De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Voor duizenden Nederlanders het moment om op wintersport te gaan. Komende twee weken zullen 800.00 Nederlanders ruim 1.000 kilometer afleggen om een week te kunnen skiën of boarden. Een deel zal dat ’s nachts doen. Niet zo heel verstandig. Slaapgebrek achter het stuur is namelijk net zo gevaarlijk als het gebruiken van je mobiele telefoon, drugs of alcohol.

’s Nachts rijden erg aanlokkelijk, maar gevaarlijk

Er zijn genoeg redenen om in het pikkedonker de lange route naar Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland af te leggen. Het is rustig op de weg, er is minder kans op file en je hebt een dag extra om te skiën of boarden.

Maar onderschat het gevaar niet. In het donker rijden eist veel meer concentratie dan overdag rijden. Zeker omdat wij Nederlanders niet gewend zijn aan de slecht verlichte Duitse snelwegen. Om nog maar te zwijgen over de afstand. In Nederland is het al ver wanneer je 100 kilometer moet afleggen. De rit naar de wintersportbestemmingen is al snel 900 – 1.100 kilometer.

Wanneer het ook nog eens begint te sneeuwen, wordt het nog veel gevaarlijker. ’s Nachts is er namelijk veel minder verkeer op de weg en blijft de sneeuw veel sneller en langer liggen. Bovendien dwarrelen de sneeuwvlokken als het ware naar je toe, wanneer je met grote snelheid over de snelweg rijdt. In het donker je sneeuwkettingen monteren is trouwens ook geen pretje. 😉

Slapen met je ogen open

Oververmoeidheid speelt bij 15 procent van alle ernstige ongevallen op de Europese snelwegen een grote rol. Waarschijnlijk herken je de symptomen wel. Gapen, slechte concentratie en af toe ben je even helemaal weg. Op het moment dat je vermoeid bent, maakt je lichaam zogenaamde ‘microdutjes’. De hersens schakelen dan een paar milliseconden in de slaapstand. En hoewel je ogen nog open zijn, zie (en hoor) je niks.

's Nachts rijden
’s Nachts is het heerlijk rustig op de weg.

Met deze strategieën voorkom je ongelukken.

Ben je, net als wij, geschrokken van het gevaar van ’s nachts rijden? Gelukkig kan je met een van deze twee strategieën net zo rustig, maar wel veilig naar de Alpen rijden.

‘s Avonds rijden en overnachten

Vertrek aan het eind van de middag uit Nederland. Rij door tot voorbij de drukke knooppunten zoals München of Memmingen. Boek een overnachtingshotel in Duitsland en slaap daar. Je kunt het beste kiezen voor een hotel waar je 24/7 kan inchecken (hier staan onze favoriete hotels onderweg naar Oostenrijk). Dan hoef je je ook niet druk te maken over het tijdstip dat je bij het hotel aankomt. Na een korte nacht (in een echt bed), rij je de volgende dag in alle rust de laatste 1-2 uur naar de bestemming. Op deze manier kom je uitgerust aan én kan je een dag extra skiën of boarden.

Hotel onderweg naar Oostenrijk - Hotel in Duitsland op weg naar Oostenrijk
Zoek een fijn hotel om te overnachten onderweg.

Boek van zondag tot zondag

Een andere optie is om een appartement of hotel te zoeken van zondag naar zondag. Op zondag is het een stuk rustiger op de snelweg, mede doordat in Duitsland vrachtwagens op zondag niet op de snelweg mogen rijden. Helaas is het wel een flinke zoektocht om een accommodatie te vinden die je van zondag tot zondag kunt boeken. De meeste kans om iets te vinden is via Booking.com.

7 tips voor wie toch ’s nachts wil rijden

Wil je toch liever ’s nachts naar de Alpen rijden? Dan hebben we nog 7 tips waardoor de kans dat je veilig aankomt op je wintersportbestemming een stuk groter wordt:

 • Zorg dat je voor vertrek minimaal 6-8 slaapt. Wil je om 03:00 uur vertrekken, ga dan om 21:00 uur slapen.
 • Rij samen. Wanneer de een rijdt, kan de ander uitrusten.
 • Pas op elkaar, bijrijder en andere passagiers moeten ook opletten of de bestuurder nog fit oogt.
 • Neem regelmatig pauze: iedere twee uur rijden, een kwartier rust.
 • Wordt je moe of slaperig? Zoek dan een parkeerplaats en neem rust. Een powernap doet wonderen, maar niet langer dan 30 minuten, want dan slaap je te diep en worden je hersenen trager. Ideaal is tussen 15 en 20 minuten.
 • Eet en drink voldoende. Geen zware maaltijden, maar kleine, licht verteerbare snacks. Bijvoorbeeld broodjes, soepstengels of (onze persoonlijke favoriet) lempers.
 • Zet de kachel niet te hoog. Warmte maakt slaperig, dus zorg dat het fris blijft. Hebben je passagiers het koud? Zorg dan voor een deken of slaapzak waar ze onder kunnen slapen.
7 tips voor wie toch 's nachts wil rijden
7 tips voor wie toch ’s nachts wil rijden

’s Nachts rijden of niet, wat vind jij?

Rij jij ook graag ’s nachts naar je wintersport bestemming? Of rij je liever overdag? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen, meningen en tips. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder het artikel?

3 Commentaren

 • Wim Willemsen,

  Kijk de meeste mensen gaan er prat op van ik
  Ben in een dag of nacht heen gereden de ervaring van de personen is ook verschillend ik heb 36 je touringcar buitenland er op
  Zitten en vooropstellend dat snachts rijden onnatuurlijk blijft is het ten alletijden Allert zijn geblazen en zeker snachts je kunt ook te overmoedig zijn en dan kom je vroeg of laat van een koude kermis thuis overdag zie je de weg beter en ja het is wel drukker maar het is hoe een ieder voelt of wil maar twijfel je ga dan eerst overdag uitgerust met MS banden en sneeuwkettingen (vaak verplicht )

 • Maurits van der Toorn,

  Rijdt al jaren lang ’s nacht en blijf het ook doen ook.
  Geen last van drukte, files of de warmte.
  Bij aankomst ’s ochtend in het appartement (moet wel kunnen uiteraard, is ook niet bij iedereen zo), even lekker douchen en je hebt nog wat aan je dag, dus 1 dag extra vakantie zonder een extra dag te hoeven opofferen, alleen maar voordelen.
  Dus wij rijden nooit meer overdag.

 • Lowie Hulleman,

  Hebben het jarenlang gedaan s’nacht rijden, maar we doen het niet meer. Kwam elke keer toch wel brak aan. En had verder niets meer aan de dag. Nu gaan we een dag eerder, wel vroeg om 06:00 maar is voor mij gewoon deze tijd en overnachten in een hotel in zuid Duitsland. Alleen maar voordelen , vakantie 1 dag langer, je blijft in je bioritme.Ziet veel meer van de omgeving. En je komt mooi uitgerust aan op je vakantie bestemming. Dus wij gaan nooit meer s’nachts rijden.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Wat dekt een annuleringsverzekering tijdens de wintersport?
  Ook interessant
  Zo regel je snel extra ruimte in je auto