Een ski ongeluk is wel het laatste waar je als wintersporter aan wilt denken. We gaan er het liefst van uit dat we na een week van inspanning en ontspanning op de piste weer voldaan naar huis vertrekken.

ski ongeluk voorkomen
Fotofcredits: Nadia Jabli Photography

Bereid je goed voor op de wintersport

Helaas weten we uit ervaring dat dit niet altijd het geval is. Met 30 jaar wintersport ervaring hebben we meerdere ongelukken op de piste meegemaakt. Wanneer zoiets gebeurt, kan je maar beter goed voorbereid zijn. Neem daarom voor je vertrek naar je wintersportbestemming alvast onderstaande maatregelen. Dan kan je straks onbezorgd genieten op de piste!

Zorg voor een wintersportverzekering of reisverzekering met wintersportdekking

Om tegen (medische) kosten verzekerd te zijn tijdens de wintersport heb je een speciale wintersportverzekering nodig. Controleer of deze verzekering ook ‘medische kosten‘ dekt, dit is niet standaard bij elke wintersportverzekering het geval.

Je kan deze verzekering tot de dag van vertrek afsluiten. Ter illustratie: een afdaling met de banaan kost minimaal 200 euro, een ritje met de helikopter 5.000 euro (bron). En aangekomen in het ziekenhuis lopen de kosten alleen nog maar verder op.

Zorg voor een rechtsbijstanddekking

Uit botsingen op de piste komen soms nare slepende rechtszaken voort. Wanneer je in het buitenland betrokken raakt bij een ongeluk, heb je ook nog kans dat het onder het daar geldende rechtssysteem valt. Zorg daarom dat de kosten van rechtsbijstand gedekt zijn.

Zet deze telefoonnummers in je telefoon

Het nummer van de bergredding. Voor de meeste skigebieden in Oostenrijk is dit nummer 140. Door dit nummer te bellen ontvang je medische hulp op de piste. Je kunt het nummer in jouw skigebied vinden op de plattegrondjes van het skigebied die je overal bij de lift mee kunt nemen.

Het nummer van de alarmcentrale van je zorgverzekering en je wintersportverzekering. Wanneer je bij een ongeval betrokken raakt, licht je de alarmcentrale in. Zij starten vervolgens een dossier op voor de reis- en zorgverzekering. Daarbij zijn de gegevens van een eventuele tegenpartij ook nodig. Overleg met de alarmcentrale ook over het ziekenhuis waar je heen vervoerd wordt. Zo voorkom je onverwacht hoge kosten doordat je in een dure privé kliniek belandt, waarvan de kosten maar deels worden gedekt. De alarmcentrale kan je precies vertellen waar je je het beste kunt laten behandelen.

pisteregels bij ski ongeluk

Weet wat je moet doen bij een ongeluk op de piste

Wanneer je een ongeluk ziet gebeuren, ben je verplicht om hulp te bieden (dat staat in de pisteregels). Maar ook wanneer je met iemand skiet die bij een ongeluk betrokken raakt, is het handig om te weten hoe je moet handelen.

Piste markeren

Markeer de piste af met je snowboard, ski’s of skistokken (door een kruis te vormen van deze materialen in de sneeuw). Wanneer het erg mistig is of hard sneeuwt, hang dan een felgekleurde jas of trui over de ski’s om extra aandacht te trekken.

Hulp bieden

Kijk hoe de betrokkenen eraan toe zijn. Bel vervolgens de benodigde instanties (bergredding en alarmcentrale). Bij de bergredding moet je vragen beantwoorden over: de exacte locatie van het ongeval, het aantal betrokkenen en de aard van verwondingen. Kijk dus voor je belt even waar je bent en wat de ‘schade’ is.

Wie is verantwoordelijk voor de kosten

Als je betrokken bent bij een ongeluk, kijk dan of er getuigen zijn. Noteer namen en nummers van getuigen en alle betrokkenen. Wanneer het ongeluk een aanrijding betreft is de vraag wie verantwoordelijk is (voor het ongeluk en dus voor de kosten) van belang. Maak daarom ook foto’s van de plaats van het ongeluk. Deze kan je later allemaal nodig hebben.

Ski ongeluk voorkomen

Helaas hebben we geen gouden tip om een ongeluk te voorkomen. Behalve dan deze overduidelijke voorzorgsmaatregelen:

  • Zorg dat je fit de piste op gaat.
  • Beheers een goede skitechniek en houd controle over je ski’s of board.
  • Gedraag je voorspelbaar op de piste.
  • Draag een skihelm en het liefst ook nog een rugbeschermer.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de pisteregels en houd je daar aan.
  • Beperk je alcoholgebruik tijdens de wintersport. Zeker op de piste.

Mocht het dan toch tot een ongeluk komen? Dan ben je met bovenstaande tips goed voorbereid op hoe je vervolgens moet handelen. En met een goede wintersportverzekering, ben je gedekt tegen onvoorziene medische kosten tijdens je reis, dat voelt wel zo veilig.

Wintersport in Scandinavië bij Nordic

0 Commentaren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: Helly Hansen Maroi Hardshell in de test!
Ook interessant
Trip Tip: Großarl