Voor echte wintersport liefhebbers is de skivakantie vaak de belangrijkste vakantie van het jaar. Het hele jaar kijk je reikhalzend uit naar die paar dagen in de sneeuw. Echte die-hards zoeken hun skiheil in de zomer op het Zuidelijk Halfrond.  Maar ook als je zomervakantie dichter bij huis gepland staat,kan je genieten van het witte goud. Zomerskiën kan in Oostenrijk, Zwitserland, Italie en Frankrijk. In dit artikel vertellen we je over de mogelijkheden om te zomerskiën tijdens je zomervakantie in de bergen.

zomerskiën in Oostenrijk

Zomerskiën op de gletsjer

Tijdens de zomervakantie  zijn een aantal gletsjers open om te skiën. Ga zo vroeg mogelijk omhoog (de eerste liften vertrekken al om 07.00 uur). In de ochtenduren geniet je van de beste sneeuwomstandigheden. Tegen de middag wordt het vaak te warm, waardoor de sneeuwcondities snel verslechteren (pap op de piste). Rond 14.00 uur sluiten de meeste zomerskigebieden weer.

Waar kan je zomerskiën in de Alpen

Op de gletsjer dus, hieronder vindt je de skigebieden die in de zomer open zijn per land:

zomerskien in oostenrijkZomerskiën in Oostenrijk kan op maar liefst 8 gletsjers. Dit zijn de Dachsteingletsjer, Mölltalergletsjer, Kitzsteinhorn, Hintertuxgletsjer, gletjserskigebied van Sölden, Stubaier gletsjer, Kaunertaler gletsjer en de Pitztaler gletsjer.

Wil je zomerskiën in Frankrijk, dan kan op 3 plaatsen: Les Deux Alpes, Val d’Isère en Tignes.

Zomerskiën in Italië kan in 4 gletsjergebieden: Breuil-Cervinia, Presena Gletsjer, Schnalstal en Stilfser Joch.

De meeste bekendheid geniet het zomerskiën in Zwitserland. Dit gebeurd op geroemde plaatsen als: Crans Montana, Heute Nendaz / Verbier, Les Diablerets , Laax, Pontresina, Saas Fee en natuurlijk in Zermatt.

Voorbereidingen zomerskiën

Als je gaat zomerskiën, zorg dan voor de juiste kleding. Ondanks het warme(re) weer moet je toch een skijas (tip: hardshell), skibroek, handschoenen en een skihelm dragen. Dit omdat het bovenop de gletsjer (en met de snelheid waarmee je skiet) aanzienlijk kouder kan aanvoelen dan in het dal. Maar vooral om jezelf te beschermen. Smeer extra zonnebrandcrème en draag een goede ski zonnebril of skibril ter bescherming van je ogen.

zomerskienEen paar ski’s, skistokken en skischoenen kan je vaak ter plekken wel huren. Dus die hoef je niet helemaal mee te slepen. Als je gaat zomerskiën met kinderen, houd dan rekening met het hoogteverschil. Probeer je enthousiasme de eerste twee dagen te beperken tot ‘voorpret’ en oriëntatie. Op de derde dag is het lichaam over het algemeen enigszins aangepast aan de ijlere lucht. Dan zou je de piste op kunnen gaan. Maar wacht nog een dag langer als je last hebt van hoofdpijn of misselijkheid.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Nieuwe skilift in skigebied Wildkogel-Arena
Ook interessant
Wintersport in Ischgl – tips & info