Innsbruck is voor veel wintersporters niet meer dan een doorreisplaats op weg naar hun eindbestemming. Best zonde, want de hoofdstad van Tirol heeft zelf ook enorm veel te bieden. Wij maakten een trip van drie dagen naar Innsbruck en beleefden een enorm veelzijdige wintersport in de stad die maar liefst twee keer de Olympische Spelen organiseerde.
Sneeuw genoeg in Kühtai
We zijn vooral naar Innsbruck gekomen om te skiën. Op dat gebied is de keuze enorm. Wintersporters kunnen kiezen uit maar liefst 13 verschillende skigebieden rondom Innsbruck. Op onze eerste skidag kiezen wij ervoor om af te reizen naar skigebied Kühtai. Dit ligt tussen 1.900 en 2.500 meter en is een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Terwijl de bergen er in een groot deel van de Alpen groen uit zien, ligt hier meer dan genoeg sneeuw.
Wij vinden Kühtai een hele fijne bestemming. Onze kinderen kunnen goed skiën en vinden de meerendeels rode en zwarte afdalingen in het skigebied heerlijk. De pistes zijn breed en goed geprepareerd. Ook zijn er een aantal hele leuke funslopes, vol met schansen en andere obstakels. Het is opvallend hoe rustig het op de piste is. Zelfs tijdens de voorjaarsvakantie, toch een van de drukste weken van het seizoen, staan er zelden wachtrijen bij de liften.
Wanneer na een lange ochtend onze benen wat zwaarder worden, is het tijd om de skischoenen weer uit te trekken, er staat nog een andere winteractiviteit op het programma. We gaan namelijk sneeuwschoenwandelen.
Genieten van de rust tijdens het sneeuwschoenwandelen
Na een heerlijk lunch in de zon, ontmoeten we onze gids, Stefan. Hij neemt ons mee naar een parkeerplaats net buiten Kühtai. Daar is de start van onze sneeuwschoenwandeling. We hebben al eerder ervaring opgedaan met deze bijzondere winteractiviteit, maar het is elke keer weer even wennen aan het lopen met de sneeuwschoenen. Onze goedlachse gids heeft een vrij eenvoudige, maar super mooie, route uitgezocht. Binnen een paar minuten laten we de drukte van het skigebied achter ons en bevinden we ons midden in de natuur. Op de sneeuw, tussen de bomen en met en geweldig uitzicht genieten we van de tocht. Dit is echt een ideale activiteit voor iedereen die wel een rustmomentje kan gebruiken tijdens de skivakantie.
In 20 minuten van de stad op de piste
De volgende dag bezoeken we een heel bijzonder skigebied. We gaan de Nordkette op. Dit kleine skigebied is, vanwege het enorme freeride potentieel, erg geliefd onder de inwoners van Innsbruck. Wij vinden het vooral bijzonder dat je vanuit de historisch binnenstad met de ’tram’ en een gondel binnen 30 minuten op de piste staat. Er is een handvol pistes, een klein funpark en een paar zeer interessant uitziende freeride routes. Vanwege het weer is het meerendeel vandaag echter dicht. Toch is het leuk om de sfeer van dit bijzondere gebied nog even te ervaren.
Innsbruck: 2 keer gastheer van de Olympische Winterspelen
Wist je dat de wintereditie van de Olympische Spelen maar liefst twee maal in Innsbruck werd georganiseerd? In 1964 én in 1976 vonden de winterspelen plaats in de hoofdstad van Tirol. Het leuke is dat, ruim 50 jaar later, er nog tal van gebouwen en monumenten zijn die daar aan herinneren. Nog leuker is dat je in Innsbruck een aantal typische Olympische sporten van dichtbij te ervaren. Zo maken we kennis met twee spectaculaire sporten die we tot op heden alleen van tv kenden.
De Olympische bobsleebaan in Igls afdalen
In Igls, pal naast de pistes van skigebied Patscherkofel, ligt de Olympische Bobsleebaan. Het 1.270 meter lange ‘ijskanaal’ is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1976 en wordt nog steeds gebruikt. Op een aantal momenten kan je, met een speciaal aangepaste bobraft, zelf ervaren wat hoe het is om de 14 bochten van de baan af te dalen.
In de auto, op weg naar de bobsleebaan, merk je dat iedereeen steeds een beetje zenuwachtiger wordt. Op televisie ziet het bobsleeën er al spannend uit, maar wij gaan het nu zelf echt doen. We weten niet precies wat we moeten verwachten, maar het moment dat we in een slee met 90 kilometer/uur over het ijs razen, komt steeds dichterbij. Vol spanning lopen we naar de start van de bobbaan. We zijn benieuwd wat ons te wachten staat.
Terwijl we langs de bobbaan naar de start omhoog wandelen, komt er regelmatig een bobslee met een noodgang omlaag. Wij gaan gelukkig niet met een bobslee omlaag, maar met een bobraft. Dit is een met schuimrubber omhulde slee, die zonder bestuurder over de baan afdaalt. Voordat we van start gaan krijgen we een helm op en een uitleg. De snelste manier om af te dalen is met ons hoofd omlaag. Dit is geen activiteit om in alle rust van het uitzicht te genieten. Dan schreeuwt de omroeper dat onze bobraft als volgende aan de beurt is. We stappen de slee in en wachten tot het stoplicht op groen gaat. De afdaling is duurt iets meer dan een minuut, maar wat een onvergetelijk ervaring. Ons hele lichaam leeft mee. De kinderen, die achter me zitten, schreeuwen het uit van plezier. Voor adrenaline junkies en iedereen die echt iets bijzonders wil beleven, is dit echt een aanrader.
Onze eerste kennismaking met skispringen
Naast het bobsleën, maken we ook kennis met een andere populaire wintersport. We gaan uitgebreid ontbijten in de springschans van Bergisel. Deze schans heeft niet alleen een Olympisch verleden, maar wordt ook nog gebruikt voor het ‘vierschansentoernooi’. Een wedstrijd die jaarlijks bijna 30.000 bezoekers trekt.
Het uitzicht vanuit de springschans alleen is al reden genoeg om hem een keer te bezoeken. Nog leuker is dat Martin, professioneel skispringer, ons meeneemt de ‘Zitterbalken’, de plek waar skispringers zitten voordat ze aan hun, vaak meer dan 120 meter lange sprong, beginnen. We mogen zelf ook op de balk plaatsnemen, waardoor ons respect voor de atleten alleen maar groeit.
Martin is gepassioneerd over skispringen en wil die passie maar al te graag met ons delen. Hij vertelt honderduit over de ontwikkeling van de ski’s het pak en hoe de skispringers nog altijd hun grenzen verleggen. Alles bij elkaar is het een hele leuke ervaring. Het enthoussiasme van Martin is zo aanstekelijk, dat we ons voornemen om een keer een wedstrijd te gaan kijken, om zo alles wat hij vertelt eens rustig te bekijken.
Cultuur genoeg in Innsbruck – Tyrol Experience
Naast al deze sportieve activiteiten zou je bijna vergeten dat Innsbruck ook op cultureel vlak enorm veel te bieden heeft. Van onze eerdere trips naar Innsbruck kenden we de Hofkirche, Swarovski Kristallwelten en het bekende ‘huis met het gouden dak’. Tijdens dit bezoek aan de stad ontdekten we ‘Tyrol Experience’. Tijdens deze interactieve tentoonstelling neemt een vader en een dochter ons mee in het typische Tiroler leven. Met een VR-bril leren we over de geschiedenis van de regio, waarna de hologrammen ons meer vertellen over de gebruiken en de natuur. Deze ‘show’ is beschikbaar in het Duits en het Engels en volgens onze tieners is het een hele leuke ervaring.
Ook op culinair gebied heeft Innsbruck veel te bieden
Het leuke van een wintersport in Innsbruck is dat je kan kiezen uit een enorm divers aanbod aan restaurants. Waar ze in de meeste skigebieden in Oostenrijk niet verder komen dan schnitzel, gulaschsoep en kaiserschmarrn, kunnen we in de hoofdstad van Tirol kiezen uit een heel divers aanbod. Tijdens ons verblijf in de stad maakten we kennis met de volgende restaurants:
- FloJos is een gezellig, eenvoudig restaurant. Hier kan je kiezen uit Mexicaanse gerechten, maar ook pizza’s en een aantal steaks en salades.
- Het vegane restaurant Olive was voor ons de grote verrassing. Zelfs als je niet vegan bent, is dit een bezoek waard. Op de kleine kaart staan een aantal hele lekkere gerechten. De avocado burger is onze favoriet.
- Typisch Oostenrijk eten? Dan is de Stifstkeller een aanrader. Zorg wel dat je op tijd bent, of een reservering maakt. Dit restaurant is enorm populair.
Zelf een keer naar Innsbruck?
Onze reis was verzorgd door Innsbruck Tourismus, wij hoefden dus zelf niet zoveel uit te zoeken. Voor meer informatie over de stad, skigebieden, accommodaties en alle winteractiviteiten, kijk je op https://www.innsbruck.info/nl/. Hieronder hebben we nog een aantal praktische tips verzameld.
Ski+City Pass
Voor alle uitjes (skigebieden en attracties in de stad) maakten wij gebruik van de Ski+City Pass. Deze kaart geeft niet alleen toegang tot 13 skigebieden in de omgeving van de stad, de springschans, zwembaden, musea en een aantal bekende attracties als Swarovski Kristallwelten. Wij hadden een pas voor 3 dagen (prijs 187 euro voor volwassenen en 94 euro voor kinderen). Voor meer informatie over deze kaart vind je hier.
Overige tips en links
- Accommodatie: Wij verbleven dit keer in hotel Nala een boutiekhotel in het centrum van de stad met een waanzinnig goed ontbijt. Het grootste aanbod is te vinden via de website van Innsbruck of deze bekende boekingssite.
- Bobraften: beschikbaarheid en prijzen staan hier.
- Bergisel: is elke dag open voor bezoek. Een rondleiding van een skispringer moet apart geboekt worden.
- Tyrol Experience is online te reserveren via deze link.
- Innsbruck is te bereiken met de nachttrein vanuit Nederland, met het vliegtuig of met de auto (ca 850 kilometer).
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
0 Commentaren