Lekker is dat. Kan je eindelijk op wintersport, is het extreem druk op de piste omdat het schoolvakantie. Niet zo gek, want deze week is het voorjaarsvakantie en zijn meer dan 400.000 Nederlanders op wintersport en dan zijn er ook nog vakanties in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Engeland en België.

Gelukkig kan je met een paar slimme aanpassingen aan je dagschema een aanzienlijk deel van de drukte op de piste ontwijken. Hoe? Dat lees je hieronder.

Liever op de piste dan in de rij? Vroeg opstaan loont!

Vind jij die enorme rij bij de skilift ook zo vervelend? Vooral wanneer de skilessen beginnen, is het enorm druk bij de skilift. Sta je liever op de piste dan in de rij? Zorg dan dat je voor 9:00 uur bij de skilift bent. Dan is er nog geen rij en zijn de pistes ook nog leeg. Kies, als je zo vroeg op de piste staat, ook voor een vroege lunch. Zo ontloop je de drukte bij de bergrestaurants.

Als je in de juiste periode gaat is de piste heel erg rustig.
Als je in de juiste periode gaat is de piste heel erg rustig.

Of start pas na 11 uur

Slaap jij liever uit? Het is tenslotte vakantie. Ga dan pas na 11 uur de piste op. Dan zijn de rijen onderaan bij de lift grotendeels opgelost en kan je rustig naar boven. Kies in dit geval voor een late lunch (na 13:30 uur). Tussen 11:30 uur en 13:30 zit een groot deel van de wintersporters te eten en is het heerlijk rustig op de piste.

Bij de sleeplift is de rij korter

Veel wintersporters houden niet van sleepliften. Zij staan liever wat langer in de rij bij een moderne skilift, dan dat ze met een sleeplift moeten. Zonde, want het is doorgaans veel rustiger bij de sleeplift. Omdat er minder mensen voor de sleeplift kiezen, is het op de pistes naast de sleeplift ook vaak veel rustiger. Kortom in en bij de sleeplift vind je zelfs in de voorjaarsvakantie rust en ruimte. Voor ons is dit een van de 5 redenen waarom graag de sleeplift nemen.

Sleeplift in de zon in Sportgastein
Bij de sleeplift is de rij korter.

Kies het juiste moment voor de dalafdalingen

De dalafdalingen kunnen echte knelpunten zijn in een skigebied. Vanaf 14:30 uur willen alle wintersporters naar het dal om hun kinderen af te halen van de skilessen. Kies er daarom voor om of al vroeg naar het dorp af te dalen, of pas helemaal aan het einde van de dag.

Tussen 11:00 uur en 13:00 uur is het in veel skigebieden trouwens heel rustig op de afdalingen naar het dal.

Kies voor dat ene kleine skigebied in de buurt

Is het in jouw skigebied erg druk? Kijk dan of er in de buurt een klein skigebied is. Want waar het in de populaire skigebieden enorm druk kan zijn op de piste, is het hier, zelfs in de voorjaarsvakantie, nog rustig op de piste. Hieronder staan een paar voorbeelden van kleine skigebieden die in de buurt  liggen van grote. In sommige kan je zelfs met dezelfde skipas terecht.

  • Het klein skigebied Fageralm ligt vlakbij het extreem drukke skigebied van Flachau.
  • Hochkeil is nog rustig als het in Maria Alm en Hochkönig extreem druk is.
  • Vind je het in Serfaus Fiss Ladis druk? Ga dan een dag skiën of boarden in Fendels.
  • Het kindvriendelijk Galsterberg is nog geen 20 minuten rijden vanuit het mondaine skigebied Schladming.
Tips tegen drukte in de voorjaarsvakantie.
In kleine skigebieden is het zelfs in de kerstvakantie erg rustig.

Ga ‘off piste’

En dan bedoelen we niet naast piste skiën of boarden. Maar een dag een alternatieve wintersportactiviteit kiezen. Er zijn zoveel leuke dingen te doen in de skigebieden! Dus laat de pistes een dag(deel) links liggen en ga bijvoorbeeld langlaufen, rodelen, sneeuwschoenwandelen of toerskiën. Je zult merken dat je dan veel minder mensen tegenkomt en helemaal tot rust komt.

Ga off piste. Bijvoorbeeld een keer langlaufen
Ga off piste. Bijvoorbeeld een keer langlaufen

Wat is jouw tip op de drukte op de piste te ontlopen?

Heb jij betere, of andere tips om de drukte op de piste te vermijden? En wil je die met ons en onze lezers delen? Graag! Jouw tips, vragen en opmerkingen kan je kwijt via het opmerkingenveld hieronder. We zijn benieuwd naar jullie tips!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Genieten van de lente in Engelberg-Titlis met Snowflake en Olympisch kampioen Marco Odermatt
Ook interessant
Review Helly Hansen Alpha 4.0 – functioneel, warm en vooral erg comfortabele skikleding