Goed nieuws voor alle wintersport liefhebbers! Volgens een recente Europese wetenschappelijke studie naar klimaatverandering, sneeuwval en wintersport blijft een skivakantie in de skigebieden van Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland zeker tot het jaar 2050 ‘gewoon’ mogelijk.
Verontrustende berichten in de Nederlandse media
Afgelopen tijd verschenen er in de Nederlandse media tal van berichten over de toekomst van de wintersport. Door klimaatverandering, zou maar liefst de helft van (of volgens sommige media een kwart of zelfs allemaal) de skigebieden binnenkort de liften en pistes niet meer kunnen openen. Maar misschien val het allemaal wel mee. Uit een recente internationale studie blijkt namelijk dat de klimaatverandering wel gevolgen heeft, maar dat die lang niet zo ingrijpend zijn.
Uniek, uiterst gedetailleerd onderzoek naar klimaatverandering en wintersport
Het onderzoek van Klima.Schnee.Sport, een samenwerkingsverband waar onder meer het Geosphere/ZAMG (het Oostenrijkse weerinstituut), een aantal Franse en Duitse Universiteiten, de Deutscher Wetterdienst en Meteo Schweiz aan deelnamen is de meest gedetailleerde studie die ooit gedaan is naar de gevolgen van klimaatverandering in de skigebieden. Het onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd in 2019 en eind 2022 opnieuw geëvalueerd. Voor het onderzoek werden de meest recente klimaatveranderingsmodellen gecombineerd met andere data zoals: het langjarige gemiddelde van de dikte van het sneeuwdek, de gemiddelde lengte van het skiseizoen en het aantal mogelijke dagen dat sneeuwkanonnen eventueel kunnen worden ingezet.
De studie (hier te downloaden) werd heeft als doel om skigebieden te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor toekomstige investeringen. Aan het onderzoek werkten meer dan 20 onderzoekers van 14 verschillende instellingen mee.
Genoeg koude dagen
De resultaten van deze experts zijn een stuk minder negatief dan de berichtgeving van de afgelopen tijd. Op de pistes boven de 1.800 meter (zoals bijvoorbeeld in Obertauern) verandert er tot 2050 helemaal niks volgens deze experts. Er kan zelfs (op sommige momenten) meer sneeuw vallen.
In skigebieden die lager liggen dan 1.300 meter zal wel geïnvesteerd moeten worden in manieren om kunstmatig een sneeuwdek te kunnen maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van sneeuwkanonnen of ‘snowfarming’.
En hoewel het aantal extreem koude dagen de komende jaren zal afnemen, en het regelmatig kan regenen, zullen het er nog meer dan genoeg zijn om voldoende kunstsneeuw te kunnen produceren. Wel zullen de skigebieden rekening moeten houden met meer energie- en waterverbruik. Iets waar de afgelopen jaren al behoorlijk in is geïnvesteerd. Wist je dat inmiddels meer dan 90% van de energie die gebruikt wordt voor de productie van kunstsneeuw in Oostenrijk al op een duurzame manier wordt opgewekt? (bron).
Nog veel te onderzoeken
In de samenvatting van de studie valt vooral op dat er nog veel zaken zijn waarvoor nog meer onderzoek nodig is. De onderzoekers gaan ervanuit dat de temperatuur blijft stijgen, maar weten niet zeker of dat ook samen gaat met meer neerslag en extreem weer. Daarnaast zijn de klimaatmodellen nog niet nauwkeurig genoeg om een goede verwachting te kunnen maken en zijn er lokaal grote verschillen in de bergen. Daarom doet de onderzoekscommissie veel aanbevelingen om in de toekomst het weer lokaal vaker en nauwkeuriger te meten.
Wel gevolgen voor kleinere, laaggelegen skigebieden
Wintersporters hoeven zich dus geen zorgen te maken over het uitoefenen van hun passie in de toekomst. Waar andere klimaatonderzoekers in 2018 nog riepen dat wintersport wegens klimaatverandering over 20 jaar onmogelijk zou zijn, blijkt nu dat minimaal de komende 30 jaar een skivakantie gewoon tot de mogelijkheden blijft behoren.
Wel heeft de klimaatverandering gevolgen voor de kleine, laaggelegen skigebieden dichtbij Nederland. Bijvoorbeeld in het Duitse Sauerland of de Franse Vogezen. Deze beschikken vaak niet over voldoende middelen en inkomsten om te investeren in dure sneeuwkanonnen en de benodigde opslagcapaciteit voor water. Het zou daardoor kunnen gebeuren dat de skiliften in deze skigebieden in de toekomst niet meer open gaan. Eerlijkheidshalve moet daarbij wel opgemerkt worden dat dit soort kleine skigebieden het op dit moment ook al economisch moeilijk hebben. De toeristen laten deze kleine skigebieden vaak links liggen.
Oostenrijkse skigebieden positief gestemd over de toekomst
De resultaten van het onderzoek zijn in bij ons in Oostenrijk positief ontvangen. Het wintertoerisme is voor veel inwoners van de skiregio’s dé belangrijkste bron van inkomsten en een grote kracht achter de regionale economie. Zo worden er alleen in SalzburgerLand maar liefst 16 miljoen overnachtingen per winter geboekt. Het overgrote deel (90%) daarvan, bezoekt de regio voornamelijk om te skiën of snowboarden.
Hoe zit het met jou? Heb jij je na de berichtgeving van afgelopen maand zorgen gemaakt over je wintersport? We hopen dat we met dit artikel duidelijk hebben gemaakt dat wintersporten de komende jaren gewoon mogelijk blijft. Heb jij, net als wij, heel veel zin in het komende skiseizoen? Hieronder hebben we een aantal leuke en inspirerende artikelen op een rij gezet:
- Wintersport 2024 boeken? Hier kan je nú al je volgende skivakantie boeken (check deze aanbiedingen!)
- Dit zijn de 11 leukste kleine skigebieden in Oostenrijk.
- Sneeuwzeker Oostenrijk: de 11 meest sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk.
- Of bekijk onze tips om het beste skigebieden in Oostenrijk te kiezen.
- Bezoek een van de 7 kindvriendelijke skigebieden in Frankrijk
- Dit zijn trouwens de 6 meest sneeuwzekere skigebieden van Frankrijk.
- 12 ideale bestemmingen voor een wintersport in maart.
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
0 Commentaren