banner

Wanneer ben je te oud om de piste nog af te gaan? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Sommigen voelen zich met 50 jaar al niet meer veilig en prettig op de piste, terwijl andere wintersporters tot hun 70e of 80e jaar door skiën.

Dat je nooit te oud bent om nog te gaan skiën bewijzen de vier wintersporters hieronder. Ze laten zien dat je met veel plezier en sportiviteit nog wel kan blijven wintersporten tot dat je 100 bent. Dat lijkt ons een geweldig vooruitzicht!

Het leven is goed voor George

George Jedenoff is inmiddels de 100 gepasseerd. Deze Amerikaan begon pas met skiën na zijn 40ste verjaardag en is daar tot de dag van vandaag nog niet mee gestopt. Onderstaand kort filmpje werd gemaakt door zijn kinderen en laat zien dat je zelfs als je honderd jaar oud bent nog prima de berg af kunt komen. Zelfs door de poeder. George is overigens een internetsensatie, er zijn een paar hele leuke filmpjes van deze ras optimist te vinden op YouTube.

Lou, de oudste (wedstrijd) skiër tot nu toe

De in 2017 overleden Lou Batori werd maar liefst 107 jaar oud. De geboren Hongaar, woonde in de Verenigde Staten en stond in totaal meer dan 100 winters op ski’s. Hij begon met skiën in de jaren ’20. Toen nog op houten ski’s. Op 96 jarige leeftijd versloeg hij zijn dochter en kleinzoon (van 26) nog tijdens een slalom. Het mooie is dat hij op 100-jarige leeftijd zelfs nog steeds wedstrijden skiede. Onderstaande video (uit 2011) is daarvan het bewijs.

Levenslessen van Hilda, de oudste vrouwelijke skiër

De Schotse Hilda Jamieson is, voor zover bekend, de oudste vrouwelijke skiër ooit. De in 2016 overleden Jamieson was samen met haar man David één van de pioniers van de skisport in Schotland. Ze begon met skiën in 1930. Toen waren er nog geen skiliften, dus ze liepen omhoog. De ski’s waren toen nog van hout, hadden geen staalkanten en de skischoenen waren van leer. De Jamiesons bouwden later hun eigen skigebied, het Glensee Ski Center.

Hilda bleef skiën tot ze 102 jaar en voor 90%  blind was! Haar geheim om zo lang te kunnen skiën? Regelmatige skivakanties met familie, zon en sneeuw en een onbegrensde toewijding aan de sneeuw en haar naasten. Als dat geen inspiratie is!

Hieronder staat een foto van Hilda op de piste (bron). Ze was hier 102 jaar oud.

Heliskiën als je 94 bent? Deze wintersporter deed het

Dat je nooit te oud bent om te kunnen wintersporten werd afgelopen winter nog maar eens bewezen. De toen 94-jarige Gordon Precious ging in maart 2020 helikopter skiën en werd daarmee officieel de oudste heliskiër ter wereld. Deze prestatie was zo bijzonder dat het zelfs werd opgenomen is in het ‘Guiness Book of Records’. Het was niet de eerste keer dan Gordon ging helikopter skiën, maar wel de meest bijzondere trip van zijn leven. De Canadees begon in 1937 als 12-jarige met wintersporten en kan er maar geen genoeg van krijgen. Zijn laatste trip met zijn vrouw en kleinzoon kreeg een bijzonder tintje. Tijdens een 3-daags bezoek aan CMH Cariboos, een freeride skigebied in Canada, werd hij officieel de oudste heliskiër ter wereld. Het oude record stond op naam van een 91 jarige wintersporter. Een broekie volgens Gordon ?

Ben je ook zo benieuwd hoe het er uit ziet als een bijna 100-jarige man uit de helikopter klimt en door de poeder afdaalt? Bekijk dan de leuke videoreportage hieronder. Wij werden er blij van, jij vast ook!

Skigebieden bieden leuke kortingen voor senioren.

Ze zeggen dat ouderdom met gebreken komt. Gelukkig laten bovenstaande voorbeelden zien, dat je nog lang kunt genieten van een wintersport. Bovendien zijn er ook voordelen aan ouder worden. Zo zijn er een aantal skigebieden die speciale tarieven hanteren voor senioren. Zo krijgen in het Franse Les Deux Alpes alle wintersporters die ouder dan 72 zijn een gratis liftkaart. In een aantal andere skigebieden gelden weer andere kortingen. Bijvoorbeeld 15% korting voor 60+ers in Sölden of een speciale seniorenweek in Ski amadé.

Wil jij weten of er in jouw favoriete skigebied ook kortingen voor senioren gelden. Neem dan contact op met de plaatselijke VVV, of kijk op de website van het skigebied.

Tot hoe lang hou jij het vol?

We hebben helaas geen informatie kunnen vinden over de oudste Nederlandse wintersporter. En we zijn erg benieuwd tot hoe oud onze bezoekers denken dat ze blijven wintersporten. Wil jij met ons delen tot hoe oud je op de latten blijft staan? Laat dan hieronder een bericht achter!

4 Commentaren

 • L Goezi,

  Mijn moeder is van 1936 en staat met 85 jaar deze week (feb 2022) nog op de skies!

  • Frank,

   Wat gaaf om te horen! Wij hopen dat wij dat ook nog kunnen als we 85 zijn..

 • Anthony Jansen,

  Ook mijn man is al op leeftijd. April wordt hij 80 en stond vorige week nog op de skies.Heb daar ook een foto van. Ik zelf ben gestopt op 77 jaar

  • Frank van Delden,

   Wow! Wat gaaf om te horen. We hopen dat wij op die leeftijd ook nog kunnen skiën.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Dit weekend tweede sneeuwdump voor Oostenrijk! Tot 125 cm sneeuw verwacht
  Ook interessant
  Verbindingslift Wagrain – Kleinarl maakt eerste proefrit