Nu de zomer echt voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is,  hebben de eerste wetenschappers zich gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons een echte strenge winter 2022 te wacht. Misschien wel de koudste winter in 100 jaar!

wintervoorspelling 2021
Voorspelling winter 2022: krijgen we een koude winter?

Amerikaanse wintervoorspelling: winter kouder dan normaal

Het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winter voorspelling. Voor liefhebbers van kou en sneeuw kan deze dit jaar behoorlijk gunstig uitpakken. De NOAA verwacht namelijk een van de koudste winters sinds jaren. Wanneer hun verwachtingen uitkomen, dan is het tijdens de wintermaanden 2-3 graden kouder dan de afgelopen jaren.

Koude winter door nieuwe klimaatcyclus

Ook zijn er een aantal Russische wetenschappers die beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Extreem winterweer op komst?

Wanneer deze wetenschappers gelijk krijgen, dan wordt 2021 wederom een jaar vol extreem weer. Deze zomer was het in West Europa flink warm en vooral erg nat. Klimaatalarmisten en meteorologen spraken zelfs van de vijf warmste zomers ooit. Hoewel het behoorlijk veel geregend heeft, was het volgens hen dus wel fikswarmer dan gebruikelijk.

Wanneer de winter voorspelling van deze Russische wetenschappers uitkomt, wordt het van vanaf medio oktober in grote delen van Europa extreem koud. Zij raden iedereen daarom aan om zich nu al voor te bereiden op een extreme winter en nu alvast te zorgen voor een warme ski jas, muts en goede handschoenen.

Wintervoorspelling 2022 - wordt 2022 een koude winter?
Wintervoorspelling 2022: krijgen we een koude winter?

Meer voortekenen van een strenge winter

De Russische wetenschappers zijn niet de enigen die een koude winter voorspellen. Ook op andere websites staan een aantal voortekenen die duiden op een tijdelijke afkoeling van de aarde en een koude winter. Zo beleven ze op het Zuidelijke halfrond een echt strenge winter.  In Patagonië (op de grens van Chili en Argentinië) werd -23 graden gemeten. Zo koud was het daar nog nooit. Tegelijkertijd speelden de kangoeroes in Australië in de sneeuw. Een bizar gezicht.

Extreem weer en langetermijnvoorspellingen

Ieder jaar doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de winter. In dit artikel verzamelen we de komende maanden de winterverwachtingen die her en der worden gepubliceerd. Behalve zonnecycli zijn er namelijk nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Alpendistel gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw.

NASA voorspelt extreem strenge winter

Zelfs de wetenschappers van de NASA voorspellen dat het de komende jaren behoorlijk afkoelt op aarde. In een officieel gepubliceerd artikel meldt de Amerikaanse nationale ruimtevaart organisatie dat de zonneactiviteit in de komende jaren extreem afneemt. De volgende zonnecyclus, die in 2021 begonnen is, is (als de berekeningen kloppen) de zwakste in 200 jaar. De laatste keer dat zoiets gebeurde (tussen 1790 en 1830) vroor de rivier de Theems in Londen meerdere malen dicht en vroor het in de Verenigde Staten  zelfs midden in de zomer. De NASA ziet in de verminderde zonneactiviteit overigens vooral een kans voor nieuwe ontdekkingsreizen in de ruimte.

Krijgen we (eindelijk) een Elfstedentocht dit jaar?

Schaatsliefhebbers kunnen met deze wintervoorspelling een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van verminderde activiteit van de zon.

Alle Elfstedentochten, op 1 keer na, vonden plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op de verminderde activiteit van de zon is de kans aanwezig dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer eens verreden wordt.

Krijgen we een koude winter Elfstedentocht?
Krijgen we een koude winter Elfstedentocht in 2022?

Sneeuw in Siberië – strenge winter in de Alpen?

Er is een theorie die stelt dat als er meer sneeuw valt in Siberië in oktober, dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen helaas tot eind oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Het goede nieuws voor winterliefhebber is in de Russische stad Peven (Siberië)  de eerste sneeuw al op 5 augustus viel. Iets wat normaliter pas medio september plaats vindt.

Dat zou kunnen betekenen dat de winter van 2021-2022 kouder wordt dan gemiddeld. Het is overigens nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is, want helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking  op onze winter zou moeten aantonen.

Sneeuwvoorspelling winter 2021-2022
Satelietfoto van Siberië (foto: NASA.com)

Piet Paulusma voorspelt een strenge winter

Piet Paulusma maakt ook ieder jaar een voorspelling voor de aankomende winter. Afgelopen jaar voorspelde Nederlands’ bekendste weerman een koude winter. Vanaf november moesten Nederlanders rekening houden met koud weer en misschien zelfs sneeuw. Deze voorspelling kwam helaas niet uit. De maanden december, januari en februari verliepen wisselvallig. Die verwachting is toen (gelukkig) niet uitgekomen. En echt koud werd het die winter nauwelijks.

Piet Paulusma winter voorspelling
Piet Paulusma voorspelt een koude winter 2022.

Het KNMI twijfelt over lange termijnvoorspellingen

Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van lange termijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de lange termijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

weersverwachting voor de winter 2022
Krijgen we een ouderwets koude winter met veel sneeuw?

Fantaseer jij ook van een strenge winter 2022?

We weten natuurlijk heus wel dat we dit soort winter verwachtingen met een flinke korrel zout moeten nemen. En dat door de klimaatverandering de kans op een Elfstedentocht eerder af- dan toeneemt. Een probleem dat voor wintersporters de komende 30 jaar gelukkig nog niet geldt. Maar wij dagdromen na dit soort berichten van een strenge winter. Met veel vorstdagen, ijs en natuurlijk sneeuw. En misschien krijgen we dit jaar ook eindelijk weer eens een witte kerst in Nederland.

Misschien fantaseren we tegen beter weten in, maar misschien ook wel niet. Je weet het nooit. Ben jij ook zo iemand die na het lezen van dit soort berichten begint te fantaseren over een ijskoude winter? Bekijk dan vooral onze inspirerende artikelen over de leukste winterse activiteiten:

 

Valt er veel sneeuw in de skigebieden?

Veel wintersporters zullen berichten zoals deze ook met heel veel belangstelling volgen. Zij hopen (net als wij) dat er ook dit jaar weer genoeg sneeuw valt om lekker te kunnen skiën of boarden. Voor echte wintersportfans toch de belangrijkste vakantie van het jaar! Helaas is het nog te vroeg om een betrouwbare voorspelling voor de winter in de Alpen te kunnen maken en kan het komende winter nog alle kanten opgaan. Wil je zeker zijn van voldoende sneeuw tijdens jouw wintersport in Oostenrijk? Kies dan één van deze sneeuwzekere skigebieden.

Blij in de koude winter met stralende zon.
Wintersporters genieten volop van sneeuw en kou

Wat zijn jouw voorspellingen voor winter 2022?

Wat denk jij krijgen we een strenge winter? Of juist niet? En waarom denk je dat? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel?

48 Commentaren

 • Kegels,

  Afgelopen dinsdag fietste ik naar mijn werk en het was koud. Niet gewoon koud, maar een soort winterse kou ervoer ik. Ik moest onmiddellijk denken aan de strenge winters die ik gedurende mijn 10 jarig verblijf in het oostblok heb ervaren en dacht: het zou wel eens een koude winter kunnen worden als het in augustus ‘s ochtends al zo’n gevoel kan brengen.
  En dus moest ik opzoeken wat voor een voorspellingen er voor de komende winter reeds gedaan zijn.

 • kimberley pex,

  Voorspellingen van sommige weerkundigen geven mij een héérlijk gevoel; Soms warm, afgewisseld met stormen , windhozen, hevige regenval . De afgelopen jaren waren voor mij en meerdere mensen een regelrecht drama. Ik hou gewoon niet van stikhete zomers, met bloedhete nachten zodat je niet kunt slapen. 40 graden haalden we hier in Nederland, paar jaar terug 7 maanden gortdroog, de landbouw was behoorlijk naar de haaien, het vervoer van vee daar draaide mijn maag van om, die arme dieren , stikkend en schuimbekkend in overvolle vrachtwagens , honden die door politie uit loeihete auto s moesten worden gered. Zelfs baby s ! Alleen achtergelaten. Dit weer nu is MIJN weer, regen en fris. H e e r l i j k. Regenjas aan en lopen. Frisse lucht, lekkere geur van bloemen en planten, bomen en struiken die ook helemaal blij zijn met wat vocht in de grond. En nu de zomer………………….Voor mij mag hier een ouderwetse zomer aanbreken, af en toe wat zon, regen en onweer, en zéker geen 40 graden. Bij 30 graden heb ik al een kop als n tomaat ! Niemand weet het, het zal zich uitwijzen, maar dit is al een prima start. Natuur ; bedankt ! *******

 • A huizinga,

  Ik den dat deze voorspelling voor deze weekend en aankomende week idd uit komt en dat wij er ook hierna nog niet over is alle weer getijden schuiven op dus ook deze winter het zou mij dan ook niet verwonderen dat het in maart ook nog een strenge winter ik denk dat het pas eind april over is ik denk dat wij een zelfde strenge winter is als die van 1979 deze begon ook laat dit was ook begin februari en dit ging door in maart en begin april ik zeg laat deze strenge winter met veel sneeuw en gurige snijdende wint is ook goed om je imuun te sterken en goed voor de covid 19 er onder te krijgen want ik denk niet dat mensen op straat gaan met een gevoels tempratuur van -20 buiten willen zijn dus het helpt ook nog eens dat er nog minder mensen op straat zullen zien

  • Jean Marc Van Belle,

   vDank u. Vind deze opmerking goed onderbouwd. PS: In mijn legerdienst in 1988 (ramp Herald of Free Entreprise ook), bevroren onze vingers en was zelfs de mazout bevroren tijdens onze brandoefeningen in West+Vlaanderen aan de grens met Nederland… Kort geheugen voor sommigen? +je

 • Mario Pasetto,

  Een aantal punten die winterweer bij ons kunnen vergroten in de komende periode zijn o.a.: – De verandering van de poolwervel, de grote bepaler voor winterweer in Europa (zie verschillende publicaties op het internet). Deze verandering die nu aan de orde is zou dus in heel Europa voor flink wat winterweer kunnen zorgen. Dit hebben we dus vooral al gezien in grote delen van Europa, waar vooral Spanje al extreem winterweer heeft gehad en heel uitzonderlijk is in die contreien. Dat wij hier in Nederland erg vaak de boot mislopen betekent niet dat er geen winterweer in Europa is. Wij liggen nu eenmaal op een ongunstige positie qua winterweer, namelijk die warme Noordzee die vaak roet in het eten gooit. Er is erg veel kou in voorraad op dit moment tot aan Polen toe. Dus mocht de wind naar het oosten draaien zitten we zo in de kou, tel daarbij de warme Noordzee op, hoeft er zomaar een storing te ontstaan (wat vaak gebeurt), kleine L gebieden die sneeuw kunnen geven in ons land.
  – De zonnevlekkenminimum die op dit moment van toepassing is kan voor meer winterweer gaan zorgen.
  De voorspelling is ook één van de koudste winters in 100 jaar tijd. Misschien niet in NL maar wel voor Europa.

 • HENK van Uffelen,

  Het wintervenijn zit in de staart (eind jan/feb).
  De russische beer kruipt langzaam naar het westen en dat zullen we weten!
  Pak de winterkleding maar vast.

 • Peter schaap,

  Strenge winters worden steeds zeldzamer. Tot nu toe lijkt de winter bijna op een kopie van vorig jaar. Ook voor de komende tijd geen kou op de weerkaarten, ook niet in Noord/Oost-Europa
  En daar moeten we het toch echt van hebben.

 • F.L.,

  De winterverwachting van Piet Paulusma …. pfffff dat we hem nog een podium geven.

  • EVA,

   Nou meneer of mevrouw F.L. ,
   Volgens berekeningen van NASA eind januari of begin februari extreme kou opkomst. Niet alleen NASA maar ook Australische wetenschappers. We zien het wel

 • Kees Kul,

  Ik voorspel veel vorst met een constante wind uit het oosten. Ook zal er geregeld hevige sneeuwval zijn wat tot duinvorming zal leiden. Tot ver in maart zullen de schaatsliefhebbers aan hun trekken komen. Doch……… mocht de wind toch uit het westen gaan waaien dan zullen we een heel ander weertype kunnen verwachten. Met als gevolg dat wanneer het niet zou regenen er een grote kans is op droog weer.

  • Kees veenstra,

   Ook Jan P Lieger. uit houtige is optimistisch. Hij verwacht zelfs dat er donderdag op de Blauwe dobbe geschaatst kan worden

 • Jan van der Vlist,

  Veel noten aan de notenbomen dit jaar voorspelt een strenge winter.
  Ook het slootvuil zit los in de sloten, dit voorspelt voor mij ook een strenge winter.
  Dus 1 en 1 = 2

 • Ruud Koot,

  Ik geloof in dat zonnevlekkenminimum maar tegelijk valt de global warming niet te ontkennen. Dus welke kracht is sterker. Je kunt ook kijken naar de Hellmanngetallijst van het KNMI. Statistisch zouden we weer eens aan de beurt moeten zijn. Maar ook dat zegt niets. Het wordt beter dan vorig jaar toen het 0,1 was. Dat is al wat….:)

 • J.H. Damsteeg,

  Eén ding is mij wel opgevallen ,de laatste jaren bleven de ganzen in het park, nu zijn ze allemaal weg ,misschien is het gedrag van de beestjes de beste weervoorspeller

  • Chef Aziz,

   Ja, die liepen de godganse dag voor je voeten.

 • Ferdinand Potjes,

  Gewoon iedere morgen je gordijnen open doen en je laten verrassen.

  • chinta m..koster,

   Daar ben ik ook een liefhebster van! Me laten verrassen. Niet leuk om op zondag al door weerman op tv te moeten horen over een hele aankomende week.
   Wil een mens zich niet meer laten verassen?

 • Luc,

  Het massaal gesmolten noordpoolijs dat samen met de afgebroken ijskliffen maar Noord- Europa drijft zal inderdaad even afkoeling in Europa creeren tot de noordpool volledig afgesmolten is, waarna hier een woestijnklimaat dreigt te komen.

  • Kees veenstra,

   Ik hoop het. Naar de Noordpool bij 34 graden en oneindige vergezichten lijkt mij heerlijk. Laat maar smelten kan mij niet snel genoeg gaa.

 • guido van genk,

  Allemaal ‘wishful thinking’…snap dat mensen graag op wintersport gaan (geen wonder dat er een dergelijk bericht juist op deze site staat)..lees andere bronnen er maar op na: waarschijnlijk gewoon doorzetting van patroon van zachte winters van afgelopen jaren..

 • P.,

  Ach lariekoek. Dat het in Siberië nu al in augustus vroor, lijkt me niet de eerste keer. Het ligt immers hoog in het Noorden.

  Het zal wel weer een zachte winter worden. Er wordt geschreven dat het “gelukkig niet koud en sneeuwrijk was”. Hoezo gelukkig? Een winter hóórt koud te zijn met sneeuw en ijs. Heláás is het niet koud en sneeuwrijk verlopen. Een winter hoort een heuse winter te zijn, en geen natte koude blubberboel.

 • Tom Schipper,

  ze roepen al een paar jaar dat we een horror winter krijgen.tot nu toe niet uitgekomen
  neem winter van 2019.het leek wel herfst.weinig vertrouwen in langetijd verweachtingen.ik weacht het wel af

  • Mark,

   En nu Nederlands?

 • Frank,

  Het zeer warme water in the Arcticsche oceaan (Oost Siberische, Laptev en Kara zee) moet eerst afkoelen, voordat het kan bevriezen. Dit jaar hebben we ook nog eens te maken met een latente warmte cooling fase van het hele Arctische gebied, aangezien het resterende zeeijs niet meer vast is, maar een mengsel van water en ijs. En dat is natuurkundig toch echt wel een verschil.? Met een beetje geluk zakt de temperatuur ergens in December een keer onder het vriespunt. Volgens mij is er nu een Dansgaard–Oeschger event gestart.

 • Andries Akkerman,

  De op warming van de aarde
  Gaat door het is telaat om nu in te grijpen dat had al 30 jaar eerder moeten de atlantice oceaan is 25 graden warm daar door onstaan die
  Tornadoos en orkanen 40 jaar geleden lag er ijs vorming op de oceanen nu niet meer daar om geen strenge winters meer verwacht ik

 • Andries Akkerman,

  De weten schappers roepen jaren
  De koudste winter honderd geleden grote onzin elk jaar dat weer te herhalen dat is maar zelden uit gekomen het noord zee water is nu al 20 graden warm het produceerd nu al veel buien regen het zee water koeld dit jaar ook weer niet veel af daar om zeg ik mijn ver wachting dat het volgend jaar 2021 ook de winter maanden zacht wordt weet zeker dat het weer zo is de luchtdruk verdeling door het warme zee water dan weer veel zuid westelijke lucht stromingen

 • Someone Somebody,

  @Jan Tino: Helemaal mee eens! Ik zei al begin dit jaar dat de zomer van 2020 niet zo wal warm zal worden. En kijk es, juli 2020: regen regen regen! Kunnen ze niet meer zeggen dat Nederland erg droog wordt en dus de rekeningen ook gelijk omhoog gaan X-D
  Ik verwacht dat de winter van 2020 en 2021 erg koud zal zijn net als 2018.

 • Hans Bruinsma,

  We gaan geen strenge winter meer krijgen in Nederland, dit komt omdat ons rondje om de zon kleiner word wat wil zeggen dat de afstand steeds minder word.
  We hebben geen klimaat probleem op deze wereld maar we gaan richting de zon en dan heb je wel eens kans dat het steeds warmer wordt, dit is ook de reden waarom de tijd steeds sneller voorbij gaat. Tik tak. Als het zo door gaat dan is deze aardkloot er over 190 jaar niet meer in ieder geval niets meer wat afhankelijk is van zuurstof!! Denk daar maar eens over na!!

 • Amir,

  100% sneeuwen 2019/2020 bereiden Julie maar alemaal voor dit mooie land als stad Rotterdam welkom lang time geen sneeuwval gezien dus genieten maarrrrrrrr groetjes alemaalllllll

 • Ron Sterck,

  herfstig weer tot nieuwjaar nadien mogelijk winterinbreuk , dus voor nieuwjaar verwacht ik geen echte winterkou op basis van de westelijke NW stroming en straalstroom.

 • Mario de pizzaman,

  Sorry het ICCP ontkent de zonnekracht verandering als reden voor klimaatverandering.
  Dus waarom denken de Russen dat?,
  En waarom krijgen we niet eens meer kritische vragen van de pers over wat het klimaatmodel wel en niet meeneemt?
  MVG,

 • Martijn Oerlemans,

  Ik verwacht een zeer strenge winter., de schaatsen zijn uit het vet gehaald. Wij gaan binnenkort de eenden uit de vijvers onderdak bieden . De Unox mutsen zijn van zolder gehaald. Het is niet de vraag of ie er komt maar hoe vaak hij wordt gereden. In de Europese unie wordt door heer Timmermans al gesproken over een 11 landen tocht, wel met aardig wat klunen.

 • dwinki,

  Mijn opa zei altijd , wil je kans maken op een goede winter moet er eerst water in de sloten staan

 • Kees van der Meij,

  Lange termijn voorspellingen slaan meestal de plank mis… Maar van mij mag er best een elfstedentocht komen!

 • Pieter van de Ruit,

  Hallo.
  Ik weet zeker dat we hier een koude winter krijgen, vorig jaar was het soms -40 en dat was zelfs voor hier erg koud.normaal is het warmer -30/-35 en alles gaat hier gewoon door de treinen rijden net als de bussen. je moet gewoon een paar laagjes extra kleding aantrekken.Ik ben Nederlander en woon anderhalf jaar in Canada

 • adriana,

  het komt zoals het komt ik ben van 1952 en heb de winters kouder meegemaakt vooral die van 1963 ook daar zijn de winters die daarna kwamen softies bij stelt niks voor !! we zien het wel er niets zo onvoorspelbaar als het weer!!!

 • Paul van der Hoeven,

  Het gaat bij afname zonne activiteit vooral om de vermindering van het magnetisch veld, wat ons beschermt tegen kosmische straling. Als die toeneemt krijg je meer wolkvorming en afkoeling. Dat is de Svensmark hypothese. 24 juni 2019 stond aange hechte publicatie in Nature en die legt uit hoe het werkt. We krijgen een zg grand solar minimum die maar liefst 35 jaar duurt tot 2055. Een mini ijstijd dus.
  https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3

 • JanWillem Roskam,

  Uiteraard zullen er periodes met strenge vorst kunnen plaatsvinden, maar als we zoals het bovenaan het artikel staat, de strengste winter in 100 jaar gaan krijgen, dan moet het minimaal gedurende 3 maanden zowel overdag als in de nacht streng gaan vriezen. gaat gewoon niet gebeuren. doordat het juist steeds warmer wordt (afgelopen zomer meer dan 40 graden)zal de winter van 1963 voorlopig niet worden overtroffen in strengheid. wat wel mogelijk is dat er veel sneeuw kan vallen, maar ook dit is absoluut niet met zekerheid te stellen. de zonneactiviteit mag dan minder zijn als bv vorig jaar, maar het verschil is niet dermate groot dat het voor een ongekende koude winter gaat zorgen. dus conclusie, een jas heeft u waarschijnlijk wel, net als handschoenen en een sjaal. ik zou dus nog maar even wachten met het kopen van een nog dikkere jas. de kans is groter dat u met uw reguliere jas wel door de winter heen komt. en ja, woont u in siberië, dan had u al een dikke jas.

 • Marco,

  Ik denkt het wel zou kunnen we een koude winter krijgen, Maar 100 procent zeker weten kan je het niet daar is het nog te vroeg voor, Alleen als je al kijk hoe warm de afgelopen 2 zomers waren ga ik er niet vanuit. Maar natuurlijk zouden we het ook mis kunnen hebben en wordt het toch koud we zien het wel.

 • Cathy,

  Het zal wel mooi zijn als het echt koud woord en een goede winter weer krijg dat dood de cellen en ik vindt het wel jamer dat het niet wit is met de kerst dagen dat mis ik wel en ja en een sneeuw angel te m aken ook dat is voor mijn lang geleden en dat is best jammer en ja de aarden draait waar het heel warm is daar val er nu sneeuw en wij krijg nu vol op zon waar geen sneeuw hoort te leggen daar leg nu sneeuw en bij ons is het warm en mooi weer de wereld draait om wij krijgen de extremen weer en hun het kouden weer

 • Martijn Hendriks,

  Een strenge winter bij een Zonnevlekminimum zou 50 jaar geleden nog hebben gekund maar inmiddels is de atmosfeer zo opgewarmd door de CO2 uitstoot die wij veroorzaken met z’n allen dat die wetenschap niet meer opgaat. Als het in februari al 20 graden kan worden en het op Groenland zelfs in de zomer al tot een hittegolf kan komen dan kun je toch echt wel stellen dat de Aarde alleen maar warmer wordt. Als dit zo doorzet verwacht ik dat het Broeikaseffect binnen een paar eeuwen net zo kan doorslaan als destijds op Venus is gebeurd waar leven ook onmogelijk is geworden. Maar om even bij het onderwerp te blijven: ik verwacht dus dat het een extreem zachte winter gaat worden waarbij de maximumtemperaturen niet onder de 5 graden gaat komen en ’s nachts de temperaturen ook vooral in de plus te vinden zijn met hooguit wat stralingsvorst. Ook denk ik dat de natuur wat aan de lange droogte gaat doen dus veel regen zal opleveren. Het is wachten totdat we ook hier de palmbomen langs de kant van de weg hebben staan….

  • Mario van Laer,

   Ik heb alle maar ook echt Siberië onder de loop genomen twee meter trema vorst nu door 6 weken boven de 30 gr nu gevolg is trema 2.5 onder de temmaforst dat wordt een knaller voor de winter .
   Nu weten dat er iets opkomst is .
   Nu alle records worden gebroken dan weet het kleinste kind er iets op komst is
   Als klimatologische weet de middeleeuwen heeft kleine ijstijd Beleefd .
   Nu president van Vs weet dit al.
   Half oktober komt de golf ben er klaar voor ik heb vandaag mijn rapport door gestuurd naar iedereen .
   Voor andere twee weken geleden.
   De val komt op midden oktober met de eerste golf hoog Siberië 1065 hp en de volgende kerstdag monster 1085 hp nu slag u brandstof op het is nog goedkoop.
   Ik heb dit verhaal moeten delen mensen uit de straat moeten dit weten .
   Ik weet dat ik dit doe en dat ze nu aan de deur gaan staan.
   Ik nu een half uur nog voorafscheid met mijn moeder.
   Dank u voor mijn prognose.
   Vergeet u kachel niet aan te steken in oktober.

   Grt Mario

  • Louis Dirksen,

   Kwam toevallig op deze website via weerhooligan Putto en kan alleen maar concluderen dat de winter van 2020 door jouw, zelfs in detail, goed is voorspeld!
   Ik zelf houd mij liever vast aan NOOA, die hebben het al 20 jaar goed. Dus ook dit jaar weer een verlengde herfst tot maart 2021.

 • S.v,

  Koude winter zeker mogelijk.

  Door opwarming en minder zeeijs op de Noordpool, zal de kans op hogedrukgebieden doen toenemen.
  Gevolg is meanderende winden en weinig straffe westenwind.
  De kans op een poolwervelsplit zal ook door deze hogedrukinvlieden toenemen.
  Vorig jaar viel het net de verkeerde kant op.
  Dit jaar geloof ik wel in koude periode als gevolg van veel hogedruk noordelijk can de Benelux en een poolwervel split.

 • John meijer,

  Het zal misschien best af en toe vriezen of sneeuwen . Maar voor een elfstedentocht heb je een langere periode stabiel winterweer nodig. En dat is in deze roerige weertijden gewoon niet aan de orde in de winter. Ik persoonlijk denk dat door de opwarming van de aarde we onze laatste echt strenge winter al achter de rug hebben.

 • JW Roskam,

  Zoals we al jaren weten, zijn we met een opwarming bezig. Nu zou daar plotseling een einde aan komen door mindere zonneactiviteit. In de winter heeft de zon zowiezo minder activiteit voor de noordelijke gelegen delen van de evenaar. Ik geloof er allemaal niets van. In 2012 vroor het op 3 naar 4 februari 21 graden. Toen was er veel zonneactiviteit. Maar vroor het keihard. Dus veel of weinig zonneactiviteit zegt ook niet alles.

 • loix aime,

  dag ik volg al meerdere jaren de weersituatie overal en van alle gegevens, armand pien was mijn favoriet en die kon er echt iets van en tekende altijd de straalstroom mee op zijn krijtweerkaarten, hij kon ook het weer een grappige tint geven….de straalstroom is de belangrijke weerbepaler…aan de hand van alle hulpmiddelen en gevoelsintuitie kan ik ook een schatting geven voor wat ons te wachten staat…zo kon ik ook inschatten dat we 2 mooie en zeer warme zomers zouden krijgen…wat er nu komt heb ik al een voorlopige schatting…..de winter zal vroeger beginnen en ik heb een sterk vermoeden dat het eentje zal worden zoals die van 1962-1963..heeft niks te maken met klimaatopwarming en dat de mens daar schuld aan heeft zoals velen dat beweren…het is inderdaad de zon die zoals in de jaren 50 en 60 is gebeurd nu terug een feit zal worden.. ik heb de weerkaarten van die bewuste winter van 1962 nog in bezit….het ziet er naar uit dat we terug n hetzelfde patroon gaan komen…als dtt zo komt dan gaan we naar een 5 maand durende winter…

  • Rino J.,

   Een mooie,warme zomer ? Viel best mee…..
   Het was inderdaad warm afgelopen zomer. Maar hoe lang heeft dat nu helemaal geduurd? Eén keer een week en een keer anderhalve week. Met weliswaar extreme temperaturen. Maar om dan van een mooie zomer te spreken? Mei was vooral wisselvallig,(1 week redelijk goed) Vrijwel heel juni was modderweer, op de laatste week na.Juli was op die extreem warme 7 dagen na ook verder niet geweldig en augustus was vooral nat. Kortom; wat blijft hangen is dat het zo warm was. Al die natte, bewolkte dagen waarop, als de zon er al eens doorkwam, je bijna wegwaaide, zijn we snel weer vergeten blijkbaar. Ja het is extreem warm geweest, maar ik vond het geen mooie zomer. Die dikke week extreme hitte haalt het maandgemiddelde aardig omhoog natuurlijk,maar een mooie zomer vind ik het als juni,juli en augustus gewoon zo rond de 25 gr. zijn, je ’s avonds lekker lang buiten kan zitten met af en toe es een nacht een flinke bui voor de plantjes. Niet als ik 2 weken mijn bed uitdrijf van het zweet en de rest drijfnat wordt van de regen als ik buiten kom.Van mij mag het in ieder geval morgen gewoon weer 22 gr. zijn en zo blijven tot mei. Maar dat is uiteraard een persoonlijke mening.Wat betreft de voorspellingen? Aangezien de lange termijnsvoorspelling(verwachting) er afgelopen zomer vrijwel telkens naast zat( over 14 dagen !!) vind ik alle wintervoorspellingen voor over 2,3 en 4 maanden koffiedik kijken.In de meeste reacties lees ik, waar: “ik denk” staat maar: “ik hoop” voorlopig.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Ga jij dit jaar op wintersport naar Méribel?
  Ook interessant
  8 redenen om al in december op wintersport te gaan