Voor iedereen zijn of haar skivakantie gaat plannen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de drukke en de rustige periodes voor de wintersport 2021.

Wanneer zijn de rustige periodes voor wintersport 2021

Snel naar:

Dit zijn rustige weken voor wintersport 2021

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2021 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. De rustige weken in de skigebieden zijn:

  • De weken voor kerst.
  • Tussen 10 en 31 januari 2021.
  • De tweede week van februari.
  • Tussen 28 februari en 28 maart 2021.
  • Na 4 april.
De periode voor de kerstvakantie

In de periode voor de kerstvakantie is het nog erg rustig in de skigebieden. Je hebt in deze periode de piste nog echt voor jezelf. Wij vinden deze periode erg sfeervol en kunnen iedereen aanbevelen om een keer  in december op wintersport te gaan. Overal worden gezellige kerstmarkten en speciale winterwandelingen georganiseerd. En omdat veel accommodaties nog niet volgeboekt zijn, kan je rustig wachten met boeken tot je zeker weet dat er genoeg sneeuw ligt.

Wil je niet wachten met boeken? Bekijk dan ons overzicht van skigebieden die al in december sneeuwzeker zijn.

Onze favoriete skigebieden voor een skivakantie in deze periode zijn Obertauern, Innsbruck en Val Senales.

Stedentrip Innsbruck
Een bezoek aan de kerstmarkt in Innsbruck is absoluut de moeite waard.
Januari is traditioneel rustig

Na de kerstvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. Omdat geen enkel land met fervente wintersporters in januari schoolvakanties heeft, zijn de pistes deze maand heerlijk rustig.  Uitzondering hierop zijn de skigebieden waar traditioneel veel vriendengroepen op wintersport gaan. In skigebieden zoals Flachau, Gerlos en Ischgl kan het ook in januari behoorlijk druk zijn op de piste.

Hou er wel rekening mee dat het in januari hard kan sneeuwen en flink koud kan zijn. Een goede skibril en warme skihandschoenen zijn dan geen overbodige luxe.

In Januari kan het hard sneeuwen
In januari kan het flink sneeuwen.
Opvallend: nauwelijks schoolvakanties tijdens de tweede week van februari

De maand februari is de drukste maand in alle wintersport gebieden. In deze maand hebben overal in Europa de scholen vakantie en zijn de condities optimaal. Toch is er in 2021 één week in februari waarin het minder druk zal zijn. Tijdens de tweede week van februari heeft alleen in een klein deel van Duitsland en Oostenrijk schoolvakantie.

Wil jij het liefst in februari op wintersport? Maar niet als het heel druk is? Boek dan in de week van 7 – 14 februari 2021 jouw wintersport.

Wintersport Filzmoos
In februari is er een rustige week.
Rustige periode start begin maart

Omdat alle schoolvakanties eind februari al voorbij zijn, wordt het de hele maand maart rustig op de pistes. Maart staat garant voor sneeuw, zon en lange dagen. Wij kunnen een wintersport in maart aan iedereen aanbevelen.

Drukte verwacht rondom de paasdagen 2021

In 2021 vallen de paasdagen vroeg. 4 april is het eerste paasdag. In Nederland hebben we geen paasvakantie meer, maar in Oostenrijk, België en grote delen van Duitsland nog wel. Zij hebben de week voor de paasdagen vrij en gaan dan graag nog even op wintersport. Hou daarom rekening met een klein beetje drukte in de week van 28 maart tot 5 april.

Wintersport eind maart: Genieten van de zon in skigebied Obertauern
Wintersport eind maart is genieten van de zon en lege pistes.

Deze weken wil je mijden als je niet van drukte houdt

Wist je dat 40-45% van de Nederlandse wintersporters tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport gaat? In 2021 valt de voorjaarsvakantie in Nederland ook nog eens gelijk met die in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Deze twee weken zal het overal bomvol zijn. Of je nu naar Frankrijk of naar Oostenrijk op wintersport gaat, druk zal het overal zijn in deze periode.

Andere drukke wintersportweken in 2021 zijn:

  • de tweede week van de kerstvakantie (vanaf 27 december 2020).
  • De Weense week (1e week van februari).
In skigebied Lienz Hochstein zijn de pistes leeg
Als je in de juiste periode gaat is de piste heel erg rustig.

Wanneer zijn Nederlandse schoolvakanties in 2021

Ben je gebonden aan de schoolvakanties voor je wintersport? Zorg er dan voor dat je tijdig je wintersport 2021 boekt. Hoe langer je wacht, des te minder accommodaties nog beschikbaar zijn. Wij raden iedereen daarom aan om nu al je vakantie voor 2021 vast te leggen.

Wanneer is de kerstvakantie 2020-2021?

De kerstvakantie begint op zaterdag 20 december 2020 en duurt tot zondag 4 januari 2021. Wil je dit jaar in de kerstvakantie op wintersport? Dan moet je (in geval van 1 week) kiezen of je de kerstdagen of oud- en nieuw in de sneeuw doorbrengt.

Onze verwachting is dat het direct na kerst behoorlijk druk gaat worden. Met name veel Duitsers zullen na de kerst afreizen naar de wintersportgebieden en daar tot 4 januari blijven. De eerste week van de kerstvakantie is het daarentegen nog behoorlijk rustig. In Duitsland en Oostenrijk beginnen de schoolvakanties namelijk pas na 24 december.

Wanneer is de voorjaarsvakantie 2021?

Wintersporters die graag in de voorjaarsvakantie op wintersport gaan, moeten de volgende weken vrijhouden voor hun skivakantie:

  • Noord: 20 – 28 februari 2021
  • Midden: 20 – 28 februari 2021
  • Zuid: 13 februari – 20 februari 2021

* Carnaval valt in 2021 op 14 – 16  februari 2021.

Met name in de periode van 13 tot 20 februari 2021 zal het niet makkelijk zijn om een appartement of hotel te vinden. Naast een groot deel van Nederland hebben ook de Duitsers en Belgen in deze week voorjaarsvakantie. Waarschijnlijk wordt dit de drukste week van het hele seizoen.

Drukte bij de skilift in Flachau
Drukte tijdens de wintersport.

En de rest van Europa?

Voor de volledigheid vermelden we hieronder ook nog de schoolvakanties in andere Europese wintersportlanden.

Duitsland

Duitsland is het grootse wintersportland van Europa. Er zijn maar liefst 15 miljoen Duitsers die ieder jaar op wintersport gaan. Ter vergelijking, in Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen wintersporters. Als je de drukke periodes wilt ontwijken, kijk dan wanneer de Duitsers vakantie hebben. In Duitsland zijn de schoolvakanties verdeeld. De hele maand februari zijn er Duitse scholen die ‘wintervakantie’ hebben. Vandaar dat dit de drukste maand is in de skigebieden.

Ook de week voor Pasen hebben veel Duitsers vrij. Omdat Pasen komende winter vroeg valt (4 april 2021), moet je er rekening mee houden dat de week voor Pasen ook erg druk kan zijn.

Oostenrijk

Je verwacht het niet, maar ook Oostenrijkers gaan op wintersport. Met name de Oostenrijkers uit laaggelegen gebieden zoals Wenen gaan graag een week skiën of boarden. De ‘Weense week’ is in veel skidorpen een begrip. Tijdens die week komen de inwoners uit de Oostenrijkse hoofdstad massaal naar de skigebieden. Het kan in deze week daardoor behoorlijk druk zijn. De Weense week is altijd in de eerste week van februari.

Engeland

Heel Engeland heeft in dezelfde week vrij. Dat betekent één week volop drukte in de Franse en Oostenrijkse skigebieden. Met name in de skigebieden in de buurt van vliegvelden Salzburg, Innsbruck en Genève. In deze week zie je veel gezinnen op de piste, maar vooral ook veel schoolgroepen. Veel middelbare scholen in Engeland organiseren skitrips voor hun leerlingen. In deze week zie je veel Engelse pubers op de piste. Een rugbeschermer is in deze week zeker geen overbodige luxe 😉

De Engelse wintervakantie is tussen 13 en 20 februari 2021.

België

Onze zuiderburen hebben tegelijkertijd met Zuid-Nederland voorjaarsvakantie: Van zaterdag 13 februari 2021 tot en met zondag 21 februari 2021. Belgen gaan zowel naar Frankrijk als Oostenrijk op wintersport.

Frankrijk

In Frankrijk hebben ze voorjaarsvakantie tussen 8 februari en 7 maart 2021. Net als bij ons, is er in Frankrijk vakantiespreiding. Daardoor zijn niet alle Fransen tegelijk vrij. Hou in deze vier weken rekening met extra drukte in de Franse skigebieden. Vooral de periode tussen 8 en 24 februari is druk. Dan hebben de inwoners van Parijs namelijk vakantie.

Ga jij op wintersport naar Oostenrijk? Dan hoef je geen rekening te houden met de Franse schoolvakanties. Er zijn maar weinig Fransen die naar Oostenrijk op wintersport gaan.

appartement val thorens
Een appartement in Val Thorens is lastig te vinden in februari.

Waar kan je nu al je wintersport 2021 boeken?

Wil je nu al je wintersport 2021 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2021 boeken. Hieronder hebben we de belangrijkste websites op een rij gezet:

Helaas is het nog niet bij alle touroperators mogelijk om nu al je een wintersport 2021 te boeken. Bij bekende reisorganisaties zoals Sunweb en Bizztravel is het [as vanaf midden juli 2021 mogelijk om een skivakantie te boeken. Toch kan het heel interessant zijn om daar op te wachten. Niet alleen hebben zij vaak aantrekkelijke aanbiedingen, vaak zijn er ook nog veel accommodaties beschikbaar. Zelfs als, tegen die tijd, de meeste hotels of appartementen al volgeboekt zijn. Deze organisaties kopen namelijk een accommodaties voor het hele seizoen en dus ook voor de schoolvakanties.

Nu snel een appartement of hotel zoeken

Weet je na het lezen van dit artikel precies wanneer je op in 2021 op wintersport wil? Kijk dan snel of er nog accommodaties beschikbaar zijn in jouw favoriete skigebied! Dat kan heel eenvoudig bij Booking.com. Daar kan je nu al een appartement, hotel of pension voor volgende winter reserveren. Of bekijk onze inspirerende artikelen voor een leuke bestemming of accommodatie:

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
5 Soorten sneeuw en wat je ermee aanmoet tijdens je wintersport
Ook interessant
Los vizier voor skihelm kopen en vervangen