De meningen over de invloed van de klimaatverandering op wintersport zijn behoorlijk verdeeld. Wij hebben een aantal interessante meningen, onderzoeken en feiten op een rij gezet. En we zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar jouw mening! Laat je ons die weten?

De klimaatverandering en de opwarming van de aarde kunnen er wel eens voor zorgen dat we over een aantal jaar niet meer kunnen wintersporten. Dat is althans de mening van Christoph Marty, klimaatonderzoeker bij het gerenommeerde ‘Institut für Schnee und Lawineforschung’ in Davos. Door de opwarming van de aarde zal de sneeuwgrens stijgen en zal er alleen nog maar genoeg sneeuw vallen in  skigebieden boven 2.000 meter. Daaronder zal het vooral regenen.

sneeuwkanonnen - oplossing tegen klimaatveranding wintersport

Nog meer slechte berichten uit Duitsland.

De Duitse onderzoeker Werner Bätzing is nog veel pessimistischer. Volgens deze professor kan er in de Alpen nog maximaal 15-20 jaar worden geskied en geboard. Daar kan, volgens hem, zelfs de kunstsneeuw van sneeuwkanonnen niets aan veranderen. “Kunstsneeuw is misschien 15 jaar nog een noodgreep, maar wordt steeds duurder. Dat houden de meeste skigebieden niet vol.”

Wintersporters moeten rekening gaan houden met klimaatverandering. Toch?

Bovenstaande twee wetenschappers staan niet alleen. Steeds meer onderzoekers zijn het er over eens dat de opwarming van de aarde gevolgen heeft voor de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen in de skigebieden. Helaas zijn de klimaatmodellen nog niet zo ver ontwikkeld dat ze een exact beeld kunnen geven van de gevolgen van de klimaatveranderingen voor wintersport. De hogere temperaturen laten de sneeuw smelten, maar omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, gaat er waarschijnlijk ook meer neerslag vallen. De vraag is echter of dit sneeuw is, of regen.

De skigebieden bereiden zich voor op de klimaatverandering

Ondertussen zitten de meeste skigebieden niet stil. Er is de afgelopen jaren immens veel geïnvesteerd in manieren om sneeuw te kunnen produceren. Elk skigebied heeft inmiddels de beschikking over sneeuwkanonnen en er wordt druk geëxperimenteerd met snowfarming. Door aan het einde van de winter de sneeuw bij elkaar te schuiven, deze af te dekken met isolatiemateriaal en te beschermen tegen de zon, smelt de sneeuw niet. Dit kan dan de volgende winter weer gebruikt worden.

Maar er is niet alleen geïnvesteerd in sneeuwcapaciteit. Er is ook flink geïnvesteerd in schone energie en energiebesparing. Inmiddels word meer dan 90% van de energie die gebruikt wordt op een schone manier opgewekt. Wist je dat een wintersporter per dag no slechts 4,2 kWh gebruikt. Ter vergelijking. Daar kan je met de auto maar 6 kilometer mee rijden. (data: wko.at)

Oostenrijkse liftmaatschappijen maken zich nog geen zorgen

Het ‘Fachverbandes der Seilbahnen’, de overkoepelende organisatie van alle skiliften in Oostenrijk maakt zich geen zorgen over de gevolen van klimaatverandering voor wintersporters. Zij verwijten milieu organisaties en media dat zij angst zaaien door negatieve berichten over de stijging van de temperatuur. “Onderzoek wijst uit dat ook in de toekomst gewoon kan worden gewintersport in de Oostenrijkse Alpen.” aldus Franz Hörl, voorzitter van ‘Fachverbandes der Seilbahnen’.

Hij baseert zijn uitspraken op onderzoeken van het ZAMG, zeg maar de Oostenrijkse KNMI. Zij onderzochten de sneeuwdikte in zes verschillende Oostenrijkse skigebieden over de afgelopen jaren.

Wintersport December

De meningen verschillen nogal. Wat is nou waar?

Je ziet dat de meningen van de experts en onderzoekers nogal verschillen. Aan de ene kant staan de natuurbeschermers die schermen met onderzoeken dat het voorbij is met wintersporten. Aan de andere kant staan de skigebieden die op basis van dezelfde data hele andere conclusies trekken.

Wij zijn geen klimatologen en weten het ook niet precies. Toch er zijn wel een paar zaken waardoor wij nog wel positief gestemd (‘wishful thinking’ 😉 ) zijn over de toekomst van de wintersport. Hieronder een paar dingen om over na te denken:

Afgelopen winter viel er meer dan genoeg sneeuw

2018 was een topjaar. Er is in jaren niet zoveel sneeuw gevallen als afgelopen winter. Dus ondanks de opwarming van de aarde, zijn er nog steeds winters mogelijk waarin enorme hoeveelheden sneeuw valt.

Sneeuwkanonnen kunnen steeds beter sneeuw maken

De techniek staat ook niet stil. Waar het vroeger flink moest vriezen voordat een sneeuwkanon sneeuw kon maken, wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van sneeuwkanonnen die ook bij temperaturen boven het vriespunt hun werk kunnen doen. En dat zonder de toevoeging van chemicaliën of bacteriën.

En steeds sneller

Met name de grote skigebieden beschikken inmiddels over zoveel sneeuwkanonnen dat ze in een paar koude nachten de hele berg van boven tot onder kunnen besneeuwen. Goed, je moet dan wel over een wit lint naar beneden en in het dorp ligt ook geen sneeuw, maar skiën en boarden kan op die manier nog steeds. Een paar koude nachten zullen er ook met de klimaatveranderingen heus nog wel zijn.

Een bedreiging voor kleine en laaggelegen skigebieden

Toch zou het best kunnen dat er minder wintersportgebieden over blijven. Vooral de lager gelegen gebieden zullen rekening moeten houden met minder sneeuwval de komende jaren. En de kleine skigebieden beschikken zelden over kapitaal om te kunnen investeren in sneeuwkanonnen. Of de laaggelegen skigebieden in het middelgebergte is de opwarming van de aarde echt een bedreiging. Als ze daar een paar slechte winters achter elkaar hebben, zou het zo maar kunnen dat de gasten kiezen voor een meer sneeuwzeker skigebied.

Flachauwinkl Kleinarl

We zijn erg benieuwd naar jouw mening en ideeën over duurzaam wintersporten?

Vandaag, de eerste dinsdag van september is het ‘Duurzame Dinsdag’. Het kabinet neemt dan een koffer vol duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de Nederlandse samenleving in ontvangst. Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw mening over klimaatverandering en wintersporten. Denk jij ook dat we over 20 jaar niet meer kunnen skiën of boarden? Of valt het allemaal wel mee? En wat zijn jouw ideeën om zo duurzaam mogelijk op wintersport te gaan? We zijn heel benieuwd. Laat je het ons weten via het commentaarveld onderaan?

Nikwax

3 Commentaren

  • Ivonne,

    Ik denk dat de milieu organisaties dit soort nieuws verspreiden zodat ze meer geld krijgen. En dat het allemaal wel mee valt.

  • Nico Turnhout,

    Interessant artikel. Ik maak me best wel zorgen over de klimaatveranderingen en dat we over 20 jaar niet meer kunnen wintersporten.

    Ik vraag me alleen wel af of de overheid hier wel oog voor heeft. Het klimaatakkoord zou moeten helpen, maar daar doen scheepvaart en luchtverkeer niet aan mee. En verder heeft het sluiten van kolencentrales om vervolgens energie uit Duitsland of Frankrijk te kopen (van dezelfde kolencentrales) weinig zin tegen wereldwijde CO2 uitstoot..

    • Christiano Evenaar,

      Het is vrij makkelijk om naar de overheid te wijzen om het klimaatprobleem op te lossen. Als je je werkelijk zorgen maakt over het klimaat, begin dan bij jezelf en lever (een deel van) je luxe in.

      Er wordt geschreven dat 90% van de energie schoon opgewekt wordt, maar er wordt vergeten te melden dat een volksverhuizing nodig is om wintersport mogelijk te maken. Probeer maar eens een schatting te maken hoeveel CO2 je uitstoot bij deze reis en vraag je dan eens af of enkel de overheid aangekeken moet worden bij het halen van de klimaatdoelen.

  • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eerder verschenen
    3x 3 generatie accommodatie
    Ook interessant
    Exit zomervakantie – op naar de wintersport!