Voor echte wintersport liefhebbers is de wintersport de belangrijkste vakantie van het jaar. Het hele jaar kijk je reikhalzend uit naar die paar dagen in de sneeuw. Voor die-hards, die niet meer kunnen wachten op de volgende winter is er gelukkig nog de mogelijk om in de zomer te genieten van het witte goud. Zomerskiën kan in Oostenrijk, Zwitserland, Italie en Frankrijk. In dit artikel vertellen we je over de mogelijkheden om te skiën tijdens je zomervakantie in Oostenrijk.

Zomerskiën is een bijzondere ervaring.
Zomerskiën is een bijzondere ervaring.

Waar kan je zomerskiën in Oostenrijk?

Oostenrijk heeft 8 gletsjerskigebieden, meer dan welk ander land dan ook. Maar niet op alle gletsjers kan je terecht om te zomerskiën. Hieronder staan de skigebieden waar dat wel kan. Controleer voordat je een gletsjer gaat bezoeken wel goed of het skigebied op dat moment ook open is. Of skipistes en liften open zijn, is namelijk ook erg afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zomerskiën in Oostenrijk: op de Kitzsteinhorn bij Kaprun

De Kitzsteinhorn bij Kaprun is gemiddeld tien maanden per jaar geopend voor wintersporters. In het gletsjerskigebied, dat tot 3.029 meter gaat, heb je zo’n 40 kilometer piste tot je beschikking waarvan in de zomervakantie ongeveer 20% open is. De ‘Kitz’ is een populair gebied voor skilerarenopleidingen en raceteams, waardoor het soms wel druk kan zijn bij de liften. De liften en pistes in het skigebied Kitzsteinhorn zijn in de zomer tot eind juli geopend en gaan dan 2-3 maanden dicht om begin oktober weer open te gaan. De Kitzsteinhorn is ook een populaire bestemming voor wintersport in de herfstvakantie.

Winter Kitzsteinhorn - maart
De Kitzsteinhorn eind mei. Sneeuw genoeg.

Zomerskiën in Oostenrijk op de Hintertuxer gletsjers

Het gletsjerskigebied van Hintertux is één van de twee skigebieden in Oostenrijk die vrijwel het hele jaar open zijn. Er is ongeveer 20 km aan piste beschikbaar en de langste pistes om te zomerskiën vind je ier. Wanneer je van de ‘Gefrorene Wand’ afdaalt tot aan het ‘Tuxer Fernerhaus’ heb je ruim 600 hoogtemeter in de benen. De Hintertuxer gletsjer ligt midden in het Zillertal, waar ook de dorpen Mayrhofen, Gerlos en Fügen toe behoren. Voor tips voor een leuke accommodatie kan je ons artikel: appartement Zillertal – top 5 lezen.

Skigebied Hintertuxer gletsjer is op het moment van schrijven al grotendeels geopend voor wintersporters. 12 van 18 liften draaien. En er is 20 km aan piste beschikbaar.

Zomerskiën in Oostenrijk op de Mölltaler gletsjer

De Mölltaler gletsjer ligt in Karinthië en is onder Nederlanders nog redelijk onbekend, maar wordt door onder meer het Duitse skiteam gebruikt om te trainen. Op de gletsjer vindt je zo’n 20 kilometer aan pistes, waarvan een aantal links steile. Een bezoek aan de Mölltaler gletsjer in de zomer is ook zeker de moeite waard. Zelfs als je niet gaat skiën, maar een zomervakantie in Karinthië maakt. Wist je dat het weer in Karinthië doorgaans mooier is dan in Tirol en SalzburgerLand.

Overige gletsjers

De andere gletsjerskigebieden in Oostenrijk zijn doorgaans in de zomer niet open voor wintersporters. Wel kan je ze natuurlijk bezoeken om even over de sneeuw te wandelen. Het gaat dan om de volgende gebieden

  • Kaunertal
  • Rettenbach en Tiefenbachgletsjer (skigeboed Sölden)
  • Stubaier gletsjer
  • Dachstein (heel soms wel geopend voor wintersport in de zomer).
  • Pitztaler gletsjer.

 

Samenvatting zomerskiën in Oostenrijk

Hieronder staan alle plekken waar je kan zomerskiën in Oostenrijk met daarbij de link naar de actuele openingstijden.

Let goed op de openingstijden. Deze kunnen van jaar tot jaar en van seizoen tot seizoen verschillen.

 

Tips voor zomerskiën in Oostenrijk

Wintersport in de zomer is een compleet andere beleving dan in de winter. De groene dalen en warme temperaturen zorgen voor een totaal andere ervaring dan we in de winter gewend zijn. Voor iedereen die voor het eerst gaat zomerskiën in Oostenrijk, hebben we hieronder een aantal tips verzameld.

Zorg voor de juiste kleding

Ga jij deze zomer skiën op een van de gletsjers in Oostenrijk? Zorg dan voor de juiste kleding. Warm of niet, een goede skijas (tip: hardshell), skibroek, ski handschoenen en een skihelm zorgen net als in de winter voor optimale bescherming. Smeer extra zonnebrandcrème en draag een goede ski zonnebril of skibril ter bescherming van je ogen. De zon is in de zomer namelijk veel feller dan in de winter en dat effect wordt door de gletsjer nog eens extra versterkt.

Materiaal kan je huren

Wanneer je in de zomer naar Oostenrijk gaat, heb je waarschijnlijk al genoeg bij je. Gelukkig kan je een paar ski’s, skistokken en skischoenen ter plekke wel huren. Dus die hoef je niet helemaal mee te slepen. De skiverhuur bevindt zich doorgaans onderaan de gletsjer.

Skihuur zomerskien Oostenrijk
Ski’s kan je huren

Begin rustig aan

Als je gaat zomerskiën met kinderen, houd dan rekening met het hoogteverschil. Probeer je enthousiasme de eerste twee dagen te beperken tot ‘voorpret’ en oriëntatie. Op de derde dag is het lichaam over het algemeen enigszins aangepast aan de ijlere lucht. Dan zou je de piste op kunnen gaan. Maar wacht nog een dag langer als je last hebt van hoofdpijn of misselijkheid.

Vroeg opstaan loont

Sta zo vroeg mogelijk omhoog (de eerste liften vertrekken al om 07.00 uur). In de ochtenduren geniet je van de beste sneeuwomstandigheden. Tegen de middag wordt het vaak te warm, waardoor de sneeuwcondities snel verslechteren (pap op de piste). Rond 14.00 uur sluiten de zomerskigebieden weer.

Er is zoveel meer te doen tijdens de zomer in Oostenrijk

Als je een dag geen zin hebt om te gaan skiën, of als je vroeg stopt, maak dan eens een wandeling of mountainbike tocht. Overal in Oostenrijk zijn wandelpaden en mountainbike routes uitgezet. Het uitzicht onderweg is prachtig en je verbetert er ook nog eens je conditie mee. Je kunt je fiets van thuis meenemen, of er één huren.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Schlick 2000 vervangt 62 jaar oude sleeplift door moderne 10-persoonsgondel
Ook interessant
Wintersport 2024: dit zijn de rustige weken