Voor iedereen zijn of haar skivakantie gaat plannen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de drukke en de rustige periodes voor de wintersport 2022.

Wat zijn drukke en rustige weken voor wintersport 2022?

Snel naar:

Dit zijn rustige weken voor wintersport 2022

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2022 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. De rustige weken in de skigebieden zijn:

 • De weken voor kerst.
 • Tussen 8 januari en 29 januari 2022.
 • De eerste week van februari (in Frankrijk).
 • Vanaf 5 maart (Oostenrijk)
 • Na 19 maart (Frankrijk)
De periode voor de kerstvakantie

In de periode voor de kerstvakantie is het erg rustig in de skigebieden. Je hebt in deze periode de piste voor jezelf. Wij vinden deze periode erg sfeervol en kunnen iedereen aanbevelen om een keer  in december op wintersport te gaan. Overal worden gezellige kerstmarkten en speciale winterwandelingen georganiseerd. En omdat veel accommodaties nog niet volgeboekt zijn, kan je rustig wachten met boeken tot je zeker weet dat er genoeg sneeuw ligt.

Wil je niet wachten met boeken? Bekijk dan ons overzicht van skigebieden die al in december sneeuwzeker zijn.

Onze favoriete skigebieden voor een skivakantie in deze periode zijn Obertauern, Innsbruck en Val Senales.

Stedentrip Innsbruck
Een bezoek aan de kerstmarkt in Innsbruck is absoluut de moeite waard.
 Januari is traditioneel rustig

Na de kerstvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. Omdat geen enkel land met fervente wintersporters in januari schoolvakanties heeft, zijn de pistes deze maand heerlijk rustig.  Uitzondering hierop zijn de skigebieden waar traditioneel veel vriendengroepen op wintersport gaan. In skigebieden zoals Flachau, Gerlos en Ischgl kan het ook in januari best nog druk zijn op de piste.

Hou er ook rekening mee dat het in januari hard kan sneeuwen en flink koud kan zijn. Een goede skibril en warme skihandschoenen zijn dan geen overbodige luxe.

In Januari kan het hard sneeuwen
In januari kan het flink sneeuwen.
Februari wederom drukste maand

De maand februari is de drukste maand in alle wintersport gebieden. In deze maand hebben overal in Europa de scholen vakantie en zijn de condities optimaal. Toch is er in 2022 één week in februari waarin het minder druk zal zijn. Tijdens de eerste week van februari (die op 29 januari begint) heeft alleen in een klein deel van Duitsland en Oostenrijk schoolvakantie.

Wil jij het liefst in februari op wintersport? Maar niet als het heel druk is? Boek dan in de week van 29 januari – 5 februari. In Frankrijk en Italië is het ook in de week van 5-12 februari nog niet zo druk.

 Rustige periode in Oostenrijk start in maart

Omdat alle schoolvakanties op 5 maart voorbij zijn, wordt het de hele maand maart rustig op de pistes in Oostenrijk. Maart staat garant voor sneeuw, zon en lange dagen. Wij kunnen een wintersport in maart aan iedereen aanbevelen.

Tegelijkertijd ligt in de Franse skigebieden het hoogtepunt van de drukte in de week van 12-19 maart. Dan komen de wintersporters uit Parijs namelijk naar de skigebieden.

Drukte verwacht rondom de paasdagen 2022

In 2022 vallen de paasdagen medio april. 17 april is het eerste paasdag. In Nederland hebben we geen paasvakantie meer, maar in Oostenrijk, België en grote delen van Duitsland nog wel. Zij hebben de week voor de paasdagen vrij en gaan dan graag nog even op wintersport. Hou daarom rekening met een klein beetje drukte in de week van 8-15 april.

Wintersport eind maart: Genieten van de zon in skigebied Obertauern
Wintersport eind maart is genieten van de zon en lege pistes.

Deze weken wil je mijden als je niet van drukte houdt

Wist je dat 40-45% van de Nederlandse wintersporters tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport gaat? In 2022 valt de voorjaarsvakantie in Nederland ook nog eens gelijk met die in Frankrijk, Duitsland en België. Vooral in de week van carnaval zal het overal bomvol zijn. Of je nu naar Frankrijk of naar Oostenrijk op wintersport gaat, in deze periode zal het sowieso druk zijn.

Andere drukke wintersportweken in 2022 zijn:

 • de eerste en tweede week van de kerstvakantie (vanaf 25 december 2021).
 • De Weense week (1e week van februari).
 • De Parijse week (12-19 maart)
In skigebied Lienz Hochstein zijn de pistes leeg
Als je in de juiste periode gaat is de piste heel erg rustig.

Wanneer zijn Nederlandse schoolvakanties in 2022

Ben je gebonden aan de schoolvakanties voor je wintersport? Zorg er dan voor dat je tijdig je wintersport 2022 boekt. Hoe langer je wacht, des te minder accommodaties nog beschikbaar zijn. Wij raden iedereen daarom aan om nu al je vakantie voor 2022 vast te leggen.

Wanneer is de kerstvakantie 2021-2022?

De kerstvakantie begint op zaterdag 25 december 2021 en duurt tot zondag 8 januari 2022. Wil je dit jaar in de kerstvakantie op wintersport? Dan moet je (in geval van 1 week) kiezen of je de kerstdagen of oud- en nieuw in de sneeuw doorbrengt.

Onze verwachting is dat het direct na kerst behoorlijk druk gaat worden.

Wanneer is de voorjaarsvakantie 2022?

Wintersporters die graag in de voorjaarsvakantie op wintersport gaan, moeten de volgende weken vrijhouden voor hun skivakantie:

 • Noord: 19 – 27 februari 2022
 • Midden: 26 februari – 6 maart 2022
 • Zuid: 26 februari – 6 maart 2022

* Carnaval valt in 2022 tussen 27 februari en 1 maart 2022.

Met name in de periode van 26 februari – 6 maart 2022 zal het niet makkelijk zijn om een appartement of hotel te vinden. Naast een groot deel van Nederland hebben ook de Duitsers en Belgen in deze week voorjaarsvakantie. Waarschijnlijk wordt dit de drukste week van het hele seizoen.

druk wachtrij bij de skilift in Flachau
Drukte bij de skilift.

En de rest van Europa?

Voor de volledigheid vermelden we hieronder ook nog de schoolvakanties in andere Europese wintersportlanden.

Duitsland

Duitsland is het grootse wintersportland van Europa. Er zijn maar liefst 15 miljoen Duitsers die ieder jaar op wintersport gaan. Ter vergelijking, in Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen wintersporters. Als je de drukke periodes wilt ontwijken, kijk dan wanneer de Duitsers vakantie hebben. In Duitsland zijn de schoolvakanties verdeeld. De hele maand februari zijn er Duitse scholen die ‘wintervakantie’ hebben. Vandaar dat dit de drukste maand is in de skigebieden.

Ook de week voor Pasen hebben veel Duitsers vrij. Omdat Pasen komende winter niet zo erg laat valt (17 april 2022), moet je er rekening mee houden dat de week voor Pasen ook erg druk kan zijn.

Oostenrijk

Je verwacht het niet, maar ook Oostenrijkers gaan op wintersport. Met name de Oostenrijkers uit laaggelegen gebieden zoals Wenen gaan graag een week skiën of boarden. De ‘Weense week’ is in veel skidorpen een begrip. Tijdens die week komen de inwoners uit de Oostenrijkse hoofdstad massaal naar de skigebieden. Het kan in deze week daardoor behoorlijk druk zijn. De Weense week is altijd in de eerste week van februari.

Engeland

Heel Engeland heeft in dezelfde week vrij. Dat betekent één week topdrukte in de Franse en Oostenrijkse skigebieden. Met name in de skigebieden in de buurt van vliegvelden Salzburg, Innsbruck en Genève. In deze week zie je veel gezinnen op de piste, maar vooral ook veel schoolgroepen. Veel middelbare scholen in Engeland organiseren skitrips voor hun leerlingen. In deze week zie je veel Engelse pubers op de piste. Een rugbeschermer is in deze week zeker geen overbodige luxe 😉

De Engelse wintervakantie is tussen 12 en 19 februari 2022.

België

Onze zuiderburen hebben tegelijkertijd met Zuid-Nederland voorjaarsvakantie: Van zaterdag 26 februari tot en met zondag 7 maart 2022. Belgische wintersporters gaan zowel naar Frankrijk als Oostenrijk oItalië op wintersport.

Frankrijk

In Frankrijk hebben ze voorjaarsvakantie tussen 19 februari en 14 maart 2022. Net als bij ons, is er in Frankrijk vakantiespreiding. Daardoor zijn niet alle Fransen tegelijk vrij. Hou in deze vier weken rekening met extra drukte in de Franse skigebieden. Vooral de periode tussen 26 februari en 14 maart is druk. Dan hebben de inwoners van Parijs namelijk vakantie.

Ga jij op wintersport naar Oostenrijk? Dan hoef je geen rekening te houden met de Franse schoolvakanties. Er zijn maar weinig Fransen die naar Oostenrijk op wintersport gaan.

Rustige weken voor wintersport 2022.
Rustige weken voor wintersport 2022.

Waar kan je nu al je wintersport 2022 boeken?

Wil je nu al je wintersport 2022 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2022 boeken. Hieronder hebben we de belangrijkste websites op een rij gezet:

Helaas is het nog niet bij alle touroperators mogelijk om nu al je een wintersport 2022 te boeken. Bij bekende reisorganisaties zoals Sunweb en Bizztravel is het pas vanaf midden juli 2022 mogelijk om een skivakantie te boeken. Toch kan het heel interessant zijn om daar op te wachten. Niet alleen hebben zij vaak aantrekkelijke aanbiedingen, vaak zijn er ook nog veel accommodaties beschikbaar. Zelfs als, tegen die tijd, de meeste hotels of appartementen al volgeboekt zijn. Deze organisaties kopen namelijk een accommodaties voor het hele seizoen en dus ook voor de schoolvakanties.

Waar ga jij heen voor je wintersport 2022
Waar ga jij heen voor je wintersport 2022

Nu snel een appartement of hotel zoeken

Weet je na het lezen van dit artikel precies wanneer je op in 2022 op wintersport wil? Kijk dan snel of er nog accommodaties beschikbaar zijn in jouw favoriete skigebied! Dat kan heel eenvoudig bij Booking.com. Daar kan je nu al een appartement, hotel of pension voor volgende winter reserveren. Of bekijk onze inspirerende artikelen voor een leuke bestemming of accommodatie:

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen
Review Giro Fade: dames skihelm voor comfort en veiligheid op de piste
Ook interessant
LIVE: het is -20ºC maar zo ongelooflijk mooi in Oostenrijk