Julbo scoort al jarenlang goed in onze skibrillen test. Goede lensen, fijne pasvorm, eigenlijk alles wat je van een goede skibril mag verwachten. Dit jaar heeft het Franse merk een nieuwe, revolutionaire, technologie ontwikkeld. De REACTIV 0-4 lens filter niet alleen het licht, maar verkleurt zelfs. Hierdoor hebben de sneeuwbrillen met deze lens een ‘bereik’ van categorie 0 tot 4. Waardoor je er mee kan skiën als het extreem hard sneeuwt, maar ook in het voorjaar op de gletsjer.

Wij kregen van Julbo een model om te testen: de Julbo Reactiv 0-4 High Contrast Skydome. En na één dag testen wist ik het al. Dit wordt de skibril die ik deze winter het meest ga dragen. Waarom dat zo is? Dat lees je in deze review.

Op zonnig dagen is de lens super fijn!
Op zonnig dagen is de lens super fijn!

Samenvatting review Julbo Reactiv 0-4 High Contrast

Type: fotochromatische skibril.
Pasvorm: afhankelijk van het model. Frame Skydome is maat XXL, maar past ook bij een ‘normale’ gezichtsvorm.
Kleur Lens: de lens verkleurt van doorzichtig naar rood.
Type lens: sferisch, meekleurend in categorie 0-4.
Wat is leuk: de beste uit onze skibrillen test.  Extreem goed zicht onder alle omstandigheden.
Minder leuk: deze skibril is zeker niet goedkoop, maar absoluut zijn geld waard.
Prijs: het door mij geteste model heeft een adviesprijs van € 234,95.

Review Julbo Skydome Reactiv skibril

Julbo is al jarenlang een van de meest innovatieve merken wanneer het gaat om de ontwikkeling van skibrillen. Met de ontwikkeling van een nieuwe fotochromatische lens, de REACTIV 0-4, die geschikt is voor werkelijk alle weersomstandigheden heeft het Franse kwaliteitsmerk deze winter opnieuw de grenzen verlegd. Deze innovatieve lens verkleurt namelijk van categorie 0 naar 4 in een hoog contrasterende rode kleur. Hierdoor heeft het, als enige skibrillen merk, de mogelijkheid om onder echt alle omstandigheden het licht op de juiste manier te filteren.

Goed zicht onder moeilijke omstandigheden

De eerste skidag van het skiseizoen was direct een goed moment om de skibril te testen. Het was begin december en zwaar bewolkt. Weersomstandigheden waarbij het moeilijk is om onderscheid te maken waar de piste ophoudt en de lucht begint. Zelfs zonder skibril zie je op dit soort dagen nauwelijks reliëf of diepte. De lens van de skibril past zich echter aan de omstandigheden aan en kleurt licht rood. Dit zorgt voor veel contrast. Hierdoor heb goed zicht, kan ik de piste goed inschatten en met een veilig gevoel, vol gas, de piste afdalen.

Ook op zonnige dagen is het een fijne Julbo skibril. De lens wordt dan zo donker dat andere wintersporters je ogen niet meer kunnen zien. Het licht wordt zo goed gefilterd, waardoor ik niet met mijn (behoorlijk lichtgevoelige) ogen hoef te knijpen. Wanneer ik van een zonnige piste de schaduw in ski, past de lens zich in een paar seconden aan.

Zelf ga ik graag de piste op wanneer het hard sneeuwt. Op deze momenten is het minder druk op de piste en het gevoel van de verse sneeuw onder de ski’s is natuurlijk ook heerlijk! Bij dit soort weersomstandigheden, als er maar weinig licht is, wordt de REACTIV 0-4 lens bijna doorzichtig. Het zicht is dan zelfs beter dan met een skibril die speciaal voor dit soort dagen is ontwikkeld.

Al met al ben ik echt onder de indruk van de optische prestaties van deze skibril. Voor trips waarbij ik van de te voren niet weet wat voor weer het wordt, is dit altijd een goede keuze.

Bij weinig licht wordt de lens bijna doorzichtig
Bij weinig licht kleurt de lens ‘rood’

Frame en pasvorm: Julbo Skydome

Bij Julbo worden frames en lenzen in verschillende samenstellingen geassembleerd en verkocht. De skibril die ik getest heb is opgebouwd uit het frame ‘Skydome’ en de fotochromatische lens ‘REACTIV 0-4’. De REACTIV 0-4 lens wordt echter ook geleverd op andere modellen frame zoals de Aerospace, Quickshift, Cyclon (nieuw) en Shadow en zelfs op een aantal OTG skibrillen.

Julbo Skydome is een lichtgewicht (135 gram, minimalistisch frame. De grote sferische lens en het frameloze ‘montuur’ zorgen voor een super groot en breed een heel groot blikveld. Zowel omhoog en omlaag als links en rechts.

De skibril heeft een erg aangename pasvorm.

Qua pasvorm is dit frane zeer aangenaam. Met de instelbare band pas is de bril eenvoudig op de maat van je skihelm aan te passen. Hoewel de maat van de skibril staat aangegeven als XXL, sluit hij bij mij (normale gezichtsvorm) goed rondom de ogen aan. Ik heb de bril getest met vier verschillende skihelmen en bij allemaal sluit deze skibril goed aan. Niet een maal ontstond er een ‘goggle gap’.  Natuurlijk is de combinatie met een Julbo skihelm (ik draag zelf de Promethée) het meest optimaal. Deze helm en bril zijn gewoonweg voor elkaar gemaakt. De siliconen strip op de band van de skibril zorgen ervoor dat de skibril niet van de helm afglijdt en goed op zijn plek blijft zitten.

Julbo Skydome Reactiv 0-4 kopen

Wat is dit toch een fijne skibril! De skibril wordt geleverd met een opbergzakje. In dit zakje zit een versteviging ter bescherming van de skibril. Ideaal om de bril in te bewaren en te vervoeren. Vergeet niet om de skibril wel eerst goed te laten drogen voordat je hem opbergt.

Een goede skibril is nooit echt goedkoop, maar bedenk dat goed zicht op de piste ook wat waard is. Skibrillen met de REACTIV 0-4 technologie zijn onder meer verkrijgbaar bij Bever, MK Skiservice, OUTDOOR XL, Siem de Jong Funsports, Skihut Scheveningen, Quanjel Sport, Bouchier Sport2000, Snowcountry, Zwerfkei, Sunny Camp.

Disclaimer
Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding of het product zelf. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Deze familie- en sneeuwactiviteiten in Saas-Fee/Saastal mag je niet missen
Ook interessant
LIVE: Genieten in St Anton am Arlberg – 6 heerlijke foto’s onze 1e skitrip van deze winter