Thermobroek voor wintersport

Tijdens de wintersport wil je het niet koud krijgen. Met koude spieren kun je niet comfortabel skiën of boarden. Omdat de temperatuur op hoogte flink zakt, is goede skikleding belangrijk. De thermobroek vormt, samen met je thermoshirt, de eerste laag van je wintersport outfit. Het doel van deze basislaag is om transpiratie van je lichaam af te voeren. Je lichaam blijft door het gebruik van de thermolaag droog. En door droog te blijven voorkom je temperatuurschommelingen in je lichaam. De afbeelding hieronder geeft het idee achter het drie lagen principe duidelijk weer.

Een thermobroek houdt je warm en zorgt voor de juiste vocht regulatie

Een thermobroek draag je onder je skibroek en heeft als doel om je warm en droog te houden. Thermobroeken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en dito kwaliteitsklassen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de thermobroek voor je wintersport.

Waarom een thermobroek tijdens de wintersport?

Je draagt een thermobroek om warm te blijven tijdens koude dagen. De broek voert vocht (transpiratie) van je lichaam af naar je skibroek. Je skibroek geeft het weer af naar buiten. Daarnaast isoleert de thermobroek je lichaam waardoor er geen lichaamswarmte wordt afgegeven naar buiten. Tot slot verhoogt een thermobroek je skicomfort omdat het materiaal comfortabel draagt. In tegenstelling tot het vaak ruwe materiaal van de (binnenkant) van je skibroek, is thermomateriaal zacht en comfortabel.

Je bent heerlijk aan het skien. Maar als je beneden komt, heb je een nat klam gevoel onder je skibroek. Jep. Je hebt een verkeerde thermobroek aan.

3 Tips bij het kopen van een thermoshirt

Iedereen die bovenstaand gevoel kent, moet dringend een nieuwe thermobroek kopen. Dit is namelijk niet wat je tijdens het skiën of boarden zou moeten ervaren. Met onderstaande tips haal je komende winter meer uit je wintersport.

1. De pasvorm

Ga voor een strak zittende thermobroek. Niet één die te strak zit of afknelt. Maar wel één die dicht langs je lichaam valt. Let ook op de lengte van de broek. Idealiter heb je en broek die aansluit op je skisokken. De broek moet niet overlappen met je skisokken onder je skischoen. Als de broek en sokken al overlappen, laat dit dan boven de rand van je skischoenen gebeuren. Draag je broek in dat geval in je sokken voor een optimale isolatie.

Let bij het passen van de broek op je bewegingsvrijheid (kniebuigingen!!). Ervaar daarnaast hoe het materiaal voelt op je huid. Thermobroeken mogen niet irriteren of kriebelen.

Tot slot willen we nog wat kwijt over de zogenaamde oncies of one pieces. Niet doen! Alhoewel thermo ondergoed uit een deel een goed idee lijkt, valt het in praktisch gebruik vaak tegen. Denk bijvoorbeeld aan een simpel toiletbezoek waarbij je letterlijk alles uit moet trekken…. Veel oncies komen met een een knoop of ritssluiting aan de onderkant, maar de kans dat dit misgaat is altijd aanwezig. En dan sta je alsnog met klamme benen op de piste…

2. Het materiaal

Ten eerste: vermijd katoen en viscose.

Katoen is goedkoop, viscose is nog goedkoper maar deze materialen zijn ongeschikt als basislaag. Omdat katoen (viscose is eigenlijk een katoensoort) vocht opneemt en vasthoudt blijft je lichaam na het transpireren klam en nat. Het gevolg is dat je afkoelt en je lichaam oncomfortabel voelt. En dan kom je, zoals hierboven beschreven, met klamme benen onderaan de piste.

Wat dan wel? Kies voor synthetisch materiaal of wol.

Synthetische thermobroeken zijn goed betaalbaar en doen wat ze moeten doen. Het materiaal gaat lang mee, is lichtgewicht, slijtvast en sneldrogend.

Wol is een stuk duurder. Omdat de thermobroek direct op de huid gedragen wordt, moet deze van extreem goede kwaliteit wol vervaardigd zijn. Hiervoor wordt meestal Merinowol gebruikt. Merinowol is zacht, warm en irriteert de huid niet (in tegenstelling tot de meeste andere wolsoorten).

Zowel synthetische termobroeken als wollen doen wat je van thermo ondergoed verwacht. Zweet wordt afgevoerd en het materiaal droogt snel. Beide materialen zijn elastisch waardoor ze vormvast zijn en blijven. Bijkomend voordeel van de elasticiteit is dat de broek perfect je lichaamscontouren volgt, waardoor je een goede pasvorm ervaart, zonder aan bewegingsvrijheid in te leveren.

Kortom, kies een broek van synthetisch materiaal of wol. Wol heeft wat meer voordelen ten opzichte van katoen, maar is ook een stuk kostbaarder. Hieronder hebben we een synthetische en wollen thermobroeken voor je geselecteerd:

3. De dikte van het materiaal

De dikte van het materiaal van je thermo broek, bepaalt de warmte die je ervaart. Dik materiaal houdt de lucht bij je lichaam en voorkomt luchtverplaatsing. Dun materiaal geeft geeft vocht sneller door. Zweet je veel tijdens het skiën? Kies dan voor een broek van dun (lichtgewicht) materiaal. Ervaar je vaak koude benen op de piste? Kies dan wat dikker materiaal. Houdt bij de keuze van het materiaal rekening met je skibroek. Als je een dikke, warme skibroek hebt, kan je beter een dunnere thermo broek eronder dragen.

Thermobroek voor kinderen

Voor kinderen geldt in het geval van thermo ondergoed hetzelfde als voor volwassenen. Vermijd katoen en viscose maar kies voor synthetisch of wol (of een combinatie van die twee materialen). Wol is ook voor kinderen het meest geschikt, maar uiteraard alleen als je budget dit toelaat. Onderstaande thermobroeken voor kinderen zijn vriendelijk geprijsd en tevens van uitstekende kwaliteit.

 

Wassen van je thermobroek

thermobroek wassen
Photo by Andy Fitzsimon

Een thermobroek van wol of synthetisch materiaal slijt niet van het dragen. De materialen zijn ontzettend duurzaam, flexibel en vlekbestendig. De slijtage aan deze kleding komt voor 90% van het wassen ervan. Volg daarom altijd het wasvoorschrift op het etiket en wees zo mogelijk nog voorzichtiger. Was de kleding zo snel mogelijk na gebruik om nare geurtjes te voorkomen. En wollen broek kan wel twee dagen achter elkaar gedragen worden. Een synthetische broek kan je na een dag intensief skiën of boarden beter even (op de hand) wassen. Als je de broek daarna uithangt is hij binnen een paar uur droog en kan je hem de volgende dag weer aan. Was de broek aan het einde van je wintersport in de machine op 30 graden. Gebruik geen wasverzachter noch de wasdroger. Ook de strijkbout kan je beter achterwegen laten. Zo heb je meer tijd voor de leukere dingen in het leven en gaat je thermokleding langer mee.