Vandaag is de dag van de liefde. Een liefde die we hier allemaal delen in de liefde voor wintersport. Voor mij is dit een zeer grillige liefde, vol hoogtepunten, maar helaas ook met dieptepunten. Want wat begon als een kleine flirt, groeide de afgelopen jaren uit tot een intense relatie en achtbaan van emoties. In mijn ode aan de wintersport neem ik je mee langs de hoogtepunten en dieptepunten van de liefde die ons hier allemaal verbindt.

Grillige liefde

Ik was een laatbloeier. Met 22 jaar maakte ik voor het eerst kennis met de wintersport en ik moest dus leren skiën als volwassenen. Dat dit geen pretje is, kan iedere volwassene die voor het eerst ski’s ombindt beamen. Je bent veel ver van de grond, hebt 22 jaar niet gegleden en daar sta je dan. Toch was ik na een paar lessen in Snowworld verkocht en kon ik niet wachten om voor het eerst op wintersport te gaan.

Echt verliefd werd ik dan ook in Flachau, tijdens mijn eerste wintersport. De temperatuur lag elke dag diep onder het vriespunt, het sneeuwde non stop en ik had te kleine skischoenen, maar ik zal het euforische gevoel van de eerste afdalingen met mijn beginnersgroep nooit vergeten. Vanaf dat moment ging ik er vol in. Totdat ik aan het einde van de week een verkeerde afslag nam en een zwarte piste af moest dalen. Mijn lichaam blokkeerde, zo bang was ik. Ik besloot deze afdaling niet te nemen en te wachten tot iemand mij zou bevrijden. Iets wat nooit gebeurd is, dus ik heb de afdaling wel moeten nemen. Daarmee was ik wel even klaar met wintersport. Na afloop nam ik in de apres ski één drankje en ik viel als een blok in slaap.

Deze grilligheid achtervolgde mij vanaf dat moment iedere wintersport. Intens geluk en euforie wisselden zich af met doodsangst en nóóit meer willen skiën. Totdat ik kinderen kreeg.

Met kinderen wordt alles anders.

Gedeelde liefde

Met kinderen wordt alles anders. Nu deed ik het niet meer voor mijzelf, maar voor iemand anders. Wintersport met kinderen is misschien wel het leukste wat er is. En omdat het zó leuk was begonnen we op-wintersport.nl om onze ervaringen en tips met andere ouders te delen. We gingen er helemaal in op en verhuisden zelfs naar Oostenrijk om de hele winter te kunnen skiën en informatie te verzamelen en te delen. Wintersport werd ons leven.

Het hele gezin stond meer dan 100 dagen per winter op de ski’s. Omdat de scholen in Oostenrijk vroeg uit zijn én omdat we onderaan de piste woonden, konden we bijna elke dag de piste op. Maar het bleef niet bij skiën. We gingen ook veel rodelen, langlaufen, winterwandelen en sneeuwschoenwandelen. En, toen corona toesloeg, gingen we met elkaar toerskiën. We kregen er geen genoeg van.

Dieptepunten

Maar zoals elke liefde beleefden we onlangs ook een dieptepunt. Tijdens het skiën viel Frank en brak daarbij zijn sleutelbeen. Een operatie, zes schroeven en 2 doosjes pijnstillers verder loopt hij weer rond, met zijn arm in een mitella. Een paar dagen zaten we allemaal verdoofd thuis. En de eerste keer dat ik met de kinderen de piste weer opging, was iedereen extra voorzichtig.

Gelukkig hadden we na een dag onze mojo weer gevonden en kon iedereen weer vol overgave skiën. Dezelfde avond waren we alweer op de rodelbaan te vinden en de volgende dag was ik weer aan het langlaufen.

Onze familie wintersport in Pitztal.
Puur genieten tijdens onze familie wintersport in Pitztal.

Toekomst bestendig

‘Maar wat ga je eigenlijk doen als je 50 bent?’ Mijn zoon vroeg het laatst. En natuurlijk had ik er al vaker over nagedacht. Want wat ga ik eigenlijk doen als ik 50 ben? Mijn liefde voor wintersport zal er vast niet minder om zijn. Want die is nu ook niet minder als toen ik 22 was. Maar het zal vast veranderen. Ik blijf toerskiën, want dat zie ik mensen van 70 nog doen. En langlaufen, want dat deed mijn oude buurman van 97 zelfs nog. En hoop heel erg dat ik jullie kan blijven inspireren. Dat is tot de laatste dag van mijn leven mijn liefde voor wintersport kan blijven delen, op welke manier dan ook. Want één ding is zeker: deze liefde is voor altijd.

Eerder verschenen
Reisverslag: budgetvriendelijk op wintersport in de waanzinnige natuur van Chamrousse
Ook interessant
Reisverslag: sneeuwrijke familie wintersport in Pitztal