Sinds een paar jaar heeft Decathlon een eigen ski collectie. Een aantal jaar geleden hebben de Decathlon ski’s al eens uitgebreid getest en waren behoorlijk onder de indruk. Vooral BOOST 900 viel erg bij ons in de smaak. Dit jaar heeft het Franse outdoormerk dit model vernieuwd. Dat vraag om een nieuwe review!

Overzicht review Wedze BOOST 900 R

Getest model: STR (de rode)
Lengte: verkrijgbaar in 166, 171, 176 centimeter.
Dimensies / Sidecut: 122/68/103.
Radius:
13,6 meter.
Voor welk type skiër: ervaren wintersporters die vrijwel alleen op de piste skiën.
Wat is leuk: goede prijs kwaliteit verhouding.
Wat is minder: keuzestress in webshop.
Type ski: pisteski.
Binding
: Look NX12 Konect – eenvoudig in te stellen voor skischoenen met een zool lengte van 255 mm tot 378 mm.
Kopen: voor € 409,95 (inclusief binding) via de webshop van Decathlon.
Getest door: Frank en zoon (14), twee ervaren wintersporters met een goede skitechniek.

Decathlon Wedze Boost 90
De Boost 900 viel erg in de smaak

Review Wedze BOOST 900 STR

Wedze BOOST 900 is een ski, dat in drie uitvoeringen wordt geleverd. Elke uitvoering heeft een andere lengte, maar – nog veel belangrijker – een ander inzetbereik. Deze ski kies je dus niet op basis van je lichaamslengte, maar op het soort bochten dat jij het liefste skiet. De uitvoering, die elk een andere kleur hebben, zijn:

  1. XTR (geel) – ‘Xtra Short Turn’: 166 centimeter lang. Volgens Decathlon is deze gemaakt voor een snelle kantenwissel en korte bochten.
  2. STR (rood) – ‘Short Turn’: 171 centimeter lang. Voor korte en middellang bochten. Zelf vermoed ik dat dit een (wat langere) slalomski is.
  3. MTR (blauw) – ‘Medium Turn’: 176 centimeter lang. Voor lange bochten met veel vaart. Qua inzetgebied en dimensies doet deze me nog het meest denken aan een reuzeslalomski.

Het kiezen van een ‘submodel’ (die dan dus maar in een lengte verkrijgbaar is) vind ik een bijzondere keuze, die bij mij wel even zorgde voor wat keuzestress. Want welke uitvoering zou ik kiezen? Zelf ski ik het liefst middellange bochten, met veel vaart. Daarnaast wissel ik lange en korte bochten graag af. Ik besluit uiteindelijk om de de ‘STR’-uitvoering te kiezen. Ik ben benieuwd wat me te wachten staat.

De Boost STR is uitgebreid getest op en naast de piste
De Boost STR is uitgebreid getest op en naast de piste

Ski met binding

De ski wordt geleverd met een gemonteerde skibinding van het merk LOOK. Deze binding is instelbaar voor verschillende maten schoenen. Het type binding dat je ook veel tegenkomt bij de skiverhuur. Het instellen van de binding is niet zo moeilijk. Je leest de zoollengte van je skischoenen af (staat onderop) en stelt de binding op de juiste lengte in. Vergeet niet om daarna de DIN goed in te stellen. Er zijn online verschillende calculators en tabellen te vinden waar je de juiste instelling kunt vinden.

Heb je hier geen ervaring mee, of twijfel je hoe je de binding in moet laten stellen? Dan kan je bij de winkels van Decathlon of bij zo ongeveer elke skiverhuur terecht. Deze kunnen dat in een handomdraai voor je doen.

Hoe skiet Wedze Boost 900 op de piste?

Wanneer ik voor het eerst met de ski de piste van Obertauern op ga, valt me op dat de ski fijn skiet. Middellange en langere bochten laten zich makkelijk sturen. Tegelijkertijd is de ski een stuk vergevingsgezinder dan een ‘raceski’, ook als ik even achterom kijk, doet de ski nog precies wat ik wil.

Bij korte bochten merk je dat de kern van de ski gemaakt is van hout. Ik moet echt mijn best doen om de bochten heel kort te maken, maar de houten kern van de ski geeft wel behoorlijk wat bounce. Ik vind de kantenwissel zelf wat traag, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk. Je moet behoorlijk netjes skiën om goede korte bochten op steile pistes te maken. Anders gaat hij rutschen.

Ik heb de ski getest op harde, ijzige pistes en bij warm weer (slush) en verse sneeuw. In alle gevallen gaan lange en middellange bochten erg goed. En korte wat minder. Ben jij op zoek naar een ski voor die typische korte skileraarbochten? Dan zou je de XTR kunnen overwegen.

De wedze ski (rechts) skiet goed op de piste

En de prestaties naast de piste?

Wedze Boost 900 is een echte piste ski. Naast de piste heb je er dus weinig mee te zoeken. De piste is daarvoor te smal, stijf en mist rocker. Natuurlijk kan je met de ski’s een stukje ‘afsteken’, of een korte afdaling door de poeder, maar voor lange freeride afdalingen is de ski ongeschikt.

Deze ski is echt een pisteski en minder geschikt voor off piste gebruik
Deze ski is echt een pisteski en minder geschikt voor off piste gebruik

Oordeel review Wedze Boost 900 STR

Het meest opvallend aan de Wedze Boost 900 is de prijs kwaliteit verhouding. De ski kost iets meer dan 400 euro wat echt een stuk minder is dan een vergelijkbaar model van meer bekende skimerken. Voor dat bedrag koop je een ski waar de gemiddelde wintersporter prima mee uit de voeten kan. Die hard-skiërs, met een echt goede skitechniek, die hard (willen) skiën en veel van hun ski verwachten, kunnen wellicht beter een ander merk/model kiezen, maar voor iedereen die rustig op de piste bochten wil draaien, is het een prima keuze.

Wedze Boost kost € 409,95 en is onder meer verkrijgbaar via de webshop van Decathlon.

Eerder verschenen
Nog op wintersport in maart of april? Dit maakt Obertauern tot de perfecte voorjaarsbestemming
Ook interessant
Toerskiën: 11 handige tips voor je eerste toerskitocht