Op wintersport met kinderen moedigen wij actief aan. Hoe jonger ze bekend zijn met het plezier van de bergen en de sneeuw, hoe beter (is onze mening). Passie en plezier delen met (je eigen) kinderen is fantastisch. Maar op sommige momenten zijn kinderen ook gewoon een ‘pain in the ass’. En tijdens een wintersport met kinderen zijn er een aantal clichés waar je als ouders niet kunt ontkomen. We gaan hier geen horror verhalen vertalen, want die hebben we niet, maar wel een paar simpele toepassingen om soepel door de epische momenten heen te glijden.

wintersport met kinderen
Wintersport met kinderen is leuk!

Situatie 1: Moeder wordt sleeplift

Een klein stukje bergopwaarts of een lang blauw pad? Grote kans dat de kleine ski’s van je kind hier niet hard genoeg voor glijden. Dus dat wordt lopen met ski’s: zó vermoeiend. Daarbij doen ze er zo tergend lang over…

En als ze je dan aankijken met grote smekende ogen, smelt je hart en biedt je je eigen skistok aan. Achter hoor kreten als ‘Joehoe, mama is een sleeplift’, terwijl je jezelf in het zweet werkt met je kind bengelend aan je skistok. Maar echt, je krijgt er zoveel voor terug.

epische momenten op wintersport met kinderen
Blauw pad? Dan kan je voor sleeplift spelen.

Situatie 2: Skistok op onmogelijke plek

Kinderen verliezen skistokken. Het lijkt een soort ongeschreven regel onder kinderen. Bij het instappen in de skilift blijft een skistok achter het poortje hangen (en neemt de passagier achter je deze doorgaans voor je mee). In de lift doet zwaartekracht zijn werk en ligt de skistok ver van de piste onder de lift (onthoud het paalnummer zodat je je leven kan wagen voor een skistok). En als je kind een stukje offpiste gaat komt hij of zij met slechts 1 skistok terug. Ja, deze situaties hebben wij allemaal meegemaakt.

De oplossing is simpel. Je haalt de skistok op. De beste skiër uit de groep waagt zich onder de lift of buiten de piste en de rest geniet in deze tijd van een warme chocomelk in de berghut. Wanneer de skistok niet gevonden wordt, of onbereikbaar is, meld je je bij de plaatselijke skiverhuur. Zonder schaamte. Want dit is de normaalste zaak van de wereld. Echt waar.

wintersport kinderen

Situatie 3: Natte handschoen (je had nog wel gezegd: geen sneeuwballen maken)

Theorie: voor of tijdens de skiles wordt er niet met sneeuw gespeeld. Want iedereen weet, bij het spelen kan er sneeuw in de skihandschoen of wanten komen (standaard), waardoor de handschoen nat wordt. Resultaat: ijskoude kinderhandjes.

Praktijk: sneeuw is onweerstaanbaar, kinderoren zijn Oost-Indisch doof en wat jij zegt wordt standaard in twijfel getrokken.

Gelukkig is dit ‘probleem’ makkelijk op te lossen door een paar extra handschoenen mee te nemen. Wanneer de handschoenen nat zijn, wissel je ze om. Wij hebben dit jarenlang standaard bij de lunch gedaan. Extra paar handschoenen vergeten? Droog de handschoenen dan onder de blower bij de toiletten. Werkt altijd.

Situatie 4: De ski gaat niet aan

Met name kleine kinderen hebben hier last van. Het aandoen van de ski’s vereist toch enige kracht en kleine kinderen hebben niet altijd voldoende kracht om de achterkant van de skischoen goed in de ski te kunnen duwen. Dus als iedereen al lang bij de lift staat met ski’s onder zijn schoenen staat jouw kleine nog steeds een beetje te klooien en hoor je een verschrikt: ‘mijn ski gaat niet aan’.

Wat extra kracht op de achterkant van de schoen (dus niet het been van je kind, maar de schacht van de skischoen) helpt doorgaans. Anders kan je altijd nog handmatig de binding omhoog trekken. Maar controleer dan wel eerst even of er geen sneeuw onder de schoen zit. Voor meer tips hebben we een heel artikel aan dit probleem gewijd: help mijn ski gaat niet aan.

Ski aandoen, sneeuw onder skischoen

Situatie 5: Boehoe ik ben zo moe!

De hoogte, de fysieke inspanning en de buitenlucht. Allemaal factoren die je kind vermoeien. Uiteraard gaat je kind met gemak over zijn eigen grenzen heen door een ontembaar enthousiasme en inzetvermogen. Maar na een dag of 3 slaat de vermoeidheid onvermijdelijk toe. Dan belt de skischool dat je kind tijdens de skiles in slaap is gevallen. Of sta je op de piste met een kind dat echt niet meer kan. En dan eindigt jouw skidag ook.

Geen probleem, want liefde voor je kind. Maar wat doe je nu? Wij hebben altijd een spelletje bij ons. Zo kunnen we elk moment een langere pauze houden met kinderen. Maar een dag rust naast de piste is ook een goed idee. Zet je kind op een slee, blijf een dagje thuis, ga lekker bij de plaatselijke bakker zitten. De enige oplossing bij vermoeidheid is rust. En ook dit is quality time…

gargellen met kinderen

Situatie 6: Ik moet zo nodig….

Waarschijnlijk niet alleen herkenbaar voor wintersporters, maar wel extra herkenbaar voor wintersporters. Want ondanks dat je je kind al 3 keer heb gevraagd of hij niet moet plassen, slaat de drang onvermijdelijk toe zodra hij de kou instapt. Natuurlijk zal hij dit niet meteen aangeven, want je hebt het hem tenslotte net drie keer gevraagd. Maar in de rit met de skilift omhoog, houdt hij het echt niet meer. Er moet NU geplast worden.

Gelukkig hebben de meeste liftgebouwen een toiletruimte. En alle berghutten beschikken over voldoende toiletten. En als dat allemaal nog steeds te ver is dan zoek je een boom of de zijkant van de piste. Want iedere wintersporter kent dit probleem. Dus niemand kijkt hier raar van op. En als ze dat toch doen: ach, sinds je kinderen hebt ligt je schaamtegrens op een heel ander niveau.

Alpina helm en skibril
Een wintersport met kinderen is gewoon heel erg leuk.

Wintersport met kinderen? Je krijgt er zoveel voor terug

We eindigen nog maar even met deze cliché. Want het is waar. En gelukkig zijn er skischolen, waar ze de hele dag je kind verzorgen, vermaken en leren skiën. Zodat jij lekker kan genieten van piste en de rust (en elkaar!!). En sta je aan het einde van de week vol trots je kind aan te moedigen tijdens zijn skiwedstrijd.

Wintersport in Scandinavië bij Nordic

0 Commentaren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
De beste kinder skihelm met vizier – test 2024
Ook interessant
Een ding is zeker in Obertauern ligt sneeuw genoeg!