Haal je skikleding maar vast van de zolder en bestel voor de zekerheid ook maar een flinke sneeuwschep. Het kan namelijk zo maar gebeuren dat na het weekend in Nederland ijs- en ijskoud wordt. Volgens sommige weersvoorspellingen kan het vanaf zondag hard gaan sneeuwen en wordt het komende week flink koud. De temperatuur kan zo maar zaken tot -10 °C. In het Noorden van Nederland valt mogelijk bovendien zelfs 20 tot wel 40 centimeter sneeuw vallen. Extreme hoeveelheden die wellicht voor veel overlast zorgen.

Niet koud, wel historisch?

Deze winter gaat dan niet als de koudste winter ooit in Nederland de boeken in, maar als de verwachte sneeuwhoeveelheden werkelijk vallen, kan het wel een historische winter worden. Mogelijk krijgen we dezelfde beelden te zien als in 1979. Toen viel er in februari in korte tijd een enorm pak sneeuw. Omdat het tegelijkertijd stormde ontstonden in het Noorden van het land sneeuwduinen die maar liefst 150 centimeter hoog waren. Er viel zo veel sneeuw dat wegen werden afgesloten en dorpen en wegen onbereikbaar raakten.

Benieuwd hoe dat er uit zag? Bekijk dan even onderstaande video die we op youtube vonden.


KNMI verwacht (nog) geen sneeuwdump

Hoewel het Europese model sinds gisteren extreem winterweer voorspeld, houden veel meteorologen nog een slag om de arm. Er wordt tenslotte maar in een klein aantal van de vele scenario’s zo’n enorm pak sneeuw verwacht. Op de site van het KNMI staat op dit moment (3 februari 2021, 17:30 uur) de volgende tekst:

Vrijdag zacht en regenachtig. In het weekend een overgang naar winters weer met af en toe (natte) sneeuw, overdag temperaturen rond het vriespunt en in de nacht lichte tot matige vorst.

Op de lange termijn wordt wel meer kou verwacht, maar geen extremen:

woensdag 10 februari tot en met woensdag 17 februari
De eerste dagen temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde, met in de nachten en ochtenden overwegend lichte tot matige vorst. Er zijn perioden met zon en de dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%. De kans is vrij groot (ca. 70%) dat de temperatuur in de loop van de periode oploopt naar waarden rond of iets boven normaal.

Opvallend genoeg was dat in 1979 ook zo. Toen zag het KNMI de enorme hoeveelheid sneeuw die uiteindelijk viel op geen enkele manier aan komen. Alleen een enkele weeramateur (Jan Pelleboer) voorspelde toen de enorme sneeuwval in Nederland.

En natuurlijk bouwen we een sneeuwpop.
Kunnen we dit weekend sneeuwpoppen bouwen in Nederland?

Leg de wintersport spullen maar klaar

Liefhebbers van wintersport en sneeuw kunnen dit seizoen dus toch nog hopen op een beetje sneeuw. Zij zullen niet wakker liggen van het koude weer dat op komst is. Een warme ski jas, snowboots en warme handschoenen aan en je kunt gewoon naar buiten. Misschien kan je zelfs wel gaan langlaufen! De sneeuwkettingen kan je trouwens gewoon op zolder laten liggen. Waar bij dit weer in het buitenland sneeuwkettingen verplicht zijn, zijn ze in Nederland zelfs bij enorme sneeuwval niet toegestaan!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
De beste skikleding aanbiedingen van dit moment
Ook interessant
Waarom je volgende winter in Obertauern moet zijn