Om je maat skihelm te bepalen, heb je slechts één ding nodig een meetlint. Want de omtrek van jouw hoofd, dat is de maat van je skihelm. Maar nu zijn er skihelmen die niet werken met de omtrekmaten, maar met een ander systeem. In dat geval, hebben we een handige maattabel voor je.

We helpen je in dit artikel om de maat van je skihelm te bepalen en geven je gelijk nog een aantal andere aankooptips voor skihelmen.

Een fijne helm voor alle omstandigheden.
Bij de skihelm is het essentieel dat je de juiste maat draagt.

Skihelm maat bepalen: meten, passen, instellen

Het belangrijkste om te onthouden als je op zoek gaat naar een skihelm is dat de helm goed moet passen. Een helm die te groot is beschermt je hoofd onvoldoende, terwijl een helm die te klein is knelt, waardoor je hoofdpijn krijgt. Of een skihelm goed past, hangt niet alleen af van de maat. Het ene merk zit nu eenmaal wat beter als het andere. In ons overzicht met de beste skihelmen, zie je welke helmen volgens ons het beste zitten.

Sinner Skihelm en skibril
Alleen meten is niet genoeg: pas de skihelm voordat je de piste opgaat.

Stap 1: maat skihelm opmeten

Wanneer je een skihelm gaat kopen is het handig om vooraf je de gewenste maat skihelm te bepalen. Meet daarom de omtrek van je hoofd voordat je gaat winkelen. Dan weet je gelijk naar welke maat helm jet moet zoeken.

Je meet je hoofdomtrek op de volgende manier:

 1. Pak een meetlint of centimeter.
 2. Ga voor de spiegels staan (zodat je ziet wat je doet), of vraag of iemand je helpt met meten.
 3. Meet de omtrek net boven je wenkbrauwen.
 4. Lees de maat af in de maattabel skihelmen

Stap 2: goed passen

Ook wanneer je jouw maat skihelm gemeten hebt, is het belangrijk om de helm te passen. Helmmaten zijn niet universeel en de ene helm zal dus beter zitten dan de andere. Zo controleer je of een skihelm past:

 • Zet de skihelm op.
 • Maak de kinriem vast.
 • Schud vervolgens met je hoofd alsof je ‘ja’-knikt.
 • Schud daarna met je hoofd alsof je ‘nee’-knikt.
 • Spring een paar keer op en neer.

De helm past wanneer hij bij al deze bewegingen stevig op je hoofd blijft zitten.

Stap 3: het instellen van de skihelm

Skihelmen zijn verstelbaar. De mate van verstelbaarheid is echter beperkt. In elke helm staat een label met daarop de maat. Hier kun je ook aflezen welk bereik de helm heeft.

verstelbare skihelm - maat aflezen

Bovenstaande helm is verstelbaar tussen 56 cm en 59 cm. Dat betekent dat deze helm geschikt is voor mensen met een hoofdomtrek tussen 56 cm en 59 cm.

Er zijn verschillende systemen voor het instellen van de juiste skihelm maat:

 • Verstellen met een draaiwiel
 • Vulling
 • Custom Air
 • Schuifknop
Verstelbare skihelm met een draaiwiel of schuifknop

Bij dit systeem kan je de skihelm instellen via een draaiwiel dat op de achterkant van de helm is bevestigd. De helm is op deze manier precies op maat te maken. Voordeel van verstelbaarheid via een draaiwiel is dat je hem ook onderweg of in de lift nog even snel af kan stellen.

Verstelbare helm met vulling (pad system) of elastiek

Sommige skihelmen kunnen versteld worden door middel van elastiek of een vulling. Bij een elastiek kan de maat worden ingesteld door een elastische band. Bij een skihelm met vulling worden er voeringen in verschillende diktes meegeleverd. Hiermee kan de helm passend worden gemaakt. Deze manier van verstellen zien we vooral terug bij de goedkopere varianten en bij skihelmen voor kinderen en bij de helmen van Sweet Protection.

Verstelbare skihelm met ‘Custom Air’

Salomon Icon is een skihelm die verstelbaar is door middel van ‘Custom Air’. Er bevinden zich dan kleine luchtkussens in de helm. Met een pompje aan de onderkant van je helm kunnen de kussentjes opgepompt worden. Meestal bevind zich aan de onderkant ook een pompje om de lucht uit de kussentjes te laten lopen.

Alpina Grand Lavalan skihelm getest
Stel de helm goed in en pas in combinatie met jouw skibril.

Let op ventilatie mogelijkheden

Tijdens het skiën of boarden kan je hoofd warm worden. Het is daarom belangrijk dat een skihelm goede ventilatie mogelijkheden heeft. Op die manier worden warmte en transpiratievocht afgevoerd. Een goede helm heeft ventilatiemogelijkheden die je zelf in kan stellen. Vaak is het een schuif of een knop op de helm waarmee je ventilatiegaten open of dicht kunt zetten. Dat is fijn voor als het gaat sneeuwen of regenen.

Neem je skibril mee, of koop een bijpassende skibril

Een skihelm en een skibril horen bij elkaar en moeten nauw op elkaar aansluiten. Neem daarom je skibril mee als je een helm gaat kopen. Of ga grondig te werk en koop een skihelm met bijbehorende skibril.
Je kunt ook een skihelm met vizier kopen, maar realiseer je wel dat deze zwaarder zijn en daardoor mogelijk wat minder comfortabel.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
9 handige tips bij het boeken van skiles (en bespaar direct tijd en geld)
Ook interessant
Reisverslag: een unieke wintersport in Les Gets