De Lange de XT Free skischoen is een skischoen waarmee je kunt toerskiën, freeriden en op de piste kunt racen. Het klinkt als de perfecte oplossing voor wintersporters die veel skiën, maar ook wel eens zouden het toerskiën zouden willen proberen. Met deze schoon hoef je maar een paar skischoenen te kopen om zowel te klimmen als af te dalen. Wij schaften begin december een paar aan en deden een uitgebreide test. De resultaten daarvan lees in deze uitgebreide review.

Skischoenen Lange XT Free review
Skischoenen Lange XT Free review

Samenvatting review Lange XT Free skischoenen

Flex: verkrijgbaar in flex 100, 110, 120, 130 en 140.
Test exemplaar: Lange XT 110, maat 25,5
Gewicht skischoenen:
1600 gram.
Geschikt voor: piste, off piste en gemoedelijke toerskitochten.
Wat is leuk: één paar skischoenen voor piste skiën, freeriden en toerskiën.
Wat is minder: kleine aanpassing voor smalle voet noodzakelijk.
Kopen: adviesprijs € 499,99. Nu verkrijgbaar vanaf € 299,97

Volledige samenvatting Lange XT Free skischoenen

Op advies van een gespecialiseerde verkoper kocht ik aan het begin van de winter deze skischoenen. Eigenlijk was ik op zoek naar een paar skischoenen om te beginnen met toerskiën, maar volgens hem kon ik met de Lange XT Free zowel de piste op, als een toerskitocht maken. Zijn belangrijkste argument: het afdalen moet ook leuk zijn en met deze skischoenen kan je onder alle omstandigheden vol gas afdalen. Inmiddels zijn we halverwege de winter en heb ik de schoenen op ruim 40 skidagen een een aantal toerskitochten uitgebreid kunnen testen. En om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten.. ik ben er erg blij mee!

Ik ben erg blij met deze skischoenen.

Eerste indruk Lange XT Free skischoenen

Wanneer de ik de skischoenen voor het eerst van het schap pak, valt me vooral op hoe licht ze zijn. Ze zijn een stuk lichter dan mijn ‘normale’ skischoenen. Later zal blijken dat ze slechts 1600 gram per stuk wegen. Bijna de helft lichter dan de 2500 gram die mijn reguliere skischoenen wegen. Ze gaan ook een stuk soepeler aan, iets wat waarschijnlijk te danken is aan het feit dat ze minder stijf zijn. Normaal ski ik met een flex van 130, deze hebben ‘maar’ een flex van 110.

Direct, vanaf de eerste keer passen, heeft Lange XT Free een aangename pasvorm. Ze knellen nergens en zitten zoals je van goed passende skischoenen mag verwachten. Maar goed, dat is in de winkel. Op de piste kan het natuurlijk helemaal anders zijn.

Piste skiën met Lange XT Free

De eerste echte test van de skischoen is op de piste. Dit is aan het begin van het seizoen en de pistes liggen voornamelijk vol met kunstsneeuw. Ideale omstandigheden om de Lange XT Free te testen in combinatie met een paar stijve reuzenslalom ski’s. Ik merk direct dat deze schoenen minder stijf zijn, iets wat voor mijn postuur en skitechniek niet nadelig is. Ik ben een lichte skiër en de flex van 110 blijkt meer dan voldoende. Wanneer ik de ski op zijn kant wil zetten, merk ik dat dit heel soepel gaat. Ook wanneer ik het tempo en ritme verhoog, reageert de ski zoals ik wil. Test geslaagd!

De piste voor jezelf in Lienz
Op de piste scoren deze skischoenen goed.

Off piste test van Lange XT Free

Volgens de fabrikant zijn XT Free ideaal voor wintersporters die ook graag het avontuur buiten de piste zoeken. Hoewel we deze winter (nog) niet heel veel poederdagen hebben gehad, zijn de schoenen al wel getest in de diepe sneeuw en off piste. Opvallend is dat de Lange XT Free ondanks een lagere flex uitermate goed reageert op bewegingen vanuit je voeten, enkels en knieën. Fijn! Zo kan je heel goed de voorkant van je ski’s belasten en over je tenen heen de bochten draaien. Poeder en buckels skiën is gaat op deze manier een stuk makkelijker.

Toerskiën

De Lange XT Free is gemaakt om ook mee te kunnen toerskiën. Achterop de schoen zit een hike/ski switch en voor op de skischoen zitten ook de inserts waarmee de skischoen ook passen op toerski’s met een pinbinding.

Ik heb er inmiddels een aantal toerskitochten van ieder ruim 1.000 hoogtemeter mee gemaakt en ben erg blij met de skischoenen. Ze zijn weliswaar wat zwaarder dan speciale toerskischoenen, maar daarvoor krijg je wel een stuk meer plezier tijdens afdaling voor terug.

Skitoer bij de Grossglockner
De XT Free is ook geschikt om mee te toerskiën.

Pasvorm en comfort

Een goede skischoen moet goed passen, niet knellen, maar ook zeker niet te ruim zitten. Aan deze skischoen merk je dat Lange al jarenlang ervaring heeft met het fabriceren van skischoenen. Aangezien ik een vrij smalle voet heb, merk ik dat de schoen bij de leest net iets te ruim zit. Maar daar is gelukkig een simpele oplossing voor. Met een soort sticker, wordt een verdikking aan de buitenkant van de skischoen aangebracht. Op die manier sluit de skischoen naadloos aan bij mijn voeten. Heb jij ook smalle voeten? Vraag hier dan naar bij de winkel.

De XT Free binnenschoen is gemaakt van Ultralon. Hierdoor zijn ze licht van gewicht, maar zorgen wel voor stevigheid, comfort en warmte. Met deze skischoenen heb ik nog geen enkele keer last gehad van koude voeten op de piste.

Skischoen in ski
De lange skischoen heeft een fijne pasvorm

Verkrijgbaar in verschillende flex-varianten

De Lange XT Free is verkrijgbaar in verschillende varianten:  De enige verschillen zijn de flex en de prijs. Hoe hoger de flex, hoe duurder de skischoen. Ik heb gekozen voor een flex van 110. Deze is voor mijn postuur en skitechniek meer dan stijf genoeg. Ben je (veel) zwaarder of een echte racer, dan kan je overwegen om een stijvere schoen te kiezen. Maar pas op dat je geen skischoen koopt die te stijf is, dat gaat ten koste van je skiplezier en comfort. Hieronder staat een overzicht van de varianten en prijzen. Wil je meer weten over welke flex het beste bij jou past? Lees dan ons artikel: Hoe zit het ook alweer met de flex bij skischoenen?

Variant (Flex) Kleur Adviesprijs
100 Zwart € 359,99
110 Oranje € 459,95
120 Blauw € 499,99
130 Groen € 599,99

Conclusie

De Lange XT Free is een skischoen voor alle omstandigheden, maar niet voor alle wintersporters. Ben je op zoek zijn naar één paar skischoenen voor zowel de piste als voor toerskitochten, dan is dit een ideale skischoen. Voor recreatieve skiërs zijn er echter aantrekkelijker geprijsde modellen. Bijvoorbeeld de Lange RX. Deze heeft een vergelijkbare pasvorm, maar zonder alle extra opties om ook te kunnen toerskiën.

De skischoen is onder online verkrijgbaar en kost nu € 299,97. (Let op dit is een tijdelijke aanbiedin).

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Dit zijn de 4 meest duurzame skigebieden in Oostenrijk
Ook interessant
Bus naar Oostenrijk: reistijden, kosten en info