Patagonia biedt met Snowdrifter een allround skipak voor op de piste (skiën en snowboarden), toerskiën en freeriden. Als minimalist ben ik fan van kleding die voor zoveel mogelijk doeleinde ingezet kan worden. Vanwege het duurzame karakter ben ik sowieso fan van Patagonia, dus dat ik dit skipak zou testen was eigenlijk vrij voor de hand liggend. Deze winter ging ik de Snowdrifter jas en Snowdrifter BIB skibroek de piste op. In deze review lees je mijn ervaring met dit skipak.

Review Patagonia Snowdrifter skipak voor dames
Mijn ervaring met Patagonia Snowdrifter skikleding.

Specificaties bij review Patagonia Snowdrifter ski kleding

Skikleding geschikt voor: allround skiërs en snowboarders.
Materiaal Patagonia Snowdrifter: H2No Performance Standard Shell (polyester).
Pasvorm: vrouwelijke pasvorm, getailleerd.
Wat is fijn: fijne pasvorm.
Wat is minder: een isolerende midlayer is noodzakelijk.
Beschikbare kleuren: grijs, multicolour en groen/paars (zoals die van mij).
Patagonia Snowdrifter kopen: skibib 419 euro en ski jack 449 euro.

Skipak Patagonia Snowdrifter ski jack en skibroek door Maaike.
Skipak Patagonia Snowdrifter ski jack en skibroek door Maaike.

Review Patagonia Snowdrifter: allround skipak voor fanatieke wintersporters

Patagonia Snowdrifter is speciaal ontwikkeld voor de fanatieke wintersporter. Het skipak kan het hele seizoen ingezet worden, zowel op de piste als buiten de piste. Daarnaast is natuurlijk de duurzame gedachte door het hele ontwikkelingsproces en productieproces leidend geweest. Zo is dit ski pak duurzaam waterafstotend gemaakt en is het gebruik van PFC’s in de hele wintersportcollectie uitgebannen. Het resultaat is een waterdichte, winddichte en ademende wintersport collectie die je onder alle omstandigheden droog houdt zonder de natuur  waarin je je bevindt te belasten. Klinkt goed? De praktijk is zelfs nog beter.

Een technisch skipak met vrouwelijk design

Nee, dit is geen advertorial. We krijgen niet betaald voor deze review, maar ik ben gewoon echt enthousiast. Ik wil hier vast mee beginnen omdat het moeilijk is om me genuanceerd uit te drukken over mijn ervaring met Patagonia Snowdrifter. Ten eerste vind ik het skipak ontzettend mooi. Nu draagt het feit dat paars mijn absolute lievelingskleur is, hier natuurlijk aan bij, maar deze kleuren zijn echt te gek. Daarbij is dit skipak zowel technisch als vrouwelijk. Deze combinatie is zeldzaam. Eigenlijk zijn mijn meest technische skipakken meestal aan de ruime kant en vrijwel nooit zijn ze getailleerd. Zeker niet wanneer ze zijn ontworpen voor gebruik naast de piste. Patagonia Snowdrifter is echter nauwsluitend en getailleerd. Daarbij is de bovenkant van de BIB van elastisch (softshell) materiaal, wat heel zacht en flexibel voelt (en niet stijf en ‘crispy’ zoals meestal bij een hardshell ski jas). Wanneer de kleuren je aanspreken, hoef je met Patagonia Snowdrifter geen compromis te maken tussen technische prestaties en een vrouwelijk design.

Pasvorm van Patagonia Snowdrifter

Deze skikleding valt maatgetrouw. Omdat het nauwsluitend valt, kan je bij twijfel beter een maat groter bestellen dan een maat kleiner. Ik draag onder het pak een baselayer en een donzen midlayer. Mocht je geen midlayer hebben, dan is het essentieel om deze erbij te bestellen. Het pak is namelijk niet gevoerd en biedt (behalve bij het voorjaars skiën) te weinig warmte op de piste.

De capuchon aan het ski jack is ruim en kan over de helm gedragen worden. Dit is iets waar ik op de koudste dagen veel gebruik van maak. Wanneer ik de capuchon over mijn helm trek en daarna de kraag tot bovenin dicht rits, sluit het ski jack rondom mijn skibril. Warmte wordt opgeslagen in de jas en heeft nu geen weg naar buiten meer. Dit is enorm comfortabel op koude dagen met veel wind omdat de wind volledig buitengesloten wordt en de warmte ingesloten. Zo biedt ik weerstand op de meest gure dagen!

De combinatie van de hoge pasvorm van de BIB skibroek en de sneeuwvanger in het ski jack zorgen ervoor dat – zelfs bij afdalingen in de diepe poeder – geen sneeuw binnenkomt.

Handige functies aan Patagonia Snowdrifter

De meest gestelde vraag bij deze broek is hoe ik naar de wc ga. En hoewel ik hier vooraf niet echt over nagedacht heb, is dit verrassend eenvoudig. Op bovenstaande foto zie je een rits op mijn bovenbeen. Deze rits zit aan beide kanten. Door deze ritsen open te ritsen kan ik zo naar de wc, zonder mijn broek of jas uit te hoeven trekken.

Het tweede wat ik echt wil benoemen zijn het aantal zakken. Op de borst zit in de bib een zak. De jas heeft drie binnenzakken, een zakje voor de ski pas twee grote zakken en een kleine op de borst. Letterlijk alles heeft zijn eigen zak, zodat ik onderweg niks kan verliezen.

Tot slot is er de ruime capuchon en kraag, die je helemaal inpakken op gure dagen en alle snijdende wind uit je gezicht en nek weren.

Conclusie van mijn ervaring met Patagonia Snowdrifter

Als fanatieke wintersporter ben ik ontzettend blij met de Patagonia Snowdrifter BIB skibroek en het Snowdrifter ski jack. Ik viel voor de kleuren en het design, maar ik blijf het dragen vanwege het stretchy comfort en de bewegingsvrijheid die dit pak bieden. Daarbij voel ik me beschermd tegen alle weersomstandigheden en heb ik met dit pak het gevoel dat ik een steentje bijdraag aan een betere wereld dankzij het duurzame karakter.

Een goede midlayer is een must, maar die heb ik gelukkig genoeg in de kast hangen. De prijs van dit pak is fors, maar gezien de functionaliteit en de verwachte levensduur (ik ga hier zeker vijf jaar mee doen, misschien wel langer) vindt ik het ook wel weer meevallen. Je koopt Patagonia Snowdrifter Jacket voor 449 euro en de bib pants voor 419 euro.

Eerder verschenen
Skikleding wassen: welk wasmiddel, hoe en wat (waarom en hoe vaak)
Ook interessant
Dit zijn de 12 beste skigebieden voor een wintersport in maart