panorama! Voor natuurliefhebbers en fotografen uniek om mee te maken.
Magisch skimoment: zonsondergang
In Chamrousse kan je trouwens iets unieks beleven. Terwijl de laatste skilift ons naar de top van het skigebied brengt, beleven we, eind januari, een magisch moment: niet alleen een ongelooflijk uitzicht over de Isère-vallei en de bergen van het Chartreuse massief, maar tegelijkertijd ook een prachtige zonsondergang.
Zo veel te beleven in Chamrousse
Naast het skiën valt er nog genoeg te beleven in dit wintersportgebied. Rodelen en snowtubbing in het Rodelpark. Vlieg door de lucht, met een van de langste ziplines ter wereld in in het Adrenaline Park. Deze 2 kilometer lange zipline start bij ‘Croix de Chamrousse’ en eindigt in ‘Chamrousse 1650’.
Natuurliefhebbers komen naar Chamrousse voor het fraaie, beboste hoogplateau: Chamrousse Nordic Park“: Met 9 langlaufloipes en 7 wandel- en sneeuwschoenpaden is het hier een eldorado voor rustzoekers. Samen met gids Chloë ervaar ik een van de wandeltochten door dit gebied. Ook hier worden we getrakteerd op weidse uitzichten. Genietend van de natuur en de stilte wandelen we al gauw een uur, totdat Chloë me iets influistert. Kort daarna wijkt ze van de route af, en deelt ze haar favoriete plek. Het fantastische uitzichtpunt had ik zonder haar niet ontdekt.
Toerskiën of sledetocht met Husky’s
Eigenlijk zijn er zoveel leuke wintersport activiteiten in dit gevarieerde wintersportgebied, dat ik tijd te kort kom. Wordt het de laatste middag toerskiën, of een avontuur, door de sneeuw, met een een span husky’s. Ik kies voor dat laatste, want ik bel dol op honden. Op het Chamrousse Nordic Park hoor ik de honden al, die niets liever willen dan rennen. Na wat praktische tips en een knuffel met de nieuwsgierige honden, stappen we met z’n tweeën in de slee. Achter op de slee neemt eigenaresse Isabelle voor dit honden avontuur plaats, als een soort ‘roer’ en om de ‘rem’ los te laten, waarna de honden wegstuiven. Gedurende de tocht van 20 minuten ben ik even in een compleet andere wereld. Oh dit mag van mij een hele middag duren! Echt een aanrader om met het hele gezin te beleven!
Avontuur op sneeuwschoenen
Wie een bijzonder avontuur wil beleven, gaat met Experience Nature ’s avonds op sneeuwschoensafari! Dát wil ik natuurlijk ervaren, want zo’n beleving is niet alledaags. Rond de avondschemer spreek ik af met Jonathan van Experience Nature. Hij geeft de deelnemers een set sneeuwschoenen en stokken. De ‘rackets’ bind ik onder mijn moonboots. En dan begint het avontuur. We wandelen bergopwaarts. Dat vraagt om een goede basisconditie kan ik je verzekeren. Want tijdens de klim mag je een korte, maar steile passage trotseren om bij een hut te komen. De hut voor ons diner. Vroeger deed deze hut dienst als schuilhut voor de schaapherders. Tegenwoordig gebruikt Jonathan de hut om zijn wandelaars te trakteren op een heerlijke kaasfondue.
Tijdens ons sneeuwschoen avontuur schijnt de maan over het skigebied en zien we in de verte Grenoble liggen. Na een goed uur wandelen arriveren we bij de hut. Eigenlijk een spartaans schuurtje van steen, niet verwarmd. Maar met 7 personen in de kleine ruimte, terwijl Jonathan zijn primus uitklapt en de kaasfondue in de fonduepan bereidt, warmt het snel op. Ik had niet verwacht dat de panorama’s én het wandelen in het donker zo’n indruk op me zouden achterlaten. Deze magische ervaring zal ik niet snel vergeten. Net als de primitieve hut en de gezellige avond.
Creatieve middag
Voor een creatieve middag ben ik wel te porren. Vooral als ik mijn eigen zeep mag maken. Laurie van ‘Savon doux voyage’ heeft in Chamrousse 1650 een kleine winkel en atelier waar ze workshops verzorgd. Haar liefde voor het zeep maken ontstond toen ze zelf geen geschikt product vond voor haar acné huid. Tijdens de workshop vertelt Laurie over de ingrediënten en de verhoudingen om zeep te maken. Daarna ga je zelf, onder begeleiding van Laurie, aan de slag! Mijn zeepblok heb ik inmiddels in kleinere stukken gesneden en liggen de komende 4 weken te drogen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik. Het is niet alleen een leuke creatieve bezigheid, het is ook nog eens goed voor het milieu en je handen of gezicht. In vloeibare zeep zitten namelijk ongewenste stoffen die de zeep vloeibaar houden!
Tips over Chamrousse
Mijn smaakpapillen waren zeer tevreden over enkele typische authentieke streekgerechten, die hier met veel liefde worden bereid. Vooral restaurant Le Chalet , in Chamrousse 1700 met haar “Fondue Cépe” sprong er voor mij echt uit.
Ook het gezellige restaurant L’Écureuil in Chamrousse 1650, met hun verrukkelijke ‘Gratin Dauphinoise’ is een aanrader. Overal in Chamrousse vind je restaurants aan de piste, met overdekte galerijen met winkeltjes met daarboven twee of drie verdiepingen met appartementen. Heel praktisch en handig. Je loopt zo vanuit je appartement naar een winkeltje of restaurant én naar de skipiste.
Goed bereikbaar per trein
Wist jij dat Chamrousse heel goed te bereiken is met de trein? Vanuit Amsterdam reis je eerst met de Eurostar in ruim 3,5 uur naar Parijs, waarna de TGV slechts drie uur nodig heeft om Grenoble te bereiken. Bovendien ligt Chamrousse op slechts 30 km van Grenoble, zodat je binnen een uur op de plaats van bestemming arriveert. Vanaf het treinstation van Grenoble rijden taxi’s of bussen met bestemming Chamrousse.
Betaalbare skipas
Naast de relaxte sfeer en het lekkere eten, ben ik heel erg verrast over de skipas tarieven. Op maandag geldt er zelfs een ‘promo’ (aanbieding) voor de skipas. Wil je de informatie op je gemak bekijken? Raadpleeg dan de site van Chamrousse: dagpas. Voor een pas vanaf 2 dagen, een “early boeking” of een weekendpas is een aparte pagina. Met een beperkt budget skiën in Frankrijk? Ja, dat heb ik dit jaar ervaren in Chamrousse!
Flocon Vert: familievriendelijk
Chamrousse is geclassificeerd met de labels Familie Plus (het keurmerk voor kindvriendelijke bestemmingen in Frankrijk), Flocon Vert en Qualité Tourisme. In januari 2017 kreeg Chamrousse als eerste resort in Isère het label ‘Flocon Vert’ Een label dat de duurzame inzet van bergbestemmingen garandeert. Het label is ontwikkeld voor toeristische bestemmingen die werken aan duurzame ontwikkelingen. Als de gratis skibussen (‘Navette’), dan ook nog hun dieselmotoren verruilen voor elektromotoren, dan is dat ook weer een stap in de duurzame richting.
Ik ben geboren met winter in mijn DNA. Voor alle vormen van wintersport heb ik een onbegrensd enthousiasme. Buiten, in de bergen ben ik in mijn element. Eén met de natuur, die me uitnodigt om te doen waar ik van hou. Fotograferen, wintersporten en samen met familie of vrienden genieten en gezellige momenten beleven in de sneeuw. Voor de lekkerste Kaiserschmarrn ben ik altijd te porren. Begin jaren ’90 heb ik 3 jaar in de Franse Alpen gewoond. Tegenwoordig ben ik graag tijdens de winter in Frankrijk, Oostenrijk of Italië. Voor op-Wintersport ontdek ik graag bijzondere locaties en activiteiten, die minder bekend zijn bij het grote publiek.