Tijdens de winterperiode zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. In dit artikel leggen we je precies uit wat deze verplichting inhoudt. Welke regels zijn er? Welke banden zijn geschikt? En hoe het zit met aansprakelijkheid en verzekering? Hieronder hebben we alle informatie op een rij gezet.

Waarom winterbanden?

In Nederland is het (nog?) niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Winterbanden zijn gemaakt van een ander type rubber en hebben ook een heel ander profiel. Hierdoor wordt de remweg een heel stuk korter en kans op een ongeluk aanzienlijk kleiner.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het rijden met winterbanden je remweg bijna 40 meter korter maakt.

De test werd gedaan op een besneeuwd wegdek bij een temperatuur van -5 graden. De auto met zomerbanden had ruim 60 meter nodig om tot stilstand te komen. De auto met winterbanden iets meer dan 20 meter. Dat is echt een heel groot verschil.

Wij raden daarom iedereen aan om in de winter met winterbanden te rijden.

Met de auto door de sneeuw? Dan zijn winterbanden noodzakelijk!

Wanneer zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht?

Gedurende de winterperiode zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht. Tussen 1 november en 15 april is het in Oostenrijk verplicht voor auto’s en vrachtwagens tot 3,5 ton om tijdens winterse omstandigheden op winterbanden te rijden.

Wat zijn de regels voor winterbanden in Oostenrijk?

Op de website van de Oostenrijkse overheid staat daarover de volgende tekst:

Pkw und Lkw mit einem höchstzulässigen Gesamtgewicht bis zu 3,5 t dürfen während des Zeitraumes 1. November bis 15. April bei winterlichen Fahrbahnverhältnissen wie insbesondere Schneefahrbahn, Schneematsch oder Eis nur dann in Betrieb genommen werden, wenn an allen Rädern Winterreifen angebracht sind.

Alternativ zu Winterreifen ist es auch zulässig, Schneeketten auf mindestens zwei Antriebsrädern zu verwenden – jedoch nur dann, wenn die Fahrbahn mit einer zusammenhängenden oder nicht nennenswert unterbrochenen Schnee- oder Eisschicht bedeckt ist.

Personenauto’s en vrachtwagens zijn tussen 1 november en 15 april verplicht om met winterbanden te rijden als sprake is van winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel of modder.

Winterbanden moeten dan verplicht op alle wielen worden aangebracht.  Mocht je geen winterbanden onder de auto hebben liggen, dan mag je eventueel ook met sneeuwkettingen (op de aangedreven wielen) de weg op. Maar alleen als de weg met zo’n dikke laag ijs of sneeuw bedekt is, dat het wegdek daardoor niet beschadigd.

In de praktijk betekent dat je in de winterbanden in Oostenrijk gedurende de winterperiode verplicht zijn. Je kunt het er niet op wagen om met zomerbanden op wintersport te gaan. Stel dat het gaan sneeuwen of ijzelen, dan zou je direct de auto moeten laten staan. En dan? Ook de ANWB adviseert iedereen die met de auto op wintersport gaat om winterbanden te gebruiken.

De juiste maat sneeuwkettingen

Welke winterbanden in Oostenrijk?

Een autoband geldt als winterband als hij voorzien is van het opschrift  “M+S”, “M.S.” of “M&S”.

In Oostenrijk moeten winterbanden tevens een profiel hebben van minimaal 4 millimeter.

Toch zonder winterbanden in Oostenrijk rijden?

Er is een maas in de wet waardoor het in Oostenrijk niet verplicht is om met winterbanden te rijden.  Je moet dan wel met sneeuwkettingen rijden. Dit is echter alleen toegestaan als er een de hele weg voorzien is van een laag sneeuw. In de praktijk betekent dit dat je niet op de snelwegen kan rijden.

Hieronder hebben we meest gestelde vragen over de winterbandenplicht in Oostenrijk verzameld. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld onderaan het artikel.

Winterbanden Oostenrijk: meest gestelde vragen

Hoe hoog zijn de boetes voor rijden zonder winterbanden in Oostenrijk

Rij je toch zonder winterbanden in Oostenrijk? Dan kan je een behoorlijke boete krijgen. Als je zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete van 35 – 5.000 euro.

Wat zijn de beste winterbanden?

Er zijn een heleboel organisaties die ieder jaar de winterbanden testen. In het artikel: ‘Beste winterbanden – test overzicht‘ hebben we alle interessante tests op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel de juiste keuze kunt maken. Voor het gemak hebben we ook een top 5 van de beste winterbanden van dit jaar gemaakt. Zo kan je snel de juiste banden kiezen.

Wat is het minimale profiel voor winterbanden?

In Oostenrijk moet een winterband een minimaal profiel van 4 millimeter hebben Voor diagonaal banden geldt zelfs een minimale profieldiepte van 5 millimeter. Voldoet jouw band niet deze regel en raak je betrokken in een ongeluk, dan kan je aansprakelijk worden gesteld wegens nalatigheid. Bovendien riskeer je een behoorlijke boete.

Ben je verzekerd als je zonder winterbanden in Oostenrijk rijdt?

Het verzuimen van de winterbandenplicht kan leiden tot problemen bij het claimen van de schade bij je verzekering.

Daarnaast kunnenbestuurders die zonder winterbanden rijden aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Hierbij geldt een omgekeerde bewijslast. Dat betekent dat je bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld en zelf je onschuld moet bewijzen. Je moet dan kunnen bewijzen dat het ongeval exact hetzelfde zou zijn gelopen wanneer je wél met winterbanden had gereden. In de praktijk is dat vrijwel onmogelijk. Nog een reden om gewoon niet zonder winterbanden in Oostenrijk rond te rijden.

Sneeuw langs de weg winter straat
Winterbanden zijn verplicht gedurende de winterperiode.

Vergeet ook niet om je sneeuwkettingen mee te nemen

Het is in Oostenrijk tijdens de wintermaanden min of meer verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen. Op sommige wegen en passen is het onder winterse omstandigheden alleen toegestaan om de weg met sneeuwkettingen op te gaan. Dat wordt dan aangegeven middels een blauw bord (zie afbeelding). Voor het rijden met sneeuwkettingen geldt in Oostenrijk een maximum snelheid van 50 km per uur.

sneeuwkettingen - wnterbanden in Oostenrijk
Bij dit bord zijn sneeuwkettingen verplicht.

En je ruitenwisservloeistof bij te vullen

In Oostenrijk geldt de verplichting om je auto goed uit te rusten voor de winter. Naast winterbanden betekent dit bijvoorbeeld ook dat je voldoende anti-vries ruitenwisser vloeistof hebt. Zodat je ten alle tijden goed zicht hebt.

Eerder verschenen
Zo ziet een skivakantie vol familieplezier in Les Arcs er uit
Ook interessant
Wat is MIPS en waarom is het zo belangrijk?