Een wintersport in de herfstvakantie is voor fanatieke wintersporters de eerste mogelijkheid om na een lange, warme zomer eindelijk weer de ski’s of het snowboard onder te binden. De meeste gletsjerskigebieden zijn vanaf eind september geopend. En de pistes zijn ook tijdens de herfstvakantie open. Hieronder hebben we alle informatie over wintersporten in de herfstvakantie verzameld.

Wanneer is de herfstvakantie ook al weer?

Hieronder staan de data van de herfstvakantie 2020:

  • Noord: 10 t/m 18 oktober 2020
  • Midden: 17 t/m 25 oktober 2020
  • Zuid: 17 t/m 25 oktober 2020
Wintersport herfstvakantie Kitzsteinhorn
Wintersporten op de Kitzsteinhorn.

Welke skigebieden zijn open in de herfstvakantie?

Afgelopen week is er al een mooie laag sneeuw gevallen en de pistes in de gletsjerskigebieden liggen er nu prachtig bij.  En wanneer het niet sneeuwt, dan wordt er door middel van sneeuwkanonnen voor gezorgd dat de pistes optimaal zijn voor de eerste skiërs en boarders.

Oostenrijk heeft 8 skigebieden waar je al in de herfstperiode kunt wintersporten, meer dan welk ander land dan ook. Hieronder staan deze skigebieden. Deze zijn allemaal open tijdens de herfstvakantie.

Pitztal

Het Pitztal is traditioneel het eerste gletsjerskigebied dat in de herfst zijn pistes opent voor wintersporters. Het skigebied gaat medio september al open en is ook tijdens de herfstvakantie open. De Pitztal gletsjer beschikt over een skigebied van zo’n 30 pistekilometers. Dat lijkt klein, maar omdat de pistes hier erg breed zijn, heb je veel ruimte om lekker te wintersporten. Het skigebied wordt ook wel ‘het dak van Tirol’ genoemd. Nergens anders in Oostenrijk kun je per kabelbaan zo’n hoog punt bereiken: 3.440 meter.  Daar kom nog bij dat het Pitztal één van de weinige gebieden in Tirol is, waar het nog niet overdreven toeristisch en druk is. Het mooie, nauwe dal maakt het bovendien een prachtige omgeving voor een wandeling of fietstocht.

Kitzsteinhorn – Kaprun

De Kitzsteinhorn in Kaprun is gemiddeld tien maanden per jaar geopend voor wintersporters. In het gletsjerskigebied, dat tot 3.029 meter gaat, heb je zo’n 40 kilometer piste tot je beschikking waarvan in de herfstvakantie ongeveer de helft open is. De ‘Kitz’ wordt in de herfstvakantie veel door Nederlandse raceteams en skilerarenopleidingen gebruikt, waardoor het bij weinig sneeuw wel druk kan zijn bij de liften. Als er voldoende sneeuw ligt heb je daar geen last van. Je kunt zien of er voldoende sneeuw ligt door de webcam bij het Alpincenter in de gaten te houden. Dit ligt op ca. 2.400 meter, als daar de pistes open zijn, dan is een bezoek aan deze gletsjer zeker een aanrader.

De liften en pistes in het skigebied Kitzsteinhorn worden op zaterdag 3 oktober geopend.

Bij het Alpincenter ligt nog een dik pak verse sneeuw
Kaprun is erg sneeuwzeker.

Hintertux

Het gletsjerskigebied van Hintertux is één van de twee skigebieden in Oostenrijk dat vrijwel het hele jaar geopend is.  De langste pistes op de gletsjer vind je hier. Als je van de ‘Gefrorene Wand’ afdaalt naar het ‘Tuxer Fernerhaus’ heb je ruim 600 hoogtemeter tot je beschikking. En als er sneeuw gevallen is zelfs nog meer.

De Hintertuxer gletsjer ligt midden in het Zillertal, waar ook de dorpen Mayrhofen, Gerlos en Fügen toe behoren. Voor tips voor een leuke accommodatie kan je ons artikel: appartement Zillertal – top 5 lezen.

Skigebied Hintertuxer gletsjer is op het moment van schrijven al grotendeels geopend voor wintersporters. 12 van 18 liften draaien. En er is 20 km aan piste beschikbaar.

De Mölltaler gletsjer

De Mölltaler gletsjer ligt in Karinthië en is onder Nederlanders nog redelijk onbekend. Het skigebied is het hele jaar door geopend en de pistes zijn relatief stijl. Niet voor niets wordt de gletsjer door onder meer het Duitse skiteam gebruikt om te trainen. Op de Mölltaler gletsjer vind je zo’n 20 kilometer aan pistes waarvan een aanzienlijk deel rood en zwart. Het grootste voordeel van dit skigebied is dat het er in de herfstvakantie nog lekker rustig is. Bovendien is het in Karinthië doorgaans nog wat mooier weer dan in Tirol en Salzburgerland.

Een bezoek aan de Mölltaler gletsjer in de zomer is ook zeker de moeite waard. Hieronder staat een plattegrond van dit skigebied. Dat op dit moment nog niet open is.

Wintersport in de herfstvakantie - molltaler gletsjer
Wintersport in de herfstvakantie kan ook op de Molltaler gletsjer.

En 4 andere gletsjerskigebieden

Ook de volgende gletsjers zijn waarschijnlijk geopend voor wintersporters tijdens de herfstvakantie:

  • Sölden – opening gepland op 25 september.
  • Kaunertal – geplande opening 26 september.
  • Stubaier gletsjer – geplande opening 25 september.
  • Dachstein – gaat waarschijnlijk medio oktober open om te langlaufen.
Dachstein gletsjer
Wanneer er genoeg sneeuw ligt, gaat de Dachstein gletsjer ook open.

Kitzbühel waarschijnlijk niet open in de herfstvakantie.

Skigebied Kitzbühel opent direct na de herfstvakantie. Het skigebied is het enige skigebied zonder gletsjer zijn dat in de maand oktober al een paar pistes opent voor het publiek. Kitzbühel heeft inmiddels al een aantal jaar ervaring met snowfarming en heeft nog een flinke voorraad sneeuw van afgelopen winter. Het skigebied heeft nu de opening na de herfstvakantie gepland (24 oktober). Natuurlijk  is dan nog niet het hele gebied open. Alleen het gedeelte rondom Resterkogel / Passthurn. Vorig jaar was er veel ophef toen het skigebied van Kitzbühel open ging terwijl het ruim 20 graden was. Toch heeft dat het skigebied niet weerhouden om ook dit jaar weer in oktober open te gaan.

Kitzbuhel Snowfarming
De opening in Kitzbuhel ziet er bizar uit..

Zoveel te doen tijdens de herfstvakantie in Oostenrijk

Wintersporten tijdens de herfstvakantie is een totaal andere beleving dan een skivakantie tijdens het winterseizoen. De dalen en de dorpen zijn nog ‘groen’ en alleen sommige toppen zijn nog maar wit. Een vakantie in Oostenrijk in deze periode is misschien wat minder sfeervol dan een wintersport met kerst, maar zeker niet minder bijzonder.

Als je het skiën of boarden wilt combineren met andere activiteiten zoals wandelen, mountainbiken of als je wilt genieten van de lokale folklore, dan ga je in de herfstvakantie juist in de goede periode op vakantie.  Zo vieren ze Tirol en SalzburgerLand vanaf september ‘Bauernherbst’, lokale feesten met allemaal verschillende evenementen. Oostenrijkers zelf vinden de herfst de mooiste periode voor bergwandelingen.

Om je een goed beeld te geven van een herfstvakantie in Oostenrijk hebben we hieronder een paar leuke activiteiten op een rij gezet.

Wandelen en mountainbiken

Als je een dag geen zin hebt om te gaan skiën, of als je vroeg stopt, maak dan eens een wandeling of mountainbike tocht. Overal in Oostenrijk zijn wandelpaden en mountainbike routes uitgezet. Het uitzicht onderweg is prachtig en je verbetert er ook nog eens je conditie mee. Je kunt je fiets van thuis meenemen, of er één huren. Doorgaans kan dat bij de lokale skiverhuur.

Mountainbiken: wintersport in de herfstvakantie
Wissel wintersport af met mountainbiken tijdens de herfstvakantie.

‘Bauernherbst’

In de herfst heeft ieder dorp een dag of paar dagen waarop de ‘Bauernherbst‘ (boerenherfst) uitgebreid gevierd wordt. Vaak zijn er speciale evenementen voor kinderen en staat het voor de volwassenen in het teken van muziek, eten en drinken. Denk hierbij aan Biertent, lederhosen en dirndls. Natuurlijk mogen ook de muziekkapel en lokale specialiteiten niet ontbreken. Wanneer je in de herfstvakantie in Oostenrijk bent, moet je beslist zo’n evenement bezoeken.

Ontspannen in de thermen

Sauna’s, zwembaden, massages en lekker eten. Na een ochtend op de piste is een middag in de thermen heerlijk. In ouderwetse kuuroorden zoals Gastein geniet je van nostalgische luxe uit de tijd van Sissi. Maar ook moderne wellness bestemmingen zoals Zell am See-Kaprun voldoen aan alle eisen om heerlijk te ontspannen na een inspannende dag op de piste of een leuke wandeling.

wintersport in de herfstvakantie: de thermen
Wissel je wintersport in de herfstvakantie af met de thermen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Komend weekend sneeuw (80 cm) tot in de dalen verwacht!
Ook interessant
6 tips voor een geslaagde wintersport met baby