Het belang van een skihelm is inmiddels bij de meeste wintersporters wel doorgedrongen. En hoewel het voor volwassenen nergens verplicht is om een skihelm te dragen, zijn wintersporters zonder helm, een uitzondering op de piste. Deze winter hebben wij een behoorlijk aantal skihelmen getest waaronder deze Oddisey van Julbo.  Dit model werd vorige winter al uitgebracht door Julbo en is dit jaar ook in andere kleuren verkrijgbaar. Deze skihelm is geschikt voor zowel dames als heren en scoort in onze test punten als skihelm met de beste prijs kwaliteit verhouding. Kortom: met Julbo Odissey krijg je waar voor je geld. Hieronder leggen we uit hoe en waarom.

Samenvatting review Julbo Odissey skihelm

Type helm: in-mold skihelm met ABS constructie.
Gewicht: 566 gram.
Beschikbare maten: S (hoofdomtrek 54 – 56 cm), M (56 – 58 cm), L (hoofdomtrek 58 – 60 cm) en XL (hoofdomtrek 60-62 cm)
Beschikbare kleuren: grijs, blauw, zwart en wit.
Pluspunten: lichtgewicht, goede bescherming, veel ventilatie opties, magnetische sluiting.
Nadelen: voelt bij extreme kou, koud aan bij je oren. Witte uitvoering helaas online onvindbaar.
Prijs: € 144,95 via Bever.nl en Bergfreunde.

Lees de volledige review van Julbo Odissey skihelm onder de afbeelding.

Julbo Oddissey skihelm review

Volledige review Julbo Odissey skihelm

In tegenstelling tot veel andere fabrikanten ontwerpt en produceert Julbo haar skihelmen zelf. En dat zorgt ervoor dat de helmen van deze Franse fabrikant echt anders zijn dan anderen. Dat zie je aan de magnetische sluiting van deze skihelm, de vele ventilatiemogelijkheden en het ontwerp.

Wij hebben deze helm getest vanwege de perfecte aansluiting bij onze favoriete skibrillen de Julbo Aerospace Zebra en de Skydome. Vorig jaar hebben we Julbo Odissey ook al uitgebreid getest, en eigenlijk is het model van dit jaar weinig veranderd. De kleuren zijn aangepast maar de rest is gelijk. En ook bij de nieuwe skibril van Julbo (Skydome) sluit deze skihelm perfect aan.

Veiligheid Julbo Odissey

De Julbo Odissey is een zogenaamde hybride skihelm. De helm bestaat uit een combinatie van een dikke, buitenlaag (ABS) die het hoofd beschermd. Daaronder zit een inmold laag (EPS). Dankzij deze constructie biedt de helm veiligheid terwijl deze relatief licht is. Vanzelfsprekend voldoet deze skihelm aan de EN1077-norm. Helaas is deze helm niet uitgerust met het MIPS-systeem wat je hoofd extra beschermt tegen ongelukken waarbij je hoofd roteert.

Review Julbo Odysee skihelm
Pasvorm Julbo Odissey

Met draaiwiel aan de achterkant van de helm, maak je de helm op maat. Het draaisysteem laat zich makkelijk bedienen, ook wanneer de helm op je hoofd zit. Zo kan je de helm snel aanpassen wanneer je bijvoorbeeld besluit een helmliner te gebruiken. De instelbaarheid is wat beperkt, wij gebruiken een helmliner of dunne hoofdband om de skihelm goed sluitend te maken.

Zorg wel dat je de juiste maat koopt. De Julbo Odissey is verkrijgbaar in vier maten:

  • Small (hoofdomtrek 54 – 56 cm)
  • Medum (hoofdomtrek 56 – 58 cm)
  • Large (hoofdomtrek 58 – 60 cm)
  • eXtra Large (hoofdomtrek 60-62 cm)

Meet daarom voordat je deze skihelm gaat kopen goed de omtrek van je hoofd. Doe dit ongeveer op één centimeter van boven je wenkbrauwen. Als je twijfelt kan je beter een maat kleiner kopen, Julbo Odissey valt wat ruim uit.

Comfort en ventilatie

De Julbo Oddisey is een skihelm met goede ventilatie! Wij werden verrast door de vele mogelijkheden die deze skihelm biedt als het gaat om ventilatie, bovenop de helm zitten maar liefst vier, separaat instelbare, ventilatiegaten. Het is even wennen dat je zo veel ventilatiemogelijkheden hebt, maar hierdoor kan je er wel altijd voor zorgen dat je het niet te warm hebt.

Het enige nadeel is dat het bij je oren en voorhoofd soms heel fris kan worden, met name als de temperaturen erg laag zijn. Je buff tot over je oren trekken of een helmliner lost dit ‘probleem’ overigens direct op.

Skihelm met goede ventiliatie

Deze helm is niet de allerlichtste, maar is met 566 gram ook zeker niet zwaar. De magnetische gesp maakt het mogelijk om, zelfs met skihandschoenen aan, de kinriem eenvoudig te openen. Je kan de helm dus op- en afzetten met je handschoenen aan.

Conclusie

De Julbo Odissey is weliswaar niet de beste skihelm uit onze test, maar doordat deze helm naadloos aansluit met (naar onze mening) de beste skibril, gaat hij toch elke dag mee de piste op. De skihelm behoort wel tot de optisch mooiste uit de skihelmen test, en heeft de beste prijs / kwaliteit verhouding. De prijs van deze skihelm is uitermate aantrekkelijk voor een kleine 150 euro ben je al eigenaar van de Odissey. Je koopt Julbo Odissey onder andere bij Bever en Bergfreunde.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Live: zo mooi is het in Saalbach op dit moment
Ook interessant
Winterbeelden: zo mooi liggen de pistes er nu bij (22 jan. 2019)