Wanneer je gaat wintersporten is thermokleding onmisbaar. Een thermoshirt vormt samen met je thermobroek en skisokken de basislaag van je skioutfit. Deze ‘first layer‘ zorgt voor een effectieve vochtafvoer en houdt daarmee je lichaam droog en warm. Een belangrijke basis van je skioutfit dus. Daarom selecteren we de beste thermoshirts van deze winter in dit artikel.
Beste thermokleding en thermo onderhoed – top 10
Hieronder staan korte en bondige reviews van de beste thermokleding die op dit moment verkrijgbaar is.
- Mons Royale – beste merino thermoshirt (dames)
- Aclima Warmwool – voor fanatieke wintersporters (heren)
- Icebreaker Oasis – comfortabel, warm thermoshirt (heren)
- Odlo Warm Eco – duurzame keuze
- Helly Hansen LIFA merino – fijn shirt met gave prints (dames)
- Odlo Blackcomb – thermoshirt voor koukleumen (dames)
- Decathlon skipully / thermo: goedkoop, warm heren thermoshirt.
- Craft Active comfort zip – beste prijs / kwaliteit (uniseks)
- Odlo Blackcomb – extreem warm en mega sportief (heren)
- Decathlon thermoshirt Wed’ze 500 – thermoshirt onder 20 euro (uniseks)
Of gebruik de links hieronder om direct naar de beste thermokleding per categorie te gaan.
Beste thermo ondergoed voor dames
Hieronder staat onze favoriete thermokleding voor dames.
Goede thermokleding is onmisbaar als je op wintersport gaat. Het houdt je warm en droog tijdens het skiën en boarden.
De beste thermokleding voor heren
Ook voor de selectie beste thermoshirts voor heren zijn zowel synthetische shirts als (merino)wollen thermo ondergoed getest.
Thermokleding voor heren hebben een andere pasvorm dan thermoshirts voor dames en zijn daarnaast vaak in een beperkter kleurenpalet aanwezig. Functionaliteit blijft daarentegen bij zowel damesshirts als herenshirts gelijk. Je kan er dus in de basis van uitgaan dat de beste thermoshirts voor dames technisch ook goed scoren bij de heren. Mits de pasvorm goed is natuurlijk.
Waar moet je op letten bij het kopen van thermokleding?
Wanneer je een thermoshirt koopt let dan op onderstaande aspecten:
- materiaal
- dikte van het materiaal
- pasvorm
Bovengenoemde aspecten worden hieronder verder toegelicht.
Thermo ondergoed kopen – let op het materiaal
Thermo ondergoed is geschikt voor de wintersport wanneer deze gemaakt is van synthetisch materiaal of natuurlijk vocht afdrijvend materiaal (merino) wol. Een mix van beide materialen is uiteraard ook mogelijk.
Baselayers van merino wol
(Merino) wol geniet de voorkeur boven synthetische materialen. Wol levert de beste prestaties in vochtafvoer, bestrijding van bacteriën (nare geurtjes) en comfort. Daarbij blijft wol droog terwijl het je lichaam warm houdt. Tot slot is merino wol duurzamer (beter voor het milieu) dan synthetisch materiaal en behoud een thermoshirt van wol zijn pasvorm. Ook na veelvuldig dragen en wassen (mits op de juiste manier gewassen). De laatste jaren zien we af en toe ook wat alpaca wol opduiken in thermokleding. Onze ervaringen zijn tot nu toe matig positief. Dit komt met name omdat alpaca wol veelal gemengd wordt met synthetisch materiaal.
Synthetische thermokleding (polyester en polyamide)
Synthetische thermokleding heeft als groot voordeel dat het nare geurtjes tegen gaat (aangezien bacteriën in deze omgeving niet kunnen overleven). Daarnaast wast het makkelijker schoon in geval van vlekken. Het grootste voordeel van synthetisch ten opzichte van wol is de prijs. Synthetische thermoshirts zijn doorgaans goedkoper dan shirts van merinowol.
Overige materialen voor thermokleding
Thermokleding van bamboe is enorm in opkomst. Tot een paar jaar geleden leek dit een mooie duurzame keuze. Bamboe groeit snel, en is natuurlijk materiaal. Helaas kwam twee jaar geleden het nieuws dat er heel veel giftige stoffen in bamboe kleding zitten. Zelfs in kinderkleding van bamboe. Het nadeel van bamboe is dan ook dat het vaak buiten Europa geoogst wordt. Op plekken waar de werkomstandigheden weinig prioriteit hebben. Wij laten bamboe thermoshirts daarom volledig links liggen.
Tot slot zien we bij goedkope winkels als HEMA, Zeeman en Action nog baselayers van katoen en viscose. Katoen en viscose zijn absoluut ongeschikt als baselayer tijdens het sporten. Deze materialen houden vocht vast waardoor je nat wordt en afkoelt.
Thermisch ondergoed kopen – dikte van het materiaal
Thermoshirts komen in drie diktes: dun, medium of dik. Kort gezegd: hoe dikker het shirt des te warmer. Voor actieve skiërs is de dunste variant perfect. Deze houdt je lichaam droog bij intensieve inspanning en voorkomt op die manier dat je afkoelt. Wanneer je nooit zweet tijdens het skiën of boarden en het vaak koud hebt, kies dan een medium variant. De dikke thermoshirts zijn voor de skiërs en boarders ongeschikt. Tenzij je als geoefende wintersporter met een minder geoefend gezelschap op wintersport gaat en je dus veel stilstaat en moet wachten. Dan biedt een dik thermoshirt uitkomst (been there, done that).
Thermokleding kopen – de pasvorm
Of een thermoshirt geschikt voor jou is, weet je pas als je hem past. Thermoshirts worden vaak in mooie verpakkingen (dozen) gepresenteerd waardoor je de indruk krijgt dat het niet de bedoeling is dat je ze past. Wees brutaal en pas een thermoshirt altijd. Online kopen kan hier uitkomst bieden als je je onzeker voelt om de verkoper te vragen een verpakking voor je te openen. De functionaliteit van het shirt staat of valt met de pasvorm.
Een thermoshirt moet strak langs je lichaam vallen zonder je bewegingsvrijheid te beperken. En dat is gelijk waar het lastig wordt. Er zijn maar weinig lichamen met een ‘standaard’ vorm. Het shirt mag niet te los zitten, maar dus ook niet te strak. Controleer bij het passen of je er comfortabel in kan bewegen. Buig je armen en draai je romp om te controleren of dit het geval is. Controleer ook of het shirt bij je romp en armen lang genoeg is. En als alles klopt: dan heb je jouw thermoshirt gevonden.
Thermokleding en thermo onderhoed kopen
Online vind je het grootste aanbod van thermo kleding. In dit artikel staat een link bij elk thermoshirt naar de webshop waar deze te koop is. Als er verschillende prijzen bij webshops worden gehanteerd, kiezen wij altijd de voordeligste optie. Zo betaal je nooit teveel.
Pas het thermoshirt na ontvangst. Wanneer het dan niet bevalt, kan je bij onderstaande webshops altijd kosteloos retourneren. Klik op het logo van de webshop om direct het actuele aanbod thermokleding te bekijken.
Thermokleding voor kinderen
Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze een functionele basislaag hebben. Helaas zijn er nog steeds thermoshirts van katoen of viscose verkrijgbaar voor kinderen. Met name in goedkopere varianten (zoals bij Hema, Aldi of Lidl) zien we deze materialen. Een goed thermoshirt voor je kind hoeft niet veel te kosten, maar het moet wel functioneel zijn. Als je wil besparen of een krap budget hebt, kies dan voor kwaliteit boven kwantiteit. Met twee thermoshirts komt je kind de winter door. Je kan ze na gebruik uitspoelen onder de kraan en ze zijn de volgende dag weer klaar voor gebruik. Aan de beste thermokleding voor kinderen hebben we een heel artikel gewijd.
Goedkope thermokleding kopen
In bovenstaande thermoshirttest hebben we rekening gehouden met verschillende budget keuzes. De beste keuze uit de test is doorgaans niet de meest voordelige. Toch zijn er ook voor weinig geld al goede thermoshirts verkrijgbaar. In de test staan drie voorbeelden van zeer laaggeprijsde maar goed presterende thermoshirts.
Enig nadeel is dat deze shirts allemaal van synthetische materialen zijn. Wanneer je eenmaal gewend bent aan merino thermokleding, zal je niet zo snel meer wat anders willen. Toch merken we dat de synthetische kleding ook steeds verfijnder raakt. En dat er veel producten met een mix van beide materialen komen.
Mocht je op zoek zijn naar een goedkoop thermoshirt, probeer dan bovenstaande varianten van Decathlon zeker uit!
Thermokleding wassen met NikWax voor een langere levensduur
Wollen thermoshirts wassen wij met Nikwax Wool Wash. Dit wasmiddel reinigt niet alleen, maar zorgt er ook voor dat de werking van wol gereactiveerd wordt. Zo wordt vocht optimaal afgevoerd.
Voor synthetische thermoshirts raden wij Nikwax BaseWash aan. Nikwax BaseWash verzorgt synthetische vezels en ondersteunt de technische eigenschappen (tegengaan van nare geurtjes, vochtafvoer en verdeling, ademend vermogen).
Daarbij hoef je je met deze milieuvriendelijke wasmiddelen geen zorgen te maken over huidirritatie, milieu of schade aan je kleding. Je koopt deze wasmiddelen online of in de betere outdoor winkels.
Meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over skikleding wassen.
Thermokleding overzicht en tips
Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over thermo ondergoed nog een keer overzichtelijk op een rij gezet.
Hieronder staan korte en bondige reviews van de beste thermoshirts die op dit moment verkrijgbaar zijn.
– Mons Royale – beste merino thermoshirt (dames)
– Aclima Warmwool – voor fanatieke wintersporters (heren)
– Icebreaker Oasis – comfortabel, warm thermoshirt (heren)
– Odlo Warm Eco – duurzame keuze
– Helly Hansen – fijn shirt met gave prints (dames)
– Odlo Blackcomb – thermoshirt voor koukleumen (dames)
– Decathlon skipully / thermo: goedkoop, warm heren thermoshirt.
– Craft Active comfort zip – beste prijs / kwaliteit (uniseks)
– Odlo Blackcomb – extreem warm en mega sportief (heren)
– Decathlon thermoshirt Wed’ze 500 – thermoshirt onder 20 euro (uniseks)
Er zijn een aantal dames thermoshirts die echt goed uit de test komen:
– Mons Royale – beste merino thermoshirt
– Helly Hansen LIFA merino – fijn shirt met gave prints
– Odlo Blackcomb – dames thermokleding voor koukleumen
Ook voor heren is er thermogoed dat uitermate geschikt is voor koude winterdagen:
– Aclima Warmwool – voor fanatieke wintersporters
– Icebreaker Oasis – comfortabel, warm thermoshirt
– Craft Active comfort zip – beste prijs / kwaliteit (uniseks)
Iedere winter nemen wij ruime tijd en energie om de beste wintersportproducten te testen. Zo staan we bij de start van het seizoen op de piste, onder alle weersomstandigheden en altijd gewapend met een tas vol producten. De Gear Guide is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De producten vinden wij op zelf online, of worden door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatielinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten.
1 Commentaar
Reeds jaren draag ik een merinowol thermoshirt v/h merk McKinley tijdens het skiën, niet gekend in de Lage Landen maar wel in Oostenrijk en vooral de UK. Super warme shirts met een goede prijs/kwaliteit verhouding welke mij zelfs op de meest koude dagen/momenten lekker warm houden. Maar ik draag ook merino shirts van bij Decathlon en deze zijn ook best lekker warm.
OP-WINTERSPORT.NL BLOG