banner

Als wintersporter is er geen reden om af te zien van je welverdiende vakantie wanneer je zwanger bent. Ondanks dat je misschien niet meer wil of kan skiën of boarden, zijn er nog tal van andere manieren om van je wintersport te genieten. En nu het toch helemaal hip is om in je zwangerschap vakantie te vieren onder de naam ‘Babymoon” kan ik me geen betere bestemming dan een wintersport voorstellen.

Zelf ben ik twee keer zwanger geweest tijdens de wintersport. Ik had het geluk, dat ik ondanks mijn twintig weken zwangerschap, nog heerlijk kon skiën. Maar toen ik met 36 weken besloot nog een weekje in de lentesneeuw door te brengen, moest ik toch echt naar alternatieve wintersporten uitwijken. En zo ontdekte ik een aantal hele toffe, nieuwe activiteiten op en buiten de piste.

skien tijdens zwangerschap

Zwanger op wintersport, veilig wintersporten?

Volgens de verloskundige is het veilig om de eerste drie maanden van je zwangerschap te skiën. Mits je goed kan skiën en je je fit genoeg voelt uiteraard. Daarna moet je wat voorzichtiger zijn, maar is het in principe aan jezelf of je dit wil of niet. Twijfel je of je kan wintersporten? Overleg dan gewoon even met je verloskundige of gynaecoloog wat in jouw specifieke geval het beste is. Immers, enkele zwangerschap is uniek en die van jezelf is wel het meest bijzonder 😉

Wanneer je niet wil skiën of boarden tijdens de zwangerschap

Wanneer je niet wil of niet kan skiën of boarden tijdens de zwangerschap, dan hoef je echt niet je favoriete vakantie aan je neus voorbij te laten gaan. Er zijn tal van andere activiteiten die je kan ondernemen.

langlaufen tijdens de wintersport bij zwangerschap
Er zijn ook langlaufpaden op grote hoogte, zoals deze op de Rossbrand
Langlaufen tijdens de zwangerschap

Mijn favoriete ‘naast de piste sport’ is toch wel langlaufen. Je huurt een langlaufsetje bij de lokale sportzaak. En idealiter boek je daar dan gelijk een les van 2 uur bij. In die twee uur ontdek je of het langlaufen iets voor jou is.

Langlaufen is een duursport en kan behoorlijk intensief worden. Begin dus langzaam en leg niet direct een grote afstand af. Maar als je de smaak te pakken krijgt, is het zeer verslavend.

Langlaufen tijdens de zwangerschap kan zolang je fit bent, flexibel en in staat om je evenwicht te bewaren. Dit is voor iedere zwangerschap weer anders.

zwanger op wintersport? Ga winterwandelen
Een prachtig winterwandelpad in skigebied Filzmoos
Winterwandelen

Winterwandelen klinkt misschien een beetje saai, maar is oh zo fijn wanneer je zwanger bent. Met 36 weken zwangerschap heb ik zo nog heel wat kilometers afgelegd. Zowel in het dal, als op de berg. Het is heel aangenaam om in een heldere, witte en volop verlichte omgeving in traag tempo door de knarsende sneeuw te wandelen. Plan je route altijd met voldoende eetgelegenheid op de route en je kan zonder al te veel bepakking op pad.

Zwemmen en wellness

Zwemmen is ook een typische sport die veel door zwangere vrouwen beoefend wordt. Je kan tot het einde van je zwangerschap zwemmen en in wintersport dorpen hebben ze bijna altijd wel een thermen in de buurt. Ga hierheen om te zwemmen, uit te rusten, een boek op je nieuwe e-reader te lezen, laat je masseren of neem een gezichtsbehandeling. Geniet gewoon nog even van deze tijd van jezelf.

 

Berghut in de zon in Saalbach: Heerlijk genieten in de zon. Zoals hier in skigebied Saalbach.
Heerlijk genieten in de zon. Zoals hier in skigebied Saalbach.
Van de bakker via het café naar het restaurant

Uren wandelen tijdens de wintersport was voor mij vooral heel veel eten. Ik wandelde van de Oostenrijkse bakker naar een lunch café en vandaar naar een berghut voor een snack, terug naar het hotel om me om te kleden en daarna weer op weg naar het restaurant. Manlief liet mij de berg afglijden op een meegenomen slee, zodat ik niet uit kon uitglijden tijdens het omlaag wandelen. Zo werd het toch nog een hele sportieve vakantie.

Neem tijd voor een supertoffe zwangere fotosessie in de sneeuw

Natuurlijk wordt jouw baby straks een wintersporter. Dat kan niet anders. Nog voor zijn geboorte snoof hij of zij al verse sneeuw. En hoe leuk is het dat er straks foto’s zijn van deze bijzondere tijd in de sneeuw? Wij vergaten ze ALTIJD te maken. En we hebben er nog steeds spijt van. Dus neem die camera mee, en poseer er op los. Hoe dik en lomp je je nu misschien ook voelt, straks ben je hartstikke blij met deze foto’s!

Praktische tips voor een wintersport tijdens je zwangerschap

Maak het jezelf aangenaam tijdens deze bijzondere wintersport en zorg voor een paar goede dames wandelschoenen of snowboots en wandelsokken. Boek een comfortabel hotel of appartement met faciliteiten waar jij blij van wordt. Of dat nou gaat om de aanwezigheid van een keuken of een sauna-complex, verwen jezelf. Je zult waarschijnlijk iets meer tijd dan gewoonlijk in je hotel doorbrengen.

Maak bij het boeken van een hotel alvast kenbaar dat je zwanger bent en bijhorende dieetwensen. Zo kreeg ik eens in een hotel een medium gebakken hertenbiefstuk voorgeschoteld inclusief bijhorend wijnarrangement. In Nederland zal dit niet zo snel gebeuren, maar dit soort ‘regels’ verschillen behoorlijk met de Alpenlanden.

Zorg verder voor passende wintersportkleding. Kijk of je je ski jas en skibroek nog passen, of dat je iets moet kopen of lenen. Helaas bestaat er geen wintersport positiekleding. Een maatje groter of een losse knoop zijn in dit geval de beste oplossingen.

Zwanger op wintersport, maak er wat van!

Tenslotte is een wintersport waarin je zwanger bent er waarschijnlijk sowieso één die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan, wat je ook doet. Dus wees lief voor elkaar, ga een keer extra uit eten en neem een goed boek mee. Een babymoon schijnt helemaal hip te zijn op dit moment en wat is nu een betere plek om van de tijd voor de baby te genieten dan in de verse sneeuw?

Voor je het weet is het kleine mensje geboren en ben je je aan het voorbereiden op je eerste wintersport met baby. En dat is pas echt andere koek ;-).

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Verbindingslift Wagrain – Kleinarl maakt eerste proefrit
Ook interessant
Corona maatregelen voor wintersport in Frankrijk: een kort overzicht