Terwijl de meeste Nederlanders genieten van een welverdiende zomervakantie, wordt er in diverse skigebieden hard gewerkt. Zo wordt er op de Kaunertaler gletsjer een nieuwe skilift gebouwd: de  Weißseejochbahn. Bij de nieuwe 10-persoons gondel wordt ook een aantal nieuwe pistes aangelegd. Bovendien komen er een aantal fijne freeride hellingen voor wintersporters die graag buiten de piste skiën of snowboarden.

Op de grens met Italië

Het dalstation van de nieuwe Weißseejochbahn wordt gebouw bij het bergstation van de Ochsenalmbahn (2.494 meter). Het nieuwe bergstation komt op de Weißseejoch (3.044 meter) op de grens met Italië. Daarmee is het de derde skilift op de Kaunertaler gletsjer die wintersporters naar de grens met Italië brengt.

Skigebied Kauntertaler gletsjer
Skigebied Kauntertaler gletsjer

Duurzame bouw

Tijdens de bouw van de nieuwe kabelbaan speelt duurzaamheid een grote rol. Zo worden het berg- en dalstation van de Weißseejochbahn zo klein en opvallend mogelijk gebouwd. Op die manier verstoren ze de natuur het minst. Ook de gondels krijgen een onopvallend design zodat ze opgaan in het schitterende berglandschap. Daarnaast worden er niet-spiegelende zonnecellen op de liftgebouwen geplaatst. Deze verstoren de natuur niet en zorgen er voor dat de lift kan draaien op ‘groene stroom’.

Toch kritiek van milieuorganisaties

Ondanks de duurzame bouwwijze is er toch de nodige kritiek van milieuorganisaties. Zij zijn van mening dat de nieuwe lift en pistes inbreuk maken op een onberoerd natuurgebied. Josef Raich, de burgemeester van de gemeente Kaunertal kan zich niet in deze kritiek vinden. Volgens hem wordt slechts 0,8% van het grondoppervlak van de gemeente (193 vierkante kilometer) gebruikt voor wintersport. Ter vergelijking 1,5% van het grondgebied wordt door een waterkrachtcentrale voor duurzame energiewinning gebruikt, 2% is bebouwd met woningen en 23% is volledig beschermd natuurgebied.

Voor de liefhebbers: alle details op een rij

Voor de liefhebbers hebben we hieronder de details van de nieuwe Weißseejochbaan op een rij gezet.

Liftsysteem: 10 persoonsgondel.
Gereed: winterseizoen ’21-’22
Capaciteit: 2.400 Personen / uur
Snelheid: 6 Meter/ seconde
Duur: 5 Minuten, 45 seconden
Hoogte dalstation: 2.494 meter boven zeeniveau
Hoogte bergstation: 3.044 meter boven zeeniveau
Hoogteverschil: 550 meter
Lengte: 1.968 meter
Aantal gondels: 33
Aantal liftpalen: 12
Investering: onbekend

Over skigebied Kaunertaler gletsjer

De Kaunertaler gletsjer ligt diep verscholen in de Alpen, bijna op de grens met Italië. Op de gletsjer is een klein skigebied van zo’n 24 pistekilometer groot. Het merendeel van het skigebied bestaat uit eenvoudige rode en blauwe pistes, maar er zijn ook zwarte pistes en een aantal freeride hellingen beschikbaar. Het skigebied opent doorgaans begin oktober en is daarmee een goede optie voor een wintersport in de herfstvakantie.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Trip Tip: familie wintersport in skigebied Wildkogel Arena
Ook interessant
Winterwandelen in Oostenrijk