Het is medio augustus en hier – in Oostenrijk – heerst zomer. Ondanks het warme en zonnige weer zijn wij al weer bezig met volgende winter. En we zijn niet de enigen. Een aantal Amerikaanse wetenschappers hebben hun eerste wintervoorspelling al weer openbaar gemaakt. De eerste berichten zijn erg rooskleurig.

Als de verwachtingen uitkomen kunnen we ons opmaken voor een koude winter met veel sneeuw.

Eerste winterverwaching: kou en sneeuwrijk

Het Amerikaanse tijdschrift Farmers’ Almanac deelt ieder jaar in augustus – als een van de eersten – een verwachting voor komende winter. Toen het meer dan 200 jaar oude tijdschrift – oorspronkelijk bedoeld voor boeren om hen te helpen bij het plannen van gewassen – zijn voorspelling voor de winter van 2024-2025 bekendmaakte, konden we een brede glimlach niet onderdrukken.

De Almanac voorspelt een La Niña-jaar, wat betekent dat over het algemeen het kouder en sneeuwrijker zal zijn. Voor skiërs is dit goed nieuws omdat de combinatie van koudere temperaturen en meer vocht waarschijnlijk voor een sneeuwrijk seizoen zal zorgen.

Meer wetenschappers voorspellen koude winter

Ook het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winterverwachting. Deze geldt als een van de meest betrouwbare seizoensvoorspellingen die jaarlijks worden gemaakt. Hoewel de verwachting nog niet officieel is vrijgegeven, hebben onze collega’s van het Amerikaanse Ski magazine alvast een voorproefje gekregen. Voor liefhebbers van koud weer pakt het komden winter erg gunstig uit. Ook de NOAA verwacht de terugkeer van La Niña. Wat op het Noordelijk halfrond (en dus ook de Alpen) zorgt voor kou en veel neerslag.

Hoe zit het? La Niña en de sneeuwval in de Alpen

La Niña is een weerfenomeen dat wordt veroorzaakt door de afkoeling van het zeewater de Stille Oceaan. Het veroorzaakt wereldwijd veranderingen in het weer, waaronder koudere en nattere winters op het Noordelijke halfrond. Het heeft meestal een positieve invloed op de omstandigheden in de skigebieden in de Alpen. Dat werkt zo:

  • Meer kans op sneeuw: tijdens jaren mét La Niña is het in de Alpen doorgaans kouder én natter. De ideale omstandigheden voor meer sneeuw.
  • Lagere temperaturen: het brengt doorgaans koudere luchtmassa’s naar de Alpen.
  • Vaker wisselvallig weer: La Niña verstoort de normale wind- en oceaanstromingen. Hierdoor is er veel maar afwisseling tussen natte en droge periodes. Het kan extreem sneeuwen, maar ook erg lang droog zijn.

Eerste wintervoorspellingen zijn goed

Natuurlijk weten we heus wel dat het pas augustus is en dat we dit soort winter verwachtingen met een flinke korrel zout moeten nemen. En dat door de klimaatverandering de kans op een extreme winter ieder jaar eerder toe- dan afneemt. (Tegelijkertijd hoeven wintersporters zich de komende 30 jaar echt nog geen zorgen hoeven te maken over sneeuw in de Alpen.)

Maar wij dagdromen na dit soort berichten alvast van een fantastische winter. Vol kou, ijs en natuurlijk heel veel sneeuw.

Wat denk jij? Krijgen we een koude winter?

Wat denk jij van deze voorspelling van strenge winter vol sneeuw? Kijk je uit naar dikke pakken sneeuw en de kou, of denk jij dat het – bijvoorbeeld door klimaatverandering – er niet meer in zit? We zijn benieuwd naar jouw mening! Deel je verwachtingen en laat ons en alle ander lezers jouw mening weten via het reactieveld onderaan het artikel.


Wintersport in Scandinavië bij Nordic

12 Commentaren

  • Ron,

    Volgens mij is iedere weersvoorspelling die verder probeert te beschouwen dan 7 dagen, totale onzin….
    Het weer is aan zoveel onvoorspelbare factoren onderhevig en dit geldt ook voor het klimaat…

    • Johan,

      In detail is het onzin Ron. In grote lijnen zijn ze steeds beter in seizoen verwachtingen.
      Dat er een koud tijdvak tussen kan zitten, maken we nu mee. November gedraagt zich kil. Ten -dele misleidend want op grotere hoogte, dus ook in de hogere delen van Europa, is het juist zeer mild Dit dus bewerkstelligd door de in al in september verwachte luchtdrukverdeling voor de komende vier maanden. We gaan de komende tijd naar een soort overgangsfase waarin de drukgebieden als het ware nog zoekende zijn en er nog een vrij rustige Noordelijk jet heerst. Dit kan zelf betekenen dat de novembermaand wat winterse trekjes kan krijgen totdat alle puzzelstukjes: zo vanaf begin december , met hogedruk boven de Azoren tot kernen boven Zuid-Westen van de Britse Eilanden.
      De verwachting dan van de start van een (zeer) zachte maar ook droge winter.

    • Johan,

      “En sorry voor de onvoLledige info en type fouten., wilde te snel.” > )
      * In detail: bijvoorbeeld de temperatuur en neerslag(hoeveelheden van bijvoorbeeld 28 januari)
      * Temperatuur-Inversie boven Hogedrukgebied> onder inversie kil, daarboven zacht
      * Zelfs betekenen dat……
      * Met de start van een…….

      Gr.

  • Richard Zwiers,

    Volgens mij staat er een fout in de tekst. Het gaat om de volgende zin: “En dat door de klimaatverandering de kans op een extreme winter ieder jaar eerder toe- dan afneemt.”
    De kans op een extreme winter neemt toch af en neemt niet toe.

    • Frank van Delden,

      Ik snap de opmerking. En op zich neemt de kans op een koude winter af (door opwarming) tegelijkertijd neemt de kans op weersextremen toe door de klimaatverandering (zegt men). Vandaar deze zin

    • Johan,

      Nieuwe Winterprognose dodelijk voor Wintersport minded Nederland.

      ” Zacht (+2.C) te droog (log Azoren-Eurohoog).

  • Bob Huisken,

    Geen idee wat de schrijver in gedachten heeft bij een extreme winter, maar dat de kans hierop door klimaatverandering eerder toe dan afneemt is zolang de Golfstroom niet is stilgevallen onzin, dus deze “ voorspelling” kan direct bij het vuil.

    • Johan,

      Noa en CFS laten er geen gras over groeien( of juist wel)
      Elk jaar weer die verwachting van een strenge winter die maar niet kwam: ook de winter( of kunnen beter spreken over een verlengde herfst?) van 24-25 zal zich volgens de verwachtingen in het rijtje scharen van (zeer)zachte winter.
      Vaak liggen logge hogedrukgebieden ten zuiden of zuidwesten van de Benelux.
      Berekeningen gaan uit van iets te nat en een temperatuur gemiddeld +2 a 2.5,C boven het gemiddelde, berekend voor de maanden januari en februari. December zou dan iets minder zacht verlopen met + 1 a 1.5.C.

      En….in september 2025 komen vast weer de eerste voorspellingen voor een horrorwinter( die nooit meer komt) tenzij de Golfstroom stilvalt;)

  • John Visbeen,

    De voorspellers zitten er vaak naast. Ik geloof niet zo in dit soort voorspellingen.
    Wel snap ik dat de wintersport gebieden de potentiële klanten willen lokken om alvast te boeken voor de aankomende winter. wat het gaat worden zullen we wel zien.

  • John,

    @ Frank.
    Welke winter bedoel je eigenlijk?
    Als je de winter op het Amerikaanse continent bedoeld, kun je gelijk krijgen (NOAA) verwacht voor die streken, vooral het Midden en N-W zo’n 1.5.C tot 2.C te koud.
    Voor de winter voor Europa zijn ze minder positief. 2.5 a 3.C boven normaal. Dus we slaan de winter voor het twaalfde opeenvolgende jaar hier grotendeels over.

  • John,

    Ik verwacht de twaalfde non-winter op rij. Dagen met een temperatuur onder het langjarige gemiddelde zullen op één hand te tellen zijn. Ik verwacht niet zo’n natte winter als die van 24 maar wel zeer warm. Vooral januari en februari tot (3.C ?) ver boven normaal.

    (@ Ron) De winters van 2002 en 2012 waren niet streng, zelfs categorie “vrij zacht” Alleen de eerste twee weken van februari waren winters. Ook de winter van 2002 was de winter thermisch te zacht.

  • Ron Schigt,

    Ik verwacht een zeer koude tot strenge winter. Iets strenger dan 2002 en 2012.
    Weet niet waarop gebaseerd, maar in 2001-10 en 2012-09 riep ik ook iets dergelijks. Het zal wel met mijn polsen en enkels te maken hebben na bloedvatvernauwing bij de geboorte in 1953. 5 december …… een lichamelijk vervelend Sinterklaas geschenk.

  • Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eerder verschenen
    12 hoge skigebieden in Oostenrijk: genoeg sneeuw op de piste en in het dorp!
    Ook interessant
    Kilometers knallen met onze tieners in het Skicircus