Nu de zomer echt voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is,  hebben de eerste wetenschappers zich gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons een echte strenge winter 2022 te wacht. Misschien wel de koudste winter in 100 jaar!

wintervoorspelling 2021
Voorspelling winter 2022: krijgen we een koude winter?

Amerikaanse wintervoorspelling: winter kouder dan normaal

Het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winter voorspelling. Voor liefhebbers van kou en sneeuw kan deze dit jaar behoorlijk gunstig uitpakken. Volgens de Duitse site news.de verwacht de NOAA namelijk een van de koudste winters sinds jaren. Wanneer hun verwachtingen uitkomen, dan is het tijdens de wintermaanden 2-3 graden kouder dan de afgelopen jaren.

Koude winter door nieuwe klimaatcyclus

Ook zijn er een aantal Russische wetenschappers die als sinds 2017 beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Win een skivakantie naar SalzburgerLand!

Winnen SalzburgerlandWat ons betreft, is de wintersport de mooiste vakantie van het jaar. Hier worden herinneringen voor het leven gemaakt. En het wordt natuurlijk nog leuker als de wintersport gratis is! Daarom kan je nu kans maken op één van de zeven compleet verzorgde skivakantie naar Salzburgerland.

Deze prijs is voor twee personen en je verblijft zeven nachten in een 4* hotel, inclusief halfpension (ontbijt en diner)! Uiteraard krijg je daar twee skipassen voor 6 dagen bij. Meedoen is simpel en kan tot 28 februari 2022.

PS: het antwoord staat natuurlijk gewoon hier. 😉

Extreem winterweer op komst?

Wanneer deze wetenschappers gelijk krijgen, dan wordt 2021 wederom een jaar vol extreem weer. Deze zomer was het in West Europa flink warm en vooral erg nat. Klimaatalarmisten en meteorologen spraken zelfs van de vijf warmste zomers ooit. Hoewel het behoorlijk veel geregend heeft, was het wel fiks warmer dan gebruikelijk.

Wanneer de winter voorspelling van deze wetenschappers uitkomt, wordt het van vanaf medio oktober in grote delen van Europa al koud.

Wintervoorspelling 2022 - wordt 2022 een koude winter?
Wintervoorspelling 2022: krijgen we een koude winter?

Meer voortekenen van een strenge winter

De Russische wetenschappers zijn niet de enigen die een koude winter voorspellen. Ook op andere websites staan een aantal voortekenen die duiden op een tijdelijke afkoeling van de aarde en een koude winter. Zo beleven ze op het Zuidelijke halfrond een echt strenge winter.  Op Antarctica was het een van de koudste winters ooit.

Extreem weer en langetermijnvoorspellingen

Ieder jaar doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de winter. In dit artikel verzamelen we de komende tijd de winterverwachtingen die her en der worden gepubliceerd. Behalve zonnecycli zijn er namelijk nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Alpendistel gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw.

NASA voorspelt extreem strenge winter

Zelfs de wetenschappers van de NASA voorspellen dat het de komende jaren behoorlijk afkoelt op aarde. In een officieel gepubliceerd artikel meldt de Amerikaanse nationale ruimtevaart organisatie dat de zonneactiviteit in de komende jaren extreem afneemt. De volgende zonnecyclus, die in 2021 begonnen is, is (als de berekeningen kloppen) de zwakste in 200 jaar. De laatste keer dat zoiets gebeurde (tussen 1790 en 1830) vroor de rivier de Theems in Londen meerdere malen dicht en vroor het in de Verenigde Staten  zelfs midden in de zomer. De NASA ziet in de verminderde zonneactiviteit overigens vooral een kans voor nieuwe ontdekkingsreizen in de ruimte.

Krijgen we (eindelijk) een Elfstedentocht dit jaar?

Schaatsliefhebbers kunnen met deze wintervoorspelling een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van verminderde activiteit van de zon.

Alle Elfstedentochten, op 1 keer na, vonden plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op de verminderde activiteit van de zon is de kans aanwezig dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer eens verreden wordt.

Krijgen we een koude winter Elfstedentocht?
Krijgen we een koude winter Elfstedentocht in 2022?

Sneeuw in Siberië – strenge winter in de Alpen?

Er is een theorie die stelt dat als er meer sneeuw valt in Siberië in oktober, dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen helaas tot eind oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Het goede nieuws voor winterliefhebber is in de Russische stad Peven (Siberië)  de eerste sneeuw al op 5 augustus viel. Iets wat normaliter pas medio september plaats vindt.

Dat zou kunnen betekenen dat de winter van 2021-2022 kouder wordt dan de afgelopen jaren. Het is overigens nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is, want helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking  op onze winter zou moeten aantonen.

Sneeuwvoorspelling winter 2021-2022
Satelietfoto van Siberië (foto: NASA.com)

Piet Paulusma voorspelt een strenge winter

Piet Paulusma maakt ook ieder jaar een voorspelling voor de aankomende winter. Afgelopen jaar voorspelde Nederlands’ bekendste weerman een koude winter. Vanaf november moesten Nederlanders rekening houden met koud weer en misschien zelfs sneeuw. Deze voorspelling kwam helaas niet uit. De maanden december, januari en februari verliepen wisselvallig. Die verwachting is toen (gelukkig) niet uitgekomen. En echt koud werd het die winter nauwelijks. Maar eerlijk is eerlijk Piet Paulusma was wel de enige weerman die voorspelde dat de Nederlanders die winter op de schaats zouden staan.

Piet Paulusma winter voorspelling
Piet Paulusma voorspelt een koude winter 2022.

Het KNMI twijfelt over lange termijnvoorspellingen

Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van lange termijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de lange termijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

weersverwachting voor de winter 2022
Krijgen we een ouderwets koude winter met veel sneeuw?

Fantaseer jij ook van een strenge winter 2022?

We weten natuurlijk heus wel dat we dit soort winter verwachtingen met een flinke korrel zout moeten nemen. En dat door de klimaatverandering de kans op een Elfstedentocht eerder af- dan toeneemt. Een probleem dat voor wintersporters de komende 30 jaar gelukkig nog niet geldt. Maar wij dagdromen na dit soort berichten van een strenge winter. Met veel vorstdagen, ijs en natuurlijk sneeuw. En misschien krijgen we dit jaar ook eindelijk weer eens een witte kerst in Nederland.

Misschien fantaseren we tegen beter weten in, maar misschien ook wel niet. Je weet het nooit. Ben jij ook zo iemand die na het lezen van dit soort berichten begint te fantaseren over een ijskoude winter? Bekijk dan vooral onze inspirerende artikelen over de leukste winterse activiteiten:

Valt er veel sneeuw in de skigebieden?

Veel wintersporters zullen berichten zoals deze ook met heel veel belangstelling volgen. Zij hopen (net als wij) dat er ook dit jaar weer genoeg sneeuw valt om lekker te kunnen skiën of boarden. Voor echte wintersportfans toch de belangrijkste vakantie van het jaar! Helaas is het nog te vroeg om een betrouwbare voorspelling voor de winter in de Alpen te kunnen maken en kan het komende winter nog alle kanten opgaan. Wil je zeker zijn van voldoende sneeuw tijdens jouw wintersport in Oostenrijk? Kies dan één van deze sneeuwzekere skigebieden.

Blij in de koude winter met stralende zon.
Wintersporters genieten volop van sneeuw en kou

Wat zijn jouw voorspellingen voor winter 2022?

Wat denk jij krijgen we een strenge winter? Of juist niet? En waarom denk je dat? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel?

27 Commentaren

 • Gonny de Veer,

  Vroeger was er elke winter sneeuw konden we schaatsen op de straat. Waren altijd heerlijk buiten de woonboten op het Spaarne hier in Haarlem verkochte chocolademelk,er was muziek onwijze gezellig. Dan ben ik nog niet eens zo oud hoor (47)🤣
  Maar dan over het klimaat ja het wordt steeds warmer maar dan op eens zeggen ze nu het kan 2 of 3 graden kouder worden dan normaal. Ik begrijp het afentoe niet meer. Volgens mij komt de zon steeds dichterbij dat was het toch? Ach zo is en komt en blijft er altijd wat.

 • Peter Schaap,

  Het blijft koffiedik kijken
  Heb zojuist,19 december de laatste update gezien voor de komende 2 weken. 13 graden op oudejaarsnacht en 14 !!!! Op nieuwjaarsdag. Strenge winter? Als dit uitkomt zeker niet, persoonlijk denk ik dat we moeten wachten op de 2e helft van de winter

 • marina van isterdael,

  we zullen wel zien wat er komt zeker, in de jaren 80 waren er ook heel koude winters, en ik herinner me nog verhalen van mijn ouders en grootouders, dat in hun kinderjaren de sneeuw meer dan 1 meter hoog lag en dat het toen bar koud was, en dat ze toen op voorhand als het mogelijk was voor enkele weken hun voeding en steenkool, hout en alles wat ze dachten nodig te hebben moesten in slaan, om de koudste maanden door te komen

 • Marco,

  Straks gaan ze nog vertellen dat er weer ijstijd aan komt, en de zomer maanden met ruimtepak aan in de zon lopen anders verbrand je door de uv-stralen.

 • van der Looij-Mertens,

  ze zeggen noten aan de boom inde zomer een strenge winter
  dan mag het van mij zo hard vriezen dat de corona dood vries
  dan zijn we daar van af

 • Ewald Verhoosel,

  Als het regent in mei is april voorbij

  Het valt me wel op dat het weer patroon, nu anders is dan andere jaren,ik heb de winter van 1963 meegemaakt,en zie nu een beetje het zelfde patroon!

 • Wim Fennis,

  Mijn wetenschappelijk bewijs:
  “Als het regent in september
  dan valt Kerstmis in december”.

  • jos driessen,

   ik denk wel dat deze uit komt, heb het al gezien in de berekeningen , gr jos de weer man malden ,

 • Gerrit,

  Er zal altijd wel iemand zijn die gelijk heeft

 • j de best,

  Koude winter door nieuwe klimaatcyclus
  Ook zijn er een aantal Russische wetenschappers die als sinds 2017 beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.
  als dit zou kloppen dan is de klimaat discussie en opwarming dus van tafel en gaan we de komende jaren schaatsen en witte kersten tegemoet.

 • Bert van der Meer,

  Als het net als de afgelopen zomer de wind vaak uit Noord of Noord – West komt krijgen we een vrij normale natte winter met regelmatig sneeuw. Vooral het Noorden en Westen zal het zachtere weer hebben. Een enkele vorstperiode zal een korte tijd schaatsplezier op leveren. Met name februari heeft hiervoor de beste papieren.
  Maar tot een Elfstedentocht komt het niet. Dit is wat ik verwacht.

 • A.A.Steenis,

  okt 10 2021 adrie Steenis
  Er zijn weinig eikels aan de bomen, veel everzwijnen op de veluwe overleven deze winter niet door de honger.
  Hoe dan ook verwacht ik gewoon een zachte winter.
  Veel regen en hoge temperaturen.

 • De Roas,

  Citaat van Marc Davidson in de Volkskrant van 8 okt 2021 om opwarming tegen te gaan: “Eén van de opties is het nabootsen van een vulkaanuitbarsting: met een soort bommenwerpers tonnen fijnstof in de lucht brengen die het zonlicht reflecteren, waardoor de opwarming beperkt blijft. Voordeel van geo-engineering is dat het direct effect heeft. Met kernenergie of energiebesparing wend je de eerste jaren geen overstroming af.”
  In dezelfde week in het weerpraatje van Gerrit Hiemstra: Sinds de jaren tachtig is het fijnstof in de atmosfeer met ongeveer de helft verminderd.
  Zou dat soms een verklaring kunnen zijn van de opwarming?
  En hoezo duurt het bouwen van kerncentrales te lang? Daarvoor is het nooit te laat, wij kunnen niet even aan een thermostaat draaien om in een mensenleven wereldwijd de temperatuur lager te zetten. Dat komt vanzelf wel, na het interglaciaal waarin we nu leven, en dan wordt het kouder dan je lief is. (Maken WIJ niet meer mee).
  Wat mijn voorspelling voor komende winter betreft: kouder dan de zomer (U ziet het, ik houd een slag om de arm!).

 • berlinda van Maerrem,

  ze kunnen nog geen 1 dag op voorand voorspellen laat staan een ganse winter

  • jos driessen,

   jip helemaal mee eens er zou deze maand de 1 e sneeuw komen das nu weer uit de kaarten ik zie het nu weer in dec komen , ik heb het al 4 x zien veranderen, , dus wacht ook ik het gewoon af, gr jos de weerman ,

 • Ewald,

  Er staat al het gehele jaar een windrichting die veelal uit het oosten en noorden komt. Als dat zo blijft denk ik dat het een koude winter gaat worden!

 • Rinse Visser,

  Tja wetenschappers, en weer zitten ze er ver naast, ook al zouden ze gezien de activiteit van de zon nog wel gelijk kunnen krijgen, voorlopig houd ik het op ee kwakkelwinter die iets kouder uit kan paken dan de afgelopen jaren. 11 stedentocht?? nee nooit meer, dit risico durft het bestuur der friesche 11 steden niet meer te nemen daar ze ……

 • Luc De Rooms,

  Wat een nonsens! De Nasa zegt in het geciteerde artikel geen woord over de temperatuur op aarde. Bovendien is het een nieuwe cyclus die naar zijn maximum toegaat. Zelfs als dat minder is dan de vorige cyclussen en er een rechtstreeks effect op aarde zou zijn, zouden de komende jaren warmer worden dan de vorige, die in 2019 zijn minimum bereikte. Nochtans zit 2019 bij de vijf warmste jaren ooit en 2018 en 2020, vlak voor én na het minimum, zijn de twee warmste ooit. https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaatverandering-in-belgie/klimaattrends-in-ukkel/luchttemperatuur/gemiddelde/jaarlijks

 • gunter,

  ze kunnen nog niet eens het weer deftig voorspellen voor 2 weken ver …. hoe zouden ze dan maanden vooruit kunnen zien. Ze zeggen het elk jaar …. zal wel ne keer juist zijn he .
  En vergeet niet als het inderdaad strenge winter wordt, met de huidige gasprijzen…. zal er niet gelachen worden. Ik hou alvast een extra dikke trui bij de hand.

  • Irene van Luin,

   Zo heet was deze zomer niet,eerder nat en koud,en de winter zien we wel dan!
   Als ie echt zo koud wordt, zijn we echt genaaid met de stijging van de energie, blijkbaar mogen wij het niet goed hebben, terwijl de rijken nog rijker worden,en nog harder de belasting ontduiken,het recht is nog krommer dan voorheen, hadden we maar de warmte van een bananenrepubliek, maar dat ontbreekt helaas!

 • jess van nuland,

  ik hoop dat het klopt deze voorspelling heb er zin in sneeuw woohooee

 • Yvonne,

  Europa wordt poolklimaat en buiten Europa wordt tropisch klimaat door de klimaatverandering.
  Wetenschappers hebben dit onderzocht.
  We gaan het meemaken.

  • W. Gaanhetmeemaken,

   Ook mijn gedachte.
   Ideetje: als we FransTimmermans voor de zon zetten om deze te blokkeren word het in een klap koud op Aarde.

 • Mike Brandenburg,

  Prachtig hoe koudere temperaturen die al een tijdje voorspeld werden op basis van zonactiviteit nu als niet normaal worden beschouwd maar daarbij word gekeken naar de laatset jaren.. En dat terwijl de opwarming (man made global was niet te onderbouwen vandaar nu climate change) al meer dan 20 jaar wereldwijd volledig stilstaat (de alarmisten noemen dit een pauze terwijl dit al bijna gelijk is aan de jaren van opwarming, met klap op de vurpijl een daling van de temperatuur in de laatse 6 jaar. Gekeken naar de laatste jaren naar we sneeuwval ( volgens de man made global warming theorie, zouden we geen sneeuw meer krijgen en kinderen in de toekomst niet meer weten wat het was) dan zie we dat die al jaren weer toenam, en alles lijkt erop te wijzen dat de niet-alarmisten gewoon in alles gelijk krijgen, en dan niet door onzin onderzoeken waarvan de alarmisten de data maar niet willen delen en kwijtraken wanneer een rechter bepaald dat de data moet worden overgedragen, waardoor falcificatie niet mogelijk is en de alarmisten en hun onderzoek nooit zijn te copntroleren. Of zoals in het geval van Michael Mann waar de gehele opwarmings onzin op is gebouwd hij wetenschappers die zijn onderzoek onderuit haalden voor de rechter sleepte, en de rechter bepaalde dat als hij wil aantonen dat de wetenschapper s logen hij zijn data moest delen hij dit alsnog weigerde en liever de 14 miljoen schadevergoeding voor smaad zou betalen (waar haalt een wetenschapper dat geld vandaan? ) en hij eigenlijk accepteerde dat zijn onderzoek onderuit was gehaald en verdween hij van het toneel.

  Maar het blijft opvallend dat men ‘normaal’ aanhaalt en dat vervolgens baseert op die paar jaar opwarming maar niet met wat het was voor die paar jaar opwarmingen en de vele voorbeelden van voor 1970.

  • adopted hamburger,

   er was dit jaar nog een periode met sneeuw en ijs in Texas, de VS [woestijnklimaat]. Men is daar niet op voorbereid, ze hebben daar wel allemaal een A/C, maar geen verwarming. Gevolg was allemaal verwoeste huizen door gesprongen waterleidingen en supermarkten met lege schappen. De president was er als de kippen bij om dat bij climate change te zoeken, want dat zou komen door opwarming van de Noordpool [RTL nieuws nam dat ook over].

   Ik heb verder een vriendin in Tirol en voor Corona gingen we nog geregeld gezamenlijk de bergen in. In mei waren diverse routes in de bergen nog afgesloten wegens sneeuw en ijs, haar vader vertelde me dat de sneeuw en ijs steeds langer blijft liggen. Toen ik mijn vriendin nog persoonlijk sprak, en ook daarna via internet, blijft ze zeggen dat winters steeds ongenadiger worden, er valt zoveel sneeuw dat ze haar auto niet meer kan vinden.

 • Marcel Smeets,

  Ik hoop dat het een zachte winter wordt. Men heeft het steeds over opwarming van de aarde, maar daar merk ik weinig van, alleen dat de natuur dit jaar een stuk achter liep. Voorspellingen zijn moeilijk. De natuur beslist, wij kunnen alleen maar raden en niet meer, Ik houdt alleen maar van lente en zomer; is het te koud, dan ga ik naar Spanje

 • Kegels,

  Afgelopen dinsdag fietste ik naar mijn werk en het was koud. Niet gewoon koud, maar een soort winterse kou ervoer ik. Ik moest onmiddellijk denken aan de strenge winters die ik gedurende mijn 10 jarig verblijf in het oostblok heb ervaren en dacht: het zou wel eens een koude winter kunnen worden als het in augustus ‘s ochtends al zo’n gevoel kan brengen.
  En dus moest ik opzoeken wat voor een voorspellingen er voor de komende winter reeds gedaan zijn.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Eerder verschenen
  Ga jij dit jaar op wintersport naar Méribel?
  Ook interessant
  8 redenen om al in december op wintersport te gaan