Voor iedereen zijn of haar skivakantie gaat plannen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de drukke en de rustige periodes voor de wintersport 2024.

Wintersport 2023: dit zijn de rustige weken

Snel naar:

Laagseizoen: dit zijn rustige weken voor wintersport 2024

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2024 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. Het laagseizoen in de skigebieden is:

 • De weken voor kerst.
 • Tussen 6 januari en 3 februari 2024.
 • De eerste week van februari (in Frankrijk).
 • Vanaf 3 maart
 • Na pasen, vanaf 2 april

De periode voor de kerstvakantie

In de periode voor de kerstvakantie is het erg rustig in de skigebieden. Je hebt in deze periode de piste voor jezelf. Wij vinden deze periode erg sfeervol en kunnen iedereen aanbevelen om een keer  in december op wintersport te gaan. Overal worden gezellige kerstmarkten en speciale winterwandelingen georganiseerd. En omdat veel accommodaties nog niet volgeboekt zijn, kan je rustig wachten met boeken tot je zeker weet dat er genoeg sneeuw ligt.

Wil je niet wachten met boeken? Bekijk dan ons overzicht van skigebieden die al in december sneeuwzeker zijn.

Onze favoriete skigebieden voor een skivakantie in deze periode zijn Engelberg, Obertauern, Innsbruck en Val Senales.

Rustige weken voor wintersport: voor de kerstvakantie
De periode voor de kerst is rustig en sfeervol.

De 1e week van de kerstvakantie

Ben je gebonden aan de schoolvakanties, maar zou je de drukte het liefste vermijden? Ga dan de eerste week van de kerstvakantie op wintersport. Omdat veel mensen de kerstdagen thuis door willen brengen, en soms pas op of na 25 december naar de skigebieden afreizen is het de eerste dagen van deze week relatief rustig in de skigebieden. Daarna wordt het wel iedere dag een beetje drukker.

Er zijn in deze periode trouwens best mooie aanbiedingen te vinden.


Januari is traditioneel rustig

Na de kerstvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. Omdat geen enkel land met fervente wintersporters in januari schoolvakanties heeft, zijn de pistes deze maand heerlijk rustig.  Uitzondering hierop zijn de skigebieden waar traditioneel veel vriendengroepen op wintersport gaan. In skigebieden zoals Flachau, Saalbach en Ischgl kan het ook in januari best nog druk zijn op de piste.

Hou er ook rekening mee dat het in januari hard kan sneeuwen en flink koud kan zijn. Een goede skibril en warme skihandschoenen zijn dan geen overbodige luxe.

In januari kan het enorm hard sneeuwen tijdens je wintersport 2024
In januari kan het enorm hard sneeuwen.

Februari wederom drukste maand

De maand februari is de drukste maand in alle wintersport gebieden. In deze maand hebben overal in Europa de scholen vakantie en zijn de condities optimaal. Toch zijn er in 2024 een aantal dagen in februari waarin het minder druk zal zijn. Tijdens de eerste week van februari (dus voor 3 februari) heeft alleen in een klein deel van Duitsland en Oostenrijk schoolvakantie. Ga je naar het Westen van Oostenrijk, dus naar Tirol of Vorarlberg, dan is de week van 5-11 februari 2024 ook een optie. In deze week heeft het

Wil jij het liefst in februari op wintersport? Maar niet als het heel druk is? Boek dan in de week van 27 januari – 3 februari. In Frankrijk en Italië is het ook in de week van 4-11 februari nog niet zo druk.

Rustige weken voor wintersport 2024
In Frankrijk is het begin februari nog relatief rustig op de piste.

Rustige periode in Oostenrijk start in maart

Omdat vrijwel in heel Europa schoolvakanties op 3 maart voorbij zijn, wordt het de hele maand maart rustig op de pistes in Oostenrijk. Maart staat garant voor sneeuw, zon en lange dagen. Wij kunnen een wintersport in maart aan iedereen aanbevelen.

Drukte verwacht rondom de paasdagen 2024

In 2024 vallen de paasdagen eind maart / begin april. 31 maart is het eerste paasdag. In Nederland hebben we geen paasvakantie meer, maar in Oostenrijk, België en grote delen van Duitsland nog wel. Zij hebben de week voor de paasdagen vrij en gaan, wanneer de paasdagen zo vroeg vallen, graag nog even op wintersport. Hou daarom rekening met een behoorlijk wat drukte in de week vanaf 23 maart tot 2 april 2024.

Vermijd de voorjaarsvakantie voor Duitsland.
De paasdagen vallen vroeg.

Deze weken wil je mijden als je niet van drukte houdt

Wist je dat 40-45% van de Nederlandse wintersporters tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport gaat? In 2024 valt de voorjaarsvakantie in Nederland gelijk met die in Frankrijk, Duitsland en België. Vooral in de week van carnaval zal het overal bomvol zijn. Of je nu naar Frankrijk of naar Oostenrijk op wintersport gaat, in deze periode zal het sowieso druk zijn.

Andere drukke wintersportweken in 2024 zijn:

 • de eerste en tweede week van de kerstvakantie (vanaf 23 december 2023).
 • De Weense week (1e week van februari) in SalzburgerLand.
 • De Parijse week (10-23 februari) – in de skigebieden in Frankrijk.

Wanneer zijn Nederlandse schoolvakanties in 2024

Ben je gebonden aan de schoolvakanties voor je wintersport? Zorg er dan voor dat je tijdig je wintersport 2024 boekt. Hoe langer je wacht, des te minder accommodaties nog beschikbaar zijn. Wij raden iedereen daarom aan om nu al je vakantie voor 2024 vast te leggen.

Wanneer is de kerstvakantie 2023-2024?

De kerstvakantie begint op zaterdag 23 december 2023 en duurt tot zondag 6 januari 2024. Wil je dit jaar in de kerstvakantie op wintersport? Dan moet je (in geval van 1 week) kiezen of je de kerstdagen of oud- en nieuw in de sneeuw doorbrengt.

Onze verwachting is dat het direct na kerst behoorlijk druk gaat worden.

Wanneer is de voorjaarsvakantie 2024?

Wintersporters die graag in de voorjaarsvakantie op wintersport gaan, moeten de volgende weken vrijhouden voor hun skivakantie:

 • Noord: 17 – 24 februari 2024
 • Midden: 17 – 24 februari 2024
 • Zuid: 10 – 17 februari 2024

* Carnaval valt in 2022 tussen 11 en 13 februari 2024.

Met name in de periode van 10-17 februari 2024 zal het niet makkelijk zijn om een appartement of hotel te vinden. Naast een deel van Nederland hebben ook de Duitsers en Belgen in deze week voorjaarsvakantie. Waarschijnlijk wordt dit de drukste week van het hele seizoen.

Waanzinnige uitzichten in Ramsau am Dachstein
In de schoolvakantie zijn best nog rustige skigebieden te vinden.

Rustige wintersport in de schoolvakantie?

Ben jij gebonden aan de schoolvakanties, maar hou je niet van drukte? Vermijd dan de grote, populaire skigebieden in Tirol en SalzburgerLand. Wanneer je kiest voor een kleiner skigebied, in een minder populaire regio, kan het met de drukte behoorlijk meevallen.

Op zoek naar een rustig skigebied in Oostenrijk? Dan zijn dit 6 interessante skigebieden. Niet voor niets zijn een aantal van deze skigebieden opgenomen in ons overzicht met de meest rustige skigebieden in Oostenrijk.

Skigebieden voor een rustige wintersport
Skigebied Dachstein West is echt nog rustig!

En de rest van Europa?

Voor de volledigheid vermelden we hieronder ook nog de schoolvakanties in andere Europese wintersportlanden.

Voorjaarsvakantie Duitsland 2024

Duitsland is het grootse wintersportland van Europa. Er zijn maar liefst 15 miljoen Duitsers die ieder jaar op wintersport gaan. Ter vergelijking, in Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen wintersporters. Als je de drukke periodes wilt ontwijken, kijk dan wanneer de Duitsers vakantie hebben. In Duitsland zijn de schoolvakanties verdeeld. Tussen 3 en 24 februari 2024 is er steeds in een ander deel van Duitsland voorjaarsvakantie. Vandaar dat dit de drukste maand is in de skigebieden in Oostenrijk.

Ook de week voor Pasen hebben veel Duitsers vrij. Omdat Pasen komende winter niet zo erg laat valt 31 maart 2024), moet je er rekening mee houden dat de week voor Pasen ook erg druk kan zijn.

Schoolvakanties Oostenrijk 2024

Je verwacht het niet, maar ook Oostenrijkers gaan op wintersport. Met name de Oostenrijkers uit laaggelegen gebieden zoals Wenen gaan graag een week skiën of boarden. De ‘Weense week’ is in veel skidorpen een begrip. Tijdens die week komen de inwoners uit de Oostenrijkse hoofdstad massaal naar de skigebieden. Met name in de skigebieden in SalzburgerLand kan het in deze week daardoor behoorlijk druk zijn. De Weense week is altijd in de eerste week van februari.

Schoolvakanties Engeland

Heel Engeland heeft in dezelfde 2 weken vrij. Dat betekent één week topdrukte in de Franse en Oostenrijkse skigebieden. Met name in de skigebieden in de buurt van de vliegvelden Innsbruck, Salzburg en Genève. In deze week zie je veel gezinnen op de piste, maar vooral ook veel schoolgroepen. Veel middelbare scholen in Engeland organiseren skitrips voor hun leerlingen. In deze week zie je veel Engelse pubers op de piste. Een rugbeschermer is in deze week zeker geen overbodige luxe 😉

De Engelse wintervakantie is tussen 10 en 24 februari 2024.

Voorjaarsvakantie België 2024

Onze zuiderburen hebben tegelijkertijd met Zuid-Nederland voorjaarsvakantie: Van zaterdag 10 februari tot en met zondag 18 februari 2024. Belgische wintersporters gaan zowel naar Frankrijk als Oostenrijk en Italië op wintersport.

Krokusvakantie Frankrijk 2024

In Frankrijk hebben ze voorjaarsvakantie tussen 10 februari en 8 maart 2024. Net als bij ons, is er in Frankrijk vakantiespreiding. Daardoor zijn niet alle Fransen tegelijk vrij. Hou in deze vier weken rekening met extra drukte in de Franse skigebieden. Vooral de periode tussen 10 februari en 23 februari 2024 is druk. Dan hebben de inwoners van Parijs namelijk voorjaarsvakantie.

Ga jij op wintersport naar Oostenrijk? Dan hoef je geen rekening te houden met de Franse schoolvakanties. Er zijn maar weinig Fransen die naar Oostenrijk op wintersport gaan.

Rustige weken voor wintersport 2023.
Rustige weken voor wintersport 2023.

Waar kan je nu al je wintersport 2024 boeken?

Wil je nu al je wintersport 2024 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2024 boeken. Hieronder hebben we de belangrijkste websites op een rij gezet:

Bij veel touroperators is het nu al mogelijk om nu al je een wintersport 2024 te boeken. Bij een aantal bekende reisorganisaties wordt het aanbod vanaf medio juli 2024 nog steeds flink uitgebreid. Wanneer je nu niets naar je wens kan vinden, kan het kan het heel interessant zijn, om daar op te wachten. Niet alleen hebben ze dan vaak aantrekkelijke aanbiedingen, vaak zijn er ook nog veel accommodaties beschikbaar. Zelfs als, tegen die tijd, de meeste hotels of appartementen al volgeboekt zijn. Deze organisaties kopen namelijk een accommodaties voor het hele seizoen en dus ook voor de schoolvakanties..

Waar ga jij heen voor je wintersport 2024?
Waar ga jij heen voor je wintersport 2024?

Nu snel een appartement of hotel zoeken

Weet je na het lezen van dit artikel precies wanneer je op in 2024 op wintersport wil? Kijk dan snel of er nog accommodaties beschikbaar zijn in jouw favoriete skigebied! Dat kan heel eenvoudig bij Booking.com. Daar kan je nu al een appartement, hotel of pension voor volgende winter reserveren. Of bekijk onze inspirerende artikelen voor een leuke bestemming of accommodatie:

Meest gestelde vragen over wintersport 2024

In dit artikel hebben we een samenvatting gemaakt van de drukke en rustige periodes voor wintersport 2024. Hieronder hebben we de belangrijkste informatie nog eens kort en bondig samengevat.

Wat zijn de beste aanbiedingen voor wintersport 2024?

Wil je nu al je wintersport 2024 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2024 boeken. Hier hebben we de aanbieders met de mooiste aanbiedingen op een rij gezet

Wat is de beste periode voor wintersport in Oostenrijk en wat zijn de beste aanbiedingen?

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2024 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. De rustige weken in de skigebieden zijn:

-De weken voor kerst.
– Tussen 6 januari en 3 februari 2024.
– De eerste week van februari (in Frankrijk).
– Vanaf 3 maart tot 24 maar
– Na pasen, vanaf 2 april

Bekijk hier het complete overzicht. En vergeet vooral ook niet om deze aanbiedingen te checken.

Eerder verschenen
Zomerskiën Oostenrijk: op deze gletsjers kan je deze zomer terecht
Ook interessant
Kan je wintersport zonnebrand voor je zomervakantie gebruiken?