Iedere (beginnende) wintersporter kent de paniek. Je komt uit de skilift en legt je ski’s neer. Zet je skischoen in de ski. En je ski gaat niet aan. Je probeert het nog eens, maar zonder succes. Lichte paniek, want de rest van je gezelschap skiet er vandoor. Hieronder noemen we de mogelijke oorzaken en snelle oplossingen voor dit probleem. Of het nu je eigen ski’s of die van je kind betreft. Met deze tips ben je binnen een paar seconden weer ‘good to go’.

Check 1: Sneeuw onder de skischoenen

In de meeste gevallen als iemand een ski niet aan krijgt, zit er sneeuw onder de skischoenen geplakt. Dit is precies de reden waarom je skiërs zo driftig met hun schoenen over de binding ziet trappen als ze uit de lift komen. Beweeg de onderkant van je skischoen heen en weer over de voorkant van je binding om de vastgeplakte sneeuw snel kwijt te raken. Bij kleine kinderen tik je de sneeuw er met behulp van je skistokken af.

Ski aandoen, sneeuw onder skischoen

Check 2: De binding zit nog dicht

Een veel voorkomend euvel bij kinderen die de ski’s niet aankrijgen, is een dichtzittende binding. En bij een dichte binding kan je niet instappen. Controleer de binding door op de achterkant te drukken (waar je ook drukt als je ‘uit wil stappen’).  Nu is de binding open en kan er ingestapt worden. Dit probleem komt met name voor wanneer je kind een ski verloren is bij een val op de piste.

ski aandoen

Check 3: Stabiele ondergrond onder de ski’s

Wanneer je een ski aan wilt doen op de piste, zorg dan voor een stabiele ondergrond. Wanneer je een ski verliest in de poedersneeuw, is het bijna onmogelijk om deze in de poedersneeuw ook weer aan te doen. In zo’n geval kan je het beste op 1 ski verder skiën, met de ski in je handen en op vaste ondegrond de ski weer aantrekken. Kinderen hebben hier nog meer moeite mee als volwassenen omdat ze doorgaans minder kracht in hun benen hebben.

Check 4: Plaats je voet recht in de binding

Je skischoen past alleen recht in de binding. Zet dus eerst de voorkant van de schoen recht in de binding en druk dan je hiel recht naar achter, achterin de binding. Let erop dat je altijd eerst je dal ski (de ski die het laagst staat) eerst aantrekt. Wanneer je de bovenste ski eerst aantrekt, is het lastig om je skischoen exact in de juiste hoek in je binding te bevestigen.

Skisokken van Sockwell getest
Lukt het nog niet? Check dan even of je wel echt je eigen ski’s hebt.

Reservecheck

Mocht je na deze checks je ski nog steeds niet aankrijgen? Kijk dan even goed naar de ski’s… Waarschijnlijk heb je na de après ski een paar van iemand anders meegenomen en deze passen natuurlijk helemaal niet op jouw skischoenen.

 

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
100 jaar Colmar: geniet van deze nostalgische wintersport beelden
Ook interessant
LIVE: genieten van de enorme sneeuwdump in Oostenrijk – zo ziet Obertauern er NU uit