Onlangs bleek uit onderzoek dat maar liefst 44 procent van de automobilisten rijden in sneeuw eng vindt! Vooral opvallend veel vrouwen (62%) zijn angstig voor sneeuw en ijzel op de weg. Dit in tegenstelling tot mannen (26%), die er blijkbaar minder moeite mee hebben.Omdat toch iedere winter toch weer heel wat automobilisten besneeuwde wegen opgaan tijdens de wintersport, hebben we een paar tips voor je verzameld. Ben je zelf niet zo bang voor sneeuw en ijzel? Laat ze dan vooral aan je partner lezen. Dan hoef je niet het hele stuk naar je wintersportbestemming alleen te rijden!

Rij in de winter altijd op winterbanden

Wanneer de winter begint en de temperatuur onder de 7 graden komt, is het tijd om je autobanden om te wisselen naar winterbanden. In Nederland ben je niet verplicht om tijdens de winter op winterbanden te rijden, maar in een aantal andere landen (waaronder Oostenrijk) zijn winterbanden wel verplicht.

Uit onderzoek blijkt dat slechts de helft van de Nederlanders dit ook daadwerkelijk doet! Voor wintersporters is het belangrijk om te weten dat winterbanden in veel andere Europese landen wel verplicht zijn. Ook zijn in sommige EU-landen sneeuwkettingen verplicht in de auto op weg naar een winterse bestemming.

Vanwege de verschillende regels en met het oog op winterse weersomstandigheden, is het dus belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan naar wintersport. De CEO van de website voor je autoverzekering vergelijken licht toe:

Wij merken dat veel mensen vragen hebben over verkeersregels en vereisten in het buitenland. De Nederlandse regels kent iedereen, maar regels in het buitenland zijn een ander verhaal. Men riskeert flinke boetes of kans op ongelukken als je hier niet goed op voorbereid bent. Neem de tijd om de regels te checken voordat je op wintersport gaat met de auto”.

De belangrijkste punten om op te letten zijn te lezen in de wintersport checklist van de vergelijkingssite.

winterbanden verplicht
Niks te vrezen met winterbanden onder je auto en sneeuwkettingen achterin.

Stap uitgerust achter het stuur

De rit naar je wintersport bestemming is er één om naar uit te kijken. Dat neemt helaas niet weg dat de rit  ook vermoeiend kan zijn, zeker onder winterse weersomstandigheden. Veel wintersporters proberen daarom rijden met slecht weer te vermijden. Toch blijkt uit het onderzoek dat 15 procent van de automobilisten weleens te slaperig achter het stuur zit. Ruim een kwart (27%) van de jongeren (max. 34 jaar) zit weleens vermoeid achter het stuur. Van de 50+ers zit slechts 5 procent weleens vermoeid achter het stuur.

Zorg dat je de buitenlandse verkeersregels kent

Check van tevoren de verkeersregels die gelden in het land waar je doorheen of naartoe reist. 16 procent van de automobilisten heeft weleens een verkeersboete gekregen in het buitenland. Deze bon kwam voor velen waarschijnlijk onverwacht, want 81 procent zegt namelijk geen boete te verwachten als zij in het buitenland de regels overtreden.

Rijden in de sneeuw
Rijden over besneeuwd wegdek duurt vaak iets langer..

Neem regelmatig een pauze

De weg naar je wintersport bestemming is lang. Waar je eindbestemming ook is, vanaf Nederland zit je al snel 8 tot 10 uur in de auto. Wissel daarom regelmatig (om de twee tot drie uur) van bestuurder en neem tijd om even je benen te strekken, een sprintje te trekken, koffie te halen of de wc te bezoeken. De reis duurt zo misschien iets langer, maar je reist wel een stuk relaxter.

Heb jij nog tips voor een veilige reis door de sneeuw?

Laat het ons dan weten via het opmerkingenveld. Wij wensen je alvast een goede en veilige reis en fantastische wintersport toe!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Achter de schermen bij Decathlon wintersport
Ook interessant
LIVE: Poederdagen in Stubai