Nu de zomer voorbij is, hebben de eerste wetenschappers zich al gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons de koudste winter in 100 jaar te wachten.  De Duitse website Sputniknews.com citeert bijvoorbeeld een aantal Russische wetenschappers die beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Extreem winterweer op komst?

Wanneer deze wetenschappers gelijk krijgen, dan wordt 2019 wederom een jaar vol extreem weer. Afgelopen zomer werden ook voor het eerst  temperaturen van meer dan 40 graden in de Alpen en Nederland gemeten. Of tenminste sinds men begonnen is met het wetenschappelijk vastleggen van meteorologische data. Als de voorspelling uitkomt, kan het medio oktober van dit jaar in grote delen van Europa al steenkoud zal zijn. Iedereen wordt daarom aangeraden om zich voor te bereiden op een extreme winter en nu alvast te zorgen voor een warme ski jas, muts en goede handschoenen.

Wintervoorspelling 2020 - wordt 2020 een koude winter?

Extreem weer en langetermijnvoorspellingen

Ieder jaar doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de winter. In dit artikel verzamelen we de komende maanden de winterverwachtingen die her en der worden gepubliceerd. Behalve zonnecycli zijn er namelijk nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Gele Gentiaan gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw en extreem weer.

NASA voorspelt extreem koude winter

Wetenschappers van de NASA voorspellen dat het de komende jaren behoorlijk afkoelt op aarde. In een recent gepubliceerd artikel meldt de Amerikaanse nationale ruimtevaart organisatie dat de zonneactiviteit de komende jaren extreem afneemt. De volgende zonnecyclus die in 2020 begint wordt, als de berekeningen kloppen, de zwakste in 200 jaar. De laatste keer dat zoiets gebeurde (tussen 1790 en 1830) vroor de Theems in Londen meerdere malen dicht en vroor het in de Verenigde Staten  zelfs in de maand juli. De NASA ziet in de verminderde zonneactiviteit overigens vooral een kans voor nieuwe avonturen in de ruimte.
Komt er een Elfstedentocht dit jaar?

Schaatsliefhebbers kunnen met deze wintervoorspelling een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van verminderde activiteit van de zon.

Alle Elfstedentochten, op 1 keer na, vonden plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op de verminderde activiteit van de zon is de kans dus groot dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer eens verreden wordt.

mogelijke elfstedentocht

Sneeuw in Siberië – strenge winter in de Alpen?

Er is een theorie die stelt dat als er meer sneeuw valt in Siberië in oktober, dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen tot oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Dat zou kunnen betekenen dat de winter van 2019-2020 kouder wordt dan gemiddeld. Het is overigens nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is. Helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking  op onze winter zou moeten aantonen.

Sneeuwvoorspelling winter 2019-2020
Satelietfoto van Siberië (foto: NASA.com)

Piet Paulusma voorspelde een strenge winter (en zat er naast)

Nederlandse meest bekende weerman, Piet Paulusma, maakte vorig jaar ook een wintervoorspelling voor de winter. Hij verwachtte een koude winter, met veel neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel. Nederland zou veel overlast zal ondervinden van het winterweer. Die verwachting is toen (glukkig) niet uitgekomen. Piet Paulusma publiceert zijn nieuwe wintervoorspelling 2020 waarschijnlijk eind november. Natuurlijk houden wij je daarvan op de hoogte.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of Facebook. Dat kan snel via de knoppen hieronder.

Het KNMI twijfelt over langetermijnvoorspellingen

Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van langetermijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de langetermijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

weersverwachting voor de winter 2020
Krijgen we een ouderwets koude winter met veel sneeuw?

Fantaseer jij ook van een strenge winter?

We weten natuurlijk heus wel dat we dit soort seizoensverwachtingen met een flinke korrel zout moeten nemen. En dat door de klimaatverandering de kans op een Elfstedentocht eerder af- dan toeneemt. Een probleem dat voor de wintersport de komende 30 jaar gelukkig nog niet geldt. Maar wij dagdromen na dit soort berichten van een strenge winter. Met veel vorstdagen, ijs en natuurlijk sneeuw. Misschien tegen beter weten in, maar misschien ook wel niet. Je weet het nooit. Ben jij ook zo iemand die na het lezen van dit soort berichten begint te fantaseren over een ijskoude winter? Deel dan dit artikel op facebook of twitter en kijk hoe je omgeving er over denkt.

Valt er veel sneeuw in de skigebieden?

Veel wintersporters zullen berichten zoals deze overigens met hee; veel belangstelling volgen. Zij hopen (net als wij) dat er ook dit jaar weer genoeg sneeuw valt om lekker te kunnen skiën of boarden. Voor wintersportfans toch de belangrijkste vakantie van het jaar! Helaas is het nog te vroeg om een betrouwbare voorspelling voor de winter in de Alpen te kunnen maken en kan het komende winter nog alle kanten opgaan. Wil je zeker zijn van voldoende sneeuw tijdens jouw wintersport in Oostenrijk? Kies dan één van deze sneeuwzekere skigebieden.

Wat zijn jouw verwachtingen voor winter 2020?

Wat denk jij krijgen we een koude winter? Of juist niet? En waarom denk je dat? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel?

83 Commentaren

 • Anna,

  Niets strenge Winter! Die Winters van tegenwoordig stellen toch helemaal niets meer voor! Sneeuw?
  Niets hoor.
  Ijs? Ook niet.
  Gewoon weer een verandering van het weer! We hebben toch ook de Ijstijd gehad? Wat nu gaat komen kunnen wij niet voorspellen hoogstens Verwachten.
  Maar nee hoor dat wordt’m niet!
  We sukkelen weer een kwakkel Winter door!

 • Erik Hulzebosch,

  Valt niks zinnigs over te zeggen.
  afgelopen zomer deed meteogroup een voorspelling .
  de resultaat was precies contra

 • Marco,

  Ik denkt het wel zou kunnen we een koude winter krijgen, Maar 100 procent zeker weten kan je het niet daar is het nog te vroeg voor, Alleen als je al kijk hoe warm de afgelopen 2 zomers waren ga ik er niet vanuit. Maar natuurlijk zouden we het ook mis kunnen hebben en wordt het toch koud we zien het wel.

  • Richard Wareman,

   Richard, september 19, 2019

   Statistisch gezien zouden we in ieder geval een te koude december moeten krijgen, ik denk dat
   januari en februari ongeveer normaal gaan verlopen, in totaal dus een iets te koude winter

 • David claes,

  Niemand kan het voorspellen zeker die piet niet want hij zeg in elke aflevering miss denk ik kans dan heb je alles gezegd

 • Martijn Hendriks,

  Een strenge winter bij een Zonnevlekminimum zou 50 jaar geleden nog hebben gekund maar inmiddels is de atmosfeer zo opgewarmd door de CO2 uitstoot die wij veroorzaken met z’n allen dat die wetenschap niet meer opgaat. Als het in februari al 20 graden kan worden en het op Groenland zelfs in de zomer al tot een hittegolf kan komen dan kun je toch echt wel stellen dat de Aarde alleen maar warmer wordt. Als dit zo doorzet verwacht ik dat het Broeikaseffect binnen een paar eeuwen net zo kan doorslaan als destijds op Venus is gebeurd waar leven ook onmogelijk is geworden. Maar om even bij het onderwerp te blijven: ik verwacht dus dat het een extreem zachte winter gaat worden waarbij de maximumtemperaturen niet onder de 5 graden gaat komen en ’s nachts de temperaturen ook vooral in de plus te vinden zijn met hooguit wat stralingsvorst. Ook denk ik dat de natuur wat aan de lange droogte gaat doen dus veel regen zal opleveren. Het is wachten totdat we ook hier de palmbomen langs de kant van de weg hebben staan….

 • Bert van der Meer,

  Ook ik verwacht dat als gevolg van het broeikaseffect er opnieuw geen Elfstedentocht kan worden verreden. Als er een vorstperiode komt deze winter dan duurt hij niet lang genoeg voor een Elfstedentocht. Toch sluit ik het niet uit dat er kan worden geschaatst vooral op ondergelopen land en op de minder diepe ijsbanen. Meren en kanalen zullen niet genoeg ijs krijgen om te kunnen schaatsen. Ik verwacht wel sneeuw, regen en soms ijzel. Veel strenge vorst verwacht ik niet.
  ’s Middags zal de temperatuur meestal boven nul uit blijven komen. Vooral wanneer in februari de zon weer sterker wordt.

  • Frank van Delden,

   Dank je voor je reactie Bert..

  • Cathy,

   Het zal wel mooi zijn als het echt koud woord en een goede winter weer krijg dat dood de cellen en ik vindt het wel jamer dat het niet wit is met de kerst dagen dat mis ik wel en ja en een sneeuw angel te m aken ook dat is voor mijn lang geleden en dat is best jammer en ja de aarden draait waar het heel warm is daar val er nu sneeuw en wij krijg nu vol op zon waar geen sneeuw hoort te leggen daar leg nu sneeuw en bij ons is het warm en mooi weer de wereld draait om wij krijgen de extremen weer en hun het kouden weer

 • S.v,

  Koude winter zeker mogelijk.

  Door opwarming en minder zeeijs op de Noordpool, zal de kans op hogedrukgebieden doen toenemen.
  Gevolg is meanderende winden en weinig straffe westenwind.
  De kans op een poolwervelsplit zal ook door deze hogedrukinvlieden toenemen.
  Vorig jaar viel het net de verkeerde kant op.
  Dit jaar geloof ik wel in koude periode als gevolg van veel hogedruk noordelijk can de Benelux en een poolwervel split.

  • Johan,

   Gaaaaaan we weer. Elk jaar wordt er een horrorwinter verwacht:” alleen helaas niet door de gerenommeerde weerinstituten.
   Het klinkt natuurlijk lekker sensationeel om elk jaar een strenge winter te verkondigen maar helaas,
   Het grootste deel van de weermodellen een TREND aan van een natte en zeer zachte winter 2019-20.
   De zoveelste (zeer) zachte winter op rij, en die rij wordt steeds langer in het opwarmende klimaat.
   Verder nemen hogedrukgebieden inderdaad toe maar helaas uitgestrekt vanaf de Azoren tot Midden Europa.
   We zullen zien maar ik denk opnieuw veel hogedruk door afname van de westdrift maar wel een anti-hogedrukdominantie met bij aflossing nieuwe (zzw hogedruk) wisselvallig en nat.

 • John meijer,

  Het zal misschien best af en toe vriezen of sneeuwen . Maar voor een elfstedentocht heb je een langere periode stabiel winterweer nodig. En dat is in deze roerige weertijden gewoon niet aan de orde in de winter. Ik persoonlijk denk dat door de opwarming van de aarde we onze laatste echt strenge winter al achter de rug hebben.

  • Johan,

   Ach John,
   Voor een Elfsteden, kunnen we tegenwoordig mee zwemmen met M.Van der Weijden ; > )

 • JW Roskam,

  Zoals we al jaren weten, zijn we met een opwarming bezig. Nu zou daar plotseling een einde aan komen door mindere zonneactiviteit. In de winter heeft de zon zowiezo minder activiteit voor de noordelijke gelegen delen van de evenaar. Ik geloof er allemaal niets van. In 2012 vroor het op 3 naar 4 februari 21 graden. Toen was er veel zonneactiviteit. Maar vroor het keihard. Dus veel of weinig zonneactiviteit zegt ook niet alles.

 • fred,

  Een heerlijk zacht winter, zeg maar a la zuid Europa.

  • Johan,

   Die kant van ONS klimaat gaan we wel razendsnel op.

 • loix aime,

  dag ik volg al meerdere jaren de weersituatie overal en van alle gegevens, armand pien was mijn favoriet en die kon er echt iets van en tekende altijd de straalstroom mee op zijn krijtweerkaarten, hij kon ook het weer een grappige tint geven….de straalstroom is de belangrijke weerbepaler…aan de hand van alle hulpmiddelen en gevoelsintuitie kan ik ook een schatting geven voor wat ons te wachten staat…zo kon ik ook inschatten dat we 2 mooie en zeer warme zomers zouden krijgen…wat er nu komt heb ik al een voorlopige schatting…..de winter zal vroeger beginnen en ik heb een sterk vermoeden dat het eentje zal worden zoals die van 1962-1963..heeft niks te maken met klimaatopwarming en dat de mens daar schuld aan heeft zoals velen dat beweren…het is inderdaad de zon die zoals in de jaren 50 en 60 is gebeurd nu terug een feit zal worden.. ik heb de weerkaarten van die bewuste winter van 1962 nog in bezit….het ziet er naar uit dat we terug n hetzelfde patroon gaan komen…als dtt zo komt dan gaan we naar een 5 maand durende winter…

  • Frank van Delden,

   loix aime, wat een interessante reactie. We zijn heel benieuwd of ook jou voorspellingen uitkomen. Wij waren er nog niet bij in 1962, maar als het weer zo koud wordt krijgen we misschien wel weer een Elfstedentocht!

  • Johan,

   Beste loix, Je boert goed met zo’n uitspraak maar:” Of het daadwerkelijk uitkomt ??
   We hebben inderdaad te maken met een zonneminimum maar……
   De snelle opwarming van het klimaat zorgt voor tegengas als het gaat om tot een serieus afkoelend effect te gaan komen. In de huidige situatie zie ik meer gebeuren dat de huidige opwarming een aantal jaren wat stagneert maar dan zijn WE al in het hier-en-nu wat onze slappe winters betreft dus een winter als 62-63..Ik eet mijn schoen en die van jou op mochten we de helft van de koudeproductie van die winter krijgen (100-150)
   Ik gok op nog geen 10 % hiervan ; > )

 • B geurtse,

  Strenger winter weinig eikels aan de boom

  • Johan,

   Eikels zeggen niets over de komende winter. Ze vertellen meer hoe het huidige seizoen verloopt.

 • Jan Vaeremans,

  Men kan savonds al de koelte ruiken, je ruikt dit meestal eind september oktober. Tijd dat de okkernoten vallen. Zoals koude dauw

 • Anna,

  Ik merk helaas dat de leukste voorspelling van een strenge winter in 2018,2019 niet door gegaan is.
  Gelukkig heb ik wel in januari dit jaar sneeuw gezien.

  • Johan,

   Anna, die tientallen daarvoor óók niet ; > )

 • Anna,

  Ik hoorde dat het in 2018 en 2019 wel een strenge winter zal worden,
  gelukkig wel de sneeuw in 2019 gezien en begin het eindelijk beter te gaan met de gewone zachte winter waar je soms op indiepe wateren lan schaatsen en elke maand de sneeuw effe te zien krijgen.
  Is het al weer een warme winter met vieze lente temperaturen.
  Dus helaas is de strenge winter niet uitgekomen.
  En de Russen zeggen dat we eens een ijstijd kunnen krijgen op Facebook bij onderwerp klimaatverranderring,is te hopen dan worden de heuvels in Nederland hoger en daar valt in de winter de eerste sneeuw en dan skien en gaan de diepe wateren dicht.
  En ook de andere seizoenen doen daarna weer normaal met het weer.

 • Ina Lute,

  Mijn kat zit net zo dik in het vacht als vorig jaar, mogelijk eind februari schaatsen

 • Annie,

  Allemaal onzin we krijgen geen winter meer

 • Cas,

  Het wordt een zeer koude winter 2019
  Paranormaal begaafde.

 • Bert maar dan slim,

  Hey bert die opmerking van je slaat echt nergens op.

 • Patricia Smienk,

  Denk dat er in februari véél sneeuw valt

 • Loes,

  In nederland komt het niet verder dan een Herfst’ – winter

 • Esther,

  Ik heb ook het gevoel dat het eerst kwakkelweer wordt maar dat februari héél koud haat worden. En ik denk ook dat het ons gaat overvallen juist omdat het eerst zachter wordt… Ik ben in elk geval voorbereid en heb er zin in. Hou van kou ❄❄

 • Pelle van Vliet,

  De eerste helft van de winter is sinds 2011 steeds zeer zacht en vaak blijft dat zo (2014 en 2015). De aanloop is nu weer zo. Er is vaak een krachtig hogedrukgebied in Rusland dat depressies op de oceaan blokkeert. Daartussen zit bijna heel Europa gevangen in een zuidstroming. Als depressies bij IJsland blijven rondtollen wordt de winter weer niets. Alleen als ze naar Zuidoost-Europa trekken maken we een kans.

 • R boon,

  Ik zag gisteren een ijsbeer met een muts op het gaat koud woorden brrrrr

 • Johan,

  Gezien het dierenrijk , zie ik dikkere vachten op de dieren. Ik geloof er wel in. -20 met straffe oostenwind, een week lang. Veel sneeuw en Nederland volledige ontregeld.

 • jannievdHeijden,

  ik heb van mijn grootouders altyd gehoort kijk naar 21 maart hou je dat weer tot 21 juni dan tot 21 september en dan tot 21 december en dan naar 21 maart doe het ook al jaren en het komt veelal uit die ouden mensen waren zo gek nog niet.
  .

 • joost,

  Zal wel meevallen het wordt komende week 15 graden in December. Het wordt vast weer een lauwe kwakkel winter net als de afgelopen jaren. De winter gaat nergens meer over tegenwoordig het kan beter een verleng stuk van de herfst gaan worden.

 • Nita Bouwman,

  Beste mensen,
  Wat leuk allemaal die voorspellingen, en natuurlijk zijn er allemaal voortekens van een strenge winter, maar wat ook een mooi voorteken is, de mens! De mensen kunnen ook vrijwel dingen voorspellen, mensen die een lidteken hebben op of in hun lichaam kunnen aanvoellen of er weerverandering aankomt, vaak gaan deze lidtekens dan steken of pijn doen of worden we hierdoor onrustig. En hoe meer onrustigheid, pijn en steken hoe strenger onze komende winter gaat worden. Mijn lidtekens die dit aangeven zijn: vroeger 2x gebroken armen gehad, 4x armen uit de kom, 1x kleine operatie en 2x keizersnede gehad. En de afgelopen 2 weken hebben alle deze lidtekens pijn gedaan, dus dan zal er hoogs waarschijn wel een strenge winter aankomen.
  Wie heeft hier zinin?? Ik wel!! Oja, ook dieren geven dit aan, als zijn onrustig zijn.

 • Bert,

  Terwijl we opgezadeld worden , wat vrachten geld kost , met de stijgende temperatuur op aarde wordt aan het begin van dit verhaal door wetenschappers gezegd dat de aarde aan het afkoelen is.
  Waar gaat het dan eigenlijk over . Ik denk dat er een stelletje slimmeriken zijn die hier vel geld aan willen verdienen.

 • Anita,

  Het kan vriezen …het kan dooien….vul maar in……Laat de natuur zijn gang gaan. We zien het wel🌧️🌨️🌬️⛈️🌦️

 • Jaap,

  Ik denk dat het een warme winter word de aarde word alleen maar warmer dus een strenge winter nee over een paar jaar is het net zo warm als in Spanje

 • M T STIENSTRA,

  even iets anders er iets gaande op de WERELD. er komen steeds meer vulkaanuitbarstingen,wat zegt dit [hogere temperaturen, zwavel en uiteindelyk ,VERDUISTEREN VAN DE ZON[VRY SPEL VOOR DE WINTER ] klimaat regeling stelt niks meer voordoor de mensheid NEDERLAND MAAKT HIERMEE EEN POTJE VAN [TOPPUNT VAN DIEFSTAL [BELASTING OP ENERGIE EN AUTOS [GAMAARDOORMETLIEGENENBEDRIEGEN ] SORRY MENSEN VOOR DIT BERICHT, IK GA JULLIE NIETS VOORLIEGEN. HET GA JULLIE GOED!!!!!!!!!!!!!!!.

 • David,

  Als wetenschappers het zeggen zal het inderdaad wel waar zijn, hoewel het komende week weer 18 t/m 19 graden word……..??en het is pas NOVEMBER……..

 • joost,

  Zal wel meevallen het wordt komende week weer 21 graden in Brabant en Limburg en 18 – 19 graden in het noorden van het land en dat in November.

 • Eduardo,

  Het word een mega strenge winter. Alles raakt hierdoor ontregeld. -15 tm -20 graden. De hele natuur is van slag. Nu lacht iedereen erom .

 • rob,

  wat een onzin strenge winter las net dat oktober ook koud had moeten. op paardagjes na was het vrij warm . maar goed ik kijk wel een week van te voren . en als ik voel aan mn water worden de kerstdagen rond de * graden overdag en rond het vriespunt in limburg brabant tot -3 in het oosten in de nache kort om wederom n kwakkel winter .. maar niet erg krijg ik weer ges terug van het gas he .. wachten dus gewoon af

 • johan,

  De winter 2018-2019 word erg koud de reden hiervoor is dat er door Amerika aan het klimaat word gesleuteld,het zogenaamde haarp project,dat zorgt voor veel hogedruk invloed in centraal Europa,waardoor er ook geen regen valt,en de temperatuur in de zomer heel hoog is en de winter bitter koud.

 • Thoralf De Jong,

  Meters sneeuw voor het eerst in deze eeuw, lijkt mij best wel wijs, met zijn allen op de schaatsen op dik ijs!!

 • Erik de noorman,

  Nederland kan massaal de borst nat gaan maken!! Begin maar vast proviand in te slaan, want koning winter “bar en boos” komt er aan!!

 • AJ,

  De natuur regelt zich zelf. Qua droogte zou er nu extreem veel water moeten vallen. Om dit te compenseren. Als ik naar beukennootjes en eikels kijk de winter voedselvoorraad van eekhoorns en andere beestjes. Dan zit het er inderdaad in dat we een strenge winter krijgen.

 • jan,

  ja wat een winter gaan we krijgen ra ra ra ik weet het ook niet maar wat ik dit jaar al dikwijls ondervonden heb is dat de lucht stromingen regel matig uit noord tot noordoost en oosten kwamen daarom die droge en warme zomer als deze trend zich doorzet kunnen we wel eens inderdaad een koude winter krijgen maar dan ook een droge winter schakelt de wind terug een meer west-zuid west kant op dan mogen we weer een zachte winter verwachten met misschien af een toe een beetje sneeuw ik hoop natuurlijk op het eerste een goede noord-oosten wind met veel ijspret duimen maar hé mensen!!!

 • Jean marie,

  Mooiste van al is dat die ook betaald worden voor naar die zever te luisteren

 • Johan,

  Autumm,
  Inderdaad. Vrijwel alle weerinstanties komen in hun lange termijnverwachtingen met alles behalve koud. winterweer.
  Alleen het ECWMF verwacht een wat koudere december.
  Maar de winter als geheel zou 1.C tot 1.5.C te zacht moeten gaan verlopen.
  Verder wordt een stormachtig en redelijk natte winter verwacht.
  De zoveelste te zachte winter dus helaas.
  Misschien volgende winter meer winterkansen met een La-nina, OQB en het tijdsbestek dat het minimum van het aantal zonnevlekken is bereikt.

 • Autumn,

  Ik heb hier toch mijn twijfels over. Waarschijnlijk gaat het over de Russische winters en niet de Nederlandse. Verder wordt er een El Nino verwacht en dat betekent meestal dat er een zachtere winter op komst is.
  Verder las ik de verwachtingen van Severe Weather en die voorspelden een onstuimige winter met veel stormen. Hoewel het grotendeels kofiedikkijken is zou het laatste scenario kunnen.

 • Jack,

  Wat een onzin verhaal dit en wetenschappers haha we hebben het hier over het weer toch?? en die weermannen(vrouwen) kunnen nog geen week vooruit kijken

 • Gratienne Poignie,

  Leef nu……….? wat brengt morgen . Niemand kan dat zeggen ……..?

 • stef,

  ok zou mooi zijn een mooi winter maar ….. jammer dat de mieren nu al geen diepe ondergrondse nesten maken………… insekten weten het wel ….. het zou te mooi zijn en ik weet het ….. ik zou zo graag eens mooi lang winter hebben … maar mieren weten beter ……
  de bijen ook he…. ik weet nu een uitstervend nest met overwinterende koningin ‘( hommel) zitten op maar 10 cm onder een golfplaat……. te weinig voor een venijnig winter denk ik ……..hommelke weet het al wel beter ..
  groetjes ps blijven hopen ..doe ik ook maar……ergens heeft dienen m putto wel gelijk ……

 • wakeli,

  Het is zeer juist het word een koude winter aangezien er al een hele tijd hogedruk aanwezig is in onze streken ,wat niet normaal is volgens mij word er aan het klimaat gerommeld Amerika Haarp project.

 • marco,

  Afgelopen winter waren nijlganzen aan het broeden op het eilandje voor het huis en in januari kwamen de eieren uit.
  De meerkoetjes waren pas ergens in mei op het nest.
  bij deze is dus mijn menig ziet men ergen in december vogels broeden wordt het dus geen strenge winter.

 • tim,

  het is deze zomer steng geweesthet was heel heet deze zomer vroeger was de winter heel streng toen kwamen de autos en toen kwam het klimaat verandering toen kwam er geen sneeuw meer en geen goeie zomers nu is het klimaat wel 60% opgesteegen dus nu komen we bij de fase van heele strengen winters en hele strengen winters misschien is voor spelt dat er over 375 miljoen jaar een ijstijd komt of we zijn allemaal al dood

 • Ilona,

  2018/2019
  Weet je , hoe de zomer of winter ook verloopt wat kunnen we er aan doen.
  Nu is het extreem heet in Nederland en als je dan al het gezeik en gezeur daar over hoort Bah. Ik persoonlijk vind het heerlijk , eens geen last van mijn gewrichten e.d.
  Mocht het een strenge tot zeer strenge winter worden is dat balen , maar ook daar kunnen we niks aan veranderen. Ik zeg dan maar zo Kachel lekker aan warme chocomelk erbij en geniet van de mensen om je heen. En als je in de gelegenheid ben help waar kan de mensen die zelf niet kunnen.

 • pieter,

  Allemaal gelul !!!

 • smeets,

  Door de opwarming van de aarde krijgen we steeds langere en koudere winters en de rest van het jaar meer neerslag, de natuur is altijd de sterkste een die bepaalt het weer.

 • Piet Wegman,

  Eerst zien dan pas geloven. Wat is ons in het verleden allemaal al niet voorspeld waarvan het omgekeerde het geval was.

  • Frank van Delden,

   Haha Piet, het blijft natuurlijk ook lastig zo’n langetermijnsvoorspelling. Maar hoewel het deze winter niet erg koud is, is het toch een van de meest sneeuwrijke winters in de alpen. Dat is toch ook leuk?

 • Roel,

  Ik zag een fuut met zn linkeroog naar rechts kijken, dus ik hou het op een hele, hele zachte winter.

 • Edwin Gussenhoven,

  Een goed en overzichtelijk beeld van wat voor soort winter er aan zou kunnen komen, geeft de website alpenweerman.nl, hoewel ze zelf ook zeggen dat ‘alle puzzelstukjes wel in elkaar moeten passen’, wil het echt uitkomen. Ik vind het een goed onderbouwd artikel, op alpenwereld.nl

 • Johannes van Dikk,

  Jan ik ben het volledig eens met je.
  Mvg Hans

 • Jan.,

  Strengste winter in 100 jaar…….ALWEER ????? ( volgend jaar ook weer ?????).

 • Loek,

  Als onze west circulatie wordt geblokt door een H, dan is de kans op winter in onze regio het groots.1962/63 in augustus 1962 trok een depressie naar Siberië
  zoog daar alle koude lucht op en keerde terug naar onze regio om 2H bij enge
  Land en 1 boven frankrijk te vullen met zeer koude lucht. Een H boven rusland hield deze systemen 13 weken op zijn plaats. Ik was 14jaar en was iedere dag buiten op de schaats.mijn mening is,als dat zo weer zou gebeuren, dan pas kunnen wij spreken op een langdurige winter.

 • Albert,

  Drente mooi weer met de kerst helder Fries weer gezond geen sneeuw

 • Paula,

  Het was een kwakkel zomer….Dus ik vermoed ook een kwakkel winter. Maar ik hoop wel dat ze gelijk hebben….ff een goede winter dan zijn we ook van alle grote ongedierte af.

 • willem,

  hm?kijkend naar de flyings stars chinese wijsheid .zitten wij nu nog in een 81 jarige cyclus met de 9 vuur/warmte hitte dominant tot 2036 (1955-2036) dat is de energie gedurende dat tijdschema met de 9 vuur wederom dominant en nu dit jaar 2017 yin vuur haan jaar nu zitten we in de 2e helft van 2017 en dan is de haan /metaal dominant metaal is kou/afkoeling de energie/qi veranderd elke maand /elke dag dit is november een 8 maand december is de 7 metaal in het midden/centrum januari is de 6 metaal/ijs kou present ,7 en 6 kunnen de wind onder controle houden .vuur kan metaal onder controle houden .de vorige 81 jarige cyclus van 1874-1955 was de 1 water dominant daar vielen veel strenge winters onder .nu met de 9 vuur waar wij ons onder bevinden lijkt/is het moeilijker .neerslag/regen sneeuw in december met de 7 en januari de kou komt op visite met de 6 van ijs (in januari 2016 met de 6 ijs in het noordoosten /friesland was het daar spekglad een paar weken.) en febr …winter is er nog. -10 zit er in brrr .maar moeder natuur zal het ons laten zien

 • frank,

  2 jaar geleden waren de sibersche ganzen eerder vertrokken, men voorspelde een koude winter, ik vertelde dat rond ik ben nog nooit zo uitgelachen,geen peil op te trekken dus!

 • Marc,

  Het zou m.i. wel eens een strenge winter kunnen worden. De afgelopen 3 jaar waren er in het najaar nog watervogels, m.n. futen, die jongen hadden. Dit jaar geen jong gezien. Dus een strenge winter…..

  • jul,

   hmmm… dat is wel interessant .. indd, ik zie geen enkel jong meer en bijna geen vogel .. afgelopen jaren gingen ze soms zelfs in januari weg!

 • Vince,

  Onzin! Al jaren zien we hetzelfde beeld. Mildere winters en slechtere zomers. Het klimaat vervlakt en het lijkt erop dat we een soort Ierlandklimaat krijgen. Er zal nog wel eens een uitschieter zijn, maar een echte strenge winter zal er niet meer komen. Jammer maar helaas.

  • Marie,

   2009, 2010, 2011 en 2012 … of was het 2013, dat ben ik effe kwijt maar dat waren behoorlijk koude winters. Het vroor toen bij ons tot -18ºC in Stekene (België ) dat aren de eerste echtye sneeuwbelevingen voor ons kleinkinderen van respectievelijk 4, 7, 8 en 11 jaar ! Dat vergeet ik niet meer hoor !

  • Pen,

   Onzin! Overal wordt het weer extremer, behalve in Nederland, daar wordt het weer vlakker? En wij weten dat allemaal door die paar jaar dat wij het weer registreren? Een flits in kosmische termen!
   Meteorologen kunnen zich beter bezig gaan houden met meteoren. Die zijn voorspelbaar, het weer niet! De arrogantie dat de mens het weer kan voorspellen, is dezelfde als wanneer een neuroloog zegt dat hij weet hoe hersenen werken. Beter dan een “educated guess” wordt het voorlopig écht niet.

 • Bob,

  Maar alsjeblieft! Vorig jaar werd hetzelfde voorspeld en we hebben nooit zo’n milde winter gekregen!

  • Frank,

   Mee eens Bob! Het is ook lastig om zo ver vooruit al te voorspellen of het een strenge winter wordt of niet. Toch vind ik het leuke berichten om bij weg te dromen!

  • jacob vredenborg,

   in 1996 werd er een voorspelling gedaan dat er een koude winter aan kwam gebaseerd op het feit dat er in september en oktober nog erg warm was we kregen het jaar daar op 1997 een koude periode die een elfstedentocht opleverde

  • Kristof,

   Gisteren bij het opkuisen van mijn kleerkast vielen de wollen kousen ineens op de grond ==> voorteken van zeer koude winter.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Met deze activiteiten kom je als wintersporter de zomer door
  Ook interessant
  Foto Friday #76 – je kan nog steeds toerskiën