Wintersport is bij uitstek een familievakantie. Waarschijnlijk kijkt het hele gezin maanden uit naar die ene week. Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle wintersport met kinderen is dat zij het naar hun zin hebben. Maar ze moeten wel leren skiën (of boarden). Uiteraard raden wij als hoofd leermethode een skischool aan.

Maar ook als je zelf (een paar dagen) met je kind de piste opgaat, kan je hem of haar wat bijbrengen. Met onderstaande ski oefeningen voor kinderen leren ze beter te skiën. En deze skioefeningen voor kinderen zijn nog leuk ook! En wie weet, misschien word je er zelf ook nog een betere skiër van.

Skioefeningen met kinderen - achteruit skien
Een skioefening voor kinderen die te ver naar achter leunen: achteruit skiën

Achteruit skiën

Veel kinderen (en helaas ook veel volwassenen) skiën met met ‘rückenlage’. Ze leunen te veel naar achteren, belasten de voorkant van de ski te weinig en hebben daardoor geen goede controle over hun ski’s. Het gevolg hiervan is dat ze slecht(er) sturen en remmen.

Eén van de beste oefeningen om dit te verbeteren is door achteruit te skiën. Bij achteruit skiën, word je gedwongen om je gewicht helemaal naar voren verplaatsen om goed te kunnen sturen.

Hou er wel rekening mee dat een skioefening bedacht is om één of meerdere specifieke fouten te verbeteren. De oefeningen kunnen echter ook ‘bijwerkingen’ hebben. Zo is de valkuil van deze oefening dat je kind te veel gaat draaien met je bovenlichaam. Let daar dus op als ze weer normaal skiën.

Hoe begin je met deze skioefening? – stappenplan

  1. Zoek een vlakke, rustige piste op om deze oefening te doen.
  2. Laat je kinderen achterstevoren een pflug (pizzapunt) maken.
  3. Start met een stukje recht achteruit skiën om aan het gevoel te wennen en oefen een ‘noodstop’.
  4. Als ze dit beheersen kan je beginnen met het draaien van bochten. De truc hierbij is dat ze de linker en de rechter ski om de beurt belasten. Als extra hulpmiddel kan je ze uitleggen dat ze afwisselend over hun linker en hun rechter schouder kunnen kijken.

Deze skioefening voor kinderen kan je doen met de ski’s waar ze normaal ook mee skiën. Als je de uitdaging groter wilt maken, dan kan je overwegen om bij de plaatselijke skiverhuur een paar twin tip ski’s te huren. Maar dit is zeker niet noodzakelijk.

In onderstaande video van de Nederlandse skivereniging wordt nog eens haarfijn uitgelegd hoe je kunt starten met achteruit skiën.

Zonder stokken de piste op

Veel kinderen hebben te weinig lichaamsspanning bij het skiën. Je ziet dit doordat ze hun skistokken langs het lichaam laten hangen of juist heel druk heen en weer bewegen.

Door kinderen regelmatig zonder stokken te laten skiën worden ze zich bewust van hun houding en zal hun skihouding verbeteren. De skistokken kan je gewoon bovenaan de lift laten staan, die kan je dan later weer ophalen.

Hoe begin je met deze skioefeningen voor kinderen?

Er zijn heel veel verschillende skioefeningen zonder stokken. Hieronder staan drie voorbeelden:

  1. Armen naar voren strekken. Deze oefening helpt je kind om goed centraal op zijn/haar ski’s te staan.
  2. Vliegtuig. Door de armen wijdt te doen en parallel aan de berg te houden, verbeteren kinderen de belasting op hun dal ski.
  3. Armen over elkaar. Dit is een ideale oefening voor kinderen die veel met hun bovenlichaam draaien. Door de armen over elkaar te doen, blokkeren ze de mogelijkheid om hun bovenlichaam te draaien.
Ski oefeningen voor kinderen zonder stokken
Zonder skistokken de piste op voor een stabielere houding

Bospaadjes, schansen en hobbeltjes

Kinderen houden van avontuur. Op de piste achter je vader en moeder aan skiën is natuurlijk heel leuk, maar naast de piste is het nog veel leuker. Mooi meegenomen, want er is geen skioefening voor kinderen zo effectief als over hobbels, schansen en bospaadjes skiën. Kinderen moeten dan namelijk al hun motorische vaardigheden, balans en coördinatie aanwenden om het pad te kunnen volgen. Maak daarom gebruik van de paadjes naast de piste. Het is niet alleen een goede skioefening voor kinderen maar ze worden er doorgaans ook ontzettend blij van.

ski oefeningen kinderen - hobbels skien
De beste skioefening voor kinderen bestaat uit de paadjes naast de piste

Heel veel succes..

Wij wensen je veel plezier en succes bij het toepassen van deze eenvoudige ski oefeningen voor kinderen. En mocht je niet te tevreden zijn met het resultaat, dan kan je je kinderen natuurlijk altijd nog aanmelden bij de skischool.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Met deze goede voornemens wordt het een fantastisch wintersport jaar
Ook interessant
Reisverslag: met Colmar naar Alta Badia voor de wereldbeker skiën