Goed nieuws voor alle liefhebbers van wintersport. In de skigebieden van SalzburgerLand blijft wintersport tot zeker het jaar 2050 mogelijk. Dat blijkt uit een recente studie naar klimaatverandering en sneeuwval.

Sneeukanonnen in Ski Amadé

Uniek, gedetailleerd onderzoek

Het is de eerste keer dat er zo’n gedetailleerde studie wordt gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering in de skigebieden.  Voor het onderzoek werden de meest recente klimaatveranderingsmodellen gecombineerd met andere data zoals: het langjarige gemiddelde van de dikte van het sneeuwdek, de gemiddelde lengte van het skiseizoen en het aantal mogelijke dagen dat sneeuwkanonnen eventueel kunnen worden ingezet. Zo’n gedetailleerde studie was tot op heden nog niet uitgevoerd.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van deelstaat SalzburgerLand, het ZAMG (het Oostenrijkse weerinstituut) en de gezamenlijke liftbedrijven. En had als doel om skigebieden te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor toekomstige investeringen.

Reiteralm ski lift stoeltjeslift

Genoeg koude dagen voor kunstsneeuw

De resultaten zijn een stuk positiever dan veel andere wetenschappers ons eerder lieten geloven. Op de pistes boven de 1.800 meter (zoals bijvoorbeeld in Obertauern) verandert er tot 2050 zelfs helemaal niks.

In skigebieden die lager liggen dan 1.300 meter zal wel geïnvesteerd moeten worden in manieren om kunstmatig een sneeuwdek te kunnen maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van sneeuwkanonnen of ‘snowfarming’.

En hoewel het aantal extreem koude dagen de komende jaren zal afnemen, zullen het er nog meer dan genoeg zijn om voldoende kunstsneeuw te kunnen produceren. Wel zullen de skigebieden rekening moeten houden met meer energie- en waterverbruik. Iets waar de afgelopen jaren al behoorlijk in is geïnvesteerd. Wist je dat inmiddels meer dan 90% van de energie die gebruikt wordt voor de productie van kunstsneeuw al op een schone manier wordt opgewekt?

Wel ernstige gevolgen voor kleine, laaggelegen skigebieden

Wintersporters hoeven zich dus geen zorgen te maken over het uitoefenen van hun passie in de toekomst. Waar andere activistische klimaatonderzoekers eerder riepen dat wintersport wegens klimaatverandering over 20 jaar onmogelijk zou zijn, blijkt nu dat minimaal de komende 30 jaar een skivakantie gewoon tot de mogelijkheden blijft behoren.

Wel heeft de klimaatverandering ernstige gevolgen voor de kleine, laaggelegen skigebieden. Deze beschikken vaak niet over voldoende middelen en inkomsten om te investeren in dure sneeuwkanonnen en de benodigde opslagcapaciteit voor water. Het zou daardoor kunnen gebeuren dat de skiliften in deze skigebieden in de toekomst niet meer open gaan. Eerlijkheidshalve moet daarbij wel opgemerkt worden dat dit soort kleine skigebieden het op dit moment ook al economisch moeilijk hebben. De toeristen laten kleine skigebieden al veel te vaak links liggen.

sneeuwkanonnen - oplossing tegen klimaatveranding wintersport

Veel vertrouwen in de toekomst van de wintersport in SalzburgerLand

De resultaten van het onderzoek zijn in SalzburgerLand positief ontvangen. Het wintertoerisme is voor veel inwoners van de regio de belangrijkste bron van inkomsten en een grote kracht achter de regionale economie. Maar liefst 16 miljoen overnachtingen worden er per winter geboekt in de deelstaat. Het overgrote deel (90%) daarvan, bezoekt de regio voornamelijk om te skiën of snowboarden.

“De uitkomsten van deze studie geven veel vertrouwen in de toekomst. Hiermee kunnen we wintersport in onze regio ook in de toekomst blijven promoten in binnen en buitenland.” aldus Leo Bauernberger, directeur van het toerismebureau van SalzburgerLand.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: Helly Hansen Jr Skyhigh kinder ski jas getest
Ook interessant
Fotoverslag: Komperdell racecamp in Reiteralm (Ski Amadé)