Er is niks fijner dan op een zonnige dag een vers geprepareerde piste af te dalen en te genieten schitterende uitzichten en frisse berglucht. Om dat gevoel zo lang mogelijk te kunnen ervaren, hebben wij uitgezocht wat de leukste langste afdalingen van Oostenrijk zijn. Hieronder staan onze 8 favoriete lange afdalingen van Oostenrijk.

Overzicht: leuke langste pistes van Oostenrijk

Dit zijn onze favoriete lange pistes in Oostenrijk. Klik op jouw favoriet voor een omschrijving en meer informatie

 1. Hohe Scharte in Bad Hofgastein, 10,5 kilometer
 2. Schwarze Schneid in Sölden, langste afdaling van Oostenrijk, 12 km
 3. Hochjochtotale in Schruns, skigebied Montafon, 12 km
 4. Frommes afdaling in Fiss, 11 km
 5. Dalafdaling naar Matrei in Kals am Großglockner, 10 km
 6. Hochpustertaler Gratabfahrt  in Sillian, 11 km
 7. Valuga in Sankt Anton am Arlberg, 10 km
 8. Wilde Grub’n op de Stubaier Gletsjer, 10 km

1. Hohe Scharte (Bad Hofgastein) – onze favoriet

Aan het einde van het de skiregio Ski Amadé ligt het Gasteinertal. Hier vind je onze meest favoriete lange afdaling van Oostenrijk: de ‘Hohe Scharte‘. Het skigebied van Bad Hofgastein is niet alleen mooi, maar ook afwisselend. En dat geldt ook voor deze ultra lange afdaling. Je kunt met de nieuwe Schlossalmbahn naar de top van de Hohe Scharte en daarvandaan daal je meer dan 10 kilometer tot aan het dal van Bad Hofgastein (pistes H1, H2 en H2a). Onderweg geniet je van een waanzinnig landschap en minstens net zo gaaf is het aquaduct waar de piste onderdoor loopt.

Alles bij elkaar garandeert een unieke beleving. De afdaling is rood gemarkeerd, en dat is niet voor niks. Je komt onderweg een paar serieus steile pistes tegen.

Samenvatting langste piste Bad Hofgastein

Lange pistes Oostenrijk: Bad Hogastein
De tocht eindigt onder de tunnel in Bad Hofgastein.

Hoogste punt: bergstation Hohe Scharte lift (2.304 meter).
Laagste punt: dalstation Gaislachkoglbahn (859 meter).
Lengte: ongeveer 10,5 kilometer.
Hoogteverschil: 1.454 meter.
Duur:  ca: 1 uur.


2. Schwarze Schneid, de langste afdaling van Oostenrijk

De langste piste van Oostenrijk vind je in Skigebied Sölden. De ‘Schwarze Schneid’ is in totaal zo’n 15 kilometer lang.

Om de gehele piste af te leggen, start je boven op de Rettenbach Gletsjer. Op dit punt (het hoogst bereikbare punt van het Ötztal) heb je een adembenemend uitzicht over de omliggende 3000-ers.  Vanaf daar kan je via een aantal (blauwe en rode) pistes afdalen tot aan het dalstation van de Gaislachkoglbahn.

De pistes zijn voornamelijk breed en goed geprepareerd. Hierdoor is deze lange afdaling ook met jonge kinderen goed te skiën. Deze spectaculaire afdaling start op 3.340 meter hoogte en eindigt op 1.370 meter. In totaal leg je zo’n 15 kilometer af. Gelukkig zijn er onderweg genoeg restaurants onderweg om even te stoppen voor een kop koffie of om iets te eten.

Liefhebbers van lange afdalingen komen sowieso goed aan hun trekken in het skigebied van Sölden. Naast deze lange piste, zijn er nog drie lange afdalingen. De andere drie lange afdalingen zijn 10, 9 en 8 kilometer lang. Ook kan je de BIG-3 een hele gave skitocht hier ondernemen.

De afdaling is niet zo moeilijk, maar wel heel lang!

Samenvatting langste piste Sölden

Hoogste punt: BIG3 Plattform Schwarze Schneide (3.340 meter).
Laagste punt: dalstation Gaislachkoglbahn (1.370 meter).
Lengte: ongeveer 15 kilometer.
Hoogteverschil: 1.970 meter.
Duur: ca 1,5 uur.


3. Hochjochtotale  (Montafon) – 12 km lange piste

Montafon is het grootste skigebied van Vorarlberg. Het bestaat uit een aantal skigebieden: Silvretta Montafon, Gargellen, Silbertal en Golm. Omdat het merendeel van de pistes gelegen is boven de 2.000 meter is Montafon is één van de meeste sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk.

De langste piste in skigebied Montafon is de ‘Hochjochtotale’. Deze begint op de Alpigrat en eindigt in het dorpje Schruns. Onderweg heb je een geweldig uitzicht. Verrassend is ook het gedeelte waarbij je door een lange tunnel skiet. Een bijzondere ervaring. De afdaling gaat grotendeels over brede blauwe en rode pistes.

Langste piste Oostenrijk: Hochjochtotale
Door een tunnel skiën of boarden

Samenvatting langste piste Montafon

Hoogste punt: Hochalpila Bahn Bergstation (2.430 meter).
Laagste punt: Schruns (690 meter).
Lengte: ongeveer 12 kilometer.
Hoogteverschil: 1.740 meter.
Duur:  ca: 1,5 uur.

Als je vroeg opstaat, kan je als eerste de berg op, om onder begeleiding van een gids deze lange afdaling als eerste te nemen. Hier vind je daarover meer informatie.


4. Frommes – Serfaus – Fiss – Ladis

De langste afdaling in Serfaus – Fiss – Ladis, is de ‘Frommes’ afdaling. Deze rode piste (nummer 7) begint boven aan de Schöngampbahn en eindigt bij het middelstation van de Sonnenbahn. Daarna kan je via de blauwe piste afdalen naar Fiss (piste 6) of Ladis (piste 1). Afhankelijk van je eindbestemming, leg je tussen de 10 en 12 piste kilometer af.

Frommes - langste afdaling Serfaus - Fiss - Ladis
De bekende Frommes piste heeft zelfs een extreme variant.

Samenvatting langste piste Serfaus – Fiss – Ladis

Hoogste punt: bergstation Schöngampbahn (2.509 meter).
Laagste punt: dalstation Schönjochbahn Fiss  (1.436 meter) of dalstation Sonnenbahn Ladis (1.200 meter).
Lengte: ongeveer 11 kilometer.
Hoogteverschil: 1.309 (naar Ladis).
Duur:  ca: 1 uur.

Deze afdaling wordt goed geprepareerd, maar vereist wel dat je een rode piste veilig kunt afdalen.


5. Kals am Grossglockner – Dalafdaling naar Matrei

Maar weinig wintersporters zullen Kals am Grossglockner kennen. Dit piepkleine dorpje ligt aan de voet van Oostenrijks hoogste berg: de Grossglocker. Het rustige  skigebied Kals – Matrei biedt veel ongerepte natuur (wij zagen zelfs een ree op de piste :O). Bovendien heb je hier een ongekend uitzicht op de omliggende ruige alpentoppen.

Eén van de langste afdalingen in Tirol is de dalafdaling naar Matrei.  Je neemt hiervoor de gondel in Kals am Grossglocker naar de Adler Lounge. Op deze plek moet je echt even van het uitzicht (en super lekkere apfelstrudel) genieten. De afdaling vanaf de Adler Lounge naar Matrei heeft een hoogteverschil van ruim 1.600 meter en is 10 kilometer lang. Bijzonder is ook dat deze lange afdaling is aangelegd met oog voor de natuur. Doel was zo min mogelijk natuur aan te tasten en de piste om de bebossing heen aan te leggen. Heel duurzaam dus. En een bijzondere ervaring!

Langste piste Oostenrijk - Kals am Grossglockner
De pistes in Kals en Matrei zijn erg rustig.

Samenvatting langste piste Kals am Grossglockner

Hoogste punt: Top Cimaross (2.621 meter) – bij de Adler Lounge.
Laagste punt: Dorp Matrei (975 meter) hier gaat de bus naar het dalstation van de Goldried 1.
Lengte: ongeveer 10 kilometer.
Hoogteverschil: 1.596 meter.
Duur:  ca: 1 uur.

Deze afdaling bestaat voornamelijk over rode en blauwe pistes. Daal achtereenvolgende pistes af 10, 2 en 1a af.


6. Hochpustertaler Gratabfahrt – Sillian

We blijven nog even in Oost-Tirol. Sillian bewijst dat een klein skigebied ook hele lange afdalingen kan hebben. Het skigebied op de grens met Italië bestaat uit slechts één gondel, twee stoeltjesliften en drie sleepliften. De ‘Gratabfahrt‘ is echter wel zo’n 11 kilometer lang. Hoewel er een klein deel van deze afdaling bestaat uit een zwarte piste, kan vrijwel iedere wintersporter hier veilig naar beneden komen. Er is namelijk een optie om langs de zwarte piste heen te skiën of boarden.

Het mooie van deze afdaling is de afwisseling, je begint op een hoge top (prachtig uitzicht) en je eindigt tussen de bomen. In één woord geweldig.

langste afdalingen Oostenrijkse pistes

Samenvatting langste piste Skizentrum Sillian Hochpustertal

Hoogste punt: Thurntaler Gipfel (2.407 meter).
Laagste punt: dalstation gondel (1.103 meter).
Lengte: ongeveer 11 kilometer.
Hoogteverschil: 1.304 meter.
Duur:  ca: 1,5 uur.


7. Sankt Anton am Arlberg – Valluga

Men zegt dat het skiën is uitgevonden in Sankt Anton. Of dat werkelijk zo is, hebben we eigenlijk nooit nagekeken, maar de eerste skischool ooit werd hier al in 1921 opgericht. Sankt Anton is als skigebied wereldwijd bekend en zeer geliefd. Onder meer vanwege de uitdagende pistes en de vele offpiste mogelijkheden die het gebied te bieden heeft.

De ‘Valluga’ afdaling is de langste piste van het skigebied. De afdaling begint bovenaan de Vallugabahn en eindigt 1o kilometer verderop in het dorp van Sankt Anton. Je daalt in totaal zo’n 1.500 meter. Onderweg zijn veel leuke berghutten waar je erg lekker kan eten.

St Anton is een geweldige skibestemming
De Valiga afdaling is niet geschikt voor beginners.

Let wel op, deze afdaling is behoorlijk pittig en niet erg geschikt voor beginnende skiërs, maar dat geldt eigenlijk voor heel Sankt Anton.

Samenvatting langste piste Sankt Anton

Hoogste punt: bergstation Vallugabahn (2.811 meter).
Laagste punt: Sankt Anton (1.304 meter).
Lengte: ongeveer 10 kilometer.
Hoogteverschil: 1.507 meter.
Duur:  ca: 1 uur.


8. Wilde Grub’n, prachtig uitzicht vanaf de Stubaier gletsjer

Afgelopen winter bezochten wij het prachtige Stubaital en gingen natuurlijk ook naar het skigebied Stubaier gletsjer. Hier hebben wintersporters de mogelijkheid om van de top van de gletsjer helemaal af te dalen naar het dalstation van de gondel. Daarvoor combineer je blauwe piste 7, skiroute 14 en blauwe piste 27. De tocht begint bovenaan de Daunferner sleeplift en eindigt helemaal in het dal. In totaal leg je maar liefst 10 km af. Hou er wel rekening mee dat het hier aan het eind van de dag erg druk kan. Als je deze afdaling voor, of net na de lunch doet, heb je de piste echter voor jezelf. Een geweldige ervaring.

sleeplift op de stubaier gletsjer
De tocht begint boven aan de sleeplift.

Samenvatting langste piste Wilde Grub’n

Hoogste punt: Bergstation Daunferner sleeplift (3.160 meter).
Laagste punt: dalstation Eisgratbahn (1.695 meter).
Lengte: ongeveer 10 kilometer.
Hoogteverschil: 1.465 meter.
Duur:  ca: 1,5 uur.

Andere lange pistes in Oostenrijk.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie lange afdalingen te vinden in Oostenrijk. Hieronder staan nog een aantal mooie lange afdalingen die nog op onze bucketlist staan.

 • Eleven (Ischgl – 11 kilometer)
 • Familien Abfahrt (Patscherkofel – 11km)
 • Seegatterlafdaling (Waidring – 12 km)
 • Dalafdaling Hintertuxer Gletscher (12 km)
 • Unterdiedams (Diedamskopf – 10 km)

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Wat is de ideale lengte ski’s? Hoe lang moeten ski’s zijn?
Ook interessant
Dít zijn de 12 allerleukste hotels aan de piste in Oostenrijk