Deze winter is er een van extremen. Er is de afgelopen 250 jaar (toen er begonnen werd met het meten van weersomstandigheden) nooit eerder zo veel sneeuw gevallen als in de winter 2018-2019. Lokaal viel er 50-200(!) procent meer sneeuw dan gemiddeld genomen.

Daarbij werden verschillende records gebroken. Aan het begin van de meteorologische lente (1 maart), kijken we daarom graag nog even terug op deze sneeuwrijke winter.

Daan laat zie dat er veel sneeuw ligt in Obertauern
Er ligt nog genoeg sneeuw. Zoals hier in Obertauern.

December 2018: waar blijft de sneeuw

De meteorologische winter begon koud (goed voor de sneeuwkanonnen) en het duurde lang voordat er veel sneeuw lag. Op sommige plaatsen werd de opening van het skigebied zelfs uitgesteld, of gingen slechts delen van het skigebied open. Rond de kerst lag er in grote delen van Oostenrijk weliswaar genoeg sneeuw om te skiën, maar was de sneeuwlaag nog relatief dun.

2019 begon met sneeuw

Pas rond de jaarwisseling begon het echt hard te sneeuwen. Toen sneeuwde het dagenlang en viel er bijvoorbeeld in Salzburgerland 2 meter sneeuw in een paar dagen tijd. In de eerste 8 dagen van januari viel er meer sneeuw, dan normaal gesproken in de hele maand. Dit leidde tot een dag extra vakantie voor reizigers en fantastische skidagen.

spelen in de sneeuw

Uiteindelijk viel er zoveel sneeuw dat lokale sneeuwrecords sneuvelden. Zo werd er in Kufstein een recordhoogte van 545 centimeter sneeuw gemeten. In Seefeld werd het oude record van 490 centimeter uit 2012 gebroken. Het nieuwe record daar is nu maar liefst 505 cm.

Bij ons in de tuin (Eben im Pongau, op 800 meter) lag op het hoogtepunt overigens meer dan 130 centimeter sneeuw.

130 cm sneeuw
Ons eigen meetpunt 😉

Februari warmer dan gemiddeld

De maand februari was juist droog en warm. Perfect voor iedereen die in de voorjaarsvakantie op wintersport ging. Het was ‘Kaiserwetter‘,  de zon scheen volop en de temperaturen waren aangenaam. Qua temperatuur behoort deze winter bij de 15 mildste winter van de afgelopen 250 jaar. Vooral in de dalen was het warmer dan gemiddeld. De temperatuur lag daar tussen 0,5 en 1,2 graad hoger dan in een gemiddelde winter.

Opvallend is dat het op de berg juist kouder was dan gemiddeld. Het aantal ijsdagen, waarop de temperatuur niet boven het vriespunt kwam, was in de bergen hoger dan gemiddeld. Zo telde men in Nauders (op 1.330 meter) 43 ijsdagen, dat zijn er 8 meer dan gemiddeld.

Zon op de piste in Flachau
Februari telde veel zonnige dagen.

Winter voorbij, skiseizoen gaat nog wel even door

De meteorologische winter mag dan wel voorbij zijn, het skiseizoen is dat nog lang niet. Sterker nog, de mooiste periode voor wintersporters begint nu pas. Nog een week, dan is de voorjaarsvakantie voorbij en wordt het weer rustig op de piste. Er ligt sneeuw genoeg en de skiliften zijn ook nog zeker een paar weken open. De meeste skigebieden sluiten hun liften namelijk pas met Pasen.

Ben je nog niet op skivakantie geweest? Of wil je nog een keer? Dan kunnen wij wintersport in maart is zeker een aanraden. Wij gaan er de komende weken volop van genieten. Want voor je het weet is de winter echt voorbij.

sneeuw record winter 2019

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk. Valt er echt 150 cm?
Ook interessant
Review: Sweet Protection rugbeschermer getest