Als iets onvoorspelbaar is, dan is het wel het weer in de Alpen wel. Afgelopen  week zijn veel wintersportbestemmingen overweldigd door de sneeuwval en waren wegen zonder sneeuwkettingen onbegaanbaar. Zeker als naar de meer afgelegen skigebieden zoals Gargellen of Zauchensee afreist. Onderweg naar deze dorpen moet je een flink stuk van de snelweg af en omhoog rijden om je bestemming te bereiken. Zorg daarom dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt.

De beste tips omtrent de aanschaf en het gebruik van sneeuwkettingen hebben we uiteraard voor je verzameld.

Regel het ruim voor vertrek

Zorg dat je de sneeuwkettingen op tijd in huis hebt. Zodra je weet dat je op wintersport gaat, kan je ze al aanschaffen. De aanschaf van een paar kettingen is geen diepte investering en bieden je veel zekerheid onderweg. In sommige landen ben je zelfs verplicht om ze bij je te hebben. Regel je sneeuwkettingen daarom ruim op tijd. Dan grijp je niet mis en ben je zeker van een succesvolle reis.

Zorg voor de juiste sneeuwkettingen

Het is belangrijk om goede sneeuwkettingen aan te schaffen. Niet alleen voorkom je zo schade aan je auto, het rijdt ook een stuk zekerder, als je je veilig voelt. Sneeuwkettingen zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 25 euro en worden doorgaans per set van 2 stuks geleverd (voor de aandrijvende wielen). Voor 4 wielaandrijf zijn er speciale sneeuwkettingen verkrijgbaar die je per (tadaaa) 4 koopt. Bij het aanschaffen van sneeuwkettingen moet je op de volgende drie dingen letten:

  1. De maat
  2. Dikte van de ketting
  3. Gebruikersgemak.
De juiste maat

Let bij het aanschaffen van sneeuwkettingen allereerst op de maat. Als de kettingen te klein of te groot zijn, kan dat leiden tot ernstige schade aan je banden en je auto.  Om de maat van de sneeuwkettingen voor jouw banden te bepalen, kijk je naar de maat die staat aangegeven staat op de zijkant van je band. Het getal achter de R is de velgmaat in Inches. Op onderstaande foto is dat dus 15 Inch. Op de website van Heuts kan je per velgmaat de juiste maat sneeuwkettingen bij jouw banden zoeken. Je gebruikt hiervoor de twee getallen die voor de velgmaat aangegeven staan (zien onderstaande afbeelding).

De juiste maat sneeuwkettingen

Dikte van de ketting.

De dikte van de ketting is alleen van belang als je een auto hebt met veel vermogen. Er zijn speciale sneeuwkettinen voor SUV’s en auto’s met 4-wielaandrijving. Hier zijn de kettingen dikker, zodat ze beter kunnen omgaan met de kracht van de auto.

Gebruikersgemak.

Het derde en laatste waar je op moet letten als je sneeuwkettingen gaat aanschaffen is het gebruikersgemak. De makkelijkste manier om dit te bekijken is door veel Youtube video’s te bekijken. Dan zie je precies op welke manier je ze om moet leggen.

Wanneer moet je met sneeuwkettingen rijden?

Wanneer sneeuwkettingen verplicht of noodzakelijk zijn, staat dit aangegeven met onderstaand verkeersbord. In de buurt van dat bord bevindt zich doorgaans een ruime stopplaats waar de sneeuwkettingen bevestigd kunnen worden.

sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen aanleggen.

Het monteren van de sneeuwkettingen wijst redelijk voor zich (maak vooraf de wielkast sneeuwvrij!). Wij adviseren om er wel thuis alvast mee te oefenen. Met name het op spanning brengen van de kettingen kan wat tijd vergen. Bij Heuts verkopen ze daarom ook sneeuwkettingen met automatische spanning. Deze zijn iets duurder, maar kunnen je veel tijd en energie besparen.

Onderstaande video geeft een korte instructie voor het omleggen van sneeuwkettingen inclusief het handmatig op spanning brengen van de kettingen.

Bereid jezelf voor op de reis naar je wintersportbestemming

Ga je binnenkort op wintersport? Oefen alvast een keer voor vertrek met het omleggen van sneeuwkettingen. Koop een hoofdlamp zodat je goed zicht hebt op wat je doet. En neem een paar oude handschoenen mee waar je onderweg makkelijk bij kan.

Zorg er tot slot voor dat deze spullen bovenop de bagage liggen, zo kan je er makkelijk bij wanneer je ze nodig hebt.sneeukwettingen

Sneeuwkettingen eenvoudig online bestellen

Bij Heuts bestel je sneeuwkettingen makkelijk online. De kettingen worden daarna binnen 24 uur geleverd. Check gelijk even of je nog een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto hebt liggen, deze zijn namelijk ook verplicht om bij je te hebben in veel landen.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Heuts. 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Tip voor bezoekers van Gastein: Rodelen in Bad Gastein
Ook interessant
Trip Tip: Wintersport en ontspanning in Bad Hofgastein