banner

“Zoek!” Dat ene korte bevel is alles wat een goede lawinehond nodig heeft om levens te kunnen redden. Met zijn getrainde neus diep in de sneeuw gaat de hond dan direct op zoek naar slachtoffers van bijvoorbeeld een lawine. Maar voordat een hond zich lawinehond mag noemen, is er veel training nodig. Training die al op jonge leeftijd begint.

Lawine hond training
Lawinehondentraining. Foto: lawinenhunde.at

Lawinehond: van huisdier naar reddingsmedewerker

De opleiding van lawinehonden wordt in Oostenrijk uiterst serieus genomen. Lawinehonden gelden namelijk nog altijd als de meest succesvolle inzet bij het opsporen van lawineslachtoffers.

De neus van lawinehonden is extreem scherp. Hierdoor is een lawinehond in staat om snel mensen die onder de sneeuw bedolven zijn te kunnen lokaliseren. Een lawinehond is hiertoe zelfs sneller en beter in staat dan de meest moderne technologieën.

Honden worden al op jonge leeftijd geselecteerd en opgeleid tot lawinehond. Vorige winter trainden de lawinehonden van Salzburg in St. Martin am Tennengebirge, een klein en sneeuwzeker wintersportdorp niet ver bij ons vandaan in SalzburgerLand.

Lawinehonden training
Zowel de hond als het baasje krijgt training. Foto: lawinenhunde.at

Lawinehonden gaan mee in de skilift, pistenbully of sneeuwscooter

Ieder jaar worden er honderden lawinehonden opgeleid in skigebieden over de hele wereld. Al spelenderwijs leren ze zoeken naar mensen in de sneeuw. Dit begint met het zoeken naar hun eigen baasje, pas daarna wordt geoefend met ‘vreemden’. Uiteraard mag een beloning na de vondst van een slachtoffer daarbij niet uitblijven.

De lawinehonden leren niet alleen hoe ze mensen kunnen vinden die onder sneeuw bedolven zijn. Ze worden ook getraind om mee te reizen en stil te zitten in de skilift, helikopter, pistenbully en op een sneeuwscooter. Zo kunnen de honden in een noodgeval snel naar het rampgebied worden vervoerd waar zo snel mogelijk beginnen met zoeken.

Lawinehond in actie
Een lawinehond zoekt naar een slachtoffer. Foto: lawinenhunde.at

Niet alleen de lawinehond moeten de schoolbanken in

Ook de baasjes van de lawinehonden worden goed opgeleid. Zij krijgen een uitgebreide EHBO training en perfectioneren hun vaardigheden met lawinepieper en sonde. Vooral het zoeken naar meerdere slachtoffers na een lawine wordt uitvoerig geoefend. Door de vele oefeningen ontstaan bepaalde automatismen. Deze zorgen ervoor dat zelfs onder de meest stressvolle omstandigheden de zoektocht naar slachtoffers snel en effectief blijft verlopen.

Training tot Lawinehond in Oostenrijk
Een aantal honden met hun baasjes. Foto: lawinenhunde.at

Hulde aan de lawinehonden

Het was leuk om deze training van lawinehonden zelf te kunnen zien. En wat hebben we een diep respect voor de lawinehonden en hun baasjes! Zij riskeren hun leven om lawineslachtoffers te kunnen redden. En daar volgen ze ook nog eens een speciale opleiding voor.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Skibril op sterkte, onze ervaring en alternatieven voor brildragers
Ook interessant
Zuid-Tirol sluit het wintersportseizoen: gelukkig hebben we de foto’s nog..