Sta je op het punt om een skihelm te kopen? Dan is het belangrijk om te weten welke maat skihelm je moet hebben. Zeker wanneer je jouw skihelm online wilt kopen, is het belangrijk om je skihelm maat te weten. We helpen je in dit artikel om de maat van je skihelm te bepalen en geven je gelijk nog een aantal andere aankooptips voor skihelmen.

Snel de maat skihelm bepalen

Wil je snel de maat van je skihelm bepalen? Meet dan je hoofdomtrek en lees het aantal centimeter af in onderstaande maattabel, dan kun je precies zien welke maat skihelm jij nodig hebt.

Maat skihelm Hoofdomtrek in centimeters
XXXS 50-51 cm
XXS 52-53 cm
XS 54-55 cm
S 56-57 cm
M 58-59 cm
L 60 cm
XL 61 cm
XL 62 cm
XXL 63 cm

Deze maattabel is slechts een indicatie. Er zijn geen gestandaardiseerde maten. Ieder merk voert zijn eigen maatvoering. Bekijk voor een compleet overzicht per maat onze ‘skihelm maattabel per merk‘.

Vergeet ook niet naar onze ski helm test 2019 te kijken, hierin staan de beste skihelmen én een goedkope budget optie.

Skihelm kopen, waar moet je op letten?

Het belangrijkste om te onthouden als je op zoek gaat naar een skihelm is dat de helm goed moet passen. Een helm die te groot is beschermt je hoofd onvoldoende, terwijl een helm die te klein is knelt, waardoor je hoofdpijn krijgt.

Maat skihelm opmeten

Wanneer je een skihelm gaat kopen is het handig om vooraf je de gewenste maat skihelm te bepalen. Meet daarom de omtrek van je hoofd voordat je gaat winkelen. Dan weet je gelijk naar welke maat helm jet moet zoeken.

Je meet je hoofdomtrek op de volgende manier:

 1. Pak een meetlint of centimeter.
 2. Ga voor de spiegels staan (zodat je ziet wat je doet), of vraag of iemand je helpt met meten.
 3. Meet de omtrek net boven je wenkbrauwen.
 4. Lees de maat af in de maattabel skihelmen
Veilig de piste op met een skihelm
Veilig de piste op met een skihelm.

Zo pas je een skihelm

Ook wanneer je jouw maat skihelm gemeten hebt, is het belangrijk om de helm te passen. Helmmaten zijn niet universeel en de ene helm zal dus beter zitten dan de andere. Zo controleer je of een skihelm past:

 • Zet de skihelm op.
 • Maak de kinriem vast.
 • Schud vervolgens met je hoofd alsof je ‘ja’-knikt.
 • Schud daarna met je hoofd alsof je ‘nee’-knikt.
 • Spring een paar keer op en neer.

De helm past wanneer hij bij al deze bewegingen stevig op je hoofd blijft zitten.

Maat skihelm zelf instellen

Skihelmen zijn verstelbaar. De mate van verstelbaarheid is echter beperkt. In elke helm staat een label met daarop de maat. Hier kun je ook aflezen welk bereik de helm heeft.

verstelbare skihelm - maat aflezen

Bovenstaande helm is verstelbaar tussen 56 cm en 59 cm. Dat betekent dat deze helm geschikt is voor mensen met een hoofdomtrek tussen 56 cm en 59 cm.

Er zijn verschillende systemen voor het instellen van de juiste skihelm maat:

 • Verstellen met een wiel
 • 3D systeem
 • Vulling
 • Custom Air
Verstelbare skihelm met een draaiwiel

Bij dit systeem kan je de skihelm instellen via een draaiwiel dat op de achterkant van de helm is bevestigd. De helm is op deze manier precies op maat te maken. Voordeel van verstelbaarheid via een draaiwiel is dat je hem ook onderweg of in de lift nog even snel af kan stellen.

Verstelbare skihelm met het 3D systeem

Het 3D systeem werkt hetzelfde als het systeem met een draaiwiel. Het grote verschil is dat je nu niet alleen de omtrek van de helm kunt instellen, maar ook de positie van de helm ten opzichte van je gezicht. Op deze manier voorkom je dat er een ‘goggle gap’, een bloot stuk voorhoofd tussen je skibril en je helm, ontstaat. Omdat dit systeem ook weer met een draaiwiel werkt, kan je de helm aanpassen op het moment dat je je skibril opzet of wanneer je wisselt tussen je skibril en je zonnebril.

Verstelbare skihelm met vulling (pad system) of elastiek

Sommige skihelmen kunnen versteld worden door middel van elastiek of een vulling. Bij een elastiek kan de maat worden ingesteld door een elastische band. Bij een skihelm met vulling worden er voeringen in verschillende diktes meegeleverd. Hiermee kan de helm passend worden gemaakt. Deze manier van verstellen zien we vooral terug bij de goedkopere varianten en dan met name in het kindersegment.

Verstelbare skihelm met ‘Custom Air’

Salomon heeft skihelm verstelbaar gemaakt door middel van ‘Custom Air’. Er bevinden zich dan kleine luchtkussens in de helm. Met een pompje aan de onderkant van je helm kunnen de kussentjes opgepompt worden. Meestal bevind zich aan de onderkant ook een pompje om de lucht uit de kussentjes te laten lopen.

Skihelm maat - custom air skihelm
De ‘Icon 2C Air‘ skihelm van Salomon kan je zelf op maat maken.

Het gewicht van de skihelm

De meeste mensen gaan maar één of twee weken op wintersport en zijn het niet gewend om dagelijks een helm te dragen. Let daarom goed op het eigen gewicht van de helm. Als je bij het passen al vindt dat een helm zwaar aanvoelt, bedenk dan hij tijdens de wintersport de hele dag op je hoofd zit.

Bij de meeste helmen staat het eigen gewicht vermeld op het label aan de binnenkant. Een ‘lichte skihelm’ weegt minder dan 400 gram. Vaak gaat het dan om een zogenaamde inmold helm. Dat betekent dat de buitenhelm en de binnenhelm aan elkaar vergoten zijn en er daarom minder materiaal gebruikt wordt.

Als je zeker wilt weten dat een lichte, comfortabele skihelm koopt, kijk dan bij de skihelmen test voor de meest comfortabele skihelm van dit moment.

Ventilatie

Tijdens het skiën of boarden kan je hoofd warm worden. Het is daarom belangrijk dat een skihelm goede ventilatie mogelijkheden heeft. Op die manier worden warmte en transpiratievocht afgevoerd. Een goede helm heeft ventilatiemogelijkheden die je zelf in kan stellen. Vaak is het een schuif of een knop op de helm waarmee je ventilatiegaten open of dicht kunt zetten. Dat is fijn voor als het gaat sneeuwen of regenen.

Een goede skihelm beschermt bij wind en weer.
Een goede skihelm beschermt bij wind en weer.

Neem je skibril mee, of koop een bijpassende skibril

Een skihelm en een skibril horen bij elkaar en moeten nauw op elkaar aansluiten. Neem daarom je skibril mee als je een helm gaat kopen. Of ga grondig te werk en koop een skihelm met bijbehorende skibril.
Je kunt ook een skihelm met vizier kopen, maar realiseer je wel dat deze zwaarder zijn en daardoor mogelijk wat minder comfortabel.

Skihelm – maattabel per merk

Hieronder staat een maattabel met de maten van de skihelmen van de meeste bekende fabrikanten. Alle maten corresponderen met de hoofdomtrek in centimeters.

Merk XS S M L XL XXL
Anon 53-55 55-57 57-59 59-61 61-63 x
Atomic x 53-56 56-59 59-62 x x
Dainese 53-54 55-56 57-58 59-60 61-62 x
Giro 52-53,5 53,5-55,5 55,5 – 57 57-59 59-60,5 60,5-62,5
K2 48-51 52-55 56-59 60-62
Kask 56 58 60 62
Salomon 53-54 55-56 56-57 58-59 59-60 61-62
Shred 52-56 57-61
Sinner 53-54 55-56 57-58 59-60 61-62
Tenson 54-58 58-62

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Komende winter werken in Oostenrijk? Bekijk dan snel deze vacatures
Ook interessant
Review Maier Vroni skibroek voor dames – skibroek met korte lengtemaat